Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Светите апостоли Петър и Павел - пътят на верния ученик и на жестокия гонител
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Петък, 29 Юни 2018 05:19
Петровден

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Днес празнуваме паметта на светите апостоли Петър и Павел. Разликата между тях е колосална, заради това, че апостол Петър бил верен ученик на Христос от самото начало, той бил свидетел на всичко, което се случило с Христос от първия момент на Неговото излизане на проповед.

продължава>
 
Светогорски слова: Делото ти наистина е добро, ако за него получиш неблагодарност
Вторник, 26 Юни 2018 14:02
Григориу

Всеки ден, в който слънцето изгрява, се отваря малко от Божия свитък. Независимо дали има горчивини или радости, нека ги приемаме с доверие и посвещение към Бога.

***

Както поучавал и св. Силуан Атонски: „Трудностите и трагедиите идват в живота на хората, защото не се молят”.

продължава>
 
Св. преподобномъченик Прокопий Варненски
Понеделник, 25 Юни 2018 10:47

свети Прокопий ВарненскиПреподобномъченик Прокопий произхождал от околностите на Варна. Бил син на благочестиви родители. Като станал на дванадесет години, той пожелал монашески живот, затова оставил родители, роден край и сродници и се оттеглил на Света Гора. Като пристигнал там, отначало той решил да се запознае със съществуващите различни видове монашески живот. Накрая избрал отшелническия живот и се подчинил в послушание на един старец, на име Дионисий, който се подвизавал в скита "Свети Иоан Предтеча" (Основан през ХIV век от българина преподобни Дионисий, родом от село Корица (Горица), Костурско).

продължава>
 
Рождението на св. Йоан Кръстител
Написано от свещ. Георги Атанасов   
Неделя, 24 Юни 2018 12:17
Рождението на Предтечата„Вечнотечащият божествен извор, напояващ изсъхналите от неверие души, днес се яви за нас като зорницата, която предхожда пресветлото Слънце” – възкликва свети Климент Охридски в своето „Похвално слово за Рождество на свети Йоан Кръстител” и продължава:

„Той озарява цялата вселена със светлината на радостта и събира с възвишена проповед целия свят за предивното чудо”.

Когато Незалязващото Слънце на правдата – нашият Спасител – пожелал да възсияе за света и вече приклонил небесата и се вселил в пречистата девическа утроба, в същото време трябвало да бъде роден от неплодна свети Йоан Предтеча – Неговата зорница. Той като предвъзвестител трябвало да предшества явяването на Господа, като проповядва и говори: „след мене иде по-силният от мене” (Марк. 1:7).

продължава>
 
Изхвърли егото си и ще го намериш в Христовата любов
Написано от архим. Андреас Конанос   
Петък, 22 Юни 2018 13:07
Конанос

Знаеш ли коя картина ми харесва? Когато в неделя сутрин отивам на църква и виждам хора на пътя, които чакат автобуса, за да отидат на църква. Естествено, в този час има само няколко човека, които чакат на автобусната спирка, защото говорим за много рано сутринта, около шест часа, особено през зимата, когато е студено. Друга картина, която ме трогва, е, когато хората влизат в църква и отиват да запалят свещичка. В момента, когато излизам на царските двери, за да кажа „Мир вам!”, виждам да се отваря вратата на храма, човекът взема свещичката си, запалва я и отправя молитвата си. Друга картина е, когато вярващият идва и взема нафора…

продължава>
 
Неуспехът не е проклятие, а възможност
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 19 Юни 2018 13:42

отец Ливийпродължение от "Вярата се усилва, когато поставяме нещата под съмнение"

Има един много хубав текст старец Софроний Сахаров, който е много важен. Той пише: "намирам се в постоянна битка за моята вътрешна свобода". Той се бори, не се самоуспокоява. "Постоянно търсене за решение на много противоречия и недоумения. Тази битка понякога приема в мен характер на битка със Самия Бог въпреки съзнанието за моята крайна нищожност". Въпреки че знам, че съм нищо, въпреки това водя битка с Бога, боря се с Бога. "Понякога се моля със спокоен плач, често обаче като безумен се боря, настоявам, претендирам, споря, почти ставам хулител."

Старец Софроний - светец на Църквата, който с времето официално ще бъде канонизиран, и той казва това, че почти ставам хулител, споря, т.е. карам се с Бога, боря се вътрешно.

продължава>
 
Не се безпокойте...
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 17 Юни 2018 11:35

отец Александър3-та Неделя след Петдесетница

Съвременното човечество страда от много душевни разстройства и болести. Две от най-разпространените от тях са безпокойството (тревожността) и безгрижието. Тъй като това са две не само различни, но и противопо­ложни състояния, ще поясня какво имам предвид.

Първо за безпокойството (тревожността). Хората се безпокоят за какво ли не, за хиляди неща. Жителите на бе­дни страни като нашата се безпокоят основно за насъщния си хляб и за оцеляването си; жителите на богатите страни пък се безпокоят как да запазят придобитото и как да го увеличат. Тъй или иначе и едните, и другите имат своите тревоги, свързани с материалните им нужди, със земния живот. И вярващи и невярващи, и християни и нехристияни – всички, с много малки изключения, сме се вторачили в материалните си потребности, в желанията и щенията на тялото и пренебрегваме или изцяло сме забравили потреб­ностите и жаждата на душите си.

продължава>
 
Светогорски слова: Кръстът да си оклеветен те отвежда направо в Рая
Четвъртък, 14 Юни 2018 11:50
Света Гора

Представете си да имаме прескъпа кола, изработена от злато, и след като сме я купили със спестяванията ни за цял живот, след това да я използваме, за да складираме в нея тор. Така и ние като Божии образи сме най-скъпоценните създания на Твореца, но чрез нашия безбожен и неразкаян живот се принизихме до хранилище за тор.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.