Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Проф. Желев: Няма как да стане операция „Чисти ръце" в Църквата
Понеделник, 25 Ноември 2013 21:17

професор ЖелевПренасят ли се протестните вълнения от политическия обществен терен на религиозния? Имате ли такова усещане?

Нямам такова усещане. Тези протести нямат нищо общо с онези на политическа основа.

Направих груб аналог.

Да, разбира се, но няма. Те не са просто някакво ехо от тези протести. Ако не се беше получил този прецедент във Варна с явно контролиран вот - да не кажа манипулиран, но контролиран, - нямаше да има тези протести.

продължава>
 
Какво е симония?
Написано от ст. ик. Стефан Стефанов   
Понеделник, 25 Ноември 2013 08:47
 
презвитер СтефанСимония се нарича продажба и покупка на свещен сан, а в по-широк смисъл всякакъв вид търгуване с духовни ценности. Названието произлиза от името на Симон Влъхва (ο μάγος), за когото доста подробно се разказва в глава 8 от Деяния на светите Апостоли. Той бил от областта Самария. По мнение на древните църковни писатели св. Ириней Лионски (главния изобличител на гностиците – ок. 130-202 г.), св. Иполит Римски (негов ученик, живял в началото на ІІІ в.), Тертулиан (160-220 г.) и др. той е основател на гностическата секта симониани или елениани (по името на жена му Елена) и родоначалник на гностицизма и на всички ереси в Църквата.
продължава>
 
Епископ Игнатий след касирането: Който веднъж е взел пари, не може повече да гласува по съвест
Неделя, 24 Ноември 2013 16:39

дядо Игнатий"Всеки е длъжен да се съобразява с решенията на Светия синод. Това не означава, че самото решение не е половинчато. Ясно е защо трябваше да бъдат извадени тези, които са давали пари. Ясно е, че тези, които веднъж са вземали пари за нещо подобно, няма да могат вече да гласуват по съвест." Това заяви епископ Игнатий – единият от претендентите за варненски митрополит, след като стана ясно, че Светият синод касира избора, пред БНТ.

Отец Василий Шаган заяви от своя страна: „Ние благодарим на Светия синод, че той се вслуша в нашите мотиви и касира изборите и че ни отправи препоръки да бъдем твърди, принципни и прецизни в подготовката на новия избор.
продължава>
 
Митрополит Йосиф към о. Василий Шаган: Докажете твърденията за раздаването на подкупи
Събота, 23 Ноември 2013 23:13

дядо ЙосифИнтересна аргументация за днешните решения на Св. Синод направи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. След като патриарх Неофит оповести новата дата за епархийските избори, както и това, че листите на достоизбираемите епископи и епархийските избиратели ще останат същите, думата взе митр. Йосиф, говорител на Синода. Той разкри, че Ловчанският митрополит Гавриил единствен е гласувал за отпадане от листата на епископите Борис и Игнатий.

продължава>
 
Йезуитско решение на Синода - касира изборите като остави същите кандидати и епархийски избиратели
Събота, 23 Ноември 2013 21:01
синодална палатаС откровено йезуитско решение излезе Св. Синод на БПЦ след близо тричасово заседание по повод протестната молба за касиране на изборите за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Синодалните старци касираха проведените избори на 17 ноември, което означава, че изборната процедура започва отначало и че утре митрополитите няма да определят кой да е новия ни епархийски архиерей.
продължава>
 
Осем човека подкрепят епископ Борис пред Синодална палата
Събота, 23 Ноември 2013 18:18
 
пред СинодаКакто стана модерно напоследък, в държавата всеки един протест е придружаван от свой контрапротест. Това се случва в момента и пред Синодална палата, където два автобуса с варненски християни и свещеници пристигнаха в ранния следобед в столицата, за да подкрепят с молитвеното си присъствие протестната жалба на избирателите от Варненска епархия относно проведените в неделя избори за Варненски митрополит.
продължава>
 
Проповед за 13-та Неделя след Неделя подир Въздвижение
Написано от aрхим. проф. Павел Стефанов   
Събота, 23 Ноември 2013 17:02
о.ПавелЕвангелският епизод, за който разказва днешното неделно четиво, е описан от св. Лука (18:18-27). „Някой си началник” задава въпрос на Иисус Христос: „Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?” Този случай напомня за друг, при който един законник, познавач на Тората, става сред седналия народ и като Го изкушава, задава същия въпрос (Лука 10:25). Някой, който чете текста с цел намиране на „противоречия”, би се заял, че евангелистът поради разсеяност смесва два всъщност тъждествени епизода. Но това едва ли е вярно.
продължава>
 
Епископ Игнатий: Дядо Кирил беше убит
Събота, 23 Ноември 2013 09:38

ИгнатийПокойният митрополит на Варна – Кирил, който бе намерен удавен в местността Траката на 9 юли, всъщност е бил убит. Това заяви пред bTV единият от двамата претенденти за наследник на поста Варненски и Великопреславски митрополит - епископ Игнатий от Сливенската епархия.

По думите му, дядо Кирил усещал, че искат да го „премахнат”. Причината била, че „той беше този, който възпрепятства основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 121 от 147

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.