Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Службите в храм Св. цар Борис през Първата седмица на Великия пост

Понеделник - 19.02.2018 г.

18,00 ч - Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски - I-ва част

Вторник - 20.02.2018 г.

18,00 ч - Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски - II-ра част

продължава>          

Проповед за Четвърта Неделя след Пасха - на Разслабления
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Събота, 25 Май 2013 16:57
отец ПавелНастъпи четвъртата неделя след Възкресение, наречена неделя на разслабления. Той е един парализиран човек, който е излекуван от Иисус Христос според Евангелието от св. Йоан, 5 глава. В свещения град Йерусалим до Овчите порти се намира къпалня с название Витезда – на еврейски език Beth Khesed, което се превежда с “дом на благодатта” (милосърдието).
продължава>
 
Църквата - Тяло Христово
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Тяло ХристовоВ Новия Завет има много наименования, които се отнасят за Църквата: Божий народ, Нов Израил и Тяло Христово.

Понятието за Църквата като Тяло Христово се развило въз основа на идеята за месианската общност на Бога и Неговия народ, която ще се осъществи в края на историята. За разлика от старозаветния Израил, който е видял събирането в Йерусалим на разсеяния Божий народ в края на историята, новозаветният опит вижда това събрание в Личността на Господ Христос. В този смисъл трябва да се разбира и новозаветната идея за Църквата като Нов Йерусалим, и то не земен, а Небесен, за който говори тайновидецът Йоан в Откровение (срв. 21:2).

продължава>
 
Всички религии ли са еднакви?
Написано от проф. протодякон Андрей Кураев   
Четвъртък, 23 Май 2013 14:50

Андрей КураевПристъпвайки към изучаването на историята на религиите, трябва да сме готови да направим едно, може би, неприятно откритие. Трябва да открием и да признаем, че религиите са действително и фундаментално различни. Когато всички наоколо твърдят, че всички религии са еднакви и че религиите са само различни пътища към една и съща Цел, че разликата между религиите е само в някои обреди, но всъщност всички учат на едно и също – тогава е необходима някаква самостоятелност на мисълта и яснота на зрението, за да се забележи, че модата така или иначе греши. Религиите са различни.

продължава>
 
Анонс от екипа на неделното училище
Вторник, 21 Май 2013 09:59

на училище

Каним всички ученици и родители в неделя - 26 май на неделно училище! Ще закрием учебната година и ще се почерпим!

продължава>
 
За промяната на другия
Написано от майка Гавриила   
Понеделник, 20 Май 2013 16:45
майка Гавриила- Сестро, когато забелязваме нещо изкривено у другия, как може да го накараме да се промени?
 
м. Гавриила: Голяма заблуда е да мислиш, че можеш с усилията си да промениш един човек. Никога. С живота си – можеш. Но с усилия, говорене, противопоставяне и всички подобни, никога или поне много рядко. Промяната ще настъпи, когато дойде Божият Час. Ако ти промениш себе си и станеш жив пример за този, който искаш да промениш, негов идеал, и той те вижда щастлива, тогава ще се промени. Да се молиш за някой човек е добре. Но да се опитваш да го промениш – не. Това е само в ръцете на Бога.
продължава>
 
Отношението между христологията, пневматологията и триадологията
Написано от проф.д-р Здравко Пено   
Теофания

Животът на Господ Христос (христологията) е немислим без благодатното действие на Светия Дух (пневматологията) и без неизменяемия, безсмъртен и вечен живот на Света Троица (триадологията).

продължава>
 
Молитвата, любовта и благодарността
Написано от схиархим. Йоаким Пар   
Петък, 17 Май 2013 17:33

Йоаким ПарУмът е за молитвата

Молитвата е целта на умствената дейност. Вашият интелект, вашият ум са създадени само с една цел – за молитва. Молитвата е пълно познание на Бога, не на себе си и не на нещо друго. На вас ви е даден ум и интелект за да разбирате, виждате и имате взаимоотношения с Бога. Всички фантазии, спекулации, разсъждения и любопитство – всички тези видове  умствена активност отклоняват човека от молитвата. Те служат на целите на личното удовлетворение. Най-висшата форма на умствена дейност – не е учението, нито анализирането, не е и умствения труд и творчество, а молитвата.

продължава>
 
Юбилеен концерт на църковния хор при храм „Св. Атанасий”, гр. Варна, и приятели
Написано от Варненска и Великопреславска св. митрополия   
Петък, 17 Май 2013 08:32
свети Атанасий

На 21 май от 18,30 ч. по повод 10 години от създаването на църковния хор при храм „Св. Атанасий” ще се състои юбилеен концерт. Събитието ще се проведе в концертната зала на Градската художествена галерия.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 125 от 137

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.