Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Христос не ни предаде две Евангелия - по едно за монасите и за хората в света
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 14 Март 2018 09:33
молитва

Животът на вярата при въображаемия християнин се ръководи от жизнения принцип на безболезнения духовен живот. Като екстровертен тип християнин той раздува до желаната степен „обективните”, както заявява, трудности, които правят невъзможен евангелския живот, в условията на земния живот. Мъчителната рутина на всекидневния живот, привидното отслабване на човешкия телесен и душевен организъм от тежестта на проблемите на съвременната реалност и най-вече изтощителният стрес на всеки човек от нашата епоха, не са подходящата екзистенциална рамка за духовната аскеза, която Църквата търси.

продължава>
 
Вярата е тайна, която може да бъде споделена
Написано от Василий Бурандасов   
Вторник, 13 Март 2018 08:34

Василий БурандасовВярата е отговорът на човешката душа, когато тя се среща с Бога. Тази среща не може да бъде „организирана”. Нито за себе си, нито за някой друг. Това е тайна.

След тази среща човешкото сърце може да отговори, а може и да замълчи. Да, може да отговори по различни начини. Вярата – това е твоята лична връзка с Бога.

Вярата при всеки човек се ражда по различен начин. За едни тя се ражда много трудно, с много мъки. За други - чрез радост. Всеки човек е уникален, което означава, че и неговият път към Бога е уникален.

Но все пак вярващият човек може да помогне на всеки, който търси Бога. Той не може да докаже, но може да покаже с пример от живота си, че след тази среща животът му е станал различен. Че се е се родил нов човек. И че този нов човек живее с Христос, диша с Христос и че без Христос той вече изобщо не може да живее.

продължава>
 
Св. Григорий Двоеслов, папа Римски
Понеделник, 12 Март 2018 08:04

папа ГригорийСвети Григорий, папа Римски, който заради красноречивите си беседи бил наречен Двоеслов, или Събеседник, се родил в Рим. И двамата му родители, баща му Гордиан и майка му блажената Силвия, били от благороден сенаторски и богат род.

Но произходът на свети Григорий бил благороден не толкова затова, че родът му бил сенаторски, колкото поради благочестивите и свети хора, които били родственици на Григорий. Така блаженият Феликс, Римски папа, бил чичо на Григорий Двоеслов. Света Тарсила, която преди смъртта си видяла Господ Иисус да идва към нея, и блажената Емилиана, която заедно с Тарсила се сподобила с вечния небесен живот, били лели на Григорий. А също и Силвия, майката на светителя, била причислена от Римската църква към лика на светиите.

продължава>
 
Неделя Кръстопоклонна
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Неделя, 11 Март 2018 10:37

snamibogВ събота на третата седмица на Великия Пост, от незапомнени времена по средата на църквата се изнася кръст и цялата следваща четвърта седмица се нарича Кръстопоклонна. Ние знаем, че Великият пост е подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на кръста ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни. Във връзка с това е уместно да си спомним за мястото на кръста, този най-важен, най-висш символ в християнската вяра.

продължава>
 
Страданието на св. 40 мъченици в Севастия
Петък, 09 Март 2018 06:05
40 мъченици

Император Линикий издал строги укази против християните. В един полк в арменския гр. Севастия (в Мала Азия, на границата с Кападокия), се намирали тогава четиридесет войници, които изповядвали християнската вяра. Те се отличавали с неустрашимата си храброст в битките и ревностно изпълнение на своите задължения и затова били обичани и уважавани от всички.

продължава>
 
Въображаемият християнин между Църквата и света
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 08 Март 2018 12:49
екстроверт-интроверт

Думата екстровертност, като психологически термин, означава склонността на човека да се ориентира към външната реалност при формирането на начина на неговото съществуване.  Разнообразните екзистенциални дразнители от външния свят, духът на социалното обкръжение, движението на идеите и други свързани фактори представляват за екстровертния психологически тип човек предизвикателства за формирането на неговия начин на мислене и въобще за очертаването на негова лична теория за човешкото съществуване.

продължава>
 
Св. Григорий Палама (II неделя на Великия пост)
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 03 Март 2018 21:46

st grigorii palamasКакто Единородният Син Божи ни яви Самия Него, Който по същност е невидим, а по енергия и благодат е видим и то в най-голяма степен за тези, които са боговидци… Св. Григорий Палама

Огромно и неизброимо е сияйното множество на светите Бо­жии угодници. Според многообразието на подвизите им те са обо­собени в девет чина (групи): пророци, апостоли, светители, препо­добни, мъченици, изповедници и пр. Но ние бихме могли да ги раз­делим, разбира се съвсем условно, и по друг признак.

продължава>
 
Значението на диалога в семейството
Написано от Сисанийски митрополит Павел   
Четвъртък, 01 Март 2018 18:35
Павел Сисанийски

Центърът, архетипът на човешките отношения, е личността на Христос и връзката на двете природи в Него. В личността на Христос - Бог и Човек, те се съединили неслитно и неразделно. Неслитно – това е свободата, а неразделно – това е любовта. Бог уважава нашата персоналност, не се опитва да ни погълне, Той Самият не се опитва да ни промени, а от друга страна ни обича и след като ни съединява поради Своята любов със Себе Си, ни спасява. Човешките отношения трябва да се крепят върху този диптих: да бъдат отношения на свобода и любов. Достатъчно сме говорили за отношенията сред съпрузите, за отношенията между родителите и децата, тоест как свободата и любовта се преживяват в живота на семейството, независимо дали се касае за отношенията между съпрузите, за отношенията между родителите и децата и за всякакви други човешки отношения. Свободата и любовта са двете координати на човешкото съществуване.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 143

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.