Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

09.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Кризата на благодарността
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Сряда, 27 Септември 2017 18:52
praying

Ето защо и аз, като чух за вашата вяра в Христа Иисуса и за любовта към всички светии, не преставам да благодаря на Бога за вас, като ви споменувам в молитвите си  (Ефес. 1:16)

продължава>
 
Българският храм Свети Стефан в Истанбул
Написано от Виталий Чеботар   
Понеделник, 25 Септември 2017 20:03
откъм шосето

1. Обща информация

Освен с името на първия мъченик за Христовата вяра този православен храм е прочут с името си Желязната Църква. Турците я наричат Ая Стефан (което в превод от турски означава – „Св. Стефан”) или Булгар Килисеси (Българската църква).
продължава>
 
Забравяме Бога...
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Петък, 22 Септември 2017 18:12
forgetting God

Сред нашето щастие във всекидневието забравяме Бога.

Когато всичко върви добре, забравяме Неговите благодеяния.

Дори това щастие, което имаме, забравяме, че го дължим на Него.

Спомняме си за Него може би в някои трудни моменти.

продължава>
 
Храм Св. цар Борис придобива все по-благолепен вид
Понеделник, 18 Септември 2017 15:18

01

Варненският храм "Св. цар Борис" придобива все по-голямо благолепие. След като през лятото бяха реставрирани стенописите на северната стена, през този месец благочестиви християни дариха на аспаруховската църква три внушителни с красотата и размерите си полиелеи, а енориашите от своя страна събраха средства за закупуване на енергоспестяващи крушки за новата придобивка.

продължава>
 
Св. Киприян Цамблак - митрополит Московски и на цяла Русия
Написано от Петър Куцаров   
Събота, 16 Септември 2017 12:31

св. КиприянНа нивата славянска са орали и сеяли много българи. За част от тях е известно почти всичко, а от други в историята са останали само имена.

Един от полузабравените българи е Киприян - митрополит Московски и на цяла Русия. Той е роден в Търново през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир на св. Теодосий Търновски, след това отива в Константинопол, а по-късно - в Света Гора. Като монах в Атон Киприян се отличавал със своя свят начин на живот, за което свидетелствува посланието на св. патриарх Евтимий до инока Киприян - "Еуфимия". Сред монасите на манастирите в Света гора младият българин се прославил със своята образованост, любознателност и познаване на свещените книги.

продължава>
 
Кръста. Какво означава той?
Написано от архим. Варнава Янку   
Сряда, 13 Септември 2017 18:46
Разпятие

Извън всяка логика Църквата показва и въздига символа на позора и присъдата - Кръста. Господ слезе в ада и освободи човека. Господ понизи Себе Си, възлезе на Кръста заради нашето спасение и там се извърши Неговото истинско прославяне. В духовния живот не става така, както в обичайната логика, която иска изтъкването на силния. Църквата изтъква безсилния, този, който доброволно се понизява заради другия. Ние с нашата логика се опитваме да се почувстваме по-силни. И идва Църквата и посочва Кръста като славно знамение. Това, което ни постави в Рая, е Кръстът. Това, което направи разбойника първи обитател на Рая, бе Кръстът, кръстната жертва на нашия Христос.

продължава>
 
Първо да бъдем хора!
Написано от о. Ясен Шинев   
Сряда, 13 Септември 2017 05:55
милосърдие

Да бъдем хора! Първо да бъдем хора!

Тези, които познават живота на покойния сръбски патриарх Павле, твърдят, че когато давал начало на заседанията на Светия синод се обръщал към всички присъстващи митрополити с думите: ”Да будемо люди! Прво да будемо люди! (Да бъдем хора! Първо да бъдем хора!). Тази постъпка, която се е превърнала постепенно в правило на поведение на Негово Светейшество е колкото дълбоко християнска, толкова и трогваща и човешка, проява както на бащинска грижа, така и на горчив организационен опит. Горчив опит при работа в сферата на църковния живот...                                        

продължава>
 
Възстановявяне на първосвещеническото, пророческото и царското служение на човека в Иисус Христос
Написано от Виталий Чеботар   
Вторник, 12 Септември 2017 05:44

Христос АрхиерейЗа по-пълно изясняване на цялото дело на спасението, извършено от Господ Иисус Христос, то трябва да се разгледа от три страни, а именно: 

а) първосвещеническо служение на Господ;

б) пророческо служение; 

в) царско служение. 

Тези три страни се наричат трояко служение на Сина Божи. Общата черта на тези три служения на Иисус Христос е  това, че в Стария Завет призваните към всички тези служения се помазвали с елей и лицата, достойно провеждащи тези служения, били укрепвани със силата на Светия Дух.(1)

Според схемата на тройното служение на Иисус Христос Той е Изкупител по трояк начин - като Пророк, възвестил на всички люде истината и посочил правилната вяра и дейност; като Първосвещеник, принесъл Себе Си в жертва за примиряване на всички хора с Бога, и като Цар, проявил необходимото за нашето спасение могъщество.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 136

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.