ПЦДОН

Начало Новини Един поп в супермаркета
Един поп в супермаркета Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 31
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 23 Август 2017 18:05
поп в магазина

Един свещеник отишъл да пазарува в супермаркета. Когато сложил продуктите на касата, чул зад гърба си следното възмущение:

- Я вижте, колко неща е напазарувал попът... Учи хората на бедност, а толкова неща си купи, за да се наплюска! Я го виж какво шкембе има...

Това бил гласът на една 50-годишна жена, която не са задоволила с тези думи, а минала в словесно настъпление: 

- Е, напълни ли количката? - казала жената саркастично. 

- Да, напълних я - отговорил свещеникът. 

- Сигурно за цял месец си напазарувал? 

- Не, мила госпожо, мисля за два дена всичко това да го изям. 

- Да, гледайки тумбака ти, със сигурност ще го изядеш! 

- Вярно сте  забелязали, че моето шкембе ме изобличава. Не мога да не мисля за храна. 

- О, и кашкавал, и шунка е взел този „постник”! 

- Ами, присъщ ми е и този грях. 

- Вярно за вас говорят... А, че и с "Мерцедеси" се возите! 

- По този въпрос си имам проблем... Вече си имам "Мерцедес", но искам нещо по-сериозно. Мечтая си за "Кадилак", но всичко отива за храна. Нали трябва да напълня шкембето си... 

- Я го виж само, добре, че поне го признаваш! За "Кадилак" си мечтае той! Сигурно и без пиячка не можеш? 

- Права сте, не мога да живея без алкохол. Сега ще си сваля расото и ще отида за бира, никой да не ме забележи. 

- Да... И виж го само, дори срам няма! Вярно е това, което говорят за вас! 

- Да, но не съвсем. Ако ме познавахте по-добре, щяхте да говорите още по-лоши неща за мен. 

- Ха-ха! И защо изобщо трябва на такива като теб да изповядвам греховете си? 

- О, не, не се притеснявайте, не сте длъжни да го правите – спокойно отговорило отчето, слагайки продуктите в торбички. 

След това жената спряла да говори. Въпреки че лицето ѝ не се променило, било очевидно, че се е изказала и изпитвала известно доволство. Изведнъж тя почувствала спокойствие. След това свещеникът започнал словесната си атака.

- Е, госпожо, олекна ли ви? 

Но жената не отговорила. Наистина, до известна степен ѝ станало по-леко, но се страхувала да го каже на глас. Както по-късно признала жената, тя изненадващо научила нещо непознато до сега: оказало се, че дори и от един поп, който преяжда и кара "Мерцедес", можеш да получиш утешение!

Но облекчението ѝ било краткотрайно. Когато тази мила госпожа излязла от магазина, тя останала изненадана, когато видяла, че вместо към своя "Мерцедес" свещеникът се насочил към старата си "Лада" и вече бил с празни ръце. Отначало тя не разбрала същността на този „трик”, защото отчето излязъл от супермаркета с четири найлонови торби, пълни с продукти. Но когато се обърнала назад, жената видяла четири бездомника радостно да разглеждат съдържанието на торбите, които  държели в ръцете си... 

И ето, „утехата” на търсещата  правдата – 50-годишната жена  била стъпкана от неизвестното и почти забравено чувство, което се изкопчило някъде от дълбините на душата ѝ. Жената стояла и гледала щастливите лица на бездомниците. Но в същото време се изпълвала с противоречиви чувства на вина, объркване, радост и самоукорение, които вкупом станали предтеча на покаяние за тази търсеща правдата жена. В този момент жената направила за себе си едно откритие: за разлика от удоволствие от порицанието на  другите, истинската утеха поражда сълзи, покаяние и умиление на сърцето. 

...Изминали седем години. Днес енорийският настоятел - отец Виктор и епитропът Валентина Тимофеевна с усмивка си спомнят историята на запознанството си в супермаркета.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: https://vk.com/club80364995

 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.