Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

04.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Църковен бюлетин - бр. 26
Четвъртък, 28 Февруари 2013 10:54

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

 

на енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна

  № 26/ м. януари, февруари 2013 г.


Църковното настоятелство при храм „Свети цар Борис” честити на всички християни от енорията избора на новия български патриарх  -  Неофит. Достоен! Радвайте се!

По Божия воля в края на месец януари бе завършено Неделното училище при нашия храм „Свети цар Борис", наречено на Светия Климент Охридски и имащо за задача да просвети децата от енорията във вечните и свети Христови истини. За построяване на училището особена заслуга има предстоятелят на храма свещеноиконом Добромир Георгиев и основният дарител "Флуида" ООД. Междувременно бе излят от бетон и корпусът на баптистериума в двора на храма, заслугата е на фирма „Девня Трейд” и нейният собственик г-н Светлин Савов.

продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (III-та последна част)
Вторник, 26 Февруари 2013 20:58

Прилив на божествена любов изпълва душата с радост и възхищение

Нека възлюбим Христос! Тогава ще произнасяме Христовото име с копнеж, с топлина, с божествена любов. Също така ще призоваваме Неговото име тайно, без думи. Нека смирено и благоговейно стоим пред Бога! Нека идем при Него по стъпките на Христос! Нека Христос ни освободи от всяко присъствие на стария човек в нас! Нека просим да ни дарува сълзи преди самата молитва!

продължава>
 
Последици от прародителския грях
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Според Преданието на отците на Църквата, което св. Максим Изповедник обобщено изразява, грехът е преди всичко ״отчуждение на човека от Бога, от другите хора и от самия себе си"[1]. Според тези думи последиците от прародителския грях са отделянето на човека и света от Бога, взаимната борба и враждебност между разумните и неразумните (безсловесните) същества, както и вътрешното разделение на разумните същества.
продължава>
 
О. Георги Капсанис: Колкото по-близо сме до Христос, толкова по-близки ставаме помежду си (II част)
Понеделник, 25 Февруари 2013 10:09

продължение на интервюто с игумена на светогорския манастир Григориу

Какво трябва да знае и да направи човек, за да може съзнателно да каже на другия: „ти си моят живот, от тук нататък ще живея само за тебе“? Тоест, по какъв начин става това?

Със смирение и с молитва. Колкото напредваме в смирението и в молитвата, толкова повече усещаме другия човек като Божи дар. Това е голямо нещо. В брака съпрузите трябва да чувстват един друг като Божи дар в своя живот.

продължава>
 
Прародителският грях
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Първият човек в рая е получил заповед от Бога да господарува над целия свят. Тази заповед е носила в себе си и благословение, но и предизвикателство за неговата свобода. Човекът е можел да осъществи призванието си да господарува над света по подобие на Бога, защото цялото творение напълно му се подчинявало. Бог обаче е поставил на Адам условие: да не обожествява нито себе си, нито поверения му свят.
продължава>
 
О. Георги Капсанис: Колкото по-близо сме до Христос, толкова по-близки ставаме помежду си (I част)
Събота, 23 Февруари 2013 11:42

Интервю с архим. Георги Капсанис, игумен светогорския манастир Григориу

Геронда, изглежда, че човекът няма любов, а има само намерение за любов. Ако това е истина, тогава към какво трябва да се насочат неговите опити да заобича истински?
 
Човекът има благодатта от Бога да обича, но този дар го притежава като потенциал. Дарът трябва да стане действителен.
продължава
 
Митр. Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит
Неделя, 24 Февруари 2013 14:11
 
Преди минути броенето на гласове в патриаршеския избирателен събор приключи. Митр. Неофит бе избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Преди малко митр. Кирил прочете протокола от изборите. Митр. Неофит получи 90 гласа, а митр. Гавриил - 47 гласа.
 
Изборът на третия Български патриарх и броенето бяха осъществени под пълна прозрачност пред камерите на БНТ. При приключването на избора се съставя акт-изложение, който ще бъде подписан от всички участници.
продължава>
 
Самочувствие, самодоволство и самокритичност (Неделя на митаря и фарисея)
Написано от о. Александър Лашков   
Събота, 23 Февруари 2013 16:44
източник: alashkov.wordpress.com
 
За да изгради здрави и плодотворни отношения с околния свят и с ближните си, човек трябва да има добро самочувствие; за да обича другите, той трябва да обича и себе си – тялото си, физическите си дадености, дарбите и способностите си. Защото всичко, което човек има като личност, всичко, което той е, е дар от Бога. Някой има повече, друг – по-малко, но не в количеството и силата на дарбите е нашето богатство и самочувствието ни, а в отношението ни към тях.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 Следваща > Край >>

Страница 123 от 127

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.