Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Съдържание по автори Йероним Егински, архимандрит
Йероним Егински, архимандрит ПДФ Печат Е-мейл
Йероним Егински

Велик духовен старец и пастир. В мире - Василий Апостолидис. Роден през 1883 г. в село Гюзелюрт, Турция в многодетно семейство на грънчар. На млади години по молба на жителите на селото е ръкоположен за дякон. С ревностните си проповеди си придобива и редица недоброжелатели. Впоследствие извършва поклонничество в Светите земи и живее 9 месеца в манастира "Йоан Предтеча" на р. Йордан. През 1912 г. става дякон в патриаршеската църква "Св. Георги Победоносец" в кв. Фенер, Истанбул, където оставил добри спомени с ревностното си служение и праведен живот. Цялата си заплата раздавал на бедните, а сам той живеел в строго въздържание. Заради разногласия с патриарх Мелетий IV Метаксакис (1921-1923) се лишил от мястото си в църквата "Св. Георги".

През 1922 г. Василий се преселил на о. Егина, където служил като дякон в митрополитската катедрала. По негова инициатива е изграден болничният храм "Св. Дионисий Закинтски". Приема свещенство на 29 август 1923 г. На 13 декември 1923 г. на Атон е постриган във велика схима с името Йероним, в чест на своя духовен наставник старец Йероним Симонопетритски, по-късно е възведен и в архимандритски сан. Освен служението в болничната църква (където оказвал също и медицинска помощ), о. Йероним обгрижвал духовно и два женски исихастириона на о. Егина, както и манастира Хрисолеондиса. Атинският архиепископ му благословил всеки път, когато се намира в Атина да изнася проповеди в митрополитската катедрала.

Скоро след приемане на свещенически сан, Йероним Егински видял младенеца Христос да лежи на престола. Изпитал силен смут, Йероним счел себе си недостоен да служи св. литургия и взел благословение от митрополита да приеме длъжностите на певец и проповедник в болничната църква. През м. август 1942 г., след 18 години самоотвержена служба при болницата и заради нежеланието си да следва новия стил, о. Йероним подал оставка и се оттеглил в исихастириона "Благовещение на Пресвета Богородица" на о. Егина, като обаче не се присъединил към нито един от старостилните синоди.

Жителите на о. Егина често идвали при него за съвет, наричали го ангел-хранител на бедните и страдащите. Всички пари и продукти, които се намирали в него раздавал на бедните. Отец Йероним имал дар на прозорливост и изцелявал болните, като обаче не желаел всички да разбират за изцеленията по молитвите му, той давал на болните изсушени целебни треви, които се бил научил да събира от атонските монаси. 

През Втората световна война заради взрив на немска граната архимандритът загубил дясната си ръка и слуха си. Няколко негови посетители, които внезапно го прекъсвали по време на молитва, обаче свидетелстват, че са го виждали с две ръце, отправени към небето. Въпреки прогнозата на лекарите, отец Йероним си възвърнал слуха, което той обяснявал с чудесната помощ на св. безсребреници Козма и Дамян. В знак на благодарност, той построил храм в тяхна чест. 

През 1966 г. старецът се разболял тежко и бил приет в атинската болница "Александра". Упокоил се на 2/3 октомври 1966 г. в дома на едно от своите духовни чеда. Погребан е в исихастириона "Благовещение". Записани са множество посмъртни явявания и чудеса по молитвите на стареца.

Статии за старец Йероним Егински в sveticarboris.net:

 

 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.