Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

10.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Из Последованието на Жениха
Понеделник, 29 Април 2013 19:16

Български патриарх Неофит - Се Жених грядет, глас 8

продължава>
 
Църковен бюлетин - бр. 27
Понеделник, 29 Април 2013 08:05

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

 

на енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна

  № 27/ м. март, април 2013 г.


По традиция през първата и петата седмица на Великият пост в храма бе четен Покаен канон на свети Андрей Критски. Всяка седмица бе четен и Акатист Богородичен.

На 24 март - Неделя Православна, имахме радоста да присъстваме на Василиевата Света Литургия в съслужие на четиримата свещеници към храм „Свети цар Борис” – свещеноиконом Добромир Георгиев, протойерей Георги Фотакиев, свещеник Ясен Керчев и свещеник Михаил Манев.

продължава>
 
Проповед за Шеста Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Събота, 27 Април 2013 19:00

донаПразникът Вход Господен в Йерусалим, наричан също Връбница или Цветница, пресъздава историческите събития, които непосредствено предшестват смъртта и възкресението на Христос. Той въвежда Страстната седмица и особено страданията на Разпети петък. Връбница ни напомня за победата, която ни очаква във възкресението и която се постига чрез кръста. Този празник ни убеждава, че към Пасха не водят нито лесни, нито преки пътища. Един празник, който онагледява римската поговорка: „Per aspera as astra” (През трудностите към звездите).

продължава>
 
Най-последният враг, който ще бъде унищожен. Смъртта
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Събота, 27 Април 2013 07:56

Шмеман“А най-последен враг, който ще бъде унищожен, е смъртта” (1 Кор. 15:26). Това пише още в самата зора на християнството апостол Павел, обърнал се към Христа след яростно преследване, след страстна ненавист към християните. Говорих в предишната си беседа, че въпросът за смъртта, по-точно – недоумението на смъртта стои в самата сърцевина на човешкото съзнание и че в крайна сметка отношението на човека към живота - това, което наричаме негово светоусещане или мироглед, се определя от дълбочината на неговото отношение към смъртта. Говорих също, че съществуват основно два типа отношениe към нея – и двaтa са очевидно неудовлетворителни, и двaтa не дават уместен отговор.

продължава>
 
Любовта към Христа няма насита
Написано от Старец Порфирий Кавсокаливит   
Четвъртък, 25 Април 2013 16:15
 
старец порфирийХристос е най-висшият ни стремеж, най-висшето жела­ние - няма нищо по-висше. На всичко сетивно можем да се наситим, но на Бога не можем да се наситим. Той е всичко. Бог е най-висшето ни желание. Никоя друга радост, никоя дру­га хубост, нищо не може да се сравни с Него. Какво повече от най - висшето?
 
Любовта към Христа е нещо особено. Няма край, няма насита. Дава живот, дава мощ, дава здраве, дава, дава, дава... И колкото повече дава, толкова повече човек иска да обича.
продължава>
 
Най-големият опит, който човек може да има
Написано от Лимасолски митр. Атанасий   
Сряда, 24 Април 2013 10:28
 
papa atanasiiНякога имаше мания да купуваме топки за пинг-понг, футбол и разни други неща, за да привличаме младите хора. Разбира се, това не е лошо; добре е в близост до храма да има пространство, в което децата да се забавляват. Всичко, което Църквата дава на хората, за да им помогне, за да отдъхнат, да ги предпази от други неща, е добро. Но не трябва да спираме дотук. Истинската цел на Църквата е друга. Всичко това има въведителен характер и помага за привличането на децата.
продължава>
 
Пресконференция за Великденския лекоатлетически крос (обновено)
Написано от Пресцентър на Варненска и Великопреславска св. Митрополия   
Сряда, 24 Април 2013 19:49
 
kros
 
Великденският лекоатлетически крос под надслов „Великден с децата на Варна” ще стартира утре (25 април) от 11:00 часа в Морската градина пред сцена „Раковина”, съобщи на пресконференция днес Валентин Пантелеев, представител на Олимпийския клуб в морската столица. Събитието включва и фолклорна програма.
продължава>
 
Защо бебето в ръцете на просякинята спи?
Написано от Анатолий Шарий   
Понеделник, 22 Април 2013 08:42
 
beggar
 
Киев, Украйна

В близост до метростанция Лукяновска седи жена на неопределена възраст. Може да си помислите, че е на 30, на 23 или пък на 40 години. Косата й е мръсна, главата й наведена скръбно надолу. На земята пред нея стои платнена чанта. В чантата минаващите граждани пускат пари. В ръцете си жената държи причината, доказваща, че има нужда от тези пари. В обятията й спи двегодишно дете. То е с мръсна шапка, която някога е била бяла, и спортно костюмче.


продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 125 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.