ПЦДОН

Начало Катехизис Светите тайнства Бракът — (о)венчаване със слава и чест
Бракът — (о)венчаване със слава и чест Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
Венчание
 
В светата Евхаристия като тайнство на вечната радост на вяр­ващите намира истинското си предназначение и светото тайнство Брак. Смисълът на това тайнство е прославянето на нововенчаните и на тяхното потомство в Царството Божие. Църквата благосла­вя венчаващите се за раждане на деца и умножаване на човешкия род — заповед, дадена отначало на прародителите — но ги вижда и като прославени пред Бога. В съответствие с това са думите, ко­ито свещеникът казва по време на венчани ето: „Господи, Боже наш, със слава и чест ги венчай". Дълбоката връзка между бъдещите съ­прузи посочват и думите от Послание до Ефесяни, което се чете по време на венчанието: "и ще бъдат двамата една плът. ... Тази тайна е велика; но аз говоря за Христа и за църквата*" (Еф. 5:31-32). Следова­телно в светото тайнство Брак на първо място е преживяването на реалността на Царството Божие, а на второ място са биологични­те отношения. В този смисъл трябва да се разбира практиката за забраната на венчание през Светлата седмица, с оглед на това, че през този период Църквата преживява по особен начин радостта на Бъдещия век, защото при възкресението нито се женят, нито се мъжат (Мат. 22:30).
 
* Точният превод от грц. език е "в Христа и Църквата". — Бел. прев.
 

Из "Основи на православната вяра (Катихизис)", Пено, проф. д-р Здравко М., превод от сръбски: д-р Свилен Тутеков, изд. "Синтагма", Велико Търново, 2008 г., ISBN 978-954-92106-1-3. 

 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.