Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Игрите на Бога
Написано от Арголидски митр. Нектарий   
Сряда, 30 Май 2018 10:50

митр. Нектарийпродължение от "Бог е труден противник"

Бог е Бог на изненади. Играе много игри, колкото и да се отдалечаваме от Него, колкото и да Го отхвърляме, Той винаги ни очаква в някоя пресечка на пътя. Припомнете си св. ап. Павел - фанатичен гонител на християните, отива в Дамаск да ги залови, и Бог го уловил. Савел, което означава "буря, смущение", станал Павел - което означава "покой, утеха".

Света Ефрасия - много ме трогна житието ѝ. Повярвала в Христос, по време на гонения, заловили я, измъчвали я много, - казахме, Бог не се шегува - отказала да отрече Христос и накрая, за да направят мъченичеството ѝ още по-лошо и зловещо, я хвърлили на един „звяр”, за да я обезчести. Вижте тази умна девойка какво направила, за да не загуби това, което с толкова подвизи била придобила. Тя му казала: "Знаеш ли, имам едно лекарство, което ме прави безсмъртна. Ако не ме закачиш, ще ти го кажа и ти ще станеш безсмъртен!" Той я изгледал странно. "Искаш ли да го опиташ? Ще наведа глава, вземи меча си и я отсечи с все сила. Ще видиш, че нищо няма да ми стане". Той замахнал с меча и ѝ отсякъл главата. Тя е мъченица на Църквата.

продължава>
 
25-ти брой на Енорийския лист
Вторник, 29 Май 2018 11:07
базар
 
Представяме на вашето внимание 25-ти брой на Енорийския лист "С нами Бог", издание на храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. Акцентите в съдържанието:
продължава>
 
Великото събитие на Петдесетница и епохата на самотата
Написано от о. Филотей Фарос   
Неделя, 27 Май 2018 11:42
ПетдесетницаНа Петдесетница празнуваме събитието на Църквата,
 
но нашата епоха не може да празнува лесно това събитие, защото е силно антицърковна… Духът на днешната цивилизация е антицърковен, защото нашата епоха е индивидуалистична. Тя насърчава нарцисизма и създава предпоставки за откъсването на човека от другите, за неговата изолация.

Църковността е тъкмо противоположност на изолацията, защото тя е отражение на троичността на Бога, Който като Бог на любовта, е заедност, общност, в която Лицата, които я съставят, са в съвършено общение… Бог е дал на човека, който създал по Свой образ и подобие, църковността, която за него е това, което е троичността за Бога. Отдалечавайки се от Бога, човекът подменя Божия образ и заменя своята църковност (т.е. основния елемент на своята природа, която изисква единството му с други хора), с индивидуализма и егоизма, които го водят към смъртта.

продължава>
 
Черешова задушница
Написано от Златина Каравълчева   
Събота, 26 Май 2018 06:04
черешова задушница
 
Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 26 май. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден.
продължава>
 
Светогорски слова: Страстите са като излишните килограми в човешкото тяло
Вторник, 22 Май 2018 17:17
Каракал

В притвора на кириакона (главната църква) на Великата Лавра са изобразени Раят и Адът. В ада има много категории с измъчвани в различни изтезания и мъчения. В едно от тях са блудниците, магьосниците, убийците, наред с тях и страхливите. Впечатление прави, че дори страхливите, които се страхуват или не смятат за благоразумно да излагат себе си пред хората чрез изповядването на Христос, ще се мъчат наравно с другите, макар и те, страхливите, да са били междувременно нравствени, тихи, „добри християни”.

продължава>
 
Неделя на св. Отци от Първия вселенски събор
Написано от Ливански митр. Георги Ходр   
Неделя, 20 Май 2018 11:32
Отците от Никея

Това са отците от първия вселенски събор, който също така се нарича и Никейски, понеже се е състоял в град Никея, Мала Азия, по инициатива на светия цар Константин поради появата ереста на Арий, който е учил, че Синът е сътворен, казвайки: "Имало е време, в което Словото не е съществувало". Това е предизвикало голям трус в Църквата, защото нейната вяра се основава на единосъщието на Сина с Отца - тоест върху основата на предвечността на Сина.

продължава>
 
Кръв или оцет?
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Петък, 18 Май 2018 10:38

Атанасий ЛимасолскиПо време на Тайнството Брак преди апостолското четиво се пее следният прокимен:

Положил еси на главах их венцы, от каменей честных

Мъжът е венец за жената, както и жената за мъжа - но не като трънения венец на Христос, а венец на радост, слава, чест, благословение. Съпругът/съпругата като венец са украсени с много скъпоценни камъни, т.е. с добродетели. Както тогава носели венци, а днес носят бижута и се радват и хвалят, така съпругът се радва и се гордее в присъствието на съпругата си. Затова той не трябва да се срамува да представи съпругата си и да не ѝ казва: как да те представя на другите? Или тя да му казва: такъв, какъвто стана, как да те представя? Чуваме ги тези неща, за съжаление. Ако кажеш на жената си: напълняла си, как да те представя? Разбирате, че създаваш в другия големи проблеми. Това не са хубави неща.

продължава>
 
Възнесение Христово
Написано от Ливански митр. Георги Ходр   
Четвъртък, 17 Май 2018 11:30

ВъзнесениеПоследната проява на Възкресението - това е Възнесението. Както на планината Тавор, така и тук Господ светеше. Както на Тавор, така и във Витания, от която Господ Се възнесе, се говореше за Неговите кръстни страдания. Но какво означава Христовото Възнесение на небесата, след като Той не е напускал никога лоното на Отца? "Христос се възнесе там, където отначало бе Той" (Служба на вечернята). Вечернята огласява, обръщайки се към Него: "Ти възнесе нашето паднало естество и го положи да седне заедно с Отца". В сбогуващото си слово (след Тайната вечеря) Господ на първо място потвърждава: "Аз Съм в Отца и Отец е в Мен", но Той също така казва: "Аз отивам при Отца"... оставям света и отивам при Отца." И след това, Той отново потвърждава: "Ти, Отче, Си в Мен и Аз Съм в Теб".

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 146

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.