ПЦДОН

Начало Богословие Чернобил и Библията
Чернобил и Библията Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Вторник, 26 Април 2016 21:07
 
ангел с тръба
 
През нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. настъпва катастрофата с четвъртия реактор на атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, която предизвиква масови апокалиптични настроения поради факта, че на украински език чернобил означава ‘пелин’. Това растение се свързва с предсказанието в Откровението на св. Йоан Богослов 8:10-11: „И от небето падна голяма звезда, гореща като светило, и падна върху третата част на реките и върху водните извори; и името на тази звезда е пелин, и третата част от водите стана на пелин, и много човеци умряха, понеже се бяха вгорчили”. Пророчеството на Апокалипсиса става широко известно, защото вярващите успяват да го разгласят. Последва обръщане на мнозина към църквата и се отбелязва бурен ръст на кръщенията на възрастни.
 
Заедно с това Чернобил нанася съкрушителен удар на господстващата политическа система. Тя доказва некомпетентността, страха и лицемерието на управляващите, които отначало се опитват да скрият факта на катастрофата, а след това – диапазона и интензивността на радиоактивното заразяване. Взривът от обществено негодувание, допуснатата от Горбачов ограничена гласност и предизвиканите от катастрофата мистични настроения се изразяват във все по-смели публикации в защита на църквата и християнската нравственост. В „Литературная газета” излиза първата публикация от Втората световна война насам с непропагандистко интервю на йерарси от Руската църква. Митрополитите Филарет Киевски и Теодосий Американски подчертават, че църквата откликва първа на трагедията, като събира средства за жертвите, а местният свещеник не напуска своето паство за разлика от учителите в Чернобил, които побягват и изоставят учениците си. Сравнява се поведението на църквата през Втората световна война и по времето на ядрения взрив, припомнят се битките при Сталинград, където по времето на най-ожесточените сражения в местната препълнена църква не спират молитвите за народа и победата на Червената армия.

През 1990 г. патриаршеският екзарх на Руската църква в Беларус се обръща към ССЦ с молба за помощ на облъчените от Чернобил. В отговор е изпратен екип лекари с медикаменти. Известният духовен композитор Йонатан (Елецких), който е архиепископ Тулчински и Брацлавски, съставя „Чернобилска литургия” на украински език (2007).

(откъс от книгата на архим. Павел Стефанов, "Руската православна църква през XX век", Шумен, 1997).
 
Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.