ПЦДОН

Начало Обратното на греха е Възкресението, а не безгрешността
Св. Паисий Светогорец: Кажи на църквата, а не на целия свят ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 21 Август 2017 11:11
свети Паисий
"Кажи на църквата"
 
Мнозина от нас неправилно разбират тези думи. Когато имаме недоразумение с някой брат, ние му говорим на четири очи всичко, което искаме. Обаче, ако той не ни послуша, тогава използваме това място (от Евангелието) „кажи на църквата“ и правим известни прегрешенията на брата и на другите. И даже стигаме до това, че ги публикуваме в списанията и вестниците.

Но Старецът се огорчаваше и не искаше братята (защото ние сме братя в Христа) да разказват и да се позорят един друг. Той винаги говореше, че в който и да е случай, когато брат види нечистота, не трябва да крещи, та да я видят и да узнаят всички. Разумният християнин с всички средства се старае да я покрие, за да не я видят другите. И това не трябва да става до един определен момент, а по-нататък - да се разкрие сквернотата, защото любовта (навярно тя е в душата и душата се ръководи от нея) всичко покрива.

Евангелието говори без ограничения: не казва „няколко пъти“ или „до определен предел“, а казва всичко покрива, всичко търпи... и т.н. Ако някой разкрива, тогава той постъпва не по Божия Дух и Духът не дава своите плодове, защото плодът на Духа е любов, радост, мир, дълготърпение, милосърдие, благост...

Сега относно "кажи на църквата" ни е нужно да знаем, че Църквата не е целият свят, и ако някой иска правилно да спазва заповедта, трябва да изкаже своя помисъл (понеже мисли, че той е правилен) на духовника си и ако работата е много важна, духовникът нека я представи пред епископа. Така Църквата разбира това място в Евангелието. Ако някой действа по-иначе и го оповестява на целия свят, тогава той не пази заповедта. Заповедта казва: „кажи на църквата“, не казва „кажи на целия свят“, че да чуят масоните, йеховистите, последователите на другите религии, еретиците, безбожниците и т.н., защото по такъв начин им даваме храна за борба с нас.

Из книгата "Избран Съсъд"

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.