Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

11.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Трябва да се трудим да имаме винаги радостен дух
Трябва да се трудим да имаме винаги радостен дух Е-мейл
Оценка на читателите: / 51
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Тадей Витовнишки   
Четвъртък, 06 Юни 2013 15:11

старец ТадейКазват, че на всяка цена трябва да съхраняваме вътрешния си мир и да бъдем винаги с радостен дух. Винаги. На всяка цена трябва да сме винаги радостни, в настроение. За това и отец Йоан Кронщадски казва: „Ние сме като времето, за час идва буря, вятър, гръмове, а след това слънцето свети и ни е добре. Така и ние. След това отново идва лошо време, после пак слънце, и така.” Той казва по-нататък, че носейки тяло, върху нас и върху това физическо тяло влияят атмосферните условия. Когато условията са добри и атмосферното налягане не е голямо, тогава времето е хубаво и ние сме весели и с настроение. А когато времето е мрачно, тогава ние сме някак кисели. Да. И затова трябва да пазим духовно равновесие именно тогава, когато времето е мрачно, да бъдем с духовен мир.

Трябва човек да се труди на всяка цена, винаги да бъде в настроение, винаги да бъде с радостен дух, защото поднебесните духове се стремят винаги да бъдем тъжни...

Ако искаш да възпиташ детето си, най-напред трябва да смириш себе си

Родителите казват: това трябва да стане така, детето трябва да бъде там. А детето не иска, детето не може да мирува, защото се развива и постоянно е в движение, постоянно. И когато нещо сгреши, майката и бащата обикновено агресират детето. Но това не е средство за да се научи детето да бъде послушно. Понякога може и така да стане, но винаги трябва да има любов и детето да чувства тази любов, и да чувства, че не си гневен. Понеже ако съветваш с гняв и искаш да изправиш някого с гнева си, нищо няма да постигнеш. Навредил си на него и на себе си. Ако искаш да изведеш някого на прав път, да го водиш, да го съветваш, а той не иска да приеме никакъв съвет, трябва най-напред да смириш себе си и с много любов към него, да си изложиш мнението, и тогава той ще го приеме, защото сърцето говори на сърцето. Но когато искаш на всяка цена да стане нещо, както ти го мислиш, тогава от това нищо няма да излезе. Така не може. Това е нищо, и заради това винаги в детето се надига и се развива съпротива. И тогава, когато детето не иска да слуша, не трябва да го биеш, трябва да му дадеш воля, за да слуша.

Добрият плач струва повече отколкото тридесет хапчета за смиряване

В „Еликсир”, едно медицинско списание, чета, че един психиатър казва: за всички, които са с болни нерви, един добър плач струва повече отколкото тридесет хапчета за смиряване на нервите. Вижте, един добър плач. Добрият плач, знаете за какво става въпрос. Значи, това е всъщност много полезно за човека, който е вече на години. Плачът е и особено добро средство за смиряване на детето. То ще се наплаче, а след това ще е мирно.

Родители, възпитавайте децата, особено до петата година

Днешните деца са главно мамини и татини детенца, и от тях като такива не може да излезе нищо добро. Родителите днес възпитават неправилно децата си. Особеностите на характера се създават до петата година, а тук най-много страдат родителите, понеже правят всичко по волята на детето. Когато детето порасне, неговите искания стават големи и непостижими. Тогава се появяват проблеми с децата: е, родители, сами сте си криви! След петата година особеностите на характера вече не се коригират, детето вече се е научило на своеволие. Докато децата са малки, малки са и исканията им, когато децата пораснат, исканията им стават все по-големи.

превод: Мартин Димитров

Коментари (6)
 • Мина Карагьозова  - Чудесен текст
  Много ми помогна този текст. Беше отговор на мой въпрос. Защо, обаче,преводачът мисли, че съществува глагол "агресирам" в българския език? :shock: :D
 • Marto
  че защо да не съществува? ако трябва ще го въведем. :)
 • Роси
  изнервят, превъзбуждат - също ще свършат работа :) Благодаря за текста!
 • Marto
  съжалявам, но "агресирам" пресъздава най-точно и всеобхватно това, което иска да каже старецът. не намирам подходящ български еквивалент, затова съм си позволил да използвам чуждицата.
 • Петко Хинов
  По принцип, винаги има българска дума, на която можем да се опрем, вместо чуждицата. Озлобявам, настървявам, разлютявам, посочените от Роси, и много други... А ако държите на чуждоземния корен aggress (който си е чист латинизъм и не знам какво общо има със сръбския старец Тадей :) - е, то вярно, че в сръбския има повече латинизми, отколкото в българския), защо не "правя някого агресивен, вливам агресивни чувства" и пр. Статията е чудесна, преводът също, моля да не приемате думите ми като критика, просто споделям опит като дългогодишен преводач и редактор. Дерзайте!
 • Димитър Голотвинов  - За труда
  Труда е Божи дар , но в последните времена в които живеем, се отнема и това право , правото да изкарваш насъщния с почтен труд.Много хора не са лениви , а изкуствено лишени от това свещено право.Крайно време е да се замислим какво означава думата безработица и жестоките последствия от нея. :?:
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.