Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Светият Дух в домостроителството на спасението
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Светия ДухЦялото действие на Бога в света, което наричаме Божие домостроителство, се осъществява с действието на Света Троица от Отца чрез Сина в Светия Дух. Със Своето благодатно действие Светият Дух присъства от началото на света до края на историята. ״Благославянето на патриарсите, помощта на Божия народ чрез даването на Закона, пророчествата, подвизите във войните, чудните дела на праведниците, всичко това — по думите на св. Василий Велики — са действия на Светия Дух в старозаветната история"[1]. Пророк Даниил е станал мъдър и е могъл да обясни скритите тайни с вдъхновението на Светия Дух[2]. ״Как серафимите щяха да казват свет, свет, свет е Господ Саваот! (Ис. 6:3), ако не бяха научени от Светия Дух"?[3] Всички най-дълбоки тайни нам Бог откри чрез Своя Дух (1 Кор. 2:10), според апостол Павел.

продължава>
 
Старец Йероним Егински: Синове и слуги
Сряда, 15 Май 2013 13:14

Йероним ЕгинскиВеднъж в смирената си келия старецът беше посетен от един турчин. Оказа се, че го е изпратил неговият началник, който беше съдия, за да го покани в дома си.

Отец Василий* малко се смути. Не беше свикнал на любезни покани за посещения, а можеше и умът му да свърне към някое „зло”, към някое ново може би изкушение. Но се помоли на Бога и отиде с турския служител.

Когато пристигнаха в стаята за гости на съдията, самият той го прие с голяма сърдечност. Седнаха и съдията почна да говори:

продължава>
 
Защо мнозина не успяват по пътя към обожението?
Написано от архим. Георги Капсанис   
Вторник, 14 Май 2013 11:29

КапсанисМакар, че като хора сме приели призванието за тази велика цел – да се съединим с Бога, да станем богове по благодат и да се радваме на това велико благословение, за което нашият Творец ни е създал, ние често живеем така, сякаш тази най-възвишена и най-голяма цел не съществува. Ето защо нашият живот е изпълнен с неуспехи и провали.

Светият Бог ни е създал заради обожението. Ето защо, ако не успеем да се обожим, целият ни живот ще бъде едно поражение.

Нека споменем някои причини за това:
продължава>
 
Светият Дух - Господ Животворящия
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Свети Дух
 
Православното богословие за Светия Дух е всъщност тълкувание на Свещеното Писание, преживявано в благодатния духовен опит на Църквата. Всичко, което Бог върши в Стария Завет, прави го чрез Сина и чрез благодатното действие на Светия Дух. Писателите на Новия Завет са преживели и описали Светия Дух като вечен (срв. Евр. 9:14).
продължава>
 
Могат ли чудесата да обърнат човека към Христа?
Написано от о. Сергий Круглов   
Понеделник, 13 Май 2013 08:39

Сергий КругловЕдин стар спор: могат ли чудесата да бъдат за човека доказателство „за Бога“, за истиносттта на християнската вяра? Могат ли чудесата да обърнат човека към Христа?

Могат, разбира се.

Но навярно само в един случай: ако сърцето на човека вече е открито по посока на Христа, ако в него вече има някаква вяра... А това не се случва с всекиго и не по всяко време.

продължава>
 
Защо не се служат панихиди между Цветница и Томина Неделя?
Написано от проф. Иван Желев   
Събота, 11 Май 2013 11:13
Иван ЖелевВ дните след Възкресение Христово мнозина свещеници у нас се смущават от липсата на елементарна църковна култура у номиналните християни по повод забраната за извършване на помен за починалите в периода между Цветница и Томина Неделя. Защо извършваме помени за починалите и защо има периоди, в които това не се разрешава от Православната църква? Може ли да се прави помен на починал човек ако не са минали 40 дни от смъртта му? Обяснява проф. Иван Желев:

Църквата ни учи да се молим за покойниците, защото вярваме, че можем да облекчим съдбата на душите им. Дори да не са минали 40 дена, или точно, защото не са минали тези дни, трябва особено силно и редовно да се молим.

продължава>
 
Свещеното предание
Написано от проф.д-р Здравко Пено   

holy fireБожествената истина се открива като преизобилен и непресъхващ божествен живот, който се дарува на вярващите чрез Светия Дух в Църквата. Оттук Свещеното Предание се отъждествява с благодатното действие на Светия Дух, Който открива на всички онези, които са в общение с Бога, Истината и живота в съгласие с него. Преданието не може да се преживее без Светия Дух, Който прави верните общност в Христос. По думите на Хомяков „нито отделният човек, нито множеството от индивиди в Църквата пазят Преданието, нито пък пишат Свещеното Писание, а Духът Божий, Който живее в цялото Тяло на Църквата”.

продължава>
 
Отбелязахме храмовия празник на енорията (снимки)
Четвъртък, 09 Май 2013 15:11
 
заглавна
 
Днес тържествено отбелязахме храмовия празник на нашата енория - денят в памет на светия благоверен цар Борис - Покръстител на българите. Бе отслужена празнична възкресна литургия, като гости ни бяха свещеници и множество християни от други енории.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 123 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.