Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

15.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
От днес започва Рождественският пост
Вторник, 15 Ноември 2016 05:48

пост и молитваОт днес в Българската православна църква започват постите преди големия празник Рождество Христово (25 декември).

В исторически план празникът Рождество Христово е въведен относително късно (около 350 г.), като в различните области на империята се е чествал на различни дати. Едва в края на 4 в. и началото на 5 в. празнуването се уеднаквило и всички църкви с изключение на Арменската започнали да го празнуват на 25 декември.

продължава>
 
Св. апостол Филип от 12-те
Понеделник, 14 Ноември 2016 07:39
 
св. апостол Филип
Св. ап. Филип бил родом от Витсаида, откъдето били и апостолите Петър и Андрей. Спасителят, като го видял, заповядал му да върви след Него. Филип съобщил на приятеля си Натанаил, че намерил Месия: "Намерихме Иисуса, сина Йосифов, от Назарет, за Когото писал Мойсей в Закона и говориха пророците" (Йоан 1:45). Назарет бил презиран от юдеите, понеже в него живеели много езичници и Натанаил отговорил на Филипа: "От Назарет може ли да излезе нещо добро?" - "Дойди и виж" - възразил му Филип. Натанаил, като видял Спасителя и бидейки поразен от божественото Му всезнание, извикал: "Рави (учителю)! Ти си Син Божи, ти си Царят Израилев" (Йоан 1:46-51).

Филип тръгнал подир Христа и бил свидетел на много Негови чудеса. Името на той апостол се споменава в евангелския разказ за насищане на пет хиляди души с пет хляба и две риби. След Тайната вечеря, когато Иисус в беседата с учениците Си ги съветвал и укрепявал във вярата, Филип казал: "Господи покажи ни Отца, и стига ни" (Йоан 14:8).

продължава>
 
Св. Йоан Златоуст и нашето време
Написано от Ахейски митр. Атанасий (Хадзопуло)   
Събота, 12 Ноември 2016 20:05
 
митр. Атанасий Ахейски
Една от книгите, които прочетох през юношеските си години и ме впечатли, беше романизираната биография на свети Йоан Златоуст, написана от покойния вече о. Йоан Алексиу, може би най-добрата книга на този изявен клирик, писател и мой духовен отец, сред 55 други книги с различно религиозно съдържание, които той издаде. Помня, че онази част, която ме трогна особено, бяха страданията на светеца, когото днес честваме, по време на последното му изгнаничество и умишленото му подлагане на мъчения, които в крайна сметка го довели насилствено до края на живота му, така че със своята смърт да “освободи” от товара на присъствието си своите гонители – представители не само на светската, но и на духовната власт, която в лицето на Теофил Александрийски с интриги и машинации се опитала да го неутрализира.
продължава>
 
Първа среща на сестринството за новата църковна година
Петък, 11 Ноември 2016 13:22
св. Мироносици

Православното сестринство при храм "Св. цар Борис" - Варна ще проведе своята първа среща за новата църковна година на 12 ноември т.г. (събота) от 10.00 ч. в сградата на неделното училище.

продължава>
 
За св. Арсений Кападокийски и неговите "странности"
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 10 Ноември 2016 06:53

св. АрсенийНаскоро се запознах с един истински потомък на св. Арсений Кападокийски, който духовно е много напреднал, няма да ви кажа името му. Неговата майка била внучка на брата на о. Арсений. Този човек ми каза следното: „О. Арсений го имахме изобразен на икона и майка ми ни казваше – имаме наш светец!" – още преди о. Арсений да бъде обявен за светия. И от уста на уста близките роднини предавали истории за него и го почитали. Попитах неговия близък какъв е бил о. Арсений приживе, а той ми отвърна: „Ааа, външно беше чудат, проявяваше много капризи и имаше странности!". Старецът Паисий казваше за св. Арсений: „Тези странности и капризи мене ме трогват повече от добродетелите, които имаше." Една жена занесла на о. Арсений нещо хубаво за ядене, а той го хвърлил, донесла му сухари и тях хвърлил. Друга отишла да му помогне, а той направил нещо щуро и тя се отчаяла, от друга страна обаче виждала как само потупвал болния с Евангелието и го изправял на крака.

продължава>
 
На 9 ноември отбелязваме паметта на св. Нектарий Егински Чудотворец
Написано от Детелина Златева   
Сряда, 09 Ноември 2016 05:44

св. Нектарий ЕгинскиСвети Нектарий митрополит Пентаполски (1846-1920), чиято памет се чества на 9 ноември, е един от любимите и известни светци на Светата Православна Църква!

"Поток от поклонници от цяла Гърция и чужденци всеки ден пълнят малкия двор на Егинския манастир "Света Троица", където Свети Нектарий само преди 90 години е ръководел духовно монахините и пребивавал в молитвен подвиг и ангелски живот.

Гробницата, уредена като малък параклис, винаги е препълнена. Пред нея е кладенецът с целебната вода, бликнал по молитвите на Св. Нектарий.

продължава>
 
Празнуваме Архангеловден (Събор на св. Архангел Михаил)
Вторник, 08 Ноември 2016 06:55

св. архангел МихаилЦърквата е определила този ден в чест на светите ангели и най-вече на св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили.

Един от висшите ангели – Денница (Ис. 14:12) се възгордял и чрез своето падане увлякъл множество други духове; но всички ангели, под началството на св. Архистратиг Михаил, които останали верни на Господа, продължавали да Му служат и да възпяват славата Му.

На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение.

продължава>
 
Седма Неделя след Неделя подир Въздвижение - възкресяването на Иаировата дъщеря
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 05 Ноември 2016 20:50

владика АнтонийКолко приличаме на тези хора, които са обкръжавали умрялата дъщеря на Иаир! Самият Бог е дошъл, Самият Господ, Той Самият казва: Не плачете, тя не е умряла, заспала е... И с каква увереност хората, както е казано в Евангелието „знаели“, че тя е умряла. Макар Самият Бог да говори - Самият Господ, Който бил повикан от тях да направи чудо, а сега те Му се надсмивали с думите си. Докато тя била болна е можело да се надяват на чудо; сега тя е умряла и е смешно да се говори, че има някаква надежда...

Така се случва и с нас. Господ живя, умря, възкръсна и Сам Той ни казва, че временната смърт е подобна на сън, че отвъд нея има живот, който вече живеят човешките души, живот, който ще обхване също и телата в деня на славното Възкресение. И ние всички продължаваме да говорим: „Той умря, тя умря“.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 120

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.