Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Благовещение. Бог може да дойде и в нашия живот
Написано от архим. Варнава Янку   
Събота, 24 Март 2018 20:51
Благовещение

Света Богородица приела благата вест, че ще стане стълба, по която Бог ще слезе на земята и всички ще съучастваме в тази радост, защото чрез нея всеки може да благовести това обещание и очакване на Бога. Всеки един може да стане богородец, да приеме тази блага вест за присъствието на Бога в живота му. Следователно ние празнуваме не просто едно историческо събитие, а едно екзистенциално, духовно събитие, че всички имаме благата вест, благото обещание, че Бог може да дойде в живота ни, Бог да стане видим в живота ни и да намерим нашето реално съдържание. Следователно същността в отговора на въпроса "кой е християнинът и какво е духовният живот?" е тази - да живеем с очакване на Бога, Благовещението да стане състояние на живот, наше убеждение, че всички имаме това благо обещание, че можем да се осветим, да се съединим с Бога, и Бог да се открие в живота ни.

продължава>
 
Светоотеческият човек като жив образ на Христос
Написано от Йоан Корнаракис   
Петък, 23 Март 2018 13:14
св. отци

На въпроса как е бил създаден светоотеческият човек или откъде е дошла неговата духовна ипостас и откъде се появил в центъра на преданието на Църквата, отговорът е един: от последователното преживяване на евангелското слово. Той се поражда от страниците и духа на Христовото Евангелие. Ето как.

продължава>
 
Евхаристийният начин на живот
Написано от Димитрис Караянис   
Четвъртък, 22 Март 2018 14:45
евхаристия

Депресията се превръща в най-голямата заразна болест на съвременния свят. Безсилието за черпене на удовлетворение от живота, чувството за разочарование и дистимия (лека форма на депресия) са на път да засегнат и да характеризират за големи групи от населението.

Поколения, които се бориха за своето оцеляване и изпълниха своя дълг, затвориха своя цикъл уморени и питащи се.

продължава>
 
Грях и свобода (първа част)
Написано от о. Николай Лудовикос   
Понеделник, 19 Март 2018 10:38
скъсани вериги

А като се освободихте от греха, станахте роби на правдата. Говоря по човешки, поради плътската ваша немощ (Рим. 6:18)

Защо (св. апостол Павел) казва това? Защото обикновено в нас объркваме понятието за грях, свобода и правда. Грехът обикновено се разбира като свобода. И горко, ако не е така. Горко, ако човек не е свободен да греши в живота си. Защото тогава ще си мисли, че грехът е свобода. Затова трябва да имаме свободата да грешим, както и да оставяме другите свободни да грешат. Сам Бог ни оставя свободи да съгрешаваме. Евангелието е пълно с увещания от рода "който иска да Ме последва", "ако някой иска". Свободата е първостепенният елемент, на който Бог се позовава, защото свободата е Неговият образ върху нас и не съществува духовен живот без свобода.

продължава>
 
Стълбата на Божественото изкачване
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 18 Март 2018 14:43
Лествицата

IV-та Неделя на Великия пост - на св. Йоан Лествичник

Най-верният и сигурен път за постигане на истинска духовност е намерен и очертан от православното монашество. Изхождайки от виждането, че християнството е не толкова теория, колкото начин на живот, монасите отдават предимство на религиозния опит, разбрали – също от опит, – че до Бога ни приближават не само богословстването и философстването, но чистият и праведен живот; не само разсъжденията и търсенията на разума, а добрите дела, белязани от искрена любов.

продължава>
 
Свети Алексий, човек Божий
Събота, 17 Март 2018 06:45

св. АлексийПреподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида – благочестиви, знатни и богати християни в Рим, живели през ІV век. Той бил роден късно след дълги родителски молитви, поради това бил особено мил на баща и майка. Алексий получил добро възпитание и образование. От ранни години той обикнал Господа от цялото си сърце. В желанието си да Му угоди, той тайно си налагал лишения, спазвал строг пост, носел на тялото си груба власеница. Горейки все повече и повече от любов към Бога, той пожелал да се отрече заради Него от всички световни радости и да му служи в иночески чин. Но родителите му не желаели това и когато Алексий пораснал, те му намерили невяста, мома от царски род, необикновено красива, и го оженили. Вероятно св. Алексий не се решил явно да се противи на родителската воля, но намерението му да се отрече от суетата на света се вкоренило в неговото сърце.

продължава>
 
Истинският християнин е чужд за светската система
Написано от архим. Варнава Янку   
Петък, 16 Март 2018 08:00

in light

"Създателят на всичко, искайки да спаси света, доброволно дойде в него"

Това е Неговата любов, никой не Го е принудил, не е имал някаква нужда да дойде, не Го търсихме, Сам дойде, доброволно. Това е белег на реалната любов. Христос прави това, за да покаже, че в любовта няма необходимост, а има свобода.

продължава>
 
Старецът Теофил Параян: Пет неща изисквам от всички
Четвъртък, 15 Март 2018 06:55
старецът Теофил Параян

Румънският подвижник и старец Теофил Параян (1929-2009) споделял:

По време на изповед предлагам ма младите, и особено на интелектуалците, един духовен труд, който обхваща пет точки:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 143

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.