Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Св. Силуан Атонски за отношението и проповедта сред инославните
Св. Силуан Атонски за отношението и проповедта сред инославните Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 03 Юли 2010 12:31
 
свети Силуан"Не можем да не отбележим една забележителна черта в характера на стареца, а именно - неговото отношение към всеки несъгласен или мислещ другояче човек. Най-искрено и дълбоко той желаеше да разбира всеки такъв човек възможно най-добре и да не оскърбява в него онова, което е свято за него. Винаги оставаше верен на себе си; беше напълно убеден, че "спасението е в Христовото смирение" и заради това смирение искаше от цялата си душа да разбира всекиго по най-добрия начин; улавяше точно всяко движение на човешката душа, най-вече способността и да се обича Христос.
 
Спомняме си разговора на стареца с един архимандрит, мисионер сред неправославните. Този архимандрит много уважаваше стареца и по време на посещенията си на Света гора неведнъж бе идвал да разговарят. Старецът го попита как проповядва. Архимандритът още млад и неопитен, жестикулирайки с ръце и движейки цялото си тяло, възбудено заговори:
- Аз им казвам: вашата вяра е блудство; при вас всичко е извратено, всичко е невярно и ако не се покаете, няма спасение за вас.
Старецът го изслуша и попита:
- Кажете, отец архимандрит, вярват ли те в Господ Иисус Христос, че Той е истинният Бог?
- Е, това вярват.
- А почитат ли Божията майка?
- Почитат я, но грешно учат за нея.
- И светиите ли почитат?
- Да, почитат ги, но нали са отпаднали от Църквата, какви светии могат да имат?
- Извършват ли богослужения в храма, четат ли Словото Божие?
- Да, и църкви, и служби имат, но ако можеше да видите, какви са им службите, какъв хлад и бездушие в сравнение с нашите.
- Вижте какво, отец архимандрит, душата им знае, че добре постъпват, че вярват в Иисус Христос, че почитат Божията Майка и светиите, че ги призовават в молитвите си, затова, когато им говорите, че тяхната вяра е блудство, те няма да ви послушат... Но ако казвате на хората, че правят добре, като вярват в Бога; правят добре, като почитат Божията майка и светиите; правят добре, като ходят на богослужение в Църква и като се молят вкъщи и четат Словото Божие и прочее, но че в еди-какво си допускат грешка и че тази грешка трябва да поправят, тогава всичко ще бъде наред; и Господ ще се радва за тях; и така всички ще се спасим по Божията милост... Бог е любов, затова и проповедта винаги трябва да изхожда от любов; тогава ще имат полза и този, който проповядва, и този, който слуша; а ако порицавате, душата на хората няма да ви послуша и няма да има полза."

Източник: Откъс от книгата на Архим. Софроний (Сахаров) - "Свети Силуан Атонски", стр. 79-80; Омофор, София, 2008. ISBN: 9789549700718 
 
Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.