ПЦДОН

Начало Ходете на църква, за да почувствате Господ!
Притчата за Бог и бръснаря ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 18 Април 2018 12:27
при бръснаря
 
Един човек влязъл в бръснарницата, както обикновено правел, за да го избръснат и подстрижат. Заприказвал се с бръснаря, който го обслужвал. Говорили за разни неща и изведнъж станало дума за Бог.
 
Бръснарят казал:
 
– Каквото и да ми говорят, аз не вярвам, че съществува Бог.
 
– Защо? – попитал го клиентът.
 
– Та нали това и така е ясно. Достатъчно е да излезеш на улицата, за да се убедиш, че няма Бог. Кажете ми, ако Бог съществува, откъде има толкова много болни хора? Откъде са безпризорните деца? Ако той наистина съществуваше, не би имало нито страдания, нито болка. Трудно ми е да си представя любящ Бог, който допуска всичко това.
 
Клиентът се замислил за миг, но решил да си премълчи, за да не влиза в спор. Когато бръснарят си свършил работата, клиентът си тръгнал. Излизайки от бръснарницата, той видял на улицата рошав и необръснат човек (като че ли не се е подстригвал цяла вечност – толкова бил рошав). Тогава клиентът се върнал в бръснарницата и казал на бръснаря:
 
– Знаете ли какво ще ви кажа? Не съществуват бръснари.
 
– Как така? – учудил се бръснарят – А нима аз не влизам в сметката? Аз съм бръснар.
 
– Не! – възкликнал клиентът – Те не съществуват, иначе нямаше да има рошави и необръснати хора като ето онзи човек, който върви по улицата.
 
– Но, мили човече, работата не е в бръснарите. Просто хората не идват при мене.
 
– Точно в това е работата! – потвърдил клиентът. – И аз казвам същото: Бог има. Просто хората не го търсят и не отиват при него. Ето защо има в света толкова много болка и страдания.
 
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.