Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Великият Наместник
Написано от архим. Тихон Шевкунов   
Вторник, 19 Март 2013 21:16

отец Алипий ВороновНа 12 март 1975 г. в Господа се представи архимандрит Алипий (Воронов), наместник на Псково-Печорския манастир, заради чиито трудове и мъжество обителта не само беше спасена от закриване, но и се украси с цветовете на старчеството, да не говорим и за забележителното външно благолепие. По-надолу публикуваме разказа на архимандрит Тихон (Шевкунов) от книгата „Несветите светии”, посветен на този забележителен човек.

Говорейки за себе си, Великият Наместник на Псково-Печорския манастир отец Алипий на всеослушание провъзгласил: „Аз съм съветски архимандрит”. И с охота потвърждавал това изказване и на думи, и на дело.

продължава>
 
Въплъщение и изкупление
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

В Символа на вярата изповядваме, че Въплъщението е станало заради нас, човеците, и заради нашето спасение. ״Синът Божий стана Син Човешки, за да може и Синът Човешки да стане Син Божий"[1], казва Св. Ириней Лионски. По думите на св. Атанасий Велики: ״Бог се въчовечил, та ние да се обожим"[2]. В Господ Христос чрез Въплъщението е възстановена вътрешната връзка и единство между Бога и човека, осъществено е пълното единство на несътворената и сътворената природa

продължава>
 
За честото причастяване
Написано от преп. Пахомий Хиоски (1840-1905)   
Вторник, 12 Март 2013 16:36

старец Пахомий от ХиосКой не би заплакал за незнанието и окаяното състояние на съвременния клир? Къде се е чуло и видяло, християните да отиват на църква, да искат да се причастят, а свещениците да ги спират, като им казват: „Причастието да не е супа? Не са минали още четиридесет дни откакто се причасти и идваш пак да се причастяваш?”

По същия начин в първата седмица на Великия пост, знам за много мъже и жени, които тримирят (доброволна традиция за постене без храна и вода) и те отиват на църква в сряда на Преждеосвещената литургия, а клириците не им позволяват да приемат свето причастие, казвайки: „Само преди няколко дни ядеше месо, а сега идваш да се причастиш?”

продължава>
 
Въплъщението на Сина Божий
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Заради престъпничеството на първия човек Адам светът е отпаднал от единението с Твореца. Човекът и светът са можели да придобият вечен живот единствено в общението с несътворения Бог. Веднага след падението нашите прародители са очаквали Спасителя, Който им е бил обещан от Бога. Това се вижда и от думите, които Ева казва след раждането на Каин: придобих човек от Господа (Бит. 4:1).
продължава>
 
За любовта
Написано от Старец Йосиф Исихаст   
Петък, 15 Март 2013 15:00
Тъй като вече написахме много различни неща, чедо мое, то аз, подбуждан от твоята гореща вяра и благоговение, сметнах, че е добре да ти напиша малко и за любовта от това, което узнах от предишните преподобни отци и от четенето на Писанията. Но представяйки си висотата на тази свръхестествена благодат, аз се боя, че може би няма да мога да се справя с това слово.
продължава>
 
Пиетизмът: Моралното отчуждаване на спасението
Написано от Христос Янарас   
Вторник, 05 Март 2013 15:00

Когато благочестието на Църквата се пренесе върху плоскостта на индивидуалната етика и се отдели от църковната истина, неизбежно се стига до размиване на границата между истината на спасението и илюзията за спасение, между Църква и ерес. Самата идея за ерес или схизма губи реален смисъл. Тя се свежда до абстрактни, понятни единствено за “експертите”, теоретични различия; до конфесионални тезиси, обсъждани на дискусии и конференции – без никакви допирни точки с човешкия живот.

продължава>
 
Спасението на света и човека в Христос
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Спасението в християнски смисъл означава преодоляване на смъртта и придобиване на вечен живот. Понеже хората са били отделени от Бога отначало по природа, а след падението — чрез греха и смъртта[1], Бог, за да спаси света, е преодолял отделеността по природа чрез Въплъщението, победил е греха със Своята смърт на Кръста, а последното препятствие — робството на смъртта — е изгонил от природата чрез Своето Възкресение[2].
продължава>
 
Във Варна организират благотворителен футболен турнир в помощ на деца на загинали полицаи
Понеделник, 11 Март 2013 13:49
 
 
Турнирът е в помощ на деца и семейства на загинали и инвалидизирани служители от ОД на МВР и Министерство на правосъдието. Организира се от местните синдикални организации на Синдикален Алианс Сигурност в МВР (САСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ).
продължава>
 
<< Начало < Предишна 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Следваща > Край >>

Страница 120 от 125

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.