Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
възнесение
Излишните хора
Написано от прот. Андрей Ткачов   
Събота, 27 Януари 2018 12:36
излишните

Зрелият неженен мъж е повсеместно явление. Той не е аскет, дал обет за безбрачие. Напротив, той е един вид Карлсон „в разцвета на силите си”. Онзи Карлсон ядеше сладко и летеше. Нашият също лети и се храни със специфично сладко.

продължава>
 
Спасението винаги е във връзка с Бога и ближните
Написано от йеромонах Макарий Светогорец   
Сряда, 24 Януари 2018 13:53
заедно към спасението

Човекът започва от Бога и завършва в Бога.

Преди години един онкоболен монах отишъл в Англия за изследвания и терапия и се срещнал със стареца Софроний в манастира «Св. Йоан Предтеча», Есекс. Монахът изложил своето състояние пред стареца, молейки го да се помоли за него. Освен обещанието, че ще се помоли, единствените му думи, които старец Софроний му казал, били: «брате, живеем ли, или умираме - Господни сме”. В посланието до Римляни св. ап. Павел пише: «Никой от нас не живее за себе си и никой не умира за себе си, но живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме.»

продължава>
 
Копнеж и призоваване (Неделя на Закхей)
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 20 Януари 2018 19:08

Голяма група младежи отива на излет в планината. Както често се случва, времето внезапно се влошава и пада гъста мъгла. Тъй като са тръгнали без водач, младежите изгубват пътя. Започват спорове накъде да се върви. В това време някои чуват далечен, едва доловим звън на камбана и предлагат да вървят нататък. Те знаят, че в някои планински хижи при мъгливо и лошо време бият камбана, за да ориентират туристите.
продължава>
 
Как да прекараме деня по богоугоден начин?
Написано от владика Платон Костромски   
Сряда, 17 Януари 2018 12:37
молитва

Принуждавай себе си да ставаш рано и без особена нужда не спи повече от седем часа.

Веднага след като се събудиш, издигни мисълта си към Бога и с благоговение се осени с кръстното знамение, мислейки за разпънатия Иисус Христос, Който умря на кръста заради нашето спасение.

продължава>
 
180 години от построяването на храм „Св. Атанасий” и храмов празник тържествено ще отбележат във Варна
Написано от Варненска и Великопреславска св. митрополия   
Понеделник, 15 Януари 2018 10:23
храм Св Атанасий

През тази година се навършват сто и осемдесет години от построяването на храм „Св. Атанасий” във Варна.  По този повод и в чест на храмовия празник на 17 януари (сряда) 2018 г., от 17:00 часа  ще се отслужи вечерня (вечерна служба) с петохлебие.

продължава>
 
Проблемът не е, че сме лоши, проблемът е, че сме лъжливи..
Написано от архим. Варнава Янку   
Събота, 13 Януари 2018 18:19
Христос и десетте прокажени

Неделя на десетте прокажени

Десет прокажени в тяхното отчаяние търсят милост от Христос,

търсят изцеление с вяра и надежда. Господ чува тяхната молба, но не ги изцелява веднага, а ги увещава да отидат при свещениците, за да се покажат и да потвърдят своето изцеление. С други думи Господ искал да ги научи на послушание, което означава проява на вяра, и те да допринесат за тяхното изцеление, да преобърнат тяхната логика и да влязат в това очакване на вярата и надеждата.  Те се изцелили, вървейки към свещениците.

продължава>
 
Богослужбата на Богоявление в снимки
Четвъртък, 11 Януари 2018 19:20
Ел Греко

Нашият скъп църковен настоятел и фотограф г-н Илиян Греков ни предостави любезно няколко свои снимки от богослужението на Богоявление в храм "Св. цар Борис", които с радост споделяме с вас:

продължава>
 
Бог не предизвиква нещастни случаи и болести
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Понеделник, 08 Януари 2018 16:18
о. Харалампос

Не, като християнин не мога да приема, че Бог и Света Богородица искат хората да умират, да  загиват по магистралите, да се избиват във войните и да страдат в онкологичните отделения.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.