Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало > Светият Дух не слиза механично
Светият Дух не слиза механично ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 57
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Паисий Светогорец   
Четвъртък, 28 Май 2015 07:33
св. ПаисийСловото, което е плод само на разума, не променя душата, защото е плътско. Словото Божие, което е родено от Светия Дух, има божествени енергии и променя душата. Светият Дух не слиза по някакъв механичен начин – ето защо богословието не се свързва с някакъв чисто научен дух. Самият Дух Светий слиза, когато намира в човека съответните предпоставки. А духовната предпоставка е това – да изтържем ръждата от своя духовен проводник, да бъдем добри проводници, да приемем струята на духовното просветление и така да станем духовни учени, богослови. Когато казвам „богослов“, имам предвид онези богослови, които живеят богословието и чиято диплома единствено им принася полза. Нямам предвид онези, които имат една хартия без никакво покритие и чиято диплома е като банкнота от някоя страна, която не съществува.

Често пъти умът се старае да научи един или два чужди езици. В наши дни мнозина знаят чужди езици, но тези езици нямат нищо общо с езиците от светата Петдесетница, защото днес живеем във великия Вавилон. Голямо зло е, когато се занимаваме с богословие единствено с помощта на нашия разум и когато представяме нашия разум като присъствие на Светия Дух. Това се нарича „мозъкология“ (εγκεφαλολογια), която се ражда от Вавилон, докато в богословието съществуват много езици, много дарове, но всички езици са в унисон, защото Един е техният Господар, Светият Дух на Петдесетницата, а езиците са огнени.

- Геронда, нима не се казва в песнопенията, че Светият Дух „се дава.."?

- Да, дава се, но само там, където Го има. Ако Го няма, как да се даде? По-полезна е една дума от опитен и смирен човек, която с болка излиза от дълбочината на неговото сърце, отколкото многото думи от външно мъдрия човек, които поради сръчността на езика му излизат бързо и от които душата няма полза, защото този език е плътски и не е огнен език на светата Петдесетница.

превод: Мартин Димитров

Още статии от същия автор: тук

Коментари (0)
Коментирай
Your Contact Details:
Коментари:
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
 

Флуида ООД

Сродни статии

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.