Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Фарисейският нарцисизъм
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 04 Февруари 2017 19:04

митаря и фарисеяИзползвайки съвременната психологическа терминология, можем да кажем, че фарисеят има силно развит нарцисизъм. Има надута, въображаема картина за себе си. Да го кажа по друг начин, има лъжливо=фалшиво "аз", както психоанализата го нарича. Има мощно оформено "аз". Нека внимаваме в проблема с лъжливото "аз", защото засяга всички хора, но и християните, тоест този въображаем тумор, на психологично равнище, което идва от идеологизацията  в противовес на опитния подход, идва от идеологизацията на нашата вяра, когато Евангелието се превърне в идеология, когато с други думи вместо да ме  преобразява, променя и  открива към истината на персонално равнище, се прибавя към моя вече съществуващ нарцисизъм, така че той да се раздуе още повече.

продължава>
 
Днес е празникът Сретение. Кой кого е срещнал?
Написано от св. Юстин Попович   
Четвъртък, 02 Февруари 2017 06:34
Сретение
 
Днес е празникът Сретение. Кой кого е срещнал? Човекът е срещнал Бога. Ето защо този свят празник се нарича Сретение. Среща. За пръв път е дадено на човек, на благочестивия и праведен Симеон Богоприимец да види Бога в малкото, четиридесетдневно Дете Иисус, да види Спасителя на света, да види цялото домостроителство на спасението, всичко, което Господ е направил, за да спаси човешкия род от смъртта, от греха и от дявола.
продължава>
 
Честваме паметта на св. мъченик Трифон
Сряда, 01 Февруари 2017 06:05

свети ТрифонСвети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана - умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци.

продължава>
 
Болката поучава
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 31 Януари 2017 17:29

болкаНе всички хора реагират, нито се отнасят по същия начин към проблемите на живота, кризите и изпитанията. Има хора, които чрез даден криза ще срещнат тяхното най-дълбоко "аз" и ще проявят дарби и възможности, които са били изолирани и оковани в подземията на екзистенциалното униние. Не е погрешно твърдението, че единствено в кризата и в пределната среща с нашето "аз" повечето пъти срещаме нашите „забравени” дарби.

Така ще видим да стават дивни събития в живота на хора, за които както обществото - като изтъкване на конкретни образци - така и самите хора не са вярвали, че могат да се случат.

продължава>
 
За вас, седмокласници
Понеделник, 30 Януари 2017 11:08
математика

Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна, кв. Аспарухово организира:

продължава>
 
Начало на подготовката за Великия пост. Закхей
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Неделя, 29 Януари 2017 06:39

отец Александър ШмеманЦял месец преди началото на Великия пост Православната Църква започва сякаш да ни предупреждава за него, да възвестява за него, да ни подготвя за него. И колко е трудно за съвременния човек да разбере всичко това. Да разбере преди всичко, че наред с другите безбройни грижи в този живот, съществува и тази грижа за душата, за вътрешния мир на всеки един от нас. И че само ако бяхме малко по-сериозни, бихме разбрали колко важна, насъщна, първостепенна е именно тази грижа. Тогава бихме разбрали, уверен съм, тази незабързаност, този тайнствен ритъм на църковния живот, който се струва на съвременния човек някаква архаична ненужна безсмислица.

продължава>
 
Смирението на авва Арсений
Четвъртък, 26 Януари 2017 19:03
св. Арсений Велики
 
Макар да бил известен със своята голяма ученост, поради своето смирение авва Арсений (Велики) смятал себе си недостоен да учи другите, и обичал да иска съвет и да получава наставления, отколкото сам да съветва и поучава. Веднъж един от братята на манастира чул, че Арсений иска съвет от един старец, твърде малко образован. Инокът се почудил и казал на Арсений:
продължава>
 
Християни в света, но не от света
Написано от св. Григорий Богослов   
Сряда, 25 Януари 2017 06:45

свети ГригорийХристияните живеят на земята, но са над всичко земно; сред хората, но са над всичко човешко; вързани са, но са свободни; притеснени са, но не са задържани от нищо; нямат нищо в света, но притежават всичко надсветовно; живеят двоен живот и презират единия, а за другия се грижат; чрез умъртвяване са безсмъртни, чрез отричането от творението са съединени с Бога; не познават страстната любов, но горят с божествена безстрастна любов, тяхното наследство е Изворът на светлината...

***

Ако се наричаш християнин и изповядваш Христос за Бог, докажи своята изповед с делата си.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 125

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.