Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
На Тебе поверяваме целия си живот и надежда..
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Сряда, 07 Ноември 2018 13:12
тайни молитви

На Тебе поверяваме целия си живот и надежда, човеколюбиви Владико (литургична молитва)

Бог обича човека. Когато Той обича, обича в пълния смисъл на думата и по необятен начин, който ние не можем да разберем. Божията любов е толкова велика и необятна, че човешкият ум не може да я обхване. Ние може да сме пълни с грехове, зловоние, пороци, но това никога не може да накара Бога да ни намрази. Той не иска това, защото иска да ни обича и до последния ни миг да ни зове към Себе Си и да ни дава всичко необходимо, за да Го познаем и открием в живота си. След като предадем целия си живот и надежда на Него, нямаме никаква причина да се страхуваме, да се тревожим и да се питаме какво и как ще стане.

продължава>
 
Първо обикни
Написано от свещ. Валерий Духанин   
Понеделник, 05 Ноември 2018 12:00
благословение
Често когато възрастните поискат да поведат разговор с някой тийнейджър за православието, самите те не са готови да проповядват на тази тема. Кои грешки най-често се правят? Дали критичното отношение на младия човек е пречка за разговор за вярата? Какви теми ще предизвикат голям интерес сред тийнейджърската аудитория? Какъв е примерът на светите изповедници? На тези въпроси отговаря свещеник Валерий Духанин:
продължава>
 
Притчата за богаташа и бедния Лазар
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 04 Ноември 2018 07:19
Богаташа и Лазар

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Искам да обърна вниманието ви върху два момента от днешното евангелско четиво. Първо, върху заключителните слова на Спасителя: ако не сме съумяли да послушаме Моисей и пророците, т.е. толкова много свидетели, които от началото на времената са ни говорили за Бога и Неговата правда, то и Възкръсналият няма да ни убеди в нищо...
продължава>
 
Днес е Архангелова задушница
Написано от Мартин Димитров   
Събота, 03 Ноември 2018 06:11
свещи

Задушниците заемат особено място в богослужебния ред на Православната църква. Това са дни, в които ние си спомняме за нашите покойници, отслужваме молебени в тяхна памет - панихиди и се молим Господ да ги възкреси в Последния ден като ги постави отдясно на славата Му - при спасените овци от Неговото стадо. Задушниците са три пъти в годината - преди големите пости в църковния календар - Велик и Рождественски пост, както и преди Петдесетница.

продължава>
 
Каним ви на две беседи, посветени на св. Пимен Зографски
Четвъртък, 01 Ноември 2018 13:05
св. Пимен

На 3-ти ноември честваме паметта на св. Пимен Зографски – български будител, иконописец, храмостроител, книжовник и духовен пастир. Каним всички, които искат да научат повече за живота и делото му, да посетят беседите, организирани в две поредни съботи в храм "Св. цар Борис" - гр. Варна.

продължава>
 
Връзката между децата и родителите
Написано от Сисанийски митр. Павел   
Сряда, 31 Октомври 2018 12:23
майка с деца

продължение от Човекът е сътворен не да има, а да БЪДЕ любов

Темата става още по-трагична, когато стигнем до една друга, много съществена и всекидневна връзка. Връзката между децата и родителите. Това е една трудна връзка. Много пъти без свобода, в името на любовта. Повечето пъти нашият егоизъм заема мястото на любовта и затова е изключително лесно да настъпи сблъсък. Наистина, когато отглеждаме децата си, какво виждане имаме в нашия живот? Отглеждаме децата, за да живеят свободно и да застанат на нозете си или ги „хвалим”, защото ни слушат? Ако се радваме, защото винаги ни слушат, тогава реално сме признали и обявили себе си за непогрешими, вярваме, че винаги имаме право и се радваме, че децата ни ни слушат. Докато би трябвало да се безпокоим, ако винаги ни слушат и още повече в юношеската възраст, която представлява опит на младия човек да завоюва своята свобода. Той иска нашата любов, но не чрез лишаването от свободата. Без свобода не съществува отговорност. Знаем това и го преживяваме.

продължава>
 
Седма Неделя след Неделя подир Въздвижение - възкресяването на Иаировата дъщеря
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 27 Октомври 2018 20:10
дъщерята на Иаир

Колко приличаме на тези хора, които са обкръжавали умрялата дъщеря на Иаир! Самият Бог е дошъл, Самият Господ, Той Самият казва: Не плачете, тя не е умряла, заспала е... И с каква увереност хората, както е казано в Евангелието „знаели“, че тя е умряла. Макар Самият Бог да говори - Самият Господ, Който бил повикан от тях да направи чудо, а сега те Му се надсмивали с думите си. Докато тя била болна е можело да се надяват на чудо; сега тя е умряла и е смешно да се говори, че има някаква надежда...

продължава>
 
Житие на св. Димитрий Басарбовски
Събота, 27 Октомври 2018 06:19
св. Димитрий Басарбовски

Преподобни Димитрий Басарбовски се родил в село Басарбово, което се намира на 8-9 километра от град Русе. Преподобни Паисий Хилендарски в своята "Славянобългарска история" сочи 1685 г. навярно като година на смъртта му.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.