Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
възнесение
Бъди християнин и към иноверния
Написано от старец Порфирий Кавсокаливит   
Понеделник, 05 Август 2013 13:50

старец ПорфирийНай-добрата мисионерска дейност се осъществява чрез добрия ни пример, любовта ни и кротостта ни

Нека бъдем ревнители! Ревнител – или зилот – е този, който с цялата си душа обича Христос и в Негово име служи на човека. Любов към Бога и любов към ближния, това е неразделната двоица: свещена страст, копнеж, сълзи, умиление, но не умишлено, а от сърце!

Фанатизмът няма нищо общо с Христос. Бъди истински християнин. Тогава няма да пренебрегнеш никого, а твоята любов ще покрие всичко (срв. 1 Кор. 13:7). Бъди християнин и към иноверния. Това означава: уважавай го по един благороден начин независимо от неговата религия.
продължава>
 
Църковен бюлетин - бр. 29
Петък, 02 Август 2013 14:07

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

 

на енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна

  № 29/ м. юни, юли 2013 г.

 


През месец юни отбелязахме празниците Възнесение Господне (13.06) и Петдесетница (23.06). Освен това  традиционно бе извършено Последование с Киприянови молитви.

Радостни сме да съобщим, че през изминалия месец юли в нашият храм бяха извършени 25 Кръщенета и едно обручение на членове на нашата енория. Бог да ги пази!

продължава>
 
Строгата Любов и обидчивите християни
Написано от прот. Андрей Ткачов   
Петък, 02 Август 2013 12:42

Андрей ТкачовОнзи велик диалог, в който при въпроса на Христос „вие за кого Ме мислите?“ Петър отговорил: „Ти си Христос, Синът на Живия Бог“ (Мат. 16:16), бил предшестван от не по-малко важни думи. Господ попитал: „Кой мислят хората, че съм Аз, Сина Човешки?“ и учениците отговорили, че едни Го мислят за Йоан Кръстител, други за Илия, а трети за Йеремия или някой от пророците. Върху тези споменати имена си струва да обърнем по-голямо внимание.

Йоан Кръстител, Илия, Йеремия.

продължава>
 
Настояването другите да станат добри е самоизтъкване
Написано от старец Порфирий Кавсокаливит   
Понеделник, 29 Юли 2013 10:33

старец ПорфирийНека се трудим да предаваме нашето благоразположение

Нека имаме любов, кротост, мир. Така помагаме на нашия ближен, когато е завладян от злото. Примерът тайнствено сияе не само когато другия присъства, но и когато отсъства. Нека се трудим да предаваме нашето благоразположение. Дори само с думи да описваме поведението  на някого, чийто живот не одобряваме, той разбира и с това го отблъскваме от себе си. За разлика от това, ако сме милостиви и му прощаваме, ние му въздействаме както му въздейства и злото, пък нищо, че той не ни вижда.

продължава>
 
Хаосът в нас и в държавата ни идва от мислите ни
Написано от старец Тадей Витовнишки   
Петък, 26 Юли 2013 10:42

отец ТадейИмаме малко вяра в Господ, малко доверие. Когато имаме толкова доверие (в Господ), колкото имаме в своя приятел, когато го помолим да ни услужи с нещо, само когато имаме такова доверие  - тогава не бихме страдали толкова нито ние, нито държавата ни. Хаосът в нас и в държавата ни идват от нашите мисли. Ние сме тези, които създаваме дисхармония в мислите и ако нашите политици са съмишленици помежду си, положението не би било такова. Но ние не осъзнаваме, че в нас има Божествена енергия, че Божественият живот е в нас.

продължава>
 
Учението на Светите Отци
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Свети отци Опитът на Църквата се основава върху Божието Откровение, което пророците са записали в Стария Завет, а светите апостоли — в Новия Завет, и което светите отци са потвърдили в своите писания. Съгласието във вярата между пророците, апостолите и отците винаги е било смятано за необходима изходна точка и мерило за истинността на живота на Църквата. Затова и решенията на Вселенските събори са завършвали с познатото изречение: ״Това е вярата на апостолите, това е вярата на отците, това е вярата на православните, тази вяра е запазила вселената".

продължава>
 
Кой е достоен за причастие?
Написано от протойерей Вячеслав Тулупов   
Сряда, 24 Юли 2013 16:19

Вячеслав ТулуповИеросхимонах Симеон (1869-1960) повече от шейсет години се подвизавал в Псково-Печерския манастир. Той е един от основоположниците на Псково-Печерското старчество на двадесети век. Старецът съветвал своите духовни чеда да се причастяват колкото е възможно по-често. Понякога, когато намирал за необходимо, благославял човекът да се причастява дори два дни подред. При това отец Симеон подчертавал, че преди приемане на Тялото и Кръвта Господни причастникът е длъжен да осъзнава своето недостойнство.

продължава>
 
Любов към Бога и към ближния – неразделната двоица
Написано от старец Порфирий Кавсокаливит   
Вторник, 23 Юли 2013 17:42

старец ПорфирийЛюбовта към ближния подхранва и усъвършенства любовта към Бога

Едно се иска в нашия живот – любов, служение на Христос и любов към нашите ближни. Всички трябва да бъдем едно, с Христос като Глава. Само така ще придобием благодатта, небето, вечния живот.

Любовта към ближния подхранва и усъвършенства любовта към Бога. Ние сме щастливи, когато тайнствено възлюбим всички хора. Тогава ще чувстваме, че всички ни обичат. Никой не може да стигне до Бога, ако не мине по пътя, който минава през хората.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 123 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.