Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Учени потвърдиха благотоворното въздействие на православната молитва
Написано от Андрей Сегеда   
Понеделник, 30 Октомври 2017 14:14

молитва

Учени от руския научно-изследователски институт по психоневрология „В. М. Бехтерев” потвърдиха благоприятното въздействие на православната молитва.

Православната молитва успокоява и регулира мозъчните процеси. Това състояние учените са наблюдавали само при кърмачета до два месеца.

продължава>
 
За вината във връзката с Бога. Евангелието за дъщерята на Иаир и изцелението на кръвотечивата
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 28 Октомври 2017 19:10
дъщерята на Иаир

Бог не харесва хладността. Той би обичал всички нас с по-голям уют, ако сме Негови врагове или любящи Го. Нищо друго. Или врагове или приятели. С един враг често пъти Бог може да се разбере. С хладния не му намира края. Той не знае какво да прави. Изкушение? Няма да го разбере. Благодеяния? Нищо няма да узнае. Хладният е този, който релативизира всичко, което има връзка с живота в Христос, в името на и поради всякакви нужди на неговия себелюбив микрокосмос. Той обаче винаги се притиска в Христос - за да си припомним евангелския текст от днес (Лука 8:41-56).

продължава>
 
Любимият грях на дявола
Написано от о. Ясен Шинев   
Събота, 28 Октомври 2017 12:04
клеветата

Сатаната изкушава човека още от изгонването му от рая и всячески продължава да му пречи през цялото земно странстване до последен дъх. По всевъзможен начин се старае да го заблуди, отклони или сплаши в желанието му отново да заслужи  Царството Божие със своите опити за чист, праведен и богоугоден живот. Неговите слуги и подчинени – падналите ангели - се опитват чрез внушенията си да отклонят мислите и цялото му поведение от тази свята задача - вечен живот в Царството Божие и неописуемо блаженство в селенията на праведните. Той върши това от „создание мира”, като в изпълнение на пъкления си план не спира пред нищо, за да заблуди подвизаващите и намали броя на спасените. Опитва се да ги зарази с множество вируси на грехове и да ги превърне в свои слепи подчинени.

продължава>
 
Духовни закачки - втора част
Написано от архим. Максим Кирицис   
Петък, 27 Октомври 2017 15:02

Йона и кита

Някога един учител говорил  на учениците си за делфина и казал:

- Деца, делфинът е много голям, но да знаете, че не е опасен за хората, има малка уста и не яде хора.

Едно дете вдигнало ръка и казало:

продължава>
 
Готов е новият проскинитарий за храм Св. цар Борис
Петък, 27 Октомври 2017 14:23
 св. цар Борис
Имаме радостта да споделим, че е готов новият проскинитарий с иконата на св. цар Борис. В неделя (29 октомври) новият проскинитарий ще бъде осветен от храмовото свещенство след св. литургия.
продължава>
 
Честваме паметта на св. Димитрий Мироточиви
Четвъртък, 26 Октомври 2017 05:34
 
св. Димитрий МироточивиСв. великомъченик Димитрий се родил в третия век. Родното му място е град Солун.

Баща му имал висок служебен пост. Бил градоначалник. Тайно вярвал в Христа. Не смеел открито да изповяда вярата си, понеже в онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните. Една от стаите на своя богат дом той превърнал в молилня. В нея били поставени на подобаващо място две икони – на Спасителя и на света Богородица. Тук той идвал да се моли заедно със своята благочестива съпруга. Пред иконите те запалвали полилей. Кадели тамян. Възнасяли топли молитви към Бога.

Дълго време съпрузите нямали деца. Много скърбели и усилено се молели на Бога да ги дари с наследник. Бог чул молитвите им. Родил им се син, когото нарекли Димитрий.

продължава>
 
Милостинята не означава непременно любов
Написано от о. Николай Лудовикос   
Понеделник, 23 Октомври 2017 13:43
о. Николай

"А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве"

Става въпрос за евангелския текст от събота преди Сирна Неделя. Христос казва: „Внимавайте как ще давате милостиня, да не  я давате така, че да се вижда. Ако я давате така, няма да имате награда на небесата”. Защо да нямаме и двете? Награда в света и на небето? Да даваме и пред другите и пред Бога. Защо не така? Понеже милостинята сама по себе си няма тежест, а само милостинята от любов към Бога. Може да я давам, защото обичам себе си и искам другите да ме забележат, да ме наградят и да спечеля нещо. Всеки път „милостиня” дава всяко едно  правителство преди изборите, показно - не защото ни обичат, а понеже трябва да спечелят нашия глас. Какво означава това? - че милостинята сама по себе си може да е противоположното на любовта. Хляб и зрелища давали някога на римските поданици. Хвърляли им хлябове. Колесниците минавали по амфитеатрите и хвърляли храна на народа, за да могат да го контролират.

продължава>
 
Заветът на св. Йоан Рилски
Четвъртък, 19 Октомври 2017 11:43
св. Йоан РилскиАз, смиреният и грешен Йоан, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покров, земята - постеля и тревите храна. Но благият Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажда, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща обилно задоволи всичките ми нужди. И що да въздам на Господа за всичко, що ми даде? Много са Неговите благодеяния към мене, понеже от Своята света висота погледна милосърдно на моето смирение и ми оказа помощ да претърпя всичко - не аз, а Христовата сила, която е в мене - защото от Него е всяко добро дарование и всеки съвършен дар отгоре идва.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 138

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.