Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Святост Отец Йоан Кронщадски беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух
Отец Йоан Кронщадски беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Силуан Атонски   
Сряда, 20 Декември 2017 11:38
св. Йоан Кронщадски

Видях отец Йоан в Кронщад, докато служеше света Литургия. И до този момент се възхищавам на силата на неговите молитви. От тогава изминаха 40 години и никога не видях някой друг да служи като него. Народът го обичаше и всички стояха със страх Божий. И това не е чудно: Светият Дух привлича към Себе Си човешките сърца. От Евангелието виждам колко голямо множество е ходело след Господа. Словото Господне привличало хората, защото било изричано в Светия Дух и именно заради това било сладко и приятно за душата.

По пътя за Емаус Господ се явил на Лука и Клеопа и беседвал с тях. При това техните сърца горели от любов към Бога. И отец Йоан имаше в Себе Си Светия Дух в изобилие. Той стопляше неговата душа с любов към Бога и чрез него влияеше и на другите. Гледах как хората тичаха към него, за да вземат благословение и като вземеха, се радваха, защото Светият Дух е приятен на душата и ѝ дава мир и радост.

Някои имаха лошо мнение за отец Йоан и с това оскърбяваха Светия Дух, Който живееше в него и Който живее в него и до ден днешен, и след неговото упокоение. Те казваха, че бил богат, че се обличал хубаво. Но те не знаеха, че на онзи, в когото живее Светият Дух, богатството не може да навреди, защото неговата душа е цялата в Бога и от Бога се е изменила, забравила е за своето богатство и украшения. Щастливи са хората, които обичат отец Йоан, защото той ще се моли за тях. Неговата любов към Бога е голяма. Той целият е в любовен пламък.

О, велики отче Йоане, наш молитвениче, благодаря на Бога, че те видях. Благодаря и на теб, добри и свети пастирю, че по твоите молитви напуснах света и дойдох на Света Гора Атонска, където приех голяма милост от Бога. И сега пиша, радвайки се, че Господ ми подари да се запозная с живота и подвига на добрия пастир.

Отец Йоан беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух и затова хората толкова много го обичаха, понеже той издигаше човешкия ум към Бога.

Виждаш ли в него силата на Светия Дух? Като чете неговата книга „Моят живот в Христос“, душата чувства силата на Божията благодат в неговите думи. Казваш, че четеш и нищо не чувстваш? Не е ли така, понеже си горд? Благодатта не идва в гордите сърца.

О, отче Йоане, ти сега живееш на небесата и гледаш Господа Иисуса, Когото твоята душа още на земята възлюби. Моля те: моли се за нас, та и ние да възлюбим Господа и да принесем на Бога покаянието, на което Бог се радва.

О, велики и добри пастирю, макар и с тяло да умря, твоят дух е с нас. Като стоиш пред Бога, ти ни виждаш чрез Светия Дух, от небесата.

Смирено те почитаме.

източник: zadrugata.com

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.