Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

09.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Молитвата и богослужението превръщат депресията в радост
Написано от старец Порфирий Кавсокаливит   
Сряда, 13 Ноември 2013 07:43

старец ПорфирийДнес човек често чувства скръб, отчаяние, безволие, леност, униние и всички сатанински състояния. Той се притеснява, плаче, меланхоличен е, не обръща внимание на семейството си, харчи сума ти пари за психоаналитици и лекарства. Всичко това хората наричат “несигурност”. За нашата вяра това са изкушения от лукавия.

Болката е душевна сила, която Бог е насадил в нас, чиято цел е да донесе добро, любов, радост, молитва. Вместо това дяволът успява да отнеме тази душевна сила от духовната батерия на нашата душа и да я използва за зло, т.е. да причинява депресия и да привежда душата към безволие и униние.
продължава>
 
Църквата не е религия, нито идеология
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Вторник, 12 Ноември 2013 08:14
Евхаристия

В цялото пътуване на божествената Икономия три чудни събития и върхови моменти се преплитат с предвечно скритата в Бога тайна и откриването Му в света: с Тайнството на Църквата. Църквата не се ражда в историята от историята, а идва като Божие изволение и обобщение на всички метаисторически вечни реалности, на Божиите откровения и свидетелства; а именно, че всичко парадоксално и умонепостижимо, чудодейно и невъзможно за хората се извършва от освобождаващото всемогъщество на любящата воля на Господа към всички твари.

продължава>
 
Да се помолим за достоен избор на нов Варненски митрополит
Понеделник, 11 Ноември 2013 09:54
митра

Братя и сестри, на 17 ноември 2013 г. ще се проведат епархийските избори за определяне на двамата кандидати за нов Варненски и Великопреславски митрополит след внезапната кончина на митр. Кирил по-рано през годината. Ако Светият синод счете изборите за валидни, то синодалните архиереи ще изберат новия митрополит на 24 ноември.

продължава>
 
Старец Йероним Егински: Ти си виновна за болестта на детето
Неделя, 10 Ноември 2013 15:50

старец Йероним ЕгинскиВеднъж, когато вече имахме малко братство тук в Бостън, с нас контактуваше една страдаща майка от вътрешността на Америка, която живееше на повече от две хиляди мили от нас. Тя имаше малко тригодишно дете, което боледуваше от рак. Понякога се обаждаше по телефона, понякога ни пишеше. Някой ѝ беше казал за нашия манастир и тя търсеше помощ – да се молим за оздравяването на детето ѝ. Понякога ни изпращаше дрехи на детето или кърпички, за да ги оставяме върху светите мощи и да четем молитви, а после да и ги връщаме обратно – може би пък щеше да се случи някое чудо...

Изпратихме ѝ елей от кандилото на св. Нектарий и от това на св. Йоан Руски и колкото можехме, я утешавахме. Жената беше гъркиня, но родена в Америка и не знаеше добре гръцки.
продължава>
 
Покаянието — смирение пред Бога и пред ближните
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
Покаяние

Особено значение за християнския живот в Църквата има све­тото тайнство Покаяние. Когато говори за това тайнство, св. Марк Подвижник казва, че „нашият Господ Иисус Христос, Божията Си­ла и Божията Премъдрост, промисляйки за спасението на всички, богоподобаващо, както само Той знае, е поставил с различни дог­мати (наредби) закона на свободата и е определил, както е потреб­но, една цел за всички, казвайки: „Покайте се". Можем да разбе­рем, че цялото разнообразие на Неговите заповеди се свежда до една: до покаянието"[1].

продължава>
 
Евхаристията е любов
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Четвъртък, 07 Ноември 2013 07:48

Михаил КардамакисОсновна истина на православно предание е, че всичко в Църквата има своето богословско и същевременно пастирско измерение - и двете са плод или по-скоро дело на Въплъщението на Бог-Слово. Тази непоклатима вяра съхранява единствения неизменен и пълен отговор на църковното служение спрямо горещите въпроси на човека, който е и винаги трябва да има богословски и пастирски характер.

Тези два динамични аспекта на единното църковно дело спадат към същността на живота и присъствието на Църквата в света и са характерни за уникалността и своеобразността на нейната мисия.
продължава>
 
Отбелязваме една година от смъртта на патриарх Максим
Сряда, 06 Ноември 2013 07:05
 
дядо МаксимДнес се навършва една го­ди­на от кон­чи­ната на патриарх Максим (1914-2012), съобщиха от Светия синод.

В съ­бор­ния храм "Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" на Тро­ян­с­кия манастир, където е гробът на патриарх Максим, днес ще бъ­де от­с­лу­же­на за­у­по­кой­на света ли­тур­гия от Ловчанския митрополит Гавриил и ар­хи­е­реи на Българската православна църква. В края на литургията ще се из­вър­ши па­ни­хи­да, въз­г­ла­ве­на от бъл­гар­с­кия пат­ри­арх Не­о­фит в със­лу­же­ние с Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Доростолския митрополит Амвросий, епископи - Стобийски Наум, Браницки Григорий, Агатоникийски Борис, както и архим. Дионисий, архим. Виктор, архим. Емилиян, архим. Викентий и др.
продължава>
 
Църковен бюлетин - бр. 31
Вторник, 05 Ноември 2013 19:37

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

 

на енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна

  № 31/ м. септември, октомври 2013 г.


През изминалите два месеца посрещнахме Църковната нова година (1-ви септември), както и редица празници, сред които Рождество на Пресвета Богородица, Покров Богородичен, Св. Йоан Рилски, Димитровден и Кръстовден, последният отбелязан с литийно шествие до Св. Кръст в началото на кв. Аспарухово.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 121 от 143

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.