Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи 20 съвета за смирение
20 съвета за смирение Е-мейл
Оценка на читателите: / 108
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Стефанос Анагностопулос   
Петък, 25 Юли 2014 11:32

архим. Стефанос1. Забравили са те? Телефонът мълчи? Нищо страшно. Не се оплаквай.

2. Обидили са те несправедливо? Забрави.

3. Презират те? Радвай се!

4. Обвиняват те? Не се оправдавай.

5. Подиграват ти се? Не отвръщай.

6. Ругаят те? Запази мълчание и се моли.

7. Не ти дават и дума да обелиш?  Прекъсват те? Не се натъжавай.

8. Оскърбяват те? Не спори.

9. Децата ти прехвърлят своите отговорности? Роднините, близките правят същото? Не протестирай.

10. Викат ти? Запази спокойствие.

11. Ограбват те пред очите ти? Престори се на сляп.

12. Надсмиват се над теб? Бъди дълготърпелив.

13. Не слушат съветите ти? Децата ти не слушат съветите ти? Приклони коленете си и се моли.

14. Дрязга между съпрузите?  Ти си виновен. И пак ти. А не другия.

15. Виновен ли си? Поискай прошка.

16. Не си виновен? Пак поискай прошка

17. Здрав ли си? Слави Господа.

18. Болен ли си? Имаш рак, мъчиш се, страдаш, боли те? Слави Господа.

19. Безработица и бедност в дома ти? Пости. Бодърствай. Моли се.

20. За всичко и за всички се моли. Много се моли. Пост и молитва. Защото "този род се изгонва само с пост и молитва". И ако, братя мои, последваме тези съвети, и най-вече аз, то бъдете уверени, че ще се спасим!

източник: pravmir.ru, превод: Мартин Димитров

Коментари (4)
 • Юлия
  Благодаря за статията! Много полезни съвети! Ще се старая да ги спазвам! Много е трудно човек да се владее до такава степен, че да запазва винаги спокоен разсъдъка си и чувствата си, когато го засяга.. Твърде мъчително е... Аз лично не успявам да запазя спокойствие, но.. поне се стремя да не обвинявам другите и да прощавам... Трудно ми е да прощавам на близки хора, които причиниха страдания и неволи на децата... Но всеки път се моля на Бог да ми даде сили да простя въпреки всичко... Благодаря!
 • Гост  - За 6,7,11 - не сте прави
  За точка 6,7 и11 не сте прави. Живеем не просто в света, а в Света, който иска да ни наложи други норми и друг Бог.Така че когато пишете нещо, все пак имайте предвид и сегашното време. Аз споделих това , но ще напиша на страницата си, че не съм съгласна с трите точки. За 17-те съм съгласна. И това е. Защото нещата са прости, ако нещо т вас ми харесва на половина мога и да не го споделя или харесам. Но съм на години и днешна България ме вълнува, защото с такива съвети, и в Библията се вижда, как мнократно и Бог е предаван.
 • Iulia
  Truden e patq kam savarshenstvoto....
 • Гост  - Гласът на църквата
  Дали авторът е прав за т. 6,7 или която и да е друга? Той само е дал в много сбит вариант онова, което е залегнало в целия Нов Завет и творенията на светите отци, т.е. онова, което църквата е предавала от поколение на поколение, водена от Божествения Дух - ни повече, ни по-малко. Ако аз не съм съгласен с автора, в случая означава, че съм съгласен със същината на православната вяра. Всеки е свободен да избира в какво да вярва и какво да следва, но само един е спасителният път, даден ни от Самия Господ Иисус Христос, изразен в боговдъхновените книги на светата Библия, дообяснен в по-разбираем за нас вид от светите отци. Ако следвам собствената си воля и моето мъдруване, което плод на страстите ми и подвластен на греха ум, едва ли ще вървя по пътя на спасението. Разбира се, че времената са различни, но фундаментът остава непроменен и такъв ще бъде до свършека на света. Злото все повече набира мощ, грехът става норма на поведение. Адаптиране може да има дотолкова, доколкото нещата трябва да бъдат съобразени с всяка една конкретна ситуация, но е погрешно да се очаква концептуална промяна във виждането на църквата по тези въпроси - Исисус Христос е Същият вчера, днес и вовеки! Всичко друго е от лукавия, облечено в примамливи форми според духа на този свят.
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.