ПЦДОН

Начало Новини Последни новини От днес започва Рождественският пост
От днес започва Рождественският пост Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 30
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 15 Ноември 2017 05:48

пост и молитваОт днес в Българската православна църква започват постите преди големия празник Рождество Христово (25 декември).

В исторически план празникът Рождество Христово е въведен относително късно (около 350 г.), като в различните области на империята се е чествал на различни дати. Едва в края на 4 в. и началото на 5 в. празнуването се уеднаквило и всички църкви с изключение на Арменската започнали да го празнуват на 25 декември.

Постни дни преди Рождество Христово са същестували още от времето, когато се празнувал заедно с празника Богоявление на 6 януари. Теофил Александрийски говори за 12-дневен пост. По-късно, когато цялата Църква започнала да празнува Рождество на 25 декември, постът преди Богоявление станал само един ден. Различни отци говорят за различен брой постни преди Рождество Христово (между седмица и 40 дни), като тази неустановеност продължава до 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг определил преди празника да се пости 40 дни.

Трябва да напомним, че според типика на БПЦ, през първата седмица на поста - до Въведение Богородично, и от 20-ти до 24-ти декември се консумират само растителни храни с олио, а в останалите дни с изключение на сряда и петък се разрешава и употребата на риба и вино.

Екипът на сайта ви пожелава леки и спасителни пости!

по материали на Двери.бг

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.