ПЦДОН

Начало Проповеди Тома Неверни
Тома Неверни Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Събота, 26 Април 2014 18:48

Тома Неверни„Ако не видя – няма да повярвам...“ – това казал Тома, един от дванадесетте ученици на Христос в отговор на радостните разкази на тези, които видяли своя разпнат и мъртъв Учител възкръснал. И след осем дни, според разказа на Евангелието, когато учениците наново били заедно, се явил Христос и казал на Тома: „Пипни, докосни Ме, убеди се...“. И Тома възкликнал: „Господ мой и Бог мой“. И тогава Христос му казал: „Ти повярва, защото Ме видя. Блажени са тези, които не са видяли и са повярвали...“

По същество, милиони хора мислят и говорят както е говорил Тома и си мислят, че подобен подход е единствено правилния, единствено достойния за мислещия човек. „Ако не видя – няма да повярвам...“. Дали на нашия съвременен език това не се нарича „научен“ подход?

А ето Христос казва: „Блажени невидялите и повярвалите“. Следователно съществува, значи имало друг подход, друга вяра, друга възможност. Да, но някои казват, че този подход е наивен, нерационален, с една дума – ненаучен. Това е за назадничавите. Аз пък съм съвременен човек и ето: „ако не видя – няма да повярвам“.

Живеем в свят на големи опростявания и затова – в свят на голямо обедняване. „Научно“, „ненаучно“. Хората повтарят тези думи като самоочевидни, като подразбиращи се от само себе си, и ги повтарят, защото всички около тях ги повтарят, без да се замислят и да разсъждават. По същество, самите те вярват в тези определения сляпо и опростено. И затова като им се струва, че всеки друг подход е несериозен и не заслужава внимание. Въпросът е решен. Но дали е така?

Току що казах, че живеем в свят на голямо обедняване. Наистина, ако в резултат на безкрайно дългото си развитие  човекът е дошъл до това твърдение  - „няма да повярвам, ако не видя“ – ако то представлява за него връх на мъдростта и най-голямо постижение на разума, то нашият свят е беден, плосък, и най-важното – е един безкрайно скучен свят. Ако аз знам само това, което виждам, което мога да почувствам, измеря, анализирам, то колко малко зная всъщност! Преди всичко, в този случай отпада целия свят на човешкия дух, на тези умозрения, на това дълбоко познание, което произлиза не от „аз виждам“ или „аз докосвам“, а от „аз мисля“ и най-вече – съзерцавам. Отпада това знание, което векове наред е било вкоренено не във външния, емпиричен опит, а в някаква друга способност на човека – удивителна и може би – наистина необяснима способност, която го отличава от всичко друго в света, прави го наистина уникално същество. Да се осезае, да се измери, да се дадат точни сведения, дори да се предвиди  – сега ние знаем това -  може не само човекът, но и роботът, машината, компютърът. Освен това този робот – и това също го знаем – ще измери, сравни и ще даде безгрешни точни сведения по-добре от човека, по-точни, „по-научни“. Но ето какво и при никакви условия нито един робот няма да бъде способен да направи – това е да се възхити, да се удиви, да осъзнае, да се умили, да се зарадва, да види просто това, което не може да се види с никакви измервания, никакви анализи. Никой робот не чува тези нечувани звуци, от които се ражда музиката и поезията, на плаче, не вярва. Но без всичко това дали нашият свят не става мрачен, скучен, бих казал – ненужен? Да, самолетите и космическите кораби ще полетят все по-далече, все по-бързо. Но къде и защо? Да, лабораториите ще произвеждат все по-точни анализи. Но за какво? Ще ми кажат: „За благото на човечеството“. Разбирам и на свой ред отговарям: в света ще тържествува здравият, ситият, самодоволният човек, но той ще бъде съвсем сляп, съвсем глух, и той дори няма да осъзнава своята глухота и слепота.

„Докато не видя – няма да повярвам“. Но това е емпиричен опит – той е само един, и при това е най-елементарния, и затова най-низкия вид на познанието. Емпиричният опит е полезен и необходим, но да се сведе към него цялото човешко познание – това е все едно красотата на картината да се постигне с помощта на химическия анализ на боите. И това, което наричаме вяра, всъщност е второто, по-висше ниво на човешкото познание, и може да се каже, че без това познание, че без вярата човек не може да преживее и един ден. Всеки човек вярва в нещо, вярва на някого, и въпросът е само в това, коя вяра, коя визия, кое познание за света е по-правилно, по-пълно, повече съответства на богатството и сложността на живота.

Казват, че възкресението на Христос е измислица, защото мъртвите не възкръсват. Да, ако няма Бог. Но ако има Бог, то смъртта трябва да бъде победена, защото Бог не може да бъде Бог на разпада и смъртта. Тогава да повярваме: но няма Бог, защото никой не Го е видял. Но какво означава тогава опитът на милиони хора, радостно утвърждаващи, че са Го видели – не с физическите си очи, а със своите вътрешни, дълбоки и несъмнени свидетелства? Минаха две хиляди години, и за всички сякаш паднали от небето, на радостното утвърждение „Христос воскресе!“ – се носи все същия ликуващ отговор: „Воистину воскресе!“. Нима не виждате, нима не чувате? Нима в самата глъбина на съзнанието си, от другата страна на всички анализи и измервания и осезания не виждате, не чувствате неумиращата, лъчезарната светлина, не чувате вечно звучащия глас: „Аз съм и Пътят, и Истината, и Животът...“? Нима не осъзнавате как в глъбината на нашите души на Тома Неверния в нас, в мен, отговаря Христос: „Блажени невидялите и повярвалите“.

източник: shmeman.ru, превод: Мартин Димитров

Още статии от същия автор: тук

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.