Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

04.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Да празнуват ли Пасха тези, които не са постили и не са се подготвили?
Да празнуват ли Пасха тези, които не са постили и не са се подготвили? Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Протойерей Александър Иляшенко   
Събота, 04 Май 2013 15:15

Александър ИляшенкоКак да ида в храма на Пасха, и как въобще да празнувам, ако не съм постил, ако не съм се подготвил, ако нищо не съм направил – подобни думи нерядко може да се чуят в навечерието на Светлия Празник. Протойерей Александър Иляшенко коментира по този въпрос:

В празничните стихири на Пасха се пее: “С радост един друг да се прегърнем” и “на тези, които ни ненавиждат да простим всичко заради възкресението и така да запеем Христос възкръсна от мъртвите”.

Ето как ние, простите и грешни хора ликуваме на Пасха! Тази радост ни се дава от самия Господ Иисус Христос, Който прегръща със Своята любов всички човеци.

Той е готов да приеме всички. Дори и ако сме празни и недостойни, постещи и непостещи, дошли в първия час или в единадесетия, както казва светителят Златоуст в своето знаменито “Пасхално слово”- нека да пристъпим към този пир на вярата.

Постът е необходим, молитвата е необходима, нашият труд е необходим. Но ние се причастяваме и получаваме радостта, не заради това, че самите ние сме се подготвили добре, а затова защото Бог ни дава тази милост. Това е знак за неизречената милост Божия.

Господ призовава всички в този светозарен ден на светата Пасха да забравим за неуспехите, за маловажните неща и с благодарност, радост, благоговение, страх Божий, разбира се, и със съзнание за своето недостойнство да пристъпим към светата Чаша, защото Господ е милостив и със Своето Възкресение ни дарява вечен живот.

превод: Мартин Димитров, източник: http://pravmir.ru

Коментари (2)
  • Лилиенцето Иванова
    ЦИТАТ: "... със съзнание за своето недостойнство да пристъпим към светата Чаша, защото Господ е милостив и със Своето Възкресение ни дарява вечен живот": KРАЙ НА ЦИТАТА. Господ призовава и ни дарява вечен живот, но поповете са узурпирали Светата чаша и не дават да пристъпиш към нея, ако не си си избрал духовен водач и не си минал през програма "Живот под старческо ръководство", ако не си се изповядал пред някой шоумен като селското гуру копиловския червеноармейски схимник Касиан, който си мъкне задника в тАлАвизонните студиа и засега задкулисно разнася хората доверили му изповедите си, но е въпрос на време да зпочне да предлага в своя облага за дребни стотинки, титли и влияние, изповедите, които са му споделили пасомите му. За сега безплатно разнася само изповедите споделени му от децата на идиотите родители, които с насилие приучават дечицата си към това да позволяват разни мазни боклуци да им бъркат в душичките. Но ако примерно, всяка седмица проформа се изповядваш, правиш се на покорна маймуна, правиш метани и поклони доземи в краката на самозвания божий наместник, тайничко си похапваш блажничко, или както майката и дъщерята, двете циганки Ваня и Виолета, които държат "От Манастира" -магазин за измислените, несертифицирани манастирски стоки, привличаш в постелята поредния напуснал манастира здрав, бивш монах - то Чашата за тебе е винаги достъпна, защото с поведението си доказваш колко си грешен и имаш нужда да се пречистиш, хахах
  • Marto
    нямам лични впечатления от въпросния Касиан. тук потребителят г-н Прасета в космоса може да се изкаже по-компетентно.
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.