Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Човек може да стане свят навсякъде
Човек може да стане свят навсякъде Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Порфирий Кавсокаливит   
Сряда, 13 Юли 2016 13:02
Св. Порфирий

Голямо изкуство е да успеете вашата душа да се освети. Човек навсякъде може да стане свят. И на Омония (централен площад в Атина - бел. прев.) човек може да се освети, ако поиска това. Във вашата работа, каквато и да е, вие можете да станете святи чрез кротост, търпение и любов. Всеки ден слагайте ново начало и ред в своя живот, с нов устрем, с въодушевление и с любов, с молитва и безмълвие. А не да ви разяжда притеснение и от това да чувствате болки в гърдите.

Например се случва да ви възложат работа, която превишава границите на вашите задължения. Не е редно да реагирате, да се нервирате и да протестирате. Тези смущения донасят зло на човека. Гледайте на всичко като удобен случай за освещаване. И още нещо. Има още една духовна придобивка – когато ви възлагат много задължения, научавате начина, по който се извършва цялата работа, участвате в повече дейности и ставате по-отговорни. Получавате знания, които по-късно може да ви потрябват. Ако ви възлагат задачи, които превишават вашите сили, в крайна сметка можете да кажете, разбира се, учтиво: “Простете ми, но няма да мога свърша тази работа”. Но може и да не кажете нищо, а този труд да бъде за добро.

Така бях и аз, както съм ви казвал. Когато бях малък, баща ми отиде в Америка да работи по изграждането на Панамския канал. Аз бях малък, а родители ми бяха бедни. Майка ме прати в един магазин в Халкида. Там имаше две други деца. Всички ми нареждаха и аз търчах навсякъде. Всичко, което ми кажеха, го извършвах без да негодувам. Това беше за добро. Един ден, както метях магазина, видях че се бяха разсипали зърна от кафе. Наведох се и ги сложих в ръка, за да ги върна в чувала. Собственикът, който беше в канцеларията, ме видя и разбра какво исках да направя. Извика ме. Той извика и другите деца и започна да ги поучава, тъй като стана голямо разхищение, а аз му бях направил добро впечатление с моята постъпка. От този ден собственикът нареди и ние си разпределихме работата, като сложихме ред в магазина. Всичко извършвах с усърдие и без възражения. Нима това ми навреди?

Гледайте да работите с трезвение, просто, спокойно, без тревога, с радост и веселие, с добро разположение. Тогава ще дойде Божията благодат.

Из „Старецът Порфирий Кавсокаливит - Живот и слова”, превод: Константин Константинов

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.