ПЦДОН

Начало Новини Последни новини Програма за Богоявление във Варна
Програма за Богоявление във Варна Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Пресцентър Варненска и Великопреславска св. митрополия   
Събота, 04 Януари 2014 16:07

водосвет5 януари, Неделя пред Богоявление, във всички храмове ще бъде отслужена Света Божествена Литургия и Велик водосвет.

В църковния типик съществуват два водосвета - велик и малък. Великият водосвет се служи два пъти в годината - на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете, а на 6 януари - Богоявление, светият кръст се хвърля в морета, реки, извори, езера и така се освещават всемирните води.

На 6 януари - Богоявление в катедралния храм-паметник „Св. Успение на Пресвета Богородица” от 8:30 часа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници и дякони от епархията ще  отслужи Василиева Света Божествена Литургия.

След богослужението, от 10:00 часа, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови военните части и техните бойни знамена на площад "Свети свети Кирил и Методий", пред катедралния храм.

Празникът ще продължи с литийно шествие от Катедралния храм по бул. „Княз Борис І“, бул.“Сливница“, през Морската градина, където  на Алеята на възрожденците, в 10.50 часа е предвидено на паметника на големия български революционер и поет Христо Ботев да бъдат поставени венци и цветя по повод 166 години от рождението му. Литията ще продължи до Буна І на варненския плаж, където митрополит Йоан ще отслужи Велик водосвет и ще хвърли светия кръст в морската вода.
 
В 13.30 ч митр. Йоан ще хвърли кръсти и в кв. Аспарухово от кораба "Академик".

През тези дни християните вземат от храма богоявленска вода и я носят в домовете си, където я съхраняват и отпиват от нея при телесни и духовни нужди.  

Светената вода трябва да се пие на гладно, с вяра и молитва. Прието е водата от Великия водосвет да се пази и ползва през цялата година до следващия Йордановден.

В тези дни е желателно християнските домове да се поръсват с богоявленска вода от свещеник за благословение на живеещите в него - за здраве, мир, благополучие и духовно преуспяване.

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.