ПЦДОН

Начало Проповеди Пътят към Бога. Неделя преди Богоявление
Пътят към Бога. Неделя преди Богоявление Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Иларион Алфеев   
Неделя, 05 Януари 2014 13:27

митрополит ИларионЗавърши празникът Рождество Христово, приближава се празникът Кръщение Господне. През първите векове те са били един празник – Богоявление, когато се е възпоменавало както рождението на Спасителя, така и Неговото излизане на проповед. Но в края на IV век Рождеството и Кръщението започнали да се отбелязват поотделно.

Днес ние се намираме на кръстопът между двата празника, слушаме началото на Евангелието от Марк, където се говори за Иоан Кръстителя (Марк 1:1-8), както и края на Второто послание към Тимотей, което е било написано от апостол Павел непосредствено преди неговата мъченическа смърт (2 Тим. 4:1-8).

Каква е връзката между двата текста? Мисля – тази, че и двата ни говорят за вярата в Бога като път. Вярата е път, по който отиваме при Бога, и път, по който Господ идва при нас. Проповедта на Евангелието започва с думите на Йоан Кръстителя, отправени към народа: „Пригответе пътя Господен, прави правете пътеките Му“. А ап. Павел казва: Защото аз вече ставам жертва, и времето на моето отхождане настъпи. С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих” (2 Тим. 4:6-7). Течението означава бягане (на църковно-славянски език използваният цитат от митрополита е „течение совершил“ - бел. прев.); апостолът използва тук образа на бегач на определена дистанция, който е достигнал своята цел, спечелил е състезанието. По такъв начин ние чуваме днес и за началото, и за края на пътя, и за този венец, който е приготвен за всекиго, който не се е препънал, не е отстъпил от пътеката за бягане в духовния живот, но е достигнал своята цел. А целта е Самият Господ.

Начало на християнския живот, началото, което сме длъжни да полагаме ежедневно е покаянието. Думите на Иоан Предтеча: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно“ (Мат. 3:2) са обърнати към всеки един от нас. Трябва да разбираме тези думи не в смисъл, че Царството Божие се е приближило хронологически, но в смисъл, че то винаги е до нас, то винаги е готово да дойде и идва при нас. Въпросът не е само в това, дали сме готови да влезем в Царството Божие, да го примем в себе си. Понеже зад пределите на Божието Царство ще останат не тези, които Господ е осъдил заради техните грешки, но тези, които не са пожелали или не са намерили в себе си сили да извървят този път до край – до дверите на Царството Божие, тези, които са останали на половината път. И ние сме длъжни да помним, че макар да сме вече на пътя, има опасност да не пристигнем, да се спънем, да не се задържим, да не добягаме.

Апостол Павел казва: „Бодърствай във всичко, претърпи скърбите, делото на благовестник извърши, службата си добре изпълни“. „Делото на благовестник“ – това е делото на евангелиста. Всеки един от нас трябва да бъде проповедник, да носи в света Христовото Евангелие – не само с думи, но преди всичко с нашия образ на живот и с тази целеустременост, с която трябва да отидем да се срещнем с Бога и да потърсим Божието Царство. В това ние трябва да покажем пример за другите, и в това се състои нашето служение, за което говори апостол Павел във второто Послание към Тимотей.

Днес, в началото на този път, който ни води от Рождество към Пасха, Църквата ни напомня за това начало, което сме длъжни да полагаме ежедневно чрез покаяние, за тази решимост, с която сме длъжни да търсим Божието Царство. Църквата ни напомня за това, че Христос е винаги с нас, че Царството Небесно е близо до нас, и само от нас зависи, дали ще достигнем целта, дали ще извървим този път до край, дали ще получим този венец, който е приготвен за всеки от нас от Господа Иисуса Христа. Амин.

превод: Мартин Димитров

Коментари (9)
 • тома аквински  - И защо!
  И да се каете и да не се каете,Бог пак ще унищожи света по особено садистичен начин,като изтребва и подложи на болести ,проказа,ужилвания от насекоми,ще изтръгва деца от утробите на грешниците ,даже ще им отнеме и правото на смърт,само за да продължи да ги мъчи ,а после ще ги съди и пак вечни мъки. Всички китайци 2 милиарда,всички индийци,които слагат тензух когато се хранят ,за да не погълнат муха -толкова ценят живота,но и те са грешни,защото не познаха истинския Бог,всички мюсюлмани,Католици,протестанти,либертанци и всеки,който не разбира истинското значение на това ,което проповядвате.Но нищо вие нали ще сте добре,какво значение има щом така иска вашия Бог.Щом трябва всичко,което е писано да се изпълни.Е,на мен лично ,а и като гледам на цялото човечество,не ми харесва особено идеята да градя живота си около пророчество за Апокалипсис.Смешното е ,че въпреки хилядите години,които имахте не можахте да порастете до нещо повече от пустинна секта,маскирала зад послания от всемирна любов ,жаждата за кръв на някакъв Небесен Диктатор!
 • mad dog  - do gore napisanoto
  Gore napisanoto sa absoliutni gluposti!!!!!! :!:
 • Toма Аквински  - gore napisanoto
  Съгласен горе написаното е духовна мастурбация,целяща да задоволи егото на автора и няма да вкара никой в ,,правия'' път.По една проста причина такъв не съществува!
 • Marto
  тома аквински, това, което говорите за Бога е точно в духа на Тома Аквински, слава Богу, че православието е много по-светло от неговите схоластични финтифлюшки.
 • Tома Аквински  - Няма да споря
  Няма да споря с вас! Хора,които отдавна са забравили как се разсъждава ,хора които приемат всичко смляно и на готово,хора които си затварят очите пред доказателствата,пред истината,пред разума,хора които клеймят и демонизират всеки ,който не споделя до най-малка подробност безумието им. Делете се,от другите християни,делете се от другите хора,наричайте се по-светли,наричайте се православни...Но и светци да се наречете не ми пречи,живота ви не струва повече за вселената отколкото мравката ,която стъпкахте случайно!Забравих Бог ще се погрижи за своите небесни птици :,, „Затова, не бойте се, вие сте много по-ценни от врабчетата” (Матей 10:31). Ама много премръзнали врабчета тая зима бе,що така мрат нали всичко им е осигурено!
 • Toма Аквински  - Простете!
  Простете! Приятно посрещане на празника ! Бог да ви благослови!
 • Marto
  Драги г-не/г-жо, живеем в държава, където правото на религиозно вероизповедание е конституционно право на всеки гражданин. Никой не ви кара насила да четете този сайт или да вярвате в Този, в Когото ние вярваме - не мога да разбера какво е породило подобна агресия. Останете със здраве.
 • тома аквински  - Eto kakvo
  Това не е агресия,аз съм християнин и провокирах с широко-разпространени тези на атеизъм.Надявах се на адекватна дискусия,на отговор...,но явно ще го потърся на страниците на Библията.Защото търсих някой да ми покаже светлината ,но,, ако слепец слепца води, и двамата ще паднат в ямата.'' (Матей15:14),а там е тъмно !
 • Tома Аквински  - check this out
  https://www.youtube.com/watch?v=-i3mX0YRrjM
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.