Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Неспокойният ден на покоя
Написано от игумен Нектарий Морозов   
Събота, 04 Май 2013 13:12
 
Нектарий МорозовНяма толкова наситена с богослужения, преживявания, молитви и размишления седмица, като Страстната. Тя дава толкова много на душата... И доста често, отнема и толкова много сили... И душевни, и телесни, особено ако човек не е в отпуска, не е в почивка, не е освободен от своите обичайни служебни задължения. Всеки ден от нея е посветен на възпоминанията на събитията, които имат непосредствено отношение към нас, към нашия живот, към вечното спасение. Както никога ние остро чувстваме, че всичко, което е понесъл, претърпял Господ в дните на Своето земно служение е било заради нас. И тези гонения, страдания и смърт.. И е толкова тежко на душата, изпитваш толкова болка, когато не с ума, а със сърцето си внезапно почувстваш – макар и малко – колко и ти си виновен за всичко това.
продължава>
 
Богослуженията в храм "Св. цар Борис" през Страстната седмица
Понеделник, 29 Април 2013 09:41

  29 април

Велики Понеделник (Строг пост)

 8:30 ч Василиеви и Киприянови молитви

 30 април
Велики Вторник (Строг пост)

 8:30 ч Василиеви и Киприянови молитви

продължава>
 
Бог стана човек, а не система
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Понеделник, 29 Април 2013 09:17

GondikakisПравославното слово е човешкото слово, божественото Слово, Словото, Което е в началото, Бог Слово чрез Което „Всичко стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало” и последното слово.  Този, Който стана Човек, бидейки Бог, за да направи човека Слово, е „Ословесяващият” нашата безсловеност – Този, Който е събрал фрагментите на нашите думи и битие и ни е направил нов човек,  разпрострял ни е и ни е дал възможност да станем по благодат вместилище на Невместимия.

продължава>
 
Съобщение относно храмовия празник на енорията
Четвъртък, 25 Април 2013 09:08
 
свети БорисПоради зачестилите запитвания духовенството към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна, кв. Аспарухово уточнява, че според утвърдения от Св. Синод на БПЦ православен календар, паметта на св. цар Борис тази година ще се почете на 9 май - тогава ще отбележим и храмовия празник на енорията.
продължава>
 
Из Последованието на Жениха
Понеделник, 29 Април 2013 19:16

Български патриарх Неофит - Се Жених грядет, глас 8

продължава>
 
Църковен бюлетин - бр. 27
Понеделник, 29 Април 2013 08:05

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

 

на енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна

  № 27/ м. март, април 2013 г.


По традиция през първата и петата седмица на Великият пост в храма бе четен Покаен канон на свети Андрей Критски. Всяка седмица бе четен и Акатист Богородичен.

На 24 март - Неделя Православна, имахме радоста да присъстваме на Василиевата Света Литургия в съслужие на четиримата свещеници към храм „Свети цар Борис” – свещеноиконом Добромир Георгиев, протойерей Георги Фотакиев, свещеник Ясен Керчев и свещеник Михаил Манев.

продължава>
 
Проповед за Шеста Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Събота, 27 Април 2013 19:00

донаПразникът Вход Господен в Йерусалим, наричан също Връбница или Цветница, пресъздава историческите събития, които непосредствено предшестват смъртта и възкресението на Христос. Той въвежда Страстната седмица и особено страданията на Разпети петък. Връбница ни напомня за победата, която ни очаква във възкресението и която се постига чрез кръста. Този празник ни убеждава, че към Пасха не водят нито лесни, нито преки пътища. Един празник, който онагледява римската поговорка: „Per aspera as astra” (През трудностите към звездите).

продължава>
 
Най-последният враг, който ще бъде унищожен. Смъртта
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Събота, 27 Април 2013 07:56

Шмеман“А най-последен враг, който ще бъде унищожен, е смъртта” (1 Кор. 15:26). Това пише още в самата зора на християнството апостол Павел, обърнал се към Христа след яростно преследване, след страстна ненавист към християните. Говорих в предишната си беседа, че въпросът за смъртта, по-точно – недоумението на смъртта стои в самата сърцевина на човешкото съзнание и че в крайна сметка отношението на човека към живота - това, което наричаме негово светоусещане или мироглед, се определя от дълбочината на неговото отношение към смъртта. Говорих също, че съществуват основно два типа отношениe към нея – и двaтa са очевидно неудовлетворителни, и двaтa не дават уместен отговор.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 123 от 132

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.