Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Старец Йероним Егински: Синове и слуги
Старец Йероним Егински: Синове и слуги Е-мейл
Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 15 Май 2013 13:14

Йероним ЕгинскиВеднъж в смирената си келия старецът беше посетен от един турчин. Оказа се, че го е изпратил неговият началник, който беше съдия, за да го покани в дома си.

Отец Василий* малко се смути. Не беше свикнал на любезни покани за посещения, а можеше и умът му да свърне към някое „зло”, към някое ново може би изкушение. Но се помоли на Бога и отиде с турския служител.

Когато пристигнаха в стаята за гости на съдията, самият той го прие с голяма сърдечност. Седнаха и съдията почна да говори:

- Ефенди попе, аз съм турчин, мохамеданин. Но от заплатата, която взимам, задържам необходимото за моето семейство, а останалото го раздавам като милостиня. Помагам на вдовиците, сираците и сиромасите, давам зестра на бедните девойки, които се омъжват, помагам на болните. Строго спазвам постите, моля се и обикновено се стремя да съм стриктен във вярата. А когато отсъждам, се опитвам да съм справедлив, не отстъпвам пред никого, колкото и висока позиция да има. И какво казваш - всичко, което правя, не е ли достатъчно за да придобия рая, както казвате вие, християните?

Отец Василий беше въодушевен от това, което му каза турчинът и в ума си веднага се сети за стотника Корнилий (Деяния 10 гл.). Сравняваше паралелно тези два живота. Разбра, че пред него стои праведен и добронамерен човек и може би неговата мисия беше същата, като тази на апостол Петър при стотника. Реши да свидетелства за вярата си.

- Ефенди, имаш ли деца?

- Да, имам.

- Слуги имаш ли?

- Имам и слуги.

- Кой изпълнява по-добре твоите заповеди, децата или слугите?

- Разбира се, че слугите, защото децата със свободата, която имат, често пъти не слушат и правят каквото си искат, докато слугите правят винаги всичко, което им казвам.

- Кажи ми, ефенди, ако умреш, кой ще те наследи: твоите слуги, които изпълняват вярно твоите заповеди или твоите деца, които не те слушат?

- Разбира се, децата. Само те имат право на наследство, не и слугите.

- Е, добре, всичко което правиш, ефенди, е добро, но всичко, което може да направят за тебе, е да те поставят в редиците на добрите слуги. Но ако искаш да наследиш рая, Царството Небесно, трябва да станеш син. А това става само чрез кръщението.

Турчинът се въодушеви от примера, който му даде отец Василий. Поговориха още и накрая го помоли да го катехизира и да го кръсти. И в някое време турчинът се кръсти и стана християнин.

* Василий е рожденото име на блажения старец Йероним. Времето на случката е непосредствено преди Първата световна война, когато старецът е все още целибатен дякон в Кападокия, Мала Азия. Приема монашество на гръцкия остров Егина през 1923 г. с името Йероним в чест на атонския старец Йероним Симонопетритски - бел. прев.

източник: preminportal.com.mk, превод: Мартин Димитров, откъс от Π. Μπότσης, Γέροντας Ιερώνιμος ό Ησιχαστής της Αίγινας, Αθήνα, 2001.

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.