Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Човекът като екстатично битие и свещеник Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 15 Май 2017 18:54

Адамово сътворениеСътворен по Божия образ и подобие, човекът е битие динамично и екстатично и не просто като начин на функциониране в един външен и формален план, ами като същностна, екзистенциална вътрешна нужда на самата му личност и битие. Човекът изпитва първична жажда и необходимост да обича, да се разкрива за друг, да приема другия у себе си и сам да бъде приеман и споделян от друг. Да се самоотрича в името на другия и заради него, а от него и у него същото за себе си да вижда и усеща. Този процес в същността си е „разширяване на себе си” и на своята личност, целящ постигането на другия, това разширяване е съпътствано със страха, даже с ужаса, че ще се изгубиш (погубиш), понеже човек е привикнал да живее в категориите на „време, пространство и материя”, извън тях не е в състояние „да види себе си”.

продължава>
 
Делото на св. цар Борис Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Венцислав Каравълчев   
Вторник, 02 Май 2017 05:42
свети цар БорисДоклад на Венцислав Каравълчев /Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”, Катедра Църковна история/ на конференцията: „1150 години от Покръстването – цивилизационният избор на България”, София, 29 април 2015 г.

Неимоверно трудно е да се направи словесен портрет, да се опише делото на една личност, за която добродетелите се изписват само в превъзходна степен. Личност, която, сигурен съм, и симпатизанти, и критици могат единствено да определят като най-големия (и всичко, което може да бъде сложено след това – дипломат, родолюбец, строител, книжовник и т.н.) български владетел. Владетел, чието дело, безкористност и преданост, чиято далновидност и енергия ще останат завинаги ненадминати в историята на България.

продължава>
 
Какво е вярата? Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 29 Април 2017 09:50
вярата

Вярата е увереност в невидими неща, тяхното разкриване по-точно пред духовния ни взор, „жива“ представа за онова, на което се надяваме. Но нашата вяра не се живее (и изпитва) в душевно-плътски или в рационални усещания и категории. Чужд ѝ е както средновековният римо-католически мистицизъм в светоусещането и богообщението, при който Бога се търси и разбира посредством сетивността на емоциите, така и интелектуалното визионерство, рационалистическият утопизъм на протестантската социална етика, която „обещава” рай на земята.

продължава>
 
Евангелски места за въображаемия духовен живот Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 26 Април 2017 05:17
богатият момък

продължение от "Въображаемият образ на християнина като идеален образ"

1.  Работници на беззаконието

В Своята важна Проповед на планината Господ изобличава онези работници на Неговото благовестие, които благодарение на начина, по който упражняват своето дело, смятат, че са верни и отдадени на своята мисия, но в действителност са работници на беззаконието.

продължава>
 
Човек и Бог като единение и общение Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 25 Април 2017 05:44
Бог и човек

Бог и човек, още със самото си начало, Библията ги представя и описва паралелно и заедно. Това, което прочитаме за Бога и Неговия начин на действие, от който можем да си направим изводи за Битието Му, почти веднага след това го виждаме „приложено” към Човека и неговото битие, както и неговото предназначение в света и предвидения от Бога за него начин на действие, при това в един и същи пасаж, касаещ сътворението на човека и на света – първите две глави на първата библейска книга – Книгата на Началата, както е наречена на староеврейски език, а в славянските преводи Битие..

продължава>
 
Въображаемият образ на християнина като идеален образ Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Вторник, 04 Април 2017 13:58
самозалъгване

Терминът въображаем образ съвпада по своята семантика с психологическия термин, който използва американският психиатър Карен Хорней в книгата си „Конфликтите на нашия вътрешен свят”, изследвайки невротичните склонности на човека. Въображаемият образ на християнина има до известна степен невротична структура, както ще се види в основната част на настоящия труд, тъй като въображаемият християнин е под властта на психодинамиката на разпада и противоречията на неговия вътрешен душевен  свят, които се проектират в поведението на неговото двоедушие да бъде едновременно с единия крак в живота на Църквата, а с другия в  светската действителност, от която най-вече се определя неговото поведение.

продължава>
 
Извършители на богослужението Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 24 Март 2017 15:43
постригване за иподякони

Богослужението, по начина по който е достигнало до нас, е преминало през немалко промени, перипетии и усъвършенстване, за да достигне до сегашния си вид. Извършва се от определени свещенослужители, които се ръкополагат и сформират йерархията в християнската църква, както и от определен брой църковнослужители, които помагат при служението, за да бъде извършено по установения ред и да предаде правилно посланието си. Извършителите следва да бъдат „образец на добри дела, показвайки чистота в учението, почтеност, непоквареност, слово здраво, безукорно“ (Тит 2:7–8).

продължава>
 
Старозаветни опити за самообожествяване Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 23 Март 2017 17:39

Авел и Каин

Авел - жертва на въображаемия образ на Каин (Бит. 4:3-16)

Децата на Адам и Ева имали религиозно възпитание.  Когато станали големи, принесли сами, всеки отделно, жертва на Бога.

Един ден, както винаги, двамата братя  принесли обичайната жертва на Бога, както били научени от своите родители.  Но в този ден станало нещо трагично. След принасянето на жертвата Каин, първородният син, убил брат си Авел. Защо? Защото Бог приел благосклонно жертвата на Авел, а в същия момент  отвърнал лицето Си от жертвата на Каин.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.