Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

06.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Защо мнозина не успяват по пътя към обожението?
Написано от архим. Георги Капсанис   
Вторник, 14 Май 2013 11:29

КапсанисМакар, че като хора сме приели призванието за тази велика цел – да се съединим с Бога, да станем богове по благодат и да се радваме на това велико благословение, за което нашият Творец ни е създал, ние често живеем така, сякаш тази най-възвишена и най-голяма цел не съществува. Ето защо нашият живот е изпълнен с неуспехи и провали.

Светият Бог ни е създал заради обожението. Ето защо, ако не успеем да се обожим, целият ни живот ще бъде едно поражение.

Нека споменем някои причини за това:
продължава>
 
Светият Дух - Господ Животворящия
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Свети Дух
 
Православното богословие за Светия Дух е всъщност тълкувание на Свещеното Писание, преживявано в благодатния духовен опит на Църквата. Всичко, което Бог върши в Стария Завет, прави го чрез Сина и чрез благодатното действие на Светия Дух. Писателите на Новия Завет са преживели и описали Светия Дух като вечен (срв. Евр. 9:14).
продължава>
 
Могат ли чудесата да обърнат човека към Христа?
Написано от о. Сергий Круглов   
Понеделник, 13 Май 2013 08:39

Сергий КругловЕдин стар спор: могат ли чудесата да бъдат за човека доказателство „за Бога“, за истиносттта на християнската вяра? Могат ли чудесата да обърнат човека към Христа?

Могат, разбира се.

Но навярно само в един случай: ако сърцето на човека вече е открито по посока на Христа, ако в него вече има някаква вяра... А това не се случва с всекиго и не по всяко време.

продължава>
 
Защо не се служат панихиди между Цветница и Томина Неделя?
Написано от проф. Иван Желев   
Събота, 11 Май 2013 11:13
Иван ЖелевВ дните след Възкресение Христово мнозина свещеници у нас се смущават от липсата на елементарна църковна култура у номиналните християни по повод забраната за извършване на помен за починалите в периода между Цветница и Томина Неделя. Защо извършваме помени за починалите и защо има периоди, в които това не се разрешава от Православната църква? Може ли да се прави помен на починал човек ако не са минали 40 дни от смъртта му? Обяснява проф. Иван Желев:

Църквата ни учи да се молим за покойниците, защото вярваме, че можем да облекчим съдбата на душите им. Дори да не са минали 40 дена, или точно, защото не са минали тези дни, трябва особено силно и редовно да се молим.

продължава>
 
Свещеното предание
Написано от проф.д-р Здравко Пено   

holy fireБожествената истина се открива като преизобилен и непресъхващ божествен живот, който се дарува на вярващите чрез Светия Дух в Църквата. Оттук Свещеното Предание се отъждествява с благодатното действие на Светия Дух, Който открива на всички онези, които са в общение с Бога, Истината и живота в съгласие с него. Преданието не може да се преживее без Светия Дух, Който прави верните общност в Христос. По думите на Хомяков „нито отделният човек, нито множеството от индивиди в Църквата пазят Преданието, нито пък пишат Свещеното Писание, а Духът Божий, Който живее в цялото Тяло на Църквата”.

продължава>
 
Отбелязахме храмовия празник на енорията (снимки)
Четвъртък, 09 Май 2013 15:11
 
заглавна
 
Днес тържествено отбелязахме храмовия празник на нашата енория - денят в памет на светия благоверен цар Борис - Покръстител на българите. Бе отслужена празнична възкресна литургия, като гости ни бяха свещеници и множество християни от други енории.
продължава>
 
Отдаваме почит на св. цар Борис - покръстителя на българите
Четвъртък, 09 Май 2013 08:14

свети цар БорисЕнорията ни днес отбелязва своя храмов празник в чест на св. цар Борис. Да видим какво казва краткото животоописание на светеца:

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.

продължава>
 
Свещеникът е ангел на Бога Вседържител
Написано от старец Филотей Зервакос   
Сряда, 08 Май 2013 09:57

старец Филотей5.02.1958

… Имаш право да се страхуваш, за да стъпиш в свещенството. Този страх са го имали всички Свети Отци, затова и мнозина са избегнали свещенството от смирение, дълбоко размишлявайки от една страна за възвишеността на свещенството, чистотата и светостта, които трябва да има свещеникът, а от друга страна и заради отговорността, която поема от момента, когато придобива благодатта на свещенството. Много от светиите дори са се криели, за да избягнат свещенството и го приемали, чак когато Бог им откривал това или ако целият народ ги показвал като достойни.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Следваща > Край >>

Страница 120 от 131

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.