Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

07.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Простихме се с митрополит Кирил
Четвъртък, 11 Юли 2013 14:56

траурно шествиеВ катедралния храм "Св. Успение Богородично" тази сутрин Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодални архиереи отслужиха опелото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който почина внезапно във вторник. Заупокойната св. Литургия оглави Неврокопският митрополит Натанаил. В съслужение с него бяха епископите на БПЦ.

Да се простят със своя събрат дойдоха всички синодални митрополити без Великотърновския Григорий, Пловдивския Николай и Плевенския Игнатий.

На заупокойното богослужение присъстваха и представители на другите поместни православни църкви, с които митр. Кирил поддържаше активни контакти.

продължава>
 
11 юли е ден на траур за община Варна в памет на митр. Кирил
Сряда, 10 Юли 2013 15:29
 
траурВъв връзка с кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил 11 юли, четвъртък, се обявява за траурен ден на територията на община Варна, съобщават от пресслужбата на общината.

Със заповед на временно и.д. кмет на Варна г-н Богдан Караденчев, денят е обявявен за траурен на територията на общината. 
продължава>
 
Св. Синод определи митр. Калиник като наместник на овдовелия престол
Сряда, 10 Юли 2013 13:06

КалиникНа основание член 84, ал. 1, от Устава на БПЦ, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП за Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски митрополитски престол е назначен Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник.

Същият ще управлява епархията до избирането на нов митрополит и ще организира изборите.

продължава>
 
Патриархът и Светият синод идват за погребението на дядо Кирил в четвъртък
Вторник, 09 Юли 2013 15:44
дядо Кирил
В четвъртък ще бъде погребан Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. За траурната церемония ще пристигнат патриархът на Българската православна църква Неофит и членовете на Светия синод. Дядо Кирил ще бъде погребан в митрополитската алея на старите градски гробища, съобщи говорителят на варненската митрополия отец Дончо Александров. Oпелото на митрополит Кирил сигурно ще бъде отслужено на 11 юли от 11 ч. в катедралата "Успение Богородично" във Варна. Преди това, от 9 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, която ще оглави Негово Светейшество патриарх Неофит.  
продължава>
 
СКРЪБНА ВЕСТ: Загубихме митрополит Кирил
Вторник, 09 Юли 2013 12:02

митрополит КирилМъртвото тяло на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски е намерено тази сутрин във водата край местността Траката при Варна. Тялото е разпознато и смъртта на архиерея е потвърдена. 

Трупът е намерен около 10 часа, съобщи д-р Maя Рашева, шеф на Областната спешна помощ, цитирана от Дарик радио. Сигналът е бил подаден на телефон 112. Тялото е транспортирано за аутопсия в Съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Марина", като резултати се очакват в късния следобед.

продължава>
 
Каквото и да извършим, Бог не престава да ни обича
Написано от схиархим. Йоаким Пар   
Понеделник, 08 Юли 2013 15:51
Йоаким ПарНие, монашестващите, сме длъжни да забравим от какъв пол сме – женски или мъжки. Ние сме монаси. Господ ни призовава да живеем вън от тези слабости, причина за които се явява нашият пол, и в Него да станем единни. Когато в мъжките манастири започваме да осъзнаваме себе си преди всичко като мъже, ние нанасяме вреда на нашия манастирски живот, защото едновременно с това в нашия живот започва да преобладава агресията и чувствеността. Това се случва и при монахините. Когато преобладават женските чувства, животът се усложнява значително.
продължава>
 
ПЕТИЦИЯ Православни ценности в българските училища
Написано от Варненска и Великопреслaвска митрополия   
Събота, 06 Юли 2013 09:45
православни ценности

Петиция ПРАВОСЛАВНИ ЦЕННОСТИ

В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА

http://www.peticiq.com/prawoslavni_cennosti_bg_uchilishta

Петицията се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит КИРИЛ.

продължава>
 
Всички сме отговорни за всичко
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Петък, 05 Юли 2013 09:15

архим. Василий ГондикакисЖивотът е интересен, защото е рискован и непредвидим. Всичко е в постоянен риск и всичко е сигурно чрез вярата и доверието в любовта на Христос. Стават неочаквани изненади: Нито стоящият далеч и чужденец е изключен от спасението, нито близко стоящият и ученикът е подсигурен.  Един разбойник пръв влиза в рая. Един ученик се отрича от Учителя и друг Го предава. Един стотник има вяра.  Първосвещениците осмиват и искат Разпятието. Най-жестокият гонител става най-великият апостол. Всичко е добро и интересно, защото всичко го устройва „грижещият се за всички Бог”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 125 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.