ПЦДОН

Начало Новини Последни новини Изнесен бе празничен пасхален концерт в Шумен
Изнесен бе празничен пасхален концерт в Шумен Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Пресцентър на Варненска и Великопреславска св. митрополия   
Събота, 18 Май 2013 09:15
Шумен

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил на 9 май т. г. се състоя празничен пасхален концерт в залата на общината в гр. Шумен с участието на местния Държавен симфоничен оркестър с диригент Кирил Ламбов и смесения хор „Родни звуци” с диригент д-р Николай Андриянов. На тържеството  присъстваха Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, архиерейският наместник ст. ик. Димитър Стойков, заместник - кмета г-жа Живка Тонева, свещенослужители от Варна и Шумен. Специален гост бе протойерей Кирил Попов от столичния храм „Св. Николай Мирликийски” и диригент на Софийския свещенически хор.

В началото прозвуча тропарът на Пасха Христова. Програмата на концерта включваше произведения от Г. Ф. Хендел, В. А. Моцарт, Г. Форе, Й. С. Бах, както и хорови творби „a cappella” от С. Рахманинов, Дм. Бортнянски, Д. Христов и Ал. Танев. С голям интерес и бурни аплодисменти бе възприето последното произведение от концерта „Молитва към Спасителя” по оригинален старобългарски текст на епископ Константин Преславски и музика на протойерей Кирил Попов, който участва и като солист. Тази творба, написана от о. Кирил през 1998 г. за смесен хор и солисти, е удостоена със Специалната награда на Съюза на българските композитори на V конкурс за нови църковни творби през 1999 г. За първи път е изпълнена през същата година от Софийския ортодоксален хор под диригентството на проф. Мирослав Попсавов,  а през тази година от смесения хор „София” под диригентството на презвитера Мария Русева. Сега тя прозвуча за първи път с инструментален съпровод, направен за сценично изпълнение. Както изпълнителите, така и слушателите изразиха своето задоволство от концерта и възхищение от прозвучалата творба на протойерей Кирил Попов. В края на тържеството той се обърна с думи на благодарност към организаторите и всички участници в концерта като огласи многолетствие за митрополит Кирил, неговия викарен епископ, благочестивия български народ и всички празнуващи като благопожела винаги да носим в сърцата си светлата пасхална радост.
 
Снимки от концерта:
 

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.