Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Десета Неделя след Петдесетница
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 13 Август 2017 05:01

отец ПавелБиблията е пълна с примери за родители, чиято вяра и молитва за техните деца е по-силна от вярата и молитвата на самите апостоли. За тези обикновени хора ние не научаваме почти нищо. Мнозина родители буквално стигат "до ръба", до пълно отчаяние, когато усещат, че губят най-важното нещо в живота – децата си. Но тъй като надеждата умира последна, характерно за повечето от тях е, че не се отказват.

Да вземем бащата на болното момче, за което разказва днешното евангелско четиво (Мат. 17:14-23). След Преображението този нещастен мъж се доближава до Христос и казва: "Господи, помилуй сина ми; по новолуние го хваща бяс, и зле страда, защото често пада в огън и често във вода; водих го при учениците Ти, ала те не можаха да го изцерят" (ст. 15).

продължава>
 
Тайната Вечеря и Светата Евхаристия
Написано от Виталий Чеботар   
Петък, 11 Август 2017 11:32
Тайната вечеря

Един ден преди Спасителят да бъде предаден от Юда, Той наредил на двамата Си ученика да приготвят вечеря. Св. Петър и св. Йоан стриктно изпълнили молбата на своя Учител. „И когато се свечери Той седнал на трапезата с дванадесетте ученика... И когато ядели, Иисус взел хляба и като благословил, преломил го и, раздавайки на учениците, казал: “вземете, яжте: това е Моето тяло…” След това взел в ръцете Си чашата с виното, благословил го и им дал да пият, като казал: “пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове” като изпяха хвалебна песен излязоха на Елеонската планина” (Мат. 26:20, 26-28, 30).

продължава>
 
Видял си старец в Йерусалим? И какво постигна?
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 10 Август 2017 12:45
Jerusalem

Един от показателите за духовно напредване е да се откажем да гоним духовни свръхестествени преживявания. 

- Леле, отче, тази икона помръдна! Онази икона замироточи! 

Аз ги питам:

- И какво от това, какво стана с теб след това? Или остана само с едно „Ах!" и "Леле!”?!

продължава>
 
Започна записването за новата учебна година в неделното ни училище
Четвъртък, 10 Август 2017 10:52
nedelno

Започна записването за новата (2017-18) учебна година в неделното училище "Св. Климент Охридски" към варненския храм "Св. цар Борис".

Приканваме всички родители, които желаят децата им да посещават занятията в неделното училище, да ги запишат до 15-ти септември 2017 г.

продължава>
 
Подвигът без духовна полза
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Понеделник, 07 Август 2017 16:13
Pavel Papadopoulos

Има и християни, които, движени от вини или от един „християнски романтизъм”, намират покой в емоционални избухвания на умиление и благоговение без делата, които вършат, да им принасят някаква духовна полза. След като са се скарали с някой човек или са паднали в някой плътски грях, или са се отегчили от тяхната компания, разходките по кафета и барове, ги обзема едно умилително чувство - палят кандилото пред иконостаса, започват да прикадяват дома си, може да започнат да пеят, но дотам. Не след дълго тази „фаза” им минава и те се връщат към същите неща, че  и по-лоши.

продължава>
 
Преображението на нашия Спасител
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 06 Август 2017 05:47
Преображение

Преображението на нашия Господ Иисус Христос е едно от най-дивните събития в Неговия земен живот. За да разберем по-добре смисъла и да вникнем по-дълбоко в съдържанието на този необикновен факт, бих искал да го разгледаме в светлината на предхождащите го и последващи събития.

продължава>
 
Талантливият псалт Александър Иванов за приятелството и отношението към приятелите
Написано от Александър Иванов   
Петък, 04 Август 2017 09:44

Alexander IvanovНека да поговорим за приятелството и приятелските отношения, които заемат немаловажна част от земния ни кратък, преходен живот. Какви са нашите задължения към приятелите ни и как да опазим нашите приятелски връзки:

Първото и най-главно наше задължение, като православни християни, е да се молим за тях. Оттук можем да направим едно заключение - ако не сме православни християни, не можем да бъдем истински приятели, нито истински да обичаме, защото извън Христос няма любов. Нашите загриженост и любов към един човек ние можем да покажем когато се молим на Бога за неговото здраве, щастие, преуспяване във вярата и любовта, за неговото душевно спасение и каквото друго ни е поръчал. "Голяма сила има усърдната молитва на праведника" (Иак. 5:6);

продължава>
 
Без духовна борба се създава въображаема вяра
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 03 Август 2017 05:27
spiritual struggle

Св. ап. Павел подчертава единството на цялостната духовна структура на Църквата и особено на нейното учение и живот като Тяло Христово, отбелязвайки, че „единството на духа (вярата) чрез връзките на мира” се постига, тъй като в Църквата „един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас” (Ефес 4:6).

При това тази картина за цялостната духовна структура на Църквата се формира при усилието на всеки вярващ да усвои опитно нейните отделни спасителни елементи и най-вече вярата.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.