Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

17.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Когато Бог те обича, ти праща хубави хора в живота
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 15 Декември 2016 10:41
кръстната любов

продължение от тук

В една моя книга писах, ако че ако в даден момент свалим маската на палача, който ни измъчва в живота, ще видим, че това е нашето собствено Аз. Тоест виждате хора, които идват на църква, изповядват се, и докато им казваш, че Бог им е простил, Христос с Кръвта Си на Голгота е взел нашите грехове, не е нужно да се ровим, да имаме такава тревога, фиксация, агония, въпреки това те не намират покой, отиват при друг свещеник, казват отново същите неща, отиват и при трети, казват отново същите неща и отново чувстват, че това не е достатъчно.

продължава>
 
Новият сборник с беседи на архим. Андреас Конанос пристигна в храмовата книжарница
Вторник, 13 Декември 2016 11:14
Завинаги любов

В книжарницата към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна вече може да бъде закупен вторият том с беседи на известния гръцки проповедник архимандрит Андреас Конанос. Сборникът „Завинаги любов” е издание на храм „Св. Мина” във Велико Търново и излиза с благословението на Великотърновския митрополит Григорий.

продължава>
 
Неукият епископ чудотворец. Свети Спиридон Тримитунтски
Понеделник, 12 Декември 2016 05:23

Св. Спиридон Тримитунтски

Свети Спиридон Тримитунтски (Саламински) Чудотворец е роден в края на III-ти век на остров Кипър.

От детски години свети Спиридон пасял овцете, с чистия си и Богоугоден живот подражавал на старозаветните праведници: на Давид в кротостта, на Иаков - в сърдечната доброта, на Авраам в любовта към странниците. В зряла възраст свети Спиридон станал глава на семейство. Необичайната му доброжелателност и душевна отзивчивост привлекли към него мнозина - бездомните намирали в неговия дом подслон, странниците - храна и отдих.

продължава>
 
Неделя на св. Праотци
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 11 Декември 2016 06:30

Днес празнуваме паметта на светите праотци, а следващата неделя, ако Богу е угодно, ще почетем и светите отци. На едните и другите са посветени двете недели, които предхождат великия празник Рождество Христово. Кои са праотците? Те са преди всичко патриарсите (грц. ‘родоначалници’), които са прадеди на Иисус Христос по човечество и по този начин предобразователно участват в историята на спасението, в развитието на човечеството към царството Божие.

продължава>
 
Църквата не е клуб на безгрешните
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 08 Декември 2016 20:48
диптих

Божията любов е толкова голяма, че превишава нашите въпроси и отговори и дела. Тоест ние всеки ден се опитваме да вършим доброто като християни: да обичаме, да прощаваме, да имаме вяра, да имаме надежда, да имаме солидарност, но не  тези  неща ще ни спасят. Не ни спасяват делата в смисъл на вършене на нравствени дела, както при протестантите, където трябва да направиш еди-колко си добрини, за да влезеш в Рая.

продължава>
 
Почитаме св. Николай Мирликийски Чудотворец
Вторник, 06 Декември 2016 10:38
 
икона на св. Николай Чудотворец Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години той проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. Когато стигнал юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си на служение Богу и скоро го възвел в чин презвитер. По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и, като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи.
продължава>
 
Свети Сава Освещени
Написано от св. Николай Велимирович   
Понеделник, 05 Декември 2016 07:11

Свети Сава ОсвещениНезнайното село Муталаск в областта Кападокия се прочу заради това велико светило на Православната църква. Там се роди Сава от баща си Йоан и майка си София. Като стана на осем години той напусна дома на родителите си и се замонаши в близката обител, наречена Флавианова.

След 10 години се премести в палестинските манастири и тук се задържа най-дълго в обителта на светите Евтимий Велики (почитан на 20 януари) и Теоктист. Прозорливият Евтимий предрече за него, че ще стане славен монах и наставник на монасите и че ще основе най-великата лавра от всички лаври на своето време.

продължава>
 
10-та Неделя след Неделя подир Въздвижение
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 04 Декември 2016 06:09

отец Павел
Няма да ги срещнете по „жълтите павета”, между лъскавите накипрени витрини на големите градове. Но ако се отбиете в по-малките селища и особено в нашите опустошени и обезлюдени села, сигурно ще се натъкнете на някои от тях – възрастни, съсухрени жени, облечени неизменно в черно, които са превити на две и с тояжка в жилестите си ръце куцукат към магазина или копаят из градината. Те са поразени от остеопороза или сколиоза. Древната римска поговорка твърди, че здрав дух има само в здраво тяло, което предполага, че в болно тяло обитава болен дух. Нашите старици доказват обратното. Никоя от тях не е озлобена от съдбата си, от небето, което ги е сгънало към земята, а напротив - те са сред най-ревностните и смирени вярващи у нас.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 121

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.