ПЦДОН

Начало Новини Последни новини От днес започва Петровият пост
От днес започва Петровият пост Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 27
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 04 Юни 2018 07:12

светите Петър и ПавелОт днес православните християни встъпват в поста за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, който ще отбележим на 29 юни. Продължителността на този пост всяка година е различна и зависи от пасхалията, като в църквите, които спазват поправения юлиански календар дори в някои случаи липсва. Петровият пост възниква от древни времена в християнството, като първоначално е бил свързан с празника Петдесетница.

За църковното установяване на този пост се упоменава в апостолските постановления. "След Петдесетница се празнува една седмица, а после се пости: справедливостта изисква да се радваме за приемането на даровете от Бога, и да постим след облекчението за плътта." Впоследствие постът след Петдесетница бива свързан с празника на светите апостоли Петър и Павел.

Характерно за този пост е, че е по-облекчен спрямо Великия пост, като е разрешена употребата на риба (без сряда и петък).

Леки и спасителни пости, братя и сестри!

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.