ПЦДОН

Начало Богословие За отданията на празниците
За отданията на празниците Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Мартин Димитров   
Сряда, 16 Май 2018 10:12
отдание

Днес е отданието на най-големия празник в православния богослужебен кръг - Възкресение Христово - Пасха. Какво представлява отданието, каква е неговата история и традиция и с какво се отличава богослужението в тези дни - с това ще ви запознаем в настоящия материал:

Отданието на празника в православното богослужение представлява последният ден от попразненството на многодневен, по правило, голям празник.

История

Понятие за отдание на празника се среща в Стария Завет:

"...през седемте дена принасяйте жертва Господу; на осмия ден да имате свещено събрание, и принасяйте жертва Господу: това е отдание на празника, никаква работа да не вършите."(Лев. 23:36)

"В осмия ден да имате отдание на празника: никаква работа не вършете.." (Числа 29:35-39)

В християнската традиция отданието на празника бива преосмисляно като повторно възпоменание за събитието на празника след изтичането на определен период от реме. В ранно-християнските време това се е случвало задължително на 8-ия ден. По времето на император Константин I биват устроени осемдневни тържества при освещаването на базиликите в Йерусалим и Тир. Това се превръща в прецедент за подобно отбелязване и на други ежегодни литургични празници, като първите от тях са през IV-ти век по случай Пасха, Петдесетница, а на Изток - Богоявление; впоследствие към тях се присъединява и Рождество Христово. От VII в. насам с деня за отдание на празника започват да се съобразяват и празниците на светиите, като най-ранните примери затова са дните за почит към св. апостоли Петър и Павел, св. Лаврентий и св. Агнеса.

Литургични особености

Отданието на празника се отбелязва с тържествено богослужение, по време на което се повтарят много молитви и песнопения, които са изпълняват на самия празник. В дните за отдание на 12-те Господски празника се извършва утреня с велико славословие, а на литургията се чете Апостол и Евангелие на деня. 

по ru.wikipedia.org

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.