Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

14.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Без Него нищо няма смисъл
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Понеделник, 01 Юли 2013 10:43

ГондикакисЖивеейки в Църквата, човек се удивлява. В Църквата не подхождаш интелектуално към тайната на живота. Познаваш Бога като изобилие на любов, истина и красота.  Целият се кръщаваш във водите на благодатта. Познаваме неизказаната любов на Бога: Той става Човек. Смирява се. Жертва се. Не съди никой. Приема да бъде съден от хората. Претърпява всичко, за да спаси човека, за да спаси неговата свобода. Учудваш се и оставяш ням пред това смирение, милост, човеколюбие. Виждаш как Той се намесва. Той не наказва немощния. Взема греха на света. Осъжда греха в  Своята плът. Изумява те със Своето поведение.

продължава>
 
Църковната йерархия – клир и Божий народ
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
митраВ живота на Църквата от еднаква важност са и клирът, и Божият народ. Разликата между клира и народа не е и не трябва да бъде последица от духа на клерикализма[1], тъй като произтича от самата природа на Евхаристията като икона на Божието царство. В Православната църква и клирът, и народът — всички заедно — са членове на едното Тяло Христово и както в едно тяло съществуват различни функции, които правят това тяло да бъде живо, така и в Тялото Христово — Църквата — има различни служения и дарове, които правят Църквата да бъде жив и действен богочовешки организъм. Разликата между клира и народа има функционална природа, в смисъл, че клирът е този, който предстоятелства евхаристийното събрание, а лаикът (принадлежащият към лаоса — към Божия народ) е онзи, който потвърждава евхаристийното приношение със своето Амин[2].
продължава>
 
Първа Неделя след Петдесетница - на всички светии
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 30 Юни 2013 06:41

о. ПавелВ предишната неделя ние празнувахме рождения ден на Христовата Църква - Петдесетница, а днес ние честваме нейните две части, които образуват едно неразделно цяло. Днес земната Църква прославя небесната. Днес ние - обременени от грехове, но надяващи се на спасение – възпяваме „тия, за които светът не беше достоен.., които чрез вяра победиха царства, вършиха правда, получиха обещания, затулиха уста на лъвове, угасиха огнена сила, избягнаха острието на меча, от немощни станаха крепки, бидоха силни на война, обърнаха на бяг чужди пълчища...” (Евр. 11:38,33-34).
продължава>
 
Празниците на светите апостоли Петър и Павел — богословие, богослужебен състав и иконография
Написано от Росен Миланов   
Петък, 28 Юни 2013 22:31

Петър и ПавелПрекрасна украса на Църквата са нейните светци! Те са живо свидетелство за присъствието на Светия Дух в нея.

Църквата винаги е обичала и прославяла най-достойните си чеда. С благодарност и любов всяка година тя чества паметта им, вдъхновявайки и насърчавайки с това своя народ.

Светите апостоли Петър и Павел са едни от чедата на Църквата, които тя почита в календара си. Прекрасно изразява тази почит св. Йоан Златоуст, говорейки, че се удивлява не на величието и красотата на Рим, а на двата стълба на Църквата, завършили живота си мъченически в този град.

продължава>
 
Покана за храмовия празник на храм „Св. Прокопий Варненски"
Написано от Варненска и Великопреслaвска митрополия   
Понеделник, 24 Юни 2013 13:16

свети ПрокопийВарненска и Великопреславска св. Митрополия и Църковното настоятелство при храм „Св. Прокопий Варненски" ви канят  на храмовия празник на 25 юни.

Заповядайте на 24 юни (понеделник) от 17.00 ч., когато ще се отслужи вечерно последование.

На 25 юни от 9.00 ч., когато се чества паметта на св. Прокопий Варненски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в съслужение с духовници от цялата епархия, ще отслужи Божествена света Литургия.

продължава>
 
Домостроителството на Св. Дух
Написано от Владимир Лоски   
Неделя, 23 Юни 2013 17:00
"Мъжете, жените, децата са дълбоко разделени по отношение на раса, народ, език, начин на живот, труд, наука, звания, богатства... ­ и всички тях Църквата възсъздава в Духа. Върху всички тях тя запечатва образа на Божеството. Всички получават от нея единна неразрушима природа ­ природа, върху която не оказват влияние многобройните и дълбоки разлики между хората. С това всички се възвисяват и съединяват наистина вселенски."

Св. Максим Изповедник

Владимир ЛоскиЧесто даровете на Св. Дух се обозначават със седем имена от един текст на св. пророк Исаия (11:2-3): дух на премъдрост и разум, дух на съвет и крепост, дух на знание и благочестие, дух на страх Господен".

Светият Дух, източник на тези нетварни и безкрайни дарове, оставайки безименен и неоткрит, получава всички тези имена, които можем да отнесем към благодатта: "Целият изтръпвам, казва св. Григорий Богослов, когато си представям богатството от наименования...

продължава>
 
Петдесетница
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 22 Юни 2013 18:17
ПетдесетницаНа петдесетия ден след Своето Възкресение Христос изпратил на Своите ученици Светия Свой Дух, Духът, Който изхожда от Отца, но Който се праща в света от Спасителя Христа. Учениците били събрани на молитва за възпоменание на своя убит и възкръснал Учител. И изведнъж слезли върху тях като че огнени езици; като огън се спуснал върху тях Духът Божий, изпълнило ги вдъхновение – вече не били същите апостолите, каквито били петдесет дена преди това. Тогава те, изплашени, се криели от страх, че техният Учител е победен, убит.

Сега, обаче, същите тези хора, изпълнени с това вдъхновение, това дихание на вечния живот, изпълнени с Божието присъствие, излезли при заобикалящите ги хора и без страх, със смелост, за която преди е подозирали, започнали да говорят за Христа като за Бог, Който станал човек, започнали да говорят за Бога като за Любов, любов безмерна, неизмерима, която обгръща, обхваща всичко и всички.
продължава>
 
Днес отдаваме Господския празник Възнесение Христово
Петък, 21 Юни 2013 07:10

Слава и ныне, глас 6, изпълнява Тодор Тодоров - псалт при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 123 от 138

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.