Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

04.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Бидейки пълен с любов, се изпълни и с богословие
Бидейки пълен с любов, се изпълни и с богословие Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сисанийски митр. Павел   
Сряда, 02 Март 2016 18:43

старец Яков

(четвърта част  беседата на Сисанийския и Сиатистки митрополит Павел за опита си от общението с блажения старец Яков Цаликис (1920-1991)

Старецът Яков беше човек, пълен с любов,

много човеколюбив - в пълния смисъл на думата. Проблемът на другия човек беше и негов проблем. Когато някой му кажеше някакъв проблем, той не го забравяше, а го помнеше, интересуваше се, следеше за неговото развитие. Той беше истински  духовен човек. Кой е духовният човек? Този, който има Светия Дух в сърцето си - в този смисъл беше духовен. Светият Дух обитаваше в неговото сърце и го водеше  в неговия жизнен път. Той бе много литургичен човек. Лекарите му казали: "Отче, трябва да си починеш!", а  той се ставал нощем и бил първи в храма, дори тогава, когато бил болен.  Един истински смирен човек.

Казах ви, че от пет негови думи четири бяха "Простете ми!". Когато днешният Вселенски патриарх Вартоломей го посети два пъти и го видя и чу, в даден момент ми каза:

-  Както казваме св. Никон Покайни, така в бъдеще ще казваме Яков Прощални.  

Наистина, той имаше това усещане и се чудеше и казваше за себе си: "Ама аз съм човек от пръст! Митрополити, професори идват да се изповядат при мене, човека от пръст? Защо идват?"

Когато изповядваше, той коленичеше на земята и така слушаше човека, който се изповядваше. Разбира се, утехата, която даваше на хората - тези, които я преживяха - те я познават много добре.

Той бе молещ се човек.

Целият му живот беше постоянна молитва. Дори когато говореше, сърцето му се молеше и чувстваше присъствието на Бога, на Когото се доверяваше напълно. Той имаше изкушения и бе подложен на изпитания от дявола, но се довери на Христос и не се боеше от нищо.

Веднъж, както всяка вечер, излязъл от манастира и отишъл в пещерата на преп. Давид, където останал цялата нощ на молитва. Докато се молил съсредоточено, в даден момент осъзнал, че навсякъде в пещерата кръжели стършели.

-  Сепнах се, детето ми. Но веднага си спомних, че понякога дяволът така се опитва да всее ужас в светците. Тогава ги погледнах и им казах: "Тук съм. Няма да се махна, изяжте ме!" И те изчезнаха.

Затова казах, че той бе човек, който постоянно се молеше.

Той притежаваше дивна разсъдителност

и можеше да различи това, което ние някой път пренебрегваме. Ще ви кажа два случая:  

Веднъж в манастира доведоха една девойка, за да ѝ прочетат заклинателни молитви. Един от отците ѝ ги прочел, но о. Яков се обърна и ми каза:

- Отче мой, тя има нужда от лекар, няма нужда от заклинателни молитви.

От друга страна, той попита едно лице, за което никой нищо не подозираше:

 - Как ти е името?

И то отговори:

-  Легион - една млада девойка, за която никой дотогава не знаеше, че имаше проблем.

Не всички са обсебени от бесове, а ние (в същото време) си мислим, че трябва да им се четат заклинателни молитви. Необходимо е голямо внимание и разсъдителност. Проява на благоразумие е, когато не можем да имаме това внимание и разсъдителност, да не се правим, че знаем  всичко. И казвам това първо на нас, клириците, а след това на вас, миряните, които много пъти търчите без да знаете какво правите и казвате: "прочети му заклинателните молитви, защото едно, защото друго."

Ако вземете погрешните лекарства, може да умрете. Ако приложете погрешни неща, бидейки здрави, ще се разболеете. Затова е нужна разсъдителност и трябва да внимаваме изключително много.

О. Яков бе Божий човек,

буквално, човек, който принадлежеше на Бога, но и човек, който имаше Бога. Кой е християнинът? Този, който явява Христовия живот в своята смъртна плът, както казва Евангелието. О. Яков явяваше Христовия живот в своята смъртна плът, както тук на земята, така и сега в царството Божие.

О. Яков не беше учил в университет. Той бе завършил основното училище. Но начинът, по който четеше църковните текстове, беше удивителен, сякаш бе много образован. Сещам, се, че някога го чу блаженопочившият Критски архиепископ, който се обърна и ме попита:

- С какво образование е?

Аз отвърнах:

- Основно училище е завършил.

- Чете изключително! – каза той.

Как става това? Това е, което се казва в тропара на евангелист Йоан - "бидейки пълен с любов, се изпълни и с богословие."

Един професор по богословие ми каза: "Попитах го по няколко догматични въпроса и ми отговори много точно - не от съчиненията, които беше чел, а чрез благодатта на Светия Дух."

превод: Константин Константинов

Следва

 

Коментари (5)
 • Георги Николов  - А българските свети хора на вярата?
  Имам чувството, че в сайта се споделят житията и дейността предимно на гръцки, фанариотски и руски свети хора. Но това е сайт на българска митрополия! Все още не гръцка, фанариотска или или руска. Ако искате ще ви пуснем списък поне на стотина такива достойни български православни свещеници, монаси и свети хора от Македония, Мизия, Тракия и Шоплъка.
 • Marto
  Това имаме, това пускаме. За това, че българинът си е безбожник априори и не си тачи светиите, ние имаме най-малка вина. И в крайна сметка светиите са светии на цялата църква. Нека Ви напомня, че етнофилетизмът е ерес. В Есхатона няма националности, уважаеми църковни националисти.
 • Мирянин  - !
  Чета светите отци, в интернет, купувам си и книги. Погледнете тези два сайта: http://sveta-gora-zograph.com/ http://svetogorski-kt.com/
 • Marto
  Какво да ги гледаме тези сайтове? Сайтове.
 • Димитър Димитров  - Благодарности!
  Братя, продължавайте да работите. Много помагат словата на тези Божии човеци. Чета и се чудя наистина ли има такива епископи като митр. Павел, митр. Атанасий...
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.