Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Римският стотник
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 20 Юли 2013 16:37

стотникътЕвангелският разказ за стотника ни говори за един човек, чиято вяра, макар самият той да бил езичник, надминала вярата на израелския народ.

Един скъп за него човек бил болен и стотникът пристъпил към Христа, като просил чудо, просил от Господ да помилва болния; така постъпваме и ние през цялото време, обръщаме се към Бога, като очакваме от Него чудодейна помощ. Христос му отговорил: Ще дойда и ще го изцеля.. Но ето тук се проявила изумителната вяра на този човек. Когато се молим, ние тъй често, тъй настойчиво просим от Господ да се приближи към нас, да ни даде да Го почувстваме и да ни стане ясно, че Той има власт. Този човек постъпил с удивителна простота: Не, - казва той на Спасителя, - не си прави труда, аз съм грешен човек, не съм достоен да влезнеш под покрива ми, но кажи една дума и слугата ми ще се изцели...

продължава>
 
Йеромонах Антим, юродив заради Христа
Написано от старец Паисий Светогорец   
Петък, 19 Юли 2013 17:21
 
монах
 
Отец Антим бил родом от София, България, където служел като енорийски свещеник. След смъртта на презвитерата си - около 1841 г. - дошъл в градината на Пресвета Богородица и се насадил като добро семе, разцъфвайки и благоухаейки, както ще видим по-нататък.
продължава>
 
Свещеното Писание
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
ПисаниетоОсвен Свещеното Предание и Свещеното Писание е форма на Божието Откровение. Свещеното Писание се нарича още Библия (от грц. βίβλος, което означава ‘книга’ ). В Свещеното Писание на Стария Завет чрез ръката на светите пророци е възвестено идването на Месията, Господ Иисус Христос, а в Новия Завет чрез ръката на светите апостоли са описани Неговият живот и спасителни дела. Свещеното Писание на Стария и Новия Завет са една и единна книга, тъй като централната личност в тях е Единият и Същ Господ – Иисус Христос, Който е Алфа и Омега на Откровението.
продължава>
 
Митрополит Амвросий е новият наместник на Варненска и Великопреславска епархия
Четвъртък, 18 Юли 2013 12:39

Амвросий

Доростолският митрополит Амвросий е новият временен наместник на Варненска и Великопреславска епархия. Това решиха митрополитите в днешното заседание на Светия Синод.

На 10 юли т.г. за временен наместник на епархията след кончината на митрополит Кирил беше избран Врачанският митрополит Калиник, но той се оттегли заради неодобрението на варненските свещеници.
продължава>
 
Лицемерието
Написано от монах Моисей Светогорец   
Четвъртък, 18 Юли 2013 07:21

монах МоисейХристос приемал покаялите се грешници, но укорявал книжниците и фарисеите, които се самооправдавали и безсрамно лицемерели. Христос не търпи лъжата, измамата и егоизма.  Пропуските, немощите се прощават лесно от младите, но те не могат да простят лицемерието. За съжаление, днес лицемерието обхваща всичко. Рядко чуваш цялата истина.  Човек говори едно, а тайно друго върши. Това особено дразни младите, които винаги търсят неподправеното, автентичното и истинното.

продължава>
 
Свещеници от Варненска и Великопреславска епархия искат нов временно управляващ наместник
Четвъртък, 11 Юли 2013 17:14

отец ДончоПреди броени минути свещеници от Варненска и Великопреславска епархия излязоха със специално обръщение към медиите във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна.

Посланието беше отправено от отец Дончо Александров, който заяви, че е упълномощен от епархийския съвет към Варненска и Великопреславска епархия, от свещенослужители и миряни да отправи послание към негово Светейшество Неофит и Светия Синод да преразгледат своето решение за временно управление на Варненска и Великопреславска епархия и да бъде излъчен или Ловчанският митрополит Гавриил, или Доростолският митрополит Амвросий за временно управляващ Варненска и Великопреславска епархия.

продължава>
 
Простихме се с митрополит Кирил
Четвъртък, 11 Юли 2013 14:56

траурно шествиеВ катедралния храм "Св. Успение Богородично" тази сутрин Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодални архиереи отслужиха опелото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който почина внезапно във вторник. Заупокойната св. Литургия оглави Неврокопският митрополит Натанаил. В съслужение с него бяха епископите на БПЦ.

Да се простят със своя събрат дойдоха всички синодални митрополити без Великотърновския Григорий, Пловдивския Николай и Плевенския Игнатий.

На заупокойното богослужение присъстваха и представители на другите поместни православни църкви, с които митр. Кирил поддържаше активни контакти.

продължава>
 
11 юли е ден на траур за община Варна в памет на митр. Кирил
Сряда, 10 Юли 2013 15:29
 
траурВъв връзка с кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил 11 юли, четвъртък, се обявява за траурен ден на територията на община Варна, съобщават от пресслужбата на общината.

Със заповед на временно и.д. кмет на Варна г-н Богдан Караденчев, денят е обявявен за траурен на територията на общината. 
продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 121 от 138

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.