Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

14.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи Славолюбивият авва и Странника
Славолюбивият авва и Странника Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 26 Януари 2016 14:47

Иисус в пустинятаНякой си игумен на общежителен монастир с двеста монаси бил придобил голяма слава сред човеците. Един ден при него дошъл Христос във вид на беден старец и помолил вратаря да каже на аввата, че еди-кой си брат е пристигнал.

С много труд вратарят успял да влезе при аввата, за да го извести и го намерил да разговаря с други хора. След като изчакал малко, той му съобщил за бедняка, без, разбира се, да знае, че това е Христос. А аввата му се скарал с думите: „Не виждаш ли, че разговарям с хората? Остави ме сега“. Вратарят излязъл. Господ обаче проявил търпение и останал да чака игумена да излезе.

Около петия час на деня (11 часа преди обяд, бел. прев.) дошъл един богаташ. Научавайки за пристигането му, игуменът бързо се отзовал и го приел. Като го видял заедно с богаташа, Бог, Който е богат на милост и приятел на смирените, го помолил с думите: „Искам да говоря с теб, авва“. Но онзи, придружавайки богаташа, влязъл да обядва с него, уж проявявайки грижа към странниците (гостите). След обеда пък изпратил богаташа до портата и се върнал обременен с много грижи и така забравил за молбата на бедния и незлобив старец. Когато започнало да се смрачава и все още не бил приет от игумена, благословеният и истински Странник* си тръгнал, като известил на вратаря следното: „Кажи на аввата: ако желаеш човешката слава, то заради твоите предишни трудове и многобройните ти подвизи, Аз ще пращам при теб хора от четирите краища на света да ти носят блага, понеже искаш да се подмазваш и да ти се подмазват; но от благата на Моето царство няма да вкусиш“.

И така Вседържителят бедняк се открил Кой е.

Из Патерика (Τὸ Μέγα Γεροντικόν, Η39, Τ. Β’, Θεσσαλονίκη 2011, σ. 460-462), превод от гръцки: Алексей Стамболов* Срв. „Дай ми Този Странник, Който няма къде да подслони глава; дай ми Този Странник, Когото коварен ученик предаде на смърт; дай ми Този Странник…“ [„Отдай мне Сего Странника, Который не имеет, где главу приклонить; отдай мне Сего Странника, Которого ученик коварный предал на смерть; отдай мне Сего Странника] от стихирата „Приидите, ублажим Иосифа“, която се пее на Велики петък вечерта при внасянето на плащаницата.

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.