Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

11.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Хората работят в неделя и на празници и ги постигат нещастия
Хората работят в неделя и на празници и ги постигат нещастия Е-мейл
Оценка на читателите: / 26
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Паисий Светогорец   
Петък, 28 Април 2017 05:27

св. ПаисийПо правило преди вечернята на празника или на неделята всяка работа се прекратява. По-добре е човек да поработи повече предишния ден, когато има възможност, и да не работи след вечернята на празника. В краен случай при голяма нужда човек може да свърши нещо леко следобеда на празничния или неделния ден; но и такова дело трябва да се върши с разсъждение. Едно време и селяните, които бяха вън на полето, щом чуеха камбаната за вечерня, прекръстваха се и спираха работа. Същото правеха и жените, които седяха в махалата. Ставаха, прекръстваха се и оставяха плетката или каквото друго занимание имаха. И Бог ги благославяше. Даваше им здраве и радост..

Днес премахнаха празниците, отдалечиха се от Бога и Църквата, и в крайна сметка, каквото спечелят от работата си, дават го по лекари и болници... Веднъж в колибата дойде един баща и ми казва:

- Детето ми често се разболява и лекарите не могат да открият какво му е.

Казах му:

- Спри да работиш в неделя и всичко ще се промени.

Действително спря да работи в неделя и детето му се оправи.

Винаги казвам на миряните да спрат да работят в неделя и на празници, за да не ги постигат нещастия в живота им. Всеки може да разпредели по подходящ начин работата си. Цялата основа е в духовната чувствителност. Ако има чувствителност, за всичко се намира решение. Дори от някое решение да бъдат малко ощетени, ще получат двойна благодат. Мнозина обаче не разбират това. Дори не отиват на света Литургия в неделя и на празници. А светата Литургия освещава. Как ще се освети християнинът, ако в неделя не ходи на църква?

За съжаление обаче хората постепенно премахват и празници, и всичко. Дори си изменят имената, за да бъдат забравени светиите, които са ги носели. Превръщат името Василка във Вики; Зоя в Зозо и така се получава два пъти “животно”... 

Измислиха празник на майката, празник за първи май, за първи април... Скоро ще кажат: “Днес е празникът на магарешките тръни, след това - на кипариса, после рожденият ден на онзи, който открил атомната бомба или футбола”. Бог обаче няма да остави това...

Из "С болка и любов за съвременния човек"

Коментари (3)
  • Man
    В този сайт: http://www.sveta-gora-zograph.com/ са публикувани повечето слова и тази книга за стареца Паисий.
  • Christian
    Кое е по-важно: Библията или човешките предания? Относно Божия ден за почивка, моля прочетете поне Исая 66:23; (Матей 15:13); Лука 6:5; Евреи 4:9. От избора, който ще направите, ще получите или белега на звяра или Божият печат (Откровение 14:9-11).
  • Porthos
    "Относно "Божият ден за почивка", Christian-е, в Колосяном 2:16,17 ясно пише, че целият старозаветен богослужебен кръг (годишни, месечни и седмични празници) е променен и преосмислен в Христос, направо анулиран "в буквата си", щото бил "само сянка и предобраз на Христоси Евангелието", както истарозаветните диетични предписания и табута.
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.