ПЦДОН

Начало Проповеди Великденско послание на свещениците и църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" към жителите на кв. Аспарухово
Великденско послание на свещениците и църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" към жителите на кв. Аспарухово Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 05 Май 2013 14:27

  Христос воскресе                                Братя и сестри,

и за нас свещениците и настоятелите при храм „Свети цар Борис” е велика радост да ви поздравим с най-големия християнски празник Възкресение Христово. Чуйте напътствените слова на архимандрит Василий, от скит при Иверския манастир на Атон, Света гора:

"Живеем във времена на криза. Кризата е преди всичко духовна, а след това икономическа и политическа. Объркването е всеобщо. Всичко е поставено под заплаха. Всичко се срива и гине. Рушат се устоите в живота на хората. Докато едни бягат в чужбина за да се спасят, други идват тук за да плячкосват. Народът более и страда, не вижда изход. Верните, истинните православни християни също страдат, но не се разочароват, за тях e чужд нихилизмът, отчаянието. Напротив, радват се дълбоко в себе си, увереността им расте, вярата им укрепва. Защото виждат - потвърждава се обещанието. Християните знаят същноста на проблема, знаят и решението, то съществува. Известен им е начинът и мястото за покой. Начина и мястото за лек на изтерзания от изпитания народ. И то е eдно Църквата!

Верният православен народ живее и се радва заедно „с всички светии”, укрепян от литургичния живот и благодатта, с която е дарен.  Политици, икономисти, синдикати с тревога и страх търсят, но не намират решение, а решението съществува. И то е едно - Христос! Той е до нас и ние живеем с Него. Властниците се опитват  да решат решими проблеми, но с негодни средства. И всичко това се случва, защото загърбихме Бога, загърбихме вярата си. Защото много от нас дори не я потърсиха.  Избрахме решенията на Запада, тяхната немощна логика, и се оказахме неуки, слепи и неподготвени в собствената си православна Родина. Търсим помощ там, където трябваше ние да я предложим. Европа възжела съединение в материалното, преклонение пред Мамона и сега жъне своите плодове. И ето, сред вавилонският плен на хаоса и страха, сред грохота на светския шум, усещаме как „тайната на беззаконието” вече действа, как се подготвя „новият световен ред” на злото.

В същото време, сред бурята на заплахите - с мир, безшумно и спокойно свещенодейства тайната на спасението. С увереност, която ни дава покой. Чувстваме, как във всички събития присъства нещо свещено и пресвято – непреодолимата Божия сила, която още днес дава на нас, християните сигурност за вечността. Тази сила остава извън всяка паника, тя е в центъра на движението, в сърцето на верният народ. Тя държи невидимо юздите и направлява всичко. И докато объркани политици и експерти търчат напред – назад търсейки изход, ние не сме изоставени и незащитени, не сме жертви на капризните движения на паниката. Ние сме спокойни, ние сме уверени. Защото Бог е с нас, Той ни подкрепя. Подкрепя подложения на изпитания човек. Подкрепя го без да му отнема свободата, без да го лишава от възможността да участва в болката и трагедията на историята. Докато търсещите решение на световните проблеми с ума си, са загубени и замаяни, ние „уповаващите се на Господа” живеем с вяра, в мир с Истината. Тези, които се представят на народите за силни,  за спасители, дълбоко в себе си са окаяни и имат нужда от спасение. Другите пък, които се представят за врагове, които ни заплашват и искат да ни унищожат, всъщност ни правят добро. И едните и другите имат нуждата от благословението и любовта на Христос.

Когато човек живее в благодатта на православната Църква, с Христос, той се радва  истински и искрено на живота. Тя, благодатта, облагородява  неговата радост и скръб, свобода и плен, живот и смърт. Божията благодат спасява човека, дарява го с нови възможности, възможности които го извеждат на друго ниво, издига го, предава му благоуханието на облекчението и на духовната свобода.  И както преди 2 000 години, след страданията на Господ на кръста, книжници и фарисеи били сигурни, че въпросът „с онзи назореец Иисус” е приключил – Той бил осъден, разпнат и погребан. И както тогава, Възкръсналият Господ се явил на своите ужасени ученици дарявайки им мир, така и сега сред този хаос и разпад, безпътица и поквара, верният народ - християните , чрез Църквата, по тайнствен начин, приемат мира на божественото просветление. И Той - Господ Иисус Христос утвърждава вярата в сърцата им."

Братя и сестри, отърсете се от заблудата, че някъде другаде, в този свят, ще намерите мир, свобода и радост. Със смирение и  покаяние , направете решителната крачка, върнете се  в лоното на Светата Православна Църква.  Утвърдете се в искрената вяра и ще заживеете с надежда и любов. Върнете се и останете! Станете част от Божия народ! Да, вие знаете, че има Бог. Но, колко от вас го познават? А, Бог  е Личност, Той е реален, Той съществува. Той ви очаква. Чака да установите лични отношения с него. Тук в Църквата ще научите как чрез тайнствата се случва това! Елате и кажете на свещеника:"Искам да позная Бог, научи ме!"

Братя и сестри, тук има място за всеки, и за богат и за беден, за болен и за здрав, за добрия и за лошия. Бог гледа не на лице, а на сърце! И за всяка болка има лек! Защото Бог обича всички! И на всеки ще помогне! Върнете се и останете!       

А сега нека всички  силно да се поздравим с най-светлия поздрав:

                ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !                ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ !     

  

 

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.