Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

14.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Св. Порфирий Кавсокаливит: Има духовници, заразени от "папистки" дух
Св. Порфирий Кавсокаливит: Има духовници, заразени от "папистки" дух Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 02 Юни 2016 11:19

свети ПорфирийОтец Порфирий винаги беше много предпазлив и снизходителен в своите изказвания за другите, особено за свещениците, които допускаха грешки. В тези случаи той избягваше преките изказвания и предпочиташе да говори с притчи. "Знаеш ли - казваше той, - че когато папският пратеник се отправя на някаква мисия, той сяда в Рим в самолета и чак когато пристигне на летището в африканската страна, открива запечатания плик и прочита инструкцията какво трябва да направи. Той е длъжен да изпълни поръчаното му задание, даже и сам да не е съгласен с него. При нас, православните, така не се прави."

Аз се досещах какво какво иска да ми каже старецът с това. Не беше първият случай, когато се убеждавах, че и сред православните има духовни наставници, за щастие не са толкова много, които са заразени с "папистки" дух. Те изискват само изпълнение на дадените от тях заповеди, съвършено пренебрегвайки вътрешното съпротивление за това на духовните им чеда. Насаждат тоталитаризъм. Боейки се от свободата, тези духовници принуждават своите чеда към подчинение. Те не знаят, че православното послушание е плод на свободата. 

Из "Избрани съвети", Свети Порфирий Кавсокаливит, изд. "Странник", 2016 г.

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.