ПЦДОН

Начало Интервюта Борислав Аврамов: Редица известни лектори ще участват в Седмицата на православната книга
Борислав Аврамов: Редица известни лектори ще участват в Седмицата на православната книга ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 11 Август 2015 09:44
Борислав АврамовВарненска и Великопреславска света митрополия организира от 7 до 13 септември в град Варна „Седмица на православната книга”. Проявата се организира със съдействието на Община Варна и е традиционно събитие в църковния живот на града. Тази година събитието ще се проведе за седемнадесети път. В програмата на „Седмицата” са включени срещи на автори, издатели и читатели на православна литература, както и дискусии, конференции и семинари по актуални църковни въпроси. Досега в „Седмица на православна книга” са участвали автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Украйна. Основната тема на проявата тази година е „Мисията на Църквата за спасението на човека”. По темата Радио „Фокус” – Варна разговаря с Борислав Аврамов, отговарящ за мисионерската дейност и работа с младежта във Варненската и Великопреславска митрополия:

- Г-н Аврамов, Седмица на православната книга ще се проведе за поредна година във Варна. Нека припомним на слушателите на Радио „Фокус”, каква е идеята на този форум?

- Това е традиционна проява за живота на Варна и нашата цел, от самото начало е да съберем в града автори, издатели и читатели на среща и разговор около съвременните актуални въпроси в църковния живот и в живота на нашето общество. Избираме актуални заглавия от целият свят и най-съвременните автори, като отправям покана към всички варненци да дойдат на среща с тях и да разговаряме по най-съвременните въпроси, които се дискутират в цял свят и които естествено засягат и нас.

- Какви ще бъдат основните акценти в Седмицата на православната книга, тази година?

- Ами тази година, както впрочем и миналата година проявата е посветена на 1150 години от покръстването на България. Отбелязването на този празник започна още през есента на 2014-а година, като мероприятията продължават през цялата настояща година. Освен това, покръстването не е един еднократен процес, който е извършен веднъж завинаги - покръстването е дело на всяко поколение. В това отношение ние сме длъжници на нашите съвременници и ние като християни и църква, трябва да направим много за покръстването на нашият народ днес. Затова и в рамките на Седмицата на православната книга сме определили основна тема „Мисията за църквата и спасяването на човека”, като допълнително към Седмицата ще има допълнителни прояви. Предвидили сме да проведем конференция и семинар. Конференцията е посветена специално на катехизацията и въцърковяването, а по-точно как хората, които ще бъдат кръщавани да бъдат готови за самото тайнство и да бъдат въцърковени, т.е. съединени към църковната общност. Семинарът от друга страна ще бъде посветен на християнската педагогика. По време на провеждането му ще бъдат поставени въпроси и мнения за възпитанието на децата, тъй като днес виждаме от всички посоки, че има претенции по възпитанието на децата във всякакъв дух, докато ние искаме да ги възпитаваме в традиционния дух на християнските и семейни ценности.

- Какви още съпътстващи мероприятия са предвидени в рамките на Седмицата на православната книга?

- Да! Тази година ще представим два филма, които са свързани със светии, които са живели в България - схиигумения Мария Дохторова, като филмът който е направен специално за нея е посветен на нейният живот. Вторият филм, който сме предвидили да покажем на варненската публика е посветен на животът на архиепископ Серафим Соболев, който е погребан в Руската църква в София. Това са две личности, които са оставили голям отпечатък в духовния живот на България през XX век. Те имат все още живи духовни чеда и вече са в навечерието на тяхната канонизация. Освен това по време на Седмицата на православната книга, като съпътстваща проява ще бъдат показани тези два филма, за да може да запознаем християните още повече техния живот.

- Гости от кои държави очаквате през месец септември във Варна?
 
- Аз бих искал да акцентирам специално върху присъствието на Лимасолския митрополит Атанасий, който е един от учениците на току-що канонизирания атонски монах Паисий Светогорец. Всъщност той е митрополит в Лимасол, Кипър и е един от най-актуалните в момента християнски автори и проповедници, който ще ни донесе посланието на Светогорската духовност. Митрополит Атанасий ще разкаже на варненци за своите контакти със старците на Света гора, а освен това ще бъдат представени и две негови книги, които излязоха съвсем наскоро на български език. Освен него, за трети пореден път на събитията посветени на православната книга във Варна ще пристигне и Черногорския митрополит Амфилохий. Той е митрополит на цялата местна църква и също е известен духовник в Сърбия с това, че е ученик на Св. Юстин Попович. Искам да отбележа, че във Варна ще бъде и протойерей Александър Торик – руски свещеник, който е автор на няколко православни романа за младежи – изключително интересно явление, почти уникално в целия православен свят. За първи път ще бъдат представени неговите книги в България, те все още не са преведени на български, но в Русия, това е един от най-купуваните църковни автори. Също така трябва да посочи и Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който е митрополит в една от най-големите епархии в Руската православна църква. Това са големите имена като духовници, а нашето домакинство ще бъде осигурено от Варненския митрополит Йоан. Забравих да добавя, че от Русия също сме поканили д-р Атанасий Зоитакис, който е председател на православно издателство Света гора. Той е руснак от гръцки произход, който прави изключително много за разпространение на атонската духовност в Русия. Така, че в Седмицата на православната книга ще дискутираме теми за съвременността, модерното и традиционното, като ще търсим решения за днешния ден.

- Благодаря Ви за този разговор, г-н Аврамов!

- И аз благодаря.

Десислава ВАСИЛЕВА
източник: focus-radio.net
 
Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.