ПЦДОН

Начало Новини Последни новини Една година без архим. проф. Павел Стефанов
Една година без архим. проф. Павел Стефанов Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 03 Юли 2013 04:21
 
отец ПавелНа 3 юли се навършва една тъжна година от смъртта на обичния на маса богослови и православни християни професор архимандрит Павел Стефанов, който почина на 63 години. Един плодовит автор на множество книги и статии, знаков богослов и клирик на БПЦ-БП през последните няколко години.
 
По молитвите на всички светии Бог да настани душата на отец Павел в Своите вечни селения. Бог да го прости и помилва.
 
  текст: Блог Добротолюбие
  
Коментари (8)
 • Кирилка Петкова
  Да си спомним за него, да сведем глави пред паметта му,да помълчим и да помолим от цялото си сърце и душа Бог да го прости и помилва! Той беше наистина много задълбочен богослов и готов да помогне на всеки с тънък съвет!Имах удоволствието да си пиша с него и когато узнах какво боготство от знание крие в себе си, се засрамих от моята нищожност и не посмях да продължа плодотворното общуване, за което безкрайно съжалявам. Вече е непоправимо! Скърбя за неговата загуба-мястото му остава запомнено и незабравимо!!!
 • Marto
  От ФБ страницата в негова памет: На днешния ден преди 1 година внезапно и нелепо ни напусна архимандрит Павел Стефанов. Сам, в дома и след тежък кръвоизлив. За него нямаше място в правителствени болници, нито делегации от епископи му носеха чудотворни копия на чудотворни икони. Намериха го след 4 дни в ужасяващ вид. За него не прорева нито една икона нито се изчерви нечий образ. Но въпреки това той остана в сърцата на всички ни. Не като медиен образ, а чрез личните контакти, които поддържаше с всички нас. Днес той се нуждае от молитвата ни, която убеден съм ще бъде искрена, сърдечна и неподправена. Почивайте в мир, скъпи отче Павле, и дано Бог Ви посели в място светло и прохладно, където да съзерцавате Божествената красота и да просите милост за нас!
 • Йордан Колев Йорданов
  1-во, Ев. Матей 23:9. : И никого на земята не наричайте ваш отец, защото Един е вашият Отец небесен... И 2-ро :да си спомним притчата за Лазар! Оттам се разбира че когато душата на човека излезе от тялото, той ще бъде съден единствено за собствените си дела, и никаква външна намеса не може вече да промени развоят на вечността, която сам си е избрал приживе! Скъпи братя :да четем с нимание Божието Слово, защото времето коет ни е дарено не е за славене на светиите (защото те и без това са против, да си спомним Корнелий когато падна пред Петър, а също Павел и Варава в Листра) А това време ни е дадено да проповядваме Благата вест! Бог да ви благослови и закриля!
 • Йордан Колев Йорданов  - Корекция на правописна грешка :
  Варнава, не Варава, моля зя прошка!
 • Marto  - @ Йордан
  Колега, Писанието не може и не бива да се възприема толкова еднозначно. Защо ако Христос беше вложил този смисъл, който ти изнасилваш, че съществува в посочения от тебе стих, намираме следните думи в същото Писание: апостол Стефан проповядва на Синедриона: „Братя и отци! Чуйте…” (Деян 7:2). Същото обръщение се среща и у апостол Павел (Деян 22:1). И апостол Иоан го употребява: „Пиша ви, отци” (1 Иоан 2:13). Апостол Петър също познава други бащи освен Небесния: „Богът на Авраама и Исаака и Якова, Богът на нашите отци” (Деян 3:13); „Богът на нашите отци възкреси Иисуса” (Деян 5:30)?
 • Marto  - относно молитвата за покойните
  Ще си позволя да цитирам отец Александър Лашков: "Както можем да се молим за живите (независимо дали са при нас, пътуват или са някъде далеч), така можем да се молим и за почи­налите. Защо? По простата причина, че те не са мъртви, несъщес­твуващи, а са живи (“у Бога”); те просто са си заминали от нас и са се преселили в отвъдното. Някои обаче отричат въобще молитвата за другите и считат, че взаимното молитвено въздействие е невъзможно. За тях ще отворим св. Библия. „Молете се един за друг, за да се изцерите -учи св. апостол Яков. —Голяма сила има усърдната молитва на праведника” (Як. 5:16). А св. Йоан Богослов пише: „Ако някой види брата си да съгрешава с грях не за смърт, нека се моли и Бог ще даде живот нему, сиреч на оногова, който съгрешава не за смърт. Има грях за смърт: не за него казвам да се моли” 1 Йоан 5:16). (Знаем кой е непростимият „грях за смърт” – хулата срещу Све­тия Дух). Молитвеното въздействие на една душа върху друга в тоя свят и между живи и починали е възможна и поради това, че душите на живи и починали не са напълно разделени, откъснати една от друга, а живеят, образно казано, под един покрив – покри­ва на едната земно-небесна Църква, оглавявана от Господа Хрис­та.
 • Бояна
  Бог да го прости! Прочетох АНТИСЕМИТИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ - МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ и мисля, че тя не защитава по никакъв начин православието и националното ни достойнство!
 • Marto
  "Антисемитизмът в България" е статия пълна изключително с факти, а истината не бива да бъде замазвана заради някакъв псевдо-патриотизъм.
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.