ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Православният храм: външно и вътрешно устройство Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виталий Чеботар   
Понеделник, 08 Октомври 2018 08:35
храм Св. Сава - Белград

Външно устройство на църквата

Всички световни религии имат култови обществени  сгради, в които се извършват богослуженията и други религиозни обреди. При будистите това са будистките храмове, евреите се молят в синагогите, мюсюлманите в джамии, а при православните християни те са наричат храмове или църкви. Храмове могат да бъдат катедрални и обикновени.

продължава>
 
Черешова задушница Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Златина Каравълчева   
Събота, 26 Май 2018 06:04
черешова задушница
 
Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 26 май. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден.
продължава>
 
За отданията на празниците Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Мартин Димитров   
Сряда, 16 Май 2018 10:12
отдание

Днес е отданието на най-големия празник в православния богослужебен кръг - Възкресение Христово - Пасха. Какво представлява отданието, каква е неговата история и традиция и с какво се отличава богослужението в тези дни - с това ще ви запознаем в настоящия материал:

продължава>
 
Светоотеческият човек като жив образ на Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Петък, 23 Март 2018 13:14
св. отци

На въпроса как е бил създаден светоотеческият човек или откъде е дошла неговата духовна ипостас и откъде се появил в центъра на преданието на Църквата, отговорът е един: от последователното преживяване на евангелското слово. Той се поражда от страниците и духа на Христовото Евангелие. Ето как.

продължава>
 
Христос не ни предаде две Евангелия - по едно за монасите и за хората в света Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 14 Март 2018 09:33
молитва

Животът на вярата при въображаемия християнин се ръководи от жизнения принцип на безболезнения духовен живот. Като екстровертен тип християнин той раздува до желаната степен „обективните”, както заявява, трудности, които правят невъзможен евангелския живот, в условията на земния живот. Мъчителната рутина на всекидневния живот, привидното отслабване на човешкия телесен и душевен организъм от тежестта на проблемите на съвременната реалност и най-вече изтощителният стрес на всеки човек от нашата епоха, не са подходящата екзистенциална рамка за духовната аскеза, която Църквата търси.

продължава>
 
Въображаемият християнин между Църквата и света Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 08 Март 2018 12:49
екстроверт-интроверт

Думата екстровертност, като психологически термин, означава склонността на човека да се ориентира към външната реалност при формирането на начина на неговото съществуване.  Разнообразните екзистенциални дразнители от външния свят, духът на социалното обкръжение, движението на идеите и други свързани фактори представляват за екстровертния психологически тип човек предизвикателства за формирането на неговия начин на мислене и въобще за очертаването на негова лична теория за човешкото съществуване.

продължава>
 
Започна Великият пост. За светата Четиридесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от дякон Иван Иванов   
Понеделник, 19 Февруари 2018 08:07
молитва

Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха. Великден е центърът на всички празници на Църквата.

продължава>
 
Св. Йоан Златоуст и нашето време Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ахейски митр. Атанасий (Хадзопуло)   
Понеделник, 13 Ноември 2017 06:05
 
митр. Атанасий Ахейски
Една от книгите, които прочетох през юношеските си години и ме впечатли, беше романизираната биография на свети Йоан Златоуст, написана от покойния вече о. Йоан Алексиу, може би най-добрата книга на този изявен клирик, писател и мой духовен отец, сред 55 други книги с различно религиозно съдържание, които той издаде. Помня, че онази част, която ме трогна особено, бяха страданията на светеца, когото днес честваме, по време на последното му изгнаничество и умишленото му подлагане на мъчения, които в крайна сметка го довели насилствено до края на живота му, така че със своята смърт да “освободи” от товара на присъствието си своите гонители – представители не само на светската, но и на духовната власт, която в лицето на Теофил Александрийски с интриги и машинации се опитала да го неутрализира.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 12

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.