Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

15.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Подвигът без духовна полза
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Понеделник, 07 Август 2017 16:13
Pavel Papadopoulos

Има и християни, които, движени от вини или от един „християнски романтизъм”, намират покой в емоционални избухвания на умиление и благоговение без делата, които вършат, да им принасят някаква духовна полза. След като са се скарали с някой човек или са паднали в някой плътски грях, или са се отегчили от тяхната компания, разходките по кафета и барове, ги обзема едно умилително чувство - палят кандилото пред иконостаса, започват да прикадяват дома си, може да започнат да пеят, но дотам. Не след дълго тази „фаза” им минава и те се връщат към същите неща, че  и по-лоши.

продължава>
 
Преображението на нашия Спасител
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 06 Август 2017 05:47
Преображение

Преображението на нашия Господ Иисус Христос е едно от най-дивните събития в Неговия земен живот. За да разберем по-добре смисъла и да вникнем по-дълбоко в съдържанието на този необикновен факт, бих искал да го разгледаме в светлината на предхождащите го и последващи събития.

продължава>
 
Талантливият псалт Александър Иванов за приятелството и отношението към приятелите
Написано от Александър Иванов   
Петък, 04 Август 2017 09:44

Alexander IvanovНека да поговорим за приятелството и приятелските отношения, които заемат немаловажна част от земния ни кратък, преходен живот. Какви са нашите задължения към приятелите ни и как да опазим нашите приятелски връзки:

Първото и най-главно наше задължение, като православни християни, е да се молим за тях. Оттук можем да направим едно заключение - ако не сме православни християни, не можем да бъдем истински приятели, нито истински да обичаме, защото извън Христос няма любов. Нашите загриженост и любов към един човек ние можем да покажем когато се молим на Бога за неговото здраве, щастие, преуспяване във вярата и любовта, за неговото душевно спасение и каквото друго ни е поръчал. "Голяма сила има усърдната молитва на праведника" (Иак. 5:6);

продължава>
 
Без духовна борба се създава въображаема вяра
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 03 Август 2017 05:27
spiritual struggle

Св. ап. Павел подчертава единството на цялостната духовна структура на Църквата и особено на нейното учение и живот като Тяло Христово, отбелязвайки, че „единството на духа (вярата) чрез връзките на мира” се постига, тъй като в Църквата „един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас” (Ефес 4:6).

При това тази картина за цялостната духовна структура на Църквата се формира при усилието на всеки вярващ да усвои опитно нейните отделни спасителни елементи и най-вече вярата.

продължава>
 
Брой и степени на ангелите
Написано от Виталий Чеботар   
Сряда, 02 Август 2017 06:11

angelski saborУчението на Православната Църква за сътворението на ангелския свят е догматически формулирано в началния израз от Никео-Цариградския символ на вярата: “Вярваме в Единия Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо”. В този първи член е даден израз на църковното учение за появата на духовния свят (“небе” - “невидимото”) преди сътворяването на материалната действителност (“земя” – “видимо”).

Има се предвид цялостната творческа дейност на Бога, отразена предимно в свещените книги на Стария Завет. Именно в този контекст стои библейско-богословската тема за началото и развитието на ангелологичната идея, засвидетелствана в старозаветното и новозаветно Откровение.

продължава>
 
Започват Богородичните пости
Вторник, 01 Август 2017 06:01

Божията МайкаОт 1 август започват постите преди големия празник Свето Успение Богородично, наречени още Богородични или Успенски пости. Постите продължават от 1 до 14 август включително, като се отличават с по-голяма строгост - забранени са всякакви храни с животински произход, а риба се разрешава единствено на 6 август, когато отбелязваме друг голям празник - Преображение Господне.

продължава>
 
Седма Неделя след Петдесетница
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 23 Юли 2017 05:42
 
Днешното литургийно четиво за изцелението на двама слепци от Христос е взето от Евангелието на Матей (9:27-35). То напомня разказа за други двама слепци в същото Евангелие (20:29-34), но тук няма повторение поради „разсеяност” на писателя. В древна Палестина просяците обикновено ходят по двойки, за да се подкрепят взаимно, както разкрива казаното от Господ в Мат. 15:14: „Ако слепец слепеца води, и двамата ще паднат в ямата”. Двамата нещастници не са пълни инвалиди, защото упорито вървят подир Христос и Го призовават: „Помилуй ни, Иисусе, Сине Давидов!”
продължава>
 
Каква е тайната на светците
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Четвъртък, 20 Юли 2017 05:13
свети пророк Илия
 
Илия беше подобострастен нам човек (Иак. 5:17)

Светите хора са подобострастни нам, както казва св. ап. Иаков. Затова не трябва да си ги представяме като някакви същества, които са свръхестествени, извънземни или хора, които не са като нас, а трябва да разберем, че светите хора са хора като нас, с човешки черти и белези, дори много пъти с немощи и несъвършенства, защото и съвършеният човек пред Бога е несъвършен. Светият човек не е непогрешим, нито безгрешен, той е и грешен, и той прави   грехове и  грешки. Разликата се състои в това, че светите Божии хора се подвизавали в добрата борба на покаянието, покайват се за грешките си, след като са смирени и знаят този велик подвиг на покаянието, обичат Бога с цялото си сърце над всичко. Затова Бог е център на техния живот и те минават през техните трудности,  изкушения и скърби с вяра в Него и голямо търпение.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.