ПЦДОН

Начало Новини Последни новини Днес е Архангелова задушница
Днес е Архангелова задушница Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Мартин Димитров   
Събота, 03 Ноември 2018 06:11
свещи

Задушниците заемат особено място в богослужебния ред на Православната църква. Това са дни, в които ние си спомняме за нашите покойници, отслужваме молебени в тяхна памет - панихиди и се молим Господ да ги възкреси в Последния ден като ги постави отдясно на славата Му - при спасените овци от Неговото стадо. Задушниците са три пъти в годината - преди големите пости в църковния календар - Велик и Рождественски пост, както и преди Петдесетница.

Именно днес отбелязваме Задушницата преди Рождественския пост - Архангелова задушница. Тя се нарича така, защото нейното отбелязване е отредено да бъде в съботата преди празника в чест на св. архистратиг Михаил - Архангеловден. Православната църква подготви вярващите за нея още от предходната неделя, когато на св. литургия се чете текста за възкресяването на Иаировата дъщеря (Лук. 8:41-56).

В деня на Задушницата християните посещават гробовете на своите покойници и полагат грижи по тяхното почистване и благоустройване, раздават милостиня и както по-горе отбелязахме - участват в молитвата за упокой - панихидата. Характерно за този помен е, че се благославя и раздава варено жито, защото житото е символ на Възкресението, понеже по думите на Христос "ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод" (Йоан 12:24). Тези думи Господ казва на апостолите преди Своята кръстна смърт и славно Възкресение от мъртвите.

Трябва да отбележим, че молитвеното приношение за покойните няма да е пълно и завършено, ако не ги споменаваме в светата Евхаристия, защото на всяка Литургия Църквата си спомня за тях. Със споменаването на починалите, според св. Кирил Йерусалимски, "по време на предложението на светата и най-страшна жертва" техните души "ще имат голяма полза". Същността на споменаването е въплътяване на всички в Тялото Христово (Църквата), а то се осъществява изключително чрез Светата Евхаристия (1 Кор. 10:16-17).

Бог да прости нашите покойни и да ги направи участници във вечната Си слава. Амин!

Общата панихида в храм "Св. цар Борис" ще бъде отслужена днес от 13.00 ч. 

Още материали по темата:

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.