Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Дарителски кампании

 

дарения

 

Църковното настоятелство при храм “Свети цар Борис” - гр. Варна набира дарения в следните направления:

продължава>
 
На 24 ноември ще бъде избран нов Варненски и Великопреславски митрополит
Неделя, 27 Октомври 2013 18:05
katedrala Varna
 
На 24 ноември ще бъде определен наследникът на митрополит Кирил, който трябва да застане начело на овдовялата Варненска епархия.

На 17 ноември ще се състои епархийският избор и ако Светият синод счете избора за валиден, каноничният избор за нов Варненски митрополит ще се състои на следващата неделя.
продължава>
 
И всички дарби да имаш, ако загубиш любовта - не печелиш нищо
Написано от архим. Андреас Конанос   
Сряда, 23 Октомври 2013 16:14
Андреас Конанос"Пребъдете в Мене, и Аз във вас" – казва Христос. "Съединете се с мене и Аз ще пребъдвам с вас. Всички вие сте съединени помежду си". Ако разберем това нещо, ще видим, че то е велико. И тогава ще бъда много радостен, защото ще чувствам твоята дарба като моя. И понеже имам много приятели с много дарби, всичко твое е и мое. И малкото, което имам, е и твое. И какво става? Всички ставаме богати, защото сме една голяма компания, едно голямо семейство и единият се обогатява с дарбите на другия и така имаш много поводи за радост, като се радваш с дарбите на другите. Можеш ли да правиш това сега? Помисли си колко приятели имат някаква дарба, наслаждават й се и ти можеш да се радваш заедно с тях! Нищо, че ти нямаш тази дарба. Те я имат и ти я дават.
продължава>
 
Старец Гавриил Ургебадзе: Любовта е над всички канони и устави
Четвъртък, 17 Октомври 2013 14:55

старец ГавриилМцхета е древната столица на Грузия и неин духовен център. Не случайно в древните грузински източници градът се е наричал „втори Йерусалим”. На мястото, където проповядвала св. равноапостолна Нина, просветителка на Грузия, от много векове се намира красивата църква Самтавро. Днес тук действа малък женски ставропигиален манастир посветен на св. Нина.

Манастирът Самтавро пази множество светини, сред които има и една съвременна. Това е могилата на архимандрит Гавриил (Ургебадзе) (1929-1995). На 20 декември 2012 г. синодът на Грузинската църква причисли Гавриил (Ургебадзе) към лика на светците.

продължава>
 
Буйните деца нерядко са меланхолични в сърцето си
Написано от архим. Андреас Конанос   
Понеделник, 14 Октомври 2013 09:56
Андреас КонаносДецата са наранени, разочаровани и натъжени, младите, които виждаш на пътя и правят странни неща, ако се вгледаш в  техните очи за повече от няколко секунди- правил съм го няколко пъти, защото съм свещеник - и когато си свещеник, не се страхуваш да гледаш, защото във всеки човек гледаш да намериш Христос,  търсиш Христос и гледам зад тези погледи, които  изглеждат свирепи, зад  тези гласове, които вдигат шум и кавги, и в този поглед намирам болка, виждам сълза, която тръгва  да протече, но те присвиват око, за да не протече, присвиват се, стискат очи, за да не покажат това, което чувстват, не искат да се унижат -  защо, ти лесно ли плачеш пред другия? Кой плаче лесно пред другия?
продължава>
 
Четвърта Неделя след Неделя подир Въздвижение - Иконопочитанието
Написано от свещ. Александър Лашков   
Събота, 12 Октомври 2013 15:58

Александър Лашков(На тази Неделя св. Църква чества паметта на отците от Седмия вселенски събор, на който е било утвърдено иконопочитанието.)

Втората Божия заповед гласи: „Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи.” Както се вижда от обяснението в самата заповед, под кумир или идол се разбира изображението на някоя твар: на небето – небесните светила; на земята – животните и различните одушевени и неодушевени предмети; или във водата – рибите и всички водни животни.
продължава>
 
Задушаващата любов на родителя
Написано от архим. Андреас Конанос   
Сряда, 02 Октомври 2013 10:43
Андреас КонаносНужно е  да разберем децата вкъщи – домашната църква. Когато децата не са такива, каквито ние искаме да бъдат. Разбери малко детето си, защо е различно, защо синът иска да учи едно, а ти нещо друго? Защо дъщеря ти иска да се омъжи за един, а ти искаш някой друг и мислиш за това 6 години? И после се учудваш защо детето ми не прави това, което искам? И въпросът на детето е – защо ти не ме разбираш? Защо не разбираш, че не сме еднакви, че ти си поела по твоя път, че трябва и аз да поема моя и ако ме обичаш, това означава, че ме уважаваш и ако ме уважаваш, остави ме да разтворя криле, да направя моя избор, не ме задушавай! Когато ме разбереш, ще видиш, че и ти ще се чувстваш добре - така, както си -  ако ме оставиш,  при тебе отново ще се върна.
продължава>
 
Призив към енорията
Понеделник, 30 Септември 2013 16:27
храма

Църковното настоятелство и духовенството при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна отправят призив към членовете на енорията да се включат в почистването и подредбата на храма след проведената дезинсекция. Ще имаме нужда от вашата помощ в сряда, четвъртък и петък тази седмица (2-4 октомври 2013 г.) между 8.30 и 16.30 ч.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Следваща > Край >>

Страница 120 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.