Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Извършители на богослужението Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 24 Март 2017 15:43
постригване за иподякони

Богослужението, по начина по който е достигнало до нас, е преминало през немалко промени, перипетии и усъвършенстване, за да достигне до сегашния си вид. Извършва се от определени свещенослужители, които се ръкополагат и сформират йерархията в християнската църква, както и от определен брой църковнослужители, които помагат при служението, за да бъде извършено по установения ред и да предаде правилно посланието си. Извършителите следва да бъдат „образец на добри дела, показвайки чистота в учението, почтеност, непоквареност, слово здраво, безукорно“ (Тит 2:7–8).

продължава>
 
Старозаветни опити за самообожествяване Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 23 Март 2017 17:39

Авел и Каин

Авел - жертва на въображаемия образ на Каин (Бит. 4:3-16)

Децата на Адам и Ева имали религиозно възпитание.  Когато станали големи, принесли сами, всеки отделно, жертва на Бога.

Един ден, както винаги, двамата братя  принесли обичайната жертва на Бога, както били научени от своите родители.  Но в този ден станало нещо трагично. След принасянето на жертвата Каин, първородният син, убил брат си Авел. Защо? Защото Бог приел благосклонно жертвата на Авел, а в същия момент  отвърнал лицето Си от жертвата на Каин.

продължава>
 
Адамовият ген на въображаемото себеобожествяване Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 16 Март 2017 12:05
Корнаракис

Благодарение на преводача Константин Константинов sveticarboris.net започва да публикува части от книгата на известния гръцки богослов Йоан Корнаракис (1926-2013) "За въображаемия християнин" -  за въображаемия образ-идол, който имаме за себе си. Първата статия разглежда корена на този проблем още от началото на човешка история и грехопадението на Адам и Ева: 

Чрез своя избор да наруши Божията заповед първосъздаденият Адам предпочел да завоюва себеобожението тук и сега, съгласно демоничното уверение, че веднага щом вкуси от забранения плод на дървото „за познаване добро и зло”, ще стане бог: „и ще бъдете като богове”.

продължава>
 
Доказателства за съществуването на Бога Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 07 Март 2017 13:30
heavens

В областта на т. нар. чиста наука, която борави с факти и доказателства, придобити по емпиричен път (даден закон се приема за научно изпитан и верен само ако N-брой пъти се повторят едни и същ резултати, без разлики и отклонения, на един и същи научен експеримент), за доказване на Бога не може да се говори.

продължава>
 
Света Богородица, облечена в слънце Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 21 Ноември 2016 11:34
Богородица„И яви се на небето голяма поличба – жена,облечена в слънце; на нозете й месечината, а на главата й венец от дванайсет звезди“ (Откр. 12:1)

Има една вътрешна светлина, която извира от най-възвишената същност на душата. Тя озарява лицето и особено погледа на човека и го прави приятен и мил. С годините грехът слага своя отпечатък и тази светлина притихва, а някъде угасва. Но има и хора, които запазват в една или друга степен това духовно озарение до старост. Те са водили непрекъсната борба с мрака на греха. „Върхове бележат светиите и затова на иконите се изобразяват с ореол на дух, светлина, на святост“, пише монахиня Валентина Друмева в своите есета. Над всички светии Църквата поставя Светата Дева. „Каква ли вътрешна светлина е притежавала Тя, за да отреди Божият промисъл чрез Нея да се въплъти Богочовека  Христос!“, удивлява се монахиня Валентина. Затова и за Нея – земната Майка на Спасителя и небесната Майка на целия човешки род са съчинени най-красивите поетични химни. В тях Тя е наричана: „неувяхващ цвят“, „по-светла от слънчевите лъчи“, „по-честна от Херувимите и по-славна от Серафимите“.
продължава>
 
Св. Йоан Златоуст и нашето време Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ахейски митр. Атанасий (Хадзопуло)   
Събота, 12 Ноември 2016 20:05
 
митр. Атанасий Ахейски
Една от книгите, които прочетох през юношеските си години и ме впечатли, беше романизираната биография на свети Йоан Златоуст, написана от покойния вече о. Йоан Алексиу, може би най-добрата книга на този изявен клирик, писател и мой духовен отец, сред 55 други книги с различно религиозно съдържание, които той издаде. Помня, че онази част, която ме трогна особено, бяха страданията на светеца, когото днес честваме, по време на последното му изгнаничество и умишленото му подлагане на мъчения, които в крайна сметка го довели насилствено до края на живота му, така че със своята смърт да “освободи” от товара на присъствието си своите гонители – представители не само на светската, но и на духовната власт, която в лицето на Теофил Александрийски с интриги и машинации се опитала да го неутрализира.
продължава>
 
Църквата е възможността за спасение Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Събота, 10 Септември 2016 13:46

о. Михаил КардамакисКогато наричаме Църквата „нов свят и нов рай"[1], ние обобщаваме цялото нейно домостроителство. С Въплъщението и Петдесетница Църквата се открива като ново творение и ново човечество, като нов начин и живот на света и на човека.  Творението, което от първия момент носило Църквата в своята утроба, се възглавява и възплъва в Църквата, която ще бъде наречена „свят на света”[2]

Църквата е „новото-последно тяло”, което влиза в света, богочовешкото тяло на Христос, което Светият Дух съгражда и възраства. Тя е новият рай, където човекът бива насаден, труди се и се усъвършенства, „отечеството по Бога”[3] на човеците. Тук се извършва новото общение на живота и любовта между Бога и Неговия човешки род, т.е. осъществява се тайната на спасението и на живота на света.

продължава>
 
За църковната нова година и началото на индикта Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Дария Захариева   
Сряда, 31 Август 2016 19:25
индиктСъздателю на всички твари, поставил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината,
като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.
Обитаващ висините, Царю Христе,
Творче и Създателю на всичко видимо и невидимо,
Който си сътворил дните и нощите, времената и годините,
благослови сега венеца на годините
и запази в мир православните християни и Твоите люде, Многомилостиви.
Създателю на всички твари, положил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината
и, като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 1 от 9

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.