Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Божият човек се вижда в малките неща
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Вторник, 11 Юни 2013 16:12

митрополит АтанасийВ Евангелието Господ казва, че борещият се човек е като добър търговец, който намира скъпоценната перла (Мат. 13:45-46). Когато намери скъпоценната перла, той отива и продава всичко, което има и купува тази перла, която струва колкото цялото му имущество и така му доставя много блага. Така Христос сравнява Царството Небесно с тази скъпоценна перла и човека, който, извършва голямо духовно усилие с добрия търговец. Все пак тази скъпоценна перла не показва само един прост търговски успех от страна на търговеца; тя показва също така и нещо друго.

продължава>
 
Мислех, че всички монаси, свещеници и епископи имат безплатната благодат
Написано от старец Тадей Витовнишки   
Понеделник, 10 Юни 2013 16:40
отец ТадейКогато като послушник дойдох в манастира Милково, ми дадоха една броеница и ме научиха как да се моля. И както ми показваха, така и правех. Напълно се предадох на Иисусовата молитва. Мислех си: „Имам още само пет години живот, нека да не ги пропилея напразно, нека да намеря пътя си към Бога. И за кратко време точно заради предаността ми на Божията воля и искрения ми копнеж по Него, ме обля Божествената благодат, която създаде в душата ми някакъв необясним мир и радост. Слушам сърцето си и вътре чувам: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния. Опитвам се да си спомня някои неща и случки от миналото, но не мога; всички мисли почиват в някакъв необясним мир, а в цялото ми същество царува някаква необяснима радост и копнеж за Бога.
продължава>
 
Устройството на Църквата
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

апостолитеЦърквата представлява целта на Божието домостроителство на спасението, тъй като тя в историята въвежда целия сътворен свят в Божието царство. Тя се отъждествява именно с Божието царство, което е Царството на Света Троица. За начина на присъствие на Света Троица в Църквата най-изразително говори апостол Павел в Послание до Коринтяни, когато казва: Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, и любовта на Бога и Отца, и общуването на Светаго Духа да бъдат с всички вас. Амин (2 Кор. 13:13). Любовта на Бог Отец задейства тайната на Божието спасение и, следователно, тайната на Църквата. Благодатта на Господ Иисус Христос означава, че Синът въплъщава в Себе Си единството на тварното и нетварното, а Светият Дух, Който прави възможно общението на божествената и човешката природа в Христос, е Духът на общността, Който прави събранието на вярващите Църква.

продължава>
 
Църковен бюлетин - бр. 28
Събота, 08 Юни 2013 08:29

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

 

на енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна

  № 28/ м. май 2013 г.

 


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Програмата на църковните богослужения, по време на Страстната седмица, включваше Последование с Василиеви и Киприянови молитви на Велики Понеделник, Велики Вторник и Велика Сряда . Василиева Литургия и Великият Маслосвет на Велики Четвъртък, бяха последвани от четене на 12-те Евангелия вечерта на същия ден. Велики Петък беше посрещнат с Царски Часове и изнасяне на Плащеницата, а вечерта приключи с Опело Христово. На Велика Събота, сутринта, беше отслужена Василиева Литургия, а в полунощ, след Света Литургия, имахме щастието да си кажем „Христос Воскресе”, посрещайки благодатния огън и отбелязвайки празника с обиколка на храма.
продължава>
 
Животът ни ще потръгне, когато не таим злоба към никого
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Петък, 07 Юни 2013 14:16

Гондикакис„както на небето, тъй и на земята”

Тук, казва св. Йоан Златоуст, Христос поставя всеки от нас отговорен за спасението на целия свят. Не се казва „Боже мой, да бъде Твоята воля в моя живот”, а да бъде Твоята воля както на небето, тъй и на земята, да бъде по цялата земя. Сещам се, че на един остров – Кос, където ходих веднъж, видях една старица. Тя ми каза – „аз не знам буквите и не знам да кажа някоя молитва, нито Символа на вярата мога да кажа, нито Отче наш. Затова вечер, когато отивам да спя, се прекръствам и моля Бог, целият свят да осъмне в добро” Тя ме попита? „Добре ли правя?” Казах й „Добре правиш”.
продължава>
 
Трябва да се трудим да имаме винаги радостен дух
Написано от старец Тадей Витовнишки   
Четвъртък, 06 Юни 2013 15:11

старец ТадейКазват, че на всяка цена трябва да съхраняваме вътрешния си мир и да бъдем винаги с радостен дух. Винаги. На всяка цена трябва да сме винаги радостни, в настроение. За това и отец Йоан Кронщадски казва: „Ние сме като времето, за час идва буря, вятър, гръмове, а след това слънцето свети и ни е добре. Така и ние. След това отново идва лошо време, после пак слънце, и така.” Той казва по-нататък, че носейки тяло, върху нас и върху това физическо тяло влияят атмосферните условия. Когато условията са добри и атмосферното налягане не е голямо, тогава времето е хубаво и ние сме весели и с настроение. А когато времето е мрачно, тогава ние сме някак кисели. Да. И затова трябва да пазим духовно равновесие именно тогава, когато времето е мрачно, да бъдем с духовен мир.

продължава>
 
Църквата — икона на Света Троица
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
църквата

За Църквата може да се говори от христологична и пневматологична гледна точка, но не може да се пренебрегне и нейният триадологичен аспект, който открива Църквата като икона на Света Троица. Именно съборността като начин на живот в Църквата е икона на вечното съществуване на Света Троица. Както Света Троица е общност на три божествени Личности, така и Църквата е общност на много личности. Мерило за единството на вярващите в Църквата са думите на Христос: да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Aз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно (Йоан. 17:21).

продължава>
 
Вярата е дело на сърцето
Написано от Месогийски митрополит Николай   
Вторник, 04 Юни 2013 14:25

Николай МесогийскиПреди много години при мен дойде един младеж - студент. Нерешителен, но в същото време настойчиво търсещ човек, той заяви, че е невярващ, че много би искал да повярва, но не може. С години се е опитвал да намери Бога, но неуспешно.

Общението с професори и образовани хора не удовлетворило неговата жажда за най-сериозните неща. Той чул за мен и решил да сподели с мен своя екзистенциален проблем. Той ме помоли да му дам научно доказателство за съществуването на Бога.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Следваща > Край >>

Страница 120 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.