Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

15.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
възнесение
Димитър Цветков извади кръстa от богоявленските води в Аспарухово
Събота, 06 Януари 2018 19:06
Димитър Спасов

25-годишният Димитър Цветков успя да достигне пръв до кръста, хвърлен днес от ставрофорен иконом Добромир Георгиев в богоявленските води. Това беше неговият трети успешен опит, като за благословение той получи дървения кръст, който извади, както и икона на празника.

продължава>
 
Празникът на водата и светлината. Богоявление
Написано от митр. Иларион Алфеев   
Събота, 06 Януари 2018 06:01
Богоявление

Господ създал водата като стихия на живота, но човешкият грях я направил източник на смърт. Когато Господ създавал водата, Духът Божий „се носел над водата“, като изпълвал водата със Своята животворяща енергия. Но когато човешкият грях се умножил на земята, водата на живота станала вода на смъртта. Във водите на Великия потоп загинало цялото старо човечество, за да се даде живот на новото човечество, обновено чрез тези страшни води.

продължава>
 
Програмата за отбелязването на Богоявление в Аспарухово
Петък, 05 Януари 2018 16:46
надпревара

Представяме на вашето внимание програмата за отбелязването на големия празник Богоявление (Йордановден) на 6 януари 2018 г. в енорията при храм "Св. цар Борис" - кв. Аспарухово, гр. Варна:

продължава>
 
Вътрешните окови
Написано от свещеник Дмитрий Шишкин   
Сряда, 03 Януари 2018 14:31

Христос гони бесоветеАпостол Йоан Богослов казва: «Всяка неправда е грях, но има грях, който не е смъртен» (1 Ин. 5:17). Ние съгрешаваме всеки ден, всеки час, сякаш между другото... Какво да се прави: всеки човек е лъжа. Но има всекидневни грехове, които при първата наша покайна въздишка се прощават от Господ, но има и тежки грехове, способни да повредят душата ни за цял живот. Това е все едно човек да катастрофира, да го закарат в операционната, близките му да чакат в коридора и да излезе лекарят с разперени ръце, казвайки: «Травми, несъвместими с живота…» Ужасен момент! Това означава, че човекът е умрял. В този смисъл, има и грехове, несъвместими с духовния живот. Благодатта отстъпва и пред лицето на Господ човек се превръща в разлагащ се, вонящ труп. Светите отци казват, че благодатта за душата е като диханието за тялото. Без Бога човешката душа не може да живее! И започват страдания, които не могат да се опишат с никакви думи. Човек трябва да пролее много сълзи, за да се върне отново душата му към живот чрез Божията благодат.

продължава>
 
1 януари - Обрезание Господне и св. Василий Велики
Написано от св. Николай Велимирович   
Понеделник, 01 Януари 2018 06:14
 
Обрезание Господне1. Обрезание на Господа и Бога и Спасителя наш Иисуса Христа. В осмия ден след рождението Си, божественият Младенец бе донесен в храма и обрязан според съществуващия още от времето на Авраам закон в Израил. По този повод Му бе дадено името Иисус, както бе благовестил архангел Гавриил на Пресветата Дева. Старозаветното обрязване предобразява новозаветното кръщение. Обрезанието на Господа показва, че Той е приел върху Себе Си истинско човешко тяло, а не привидно, както по-късно са учели за Него еретиците.
продължава>
 
Най-четените 10 статии за 2017 г.
Неделя, 31 Декември 2017 17:02
top10

Краят на годината е ден и за равносметки. През 2017 г. публикувахме 227 статии. 10-те най-четени материали бяха както следва:

продължава>
 
Репортаж от Рождество Христово в енорията (снимки)
Събота, 30 Декември 2017 11:15
велик вход

С много усмивки и настроение енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна посрещна големия празник Рождество Христово.

продължава>
 
Как е изглеждал Христос?
Написано от Иля Долматов   
Петък, 29 Декември 2017 12:16

Неръкотворния образ на ХристаОбичам да споря с атеисти. От време на време в тези спорове „изкачат” тезиси, за които, ние, вярващите не се замисляме. Но именно в тези тезиси се откроява една част от атеистичния мироглед.

По време на дискусия с един атеист прозвуча мисълта за това, че Евангелията не са написани от хора, които са виждали Христос и се общували с Него, защото в тях няма описание на външността Му. Докато, например, за външността за Сократ подробно можем да научим от творчеството на ученици и съвременници му. Наистина нито едно от четирите канонични (и в многобройните апокрифни) Евангелия не дава такова, като изключим описанието на Преображението на Христос: „Видът на лицето Му се измени” (Лк. 9:29).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.