Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Днес е Архангелова задушница
Написано от Мартин Димитров   
Събота, 05 Ноември 2016 06:11
свещи

Задушниците заемат особено място в богослужебния ред на Православната църква. Това са дни, в които ние си спомняме за нашите покойници, отслужваме молебени в тяхна памет - панихиди и се молим Господ да ги възкреси в Последния ден като ги постави отдясно на славата Му - при спасените овци от Неговото стадо. Задушниците са три пъти в годината - преди големите пости в църковния календар - Велик и Рождественски пост, както и преди Петдесетница.

продължава>
 
За липсата на разсъдителност
Написано от Лимасолски митрополит Атанасий   
Сряда, 02 Ноември 2016 13:02

митр. АтанасийЩе отговоря на няколко въпроса, които някой е задал в писмен вид.

Първи въпрос: Добро или лошо е да използваме ел. уреди в семейството, за спестяване на време, предвид това, че монасите и подвижниците не използват такива неща?

Втори въпрос: Смята ли се за смирение да се обличаме с мръсни, надупчени или смачкани  дрехи?

Трети въпрос: Под предлог, че Христос се е родил в ясли и подвижниците живеят в пещери, правилно ли е да оставяме дома си мръсен и неподдържан, за да бъдем и ние смирени?

продължава>
 
Какво да правим, ако нямаме духовник?
Написано от св. Игнатий Брянчанинов   
Понеделник, 31 Октомври 2016 10:10
св. Игнатий БрянчаниновПрекрасно е желанието Ви да бъдете в пълно послушание на опитен ръководител. Но този подвиг не е даден в нашето време. Няма го не само в християнския свят, но дори и в манастирите.. На нашето време е даден друг подвиг, свързан с много трудности и спънки. Трябва да извършим пътуването – не денем, при ясна светлина, но нощем – при бледата светлина на месечината и звездите. На нас са ни дадени като ръководство Свещеното Предание и Свещеното Писание: точно това казват Св. Отци от по-късно време. При ръководство според Писанието е полезен съветът на ближните, и то точно на онези, които се ръководят според делата на Отците. Не си мислете, че нашият век е лишен от мъки и венци на победата: Не! Той е свързан с мъченичеството. Това мъченичество прилича на мъчението на Лот в Содом: душата на праведника се измъчвала при гледането на непрекъснатото и разюздано блудство.
продължава>
 
Между нас и вас зее голяма пропаст
Написано от митр. Йоан Зизюлас   
Неделя, 30 Октомври 2016 06:40

митр. Йоан ЗизюласНай-голямата трагедия на съвременния богаташ, както чухме в Евангелския текст, най-болезненото и сериозно от мъченията на неговия собствен ад, била пропастта, която чувствал между себе си и Бога, между себе си и Лазар, когото презрял в своя земен живот. Защото пропастта, която отворила грехопадението на човека, е най-сериозният и голям проблем на човека, на цялото Божие творение. Бог създал света, за да бъде в общение с Него. Бог искал да въведе Своето творение в Божия живот, да го обожи и прослави. Но това трябвало да стане свободно и не било възможно насила да има блаженство, прославяне и обожение на творението. Той възложил това свободно решение на човека, който е микрокосмос, който обхваща в себе си цялото миротворение и съединява материалния и духовния свят, творението с Бога. Човекът обаче решил да не осъществи това общение и тогава пропастта между Бога и света се задълбочила.

продължава>
 
Да помогнем за довършването ремонта на храм Св. цар Борис!
Вторник, 11 Октомври 2016 13:58
ремонт

Братя и сестри, от близо месец храм "Св. цар Борис" е в ремонт. С решение на Общински съвет - гр. Варна бе отпусната сумата от 20 000 лв. за ремонтиране на храмовия покрив. Необходимо бе също така да се смени дограмата на сградата и да се освежи фасадата на храма, за което частично намерихме финансиране от дарители. Към ден днешен са подновени част керемидите на покрива, сложена е минерална мазилка на камбанарията, частично е подменена и дограмата.

продължава>
 
Помисълът не е причина за осъждане, а причина за духовен венец
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Петък, 28 Октомври 2016 19:20

митр. АтанасийКогато отиваме в храма, за да можем да стоим добре и със страх пред Бога, трябва да се подготвим за това, което отиваме да правим. Да се подготвяме, ако Литургията е на сутринта, от вечерта и с храната, и с това какво гледаме и какво правим. Не както казват някои: "Да, отче, излязохме в събота вечер, стояхме до един часа, но легнахме и отидохме на църква на другия ден." Е-е, много хубаво, много се радвам! И какво направи? Нима въпросът е да отидеш, да влезеш и да излезеш от храма? Въпросът е да отидеш просто на църква? Тоест отиваш там, за да си чекираш картата, както когато отиваш на работното място в офиса, да отбележиш присъствие пред Бога, т.е.:

"Заповядай, Господи, в църква съм! Какво искаш повече? Не Ти ли стига, че докато заспах в един часа от забавленията, станах  в осем? Тоест искаш и нещо повече?"

продължава>
 
Житие на св. Димитрий Басарбовски
Четвъртък, 27 Октомври 2016 06:19

св. ДимитрийПреподобни Димитрий Басарбовски се родил в село Басарбово, което се намира на 8-9 километра от град Русе. Преподобни Паисий Хилендарски в своята "Славянобългарска история" сочи 1685 г. навярно като година на смъртта му.

Според св. Паисий той бил цивилно лице. Живеел просто. Имал няколко овци. Засадил си малко лозе до една река. Там си направил малка колиба. Прекарал целия си живот сам. Със светия си живот угодил на Бога. На същото място умрял и там бил погребан. По-късно Бог открил на някои човеци неговите мощи. Последните били пренесени в село Басарбово, Русенско. Край тях ставали изцеления. Така с простото си житие св. Димитрий просиял всред българския народ. Бог го прославил посмъртно с много чудеса.

Според румънския синаксар той бил селски пастир на животни. Бил с чувствителна съвест. Имал страх Божи. Веднъж, като изкарвал животните на полето, от невнимание стъпкал едно птиче гнездо с птиченцата. Този случай така му подействувал, че за наказание три години ни зиме, ни лете не обул виновния крак.

продължава>
 
Честваме паметта на св. Димитрий Мироточиви
Сряда, 26 Октомври 2016 05:34
 
св. Димитрий МироточивиСв. великомъченик Димитрий се родил в третия век. Родното му място е град Солун.

Баща му имал висок служебен пост. Бил градоначалник. Тайно вярвал в Христа. Не смеел открито да изповяда вярата си, понеже в онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните. Една от стаите на своя богат дом той превърнал в молилня. В нея били поставени на подобаващо място две икони – на Спасителя и на света Богородица. Тук той идвал да се моли заедно със своята благочестива съпруга. Пред иконите те запалвали полилей. Кадели тамян. Възнасяли топли молитви към Бога.

Дълго време съпрузите нямали деца. Много скърбели и усилено се молели на Бога да ги дари с наследник. Бог чул молитвите им. Родил им се син, когото нарекли Димитрий.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 120

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.