ПЦДОН

Начало Святост Отец Йоан Кронщадски беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух
Отец Йоан Кронщадски беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Силуан Атонски   
Сряда, 20 Декември 2017 11:38
св. Йоан Кронщадски

Видях отец Йоан в Кронщад, докато служеше света Литургия. И до този момент се възхищавам на силата на неговите молитви. От тогава изминаха 40 години и никога не видях някой друг да служи като него. Народът го обичаше и всички стояха със страх Божий. И това не е чудно: Светият Дух привлича към Себе Си човешките сърца. От Евангелието виждам колко голямо множество е ходело след Господа. Словото Господне привличало хората, защото било изричано в Светия Дух и именно заради това било сладко и приятно за душата.

По пътя за Емаус Господ се явил на Лука и Клеопа и беседвал с тях. При това техните сърца горели от любов към Бога. И отец Йоан имаше в Себе Си Светия Дух в изобилие. Той стопляше неговата душа с любов към Бога и чрез него влияеше и на другите. Гледах как хората тичаха към него, за да вземат благословение и като вземеха, се радваха, защото Светият Дух е приятен на душата и ѝ дава мир и радост.

Някои имаха лошо мнение за отец Йоан и с това оскърбяваха Светия Дух, Който живееше в него и Който живее в него и до ден днешен, и след неговото упокоение. Те казваха, че бил богат, че се обличал хубаво. Но те не знаеха, че на онзи, в когото живее Светият Дух, богатството не може да навреди, защото неговата душа е цялата в Бога и от Бога се е изменила, забравила е за своето богатство и украшения. Щастливи са хората, които обичат отец Йоан, защото той ще се моли за тях. Неговата любов към Бога е голяма. Той целият е в любовен пламък.

О, велики отче Йоане, наш молитвениче, благодаря на Бога, че те видях. Благодаря и на теб, добри и свети пастирю, че по твоите молитви напуснах света и дойдох на Света Гора Атонска, където приех голяма милост от Бога. И сега пиша, радвайки се, че Господ ми подари да се запозная с живота и подвига на добрия пастир.

Отец Йоан беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух и затова хората толкова много го обичаха, понеже той издигаше човешкия ум към Бога.

Виждаш ли в него силата на Светия Дух? Като чете неговата книга „Моят живот в Христос“, душата чувства силата на Божията благодат в неговите думи. Казваш, че четеш и нищо не чувстваш? Не е ли така, понеже си горд? Благодатта не идва в гордите сърца.

О, отче Йоане, ти сега живееш на небесата и гледаш Господа Иисуса, Когото твоята душа още на земята възлюби. Моля те: моли се за нас, та и ние да възлюбим Господа и да принесем на Бога покаянието, на което Бог се радва.

О, велики и добри пастирю, макар и с тяло да умря, твоят дух е с нас. Като стоиш пред Бога, ти ни виждаш чрез Светия Дух, от небесата.

Смирено те почитаме.

източник: zadrugata.com

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.