Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

15.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
В чудото няма рецепти
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 01 Декември 2016 09:31
небе

В чудото няма рецепти. Не може някой да ти каже - кажи ми какво да направя, за  стане едно чудо? Как ще стане? И друг отговаря - ще постиш, ще се помолиш и т.н. Внимавайте, защото напоследък се разпространяват разни неща, някакви молитви, където се казва:  прочети тази молитва, пости еди-колко си дни, причасти се еди-колко пъти и я сподели с още 30 човека. Ако направиш това, нещо чудесно ще стане в живота ти! Това не само е хула срещу Светия Дух и много голям грях, но няма никаква връзка с Православието. Това са малко протестантски неща, където правиш нещо, за да получиш нещо и има рецепти. Попадна ми една книга от някакъв протестант-евангелист в Америка: как с Христос отслабнах с 80 кг. Това е. В тези книги е пълно с рецепти за живота, сякаш има рецепти за него. В Православието не съществуват такива неща - прави това, за да имаш еди-какъв резултат. Не. А  един ученик отива при стареца и му казва:

продължава>
 
Покана за Рождественска работилница
Сряда, 30 Ноември 2016 13:24
украса

На 3 декември (събота) в Неделното училище към храм "Св. цар Борис" - Варна ще бъде отворена Рождественска работилница. Ще майсторим картички, украси и всякакви красиви подаръци. Каним всички възпитаници на Неделното училище и техните майки да се включат в традиционната работилница. Изработените подаръци ще се предлагат 4, 11 и 18 декември в Благотворителния Рождественски базар ,,От нашите ръце‘‘.

продължава>
 
Ако искаш да научиш дали си свята, попитай свекърва си!
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Вторник, 29 Ноември 2016 14:20

митр. АтанасийВиждате, че ние сме сътворени по Божий образ, което означава, че сме сътворени по образа на Света Троица. Какво означава Света Троица? Три лица в пълно общение на една природа. Една природа в  три лица, съединени с пълна любов на общение. Това означава, че и ние сме така, и ние сме много лица в една природа. Призвани сме да избягаме от нашия индивидуализъм, където всеки е неделимо затворен в себе си, да избягаме от страстите и греха, които ни правят индивидуалисти, и да общуваме с нашите братя по образ на Света Троица. Ако не  можем да направим това, значи в нас не функционира нашето богообразно сътворение. Затова Христос поставил като необходимо условие за разпознаване на християнина любовта към врага. И знаете ли какво означава да обичаш враговете си? Не просто да понасяш врага си, не просто да му прощаваш. "Прощавам му, отче! Търпя го, не ме дразни! Стори ми много злини!", а означава, че го обичам и не просто ми е симпатичен и драг, а го обичам изключително много, сърцето ми гори от любов към него. Това е любовта към враговете ни, така че да смятаме щастието на нашия враг за по-голямо добро от нашето щастие и неговото зло за по-голяма беда от нашата беда.

продължава>
 
Енорията проведе избори за ново църковно настоятелство
Понеделник, 28 Ноември 2016 12:34
храмов двор

Спазвайки устава на БПЦ-БП в неговите чл.143, ал.1 и чл. 144, ал.1, вчера в енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна, кв. Аспарухово бяха проведени избори за ново църковно настоятелство и проверителна комисия. След св. литургия председателят на храма ставрофорен иконом Добромир Георгиев произнесе кратко слово, в което резюмира работата на досегашното настоятелство и даде последни разяснения по провеждането на изборите.

продължава>
 
Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен?
Написано от о. Николай Лудовикос   
Неделя, 27 Ноември 2016 13:23
Христос и богатия момък
 
И ето, един момък се доближи и Му рече: Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен? А Той му отговори: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог. Но ако искаш да влезеш в живот вечен, опази заповедите.
Казва Му: кои? А Иисус рече: не убивай, не прелюбодействувай, не кради, не лъжесвидетелствувай; почитай баща си и майка си; обичай ближния си като себе си.
продължава>
 
Свети Климент Охридски
Четвъртък, 24 Ноември 2016 18:20

св. Климент ОхридскиПриема се, че равноапостолните просветители на славянските народи св. св. Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своято родина юношата Климент. От това заключаваме, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски (†885 г.), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език.

продължава>
 
Честваме св. великомъченица Екатерина Синайска
Четвъртък, 24 Ноември 2016 07:10
св. Екатерина

Братя и сестри! На днешния ден отбелязваме паметта на света великомъченица Екатерина, увенчала се с мъченически венец през ІV век по време на царуването на император Максимиан. Екатерина била от знатен род, отличавала се с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Майка ѝ била тайна християнка. Тя завела дъщеря си при своя духовен наставник – един пустинник, отличаващ се със светъл ум и праведен живот, който обитавал околностите на гр. Александрия.

продължава>
 
Какво е чудото?
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 23 Ноември 2016 14:06

отец ХаралампосЧудесата се случват, когато престанеш да ги чакаш.

Какво означава чудото? В ума на средностатистическия християнин, когато му кажеш, че е станало някакво чудо, той автоматично си представя, че някой хром е проходил, някой сляп е прогледал или някой ням е проговорил. Въобще в ума, душата и въображението на вярващия чудото се разбира като изцеление, като свръхестествена намеса, като свръхестествено събитие. Някак така си представяме нещата. Същата картина имаме и за намесата на Бога в живота ни – чакаме,  че небето ще отвори се и ще започне да ни говори едно свръхестествено същество или ще се покаже една ръка, която ще ни докосне. Подобно мислене  не е толкова невинно в нашия живот. Защо? Защото, когато ограничиш твоя ум, душа и сърце само в един конкретен начин, по който Бог се намесва в живота, тогава какво правиш? Губиш и блокираш хиляди други начини, по които Бог присъства в живота ти. Ти Го търсиш и очакваш, но Той вече присъства в живота ти. Ти обаче Го търсиш и казваш, че е хладен, далечен, прави се, че не чува твоите молби. Той обаче е присъствал в твоя най-труден момент, само дето си Го очаквал по друг начин, само дето не си могъл да Го разпознаеш, защото в твоя ум построил само една конкретна картина за Него.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 121

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.