Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Митр. Иларион Алфеев за причастяването през Светлата седмица
Митр. Иларион Алфеев за причастяването през Светлата седмица Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 

Иларион АлфеевПричастяването през Светлата седмица се благославя не във всички храмове, защото вече никой не пости. На въпроса: "Може ли да се пристъпи към причастие в тези празнични дни?", отговаря митр. Иларион Алфеев:

- Мисля, че свещеници, които не благославят причастяване на Пасха допускат много груба грешка. Защо? Защото литургията се служи, за да се причастят хората.

Във Великия пост през делнични дни - понеделник, вторник и четвъртък - не се служи литургия. И тази липса на възможност за причастяване е знак за покаяние и пост.

А самият факт, че Уставът предписва през Светлата седмица да се служи всеки ден литургия, чисто и просто означава, че хората са призвани всеки ден да се причастяват.

Защо те не трябва да постят през Светлата седмица? Защото както е казал Христос "нима могат сватбарите да постят, когато е с тях младоженецът?"

Пасха е най-големия празник на християнската Църква. Целият Велик пост е подготовка за Пасхата. Как може да изискваш от човека да продължава да пости и през Светлата седмица, ако иска да се причасти?!

източник: pravmir.ru, превод: Мартин Димитров

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.