ПЦДОН

Начало Новини Последни новини Канонизират стареца Порфирий Кавсокаливит
Канонизират стареца Порфирий Кавсокаливит Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 22
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 27 Ноември 2013 17:07

Порфирий КавсокаливитНа днешното заседание на Цариградската патриаршия е взето решение за канонизиране на известния старец йеромонах Порфирий Кавсокаливит. Канонизацията ще бъде извършена на 1 декември в основания от стареца женски манастир "Преображение Господне" в околностите на Атина.

Старецът Порфирий (Байрактарис) е роден през 1906 г. в малко гръцко село на Евбея с името Евангелос. Още на 13-14 годишна възраст се установява на Св. Гора. Само след няколко години, в резултат на усилен аскетичен труд и по особен Божествен промисъл, той е удостоен с многобройни благодатни дарове, които запазва през целия си живот. На 19 години е принуден да напусне Атон поради тежко заболяване и да се засели в манастир близо до родното си място. На 20 години е ръкоположен за йеромонах, а на 32 години става архимандрит. В продължение на 30 години е ефимерий в централната Атинска поликлиника. След пенсионирането си построява женски манастир "Преображение Господне" близо до Атина. Няколко месеца преди смъртта си се завръща на Света Гора, която със сърцето си не бил напускал никога. Почива в Господа на 2 декември 1991 г., предсказвайки смъртта си. Духовен отец и изповедник на хиляди православни християни от Гърция и целия свят. Господ прославил своя светия с много чудеса приживе и след успението му, които днес неговите духовни чеда записват и публикуват в много сборници.
 
Статии от старецa Порфирий Кавсокаливит в сайта:
 
 
Коментари (2)
  • Marto
    Наред са Паисий, Яков Цаликис, Филотей Зервакос.
  • Nikolay Tsochev  - Saglasen
    I az taka mislya za Paisiy! ..
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.