Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

17.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
17-та Неделя след Петдесетница - на хананейката
Събота, 16 Февруари 2013 16:02
 
Проповед от митр. Антоний Сурожки
Източник: http://mitras.ru 

Колко ни е познат и близък разказът за жената-хананейка, която Христос послушал, когато тя настойчиво молила за изцеление на детето си; и колко много можем да научим от него!

Тази жена дошла с душевна мъка, с изтерзано сърце, защото дъщеря и била болна: и тя се молела за изцеление, за Божието милосърдие. И Христос сякаш не я чува.
продължава>
 
Избраха тримата кандидати за патриарх
Събота, 16 Февруари 2013 15:40
  

                                        

Светият Синод избра Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския митрополит Неофит за другите двама от тройката, от която на 24 февруари ще бъде избран новият патриарх, съобщи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

Той уточни, че двамата митрополити са били избрани днес от Светия синод в 26-ия тур от гласуването.

продължава>
 
Покаяние, изповед и пост – значението им за православния християнин (3-та последна част)
Написано от еп. Атанасий Йевтич   
Вторник, 12 Февруари 2013 17:45
 
У отците има съвети, че не бива да се раздуват страстите, не бива дори да „настъпваш сянката” на никому… но за да бъде това едно истинско смирение, то трябва да се изпълни с любов, т.е. не бива да бъде просто безразличие към състоянието на брата. Иначе това не е смирение и не е безстрастие, а просто някакво конвенционално отношение, „добър тон”, т.е. лицемерие, конформизъм: не бива да се месиш в чуждите дела (остави във Виетнам, в Югославия или в Куба народът да умира).
продължава>
 
Защо ми е да ходя в храма, ако Бог е в душата ми?
Написано от проф. протодякон Андрей Кураев   
Понеделник, 11 Февруари 2013 16:26
Всеки от нас има познати и даже роднини, които гледат с недоумение на нашите събирания в храма. На техните лица е изписано дълбоко неразбиране, а понякога и възмущение. Понякога то се излива в думите: „Е, добре, увлякъл си се във вярата, така да бъде. Но защо е нужно да се ходи в храма, да се губят толкова сили и време за това?! Ето аз, например, също съм вярваща.
продължава>
 
За Божията благодат и свободната воля като производители на духовния живот
Написано от св. Йоан Касиан Римлянин   
Петък, 08 Февруари 2013 08:48

187. Ние винаги трябва да бъдем твърдо уверени, че не можем да постигнем съвършенството само чрез своите усилия и подвизи дори ако се упражняваме неуморно във всяка добродетел. Сами по себе си човешките усилия не могат да имат такава цена и сила, че да издигат на висотата на светостта и блаженството, ако Сам Господ не ни съдействува и не насочва сърцето ни към онова, което е полезно за нас.
продължава>
 
Икона на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство ще бъде дарена на Катедралния храм във Варна
Написано от Варненска и Великопреслaвска митрополия   
Сряда, 06 Февруари 2013 21:39

 

 

Варненска и Великопреславска света митрополия кани всички жители и гости на град Варна да вземат участие в голямото духовно тържество – посрещането на иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство.

продължава>
 
Да си спомним за архим. Йоан Крестянкин: "Слово за малките добрини"
Вторник, 05 Февруари 2013 08:30

Днес се навършват 7 години от блажената кончина на един от най-обичаните съвременни руски старци и проповедници - архим. Йоан Крестянкин. Роден е в гр. Орьол на 11 април 1910 г. През 1945 г. бил ръкоположен за дякон, а малко по-късно - за свещеник от Московския патриарх Алексий I в Измаиловския храм "Рождество Христово". Там той служил до 1950 г., когато комунистическата власт го арестувала по обвинение за антисъветска агитация.
продължава>
 
Покана към всички родители
Написано от Добринка Иванова - Неделчева   
Неделя, 03 Февруари 2013 21:30
 
 
Неделното училище към енорията на храм "Св. цар Борис" кани всички родители на 10 февруари 2013 г. (неделя) да дойдат с децата на урок. Темата на занятието ще бъде "Светото Причастие".
продължава>
 
<< Начало < Предишна 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Следваща > Край >>

Страница 120 от 121

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.