Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Велика Сряда - за чистотата на блудницата и блудството на "чистите"
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 04 Април 2018 06:04

Велика СрядаКазвали сме много пъти, че Църквата е парадоксално място, защото Божията любов е парадоксална за светската логика. В църковния опит не съществува справедливостта такава, както я знаем в света. Божията справедливост е парадоксална. Защото Бог има не справедливост, а милост. "Облегни се върху несправедливостта на Бога, която е Неговата любов", казва св. Исаак Сириец.

продължава>
 
Да дарим кръв на Велики Петък
Вторник, 03 Април 2018 11:46
blood drop

На 6 април 2018 г. - Разпети Петък - за пореден път ще се проведе кръводарителска акция под наслов "Кръвта няма аналог: дарете кръв - спасете живот". Организатори са Районен център трансфузионна хематология – Варна, Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис"- гр. Варна и Районно кметство "Аспарухово".
продължава>
 
Велики понеделник
Понеделник, 02 Април 2018 05:22
Безплодната смоковницаВ този ден – Велики понеделник – правим възпоменание за Йосиф Прекрасни и за изсъхналата смоковница, тъй като са свързани със страданията на Христос.

Старозаветният Йосиф се възприема като предобраз на страдащия Христос. Той бил любим син на патриарх Яков, поради което, а и заради духовната красота и целомъдрие, които притежавал, си спечелил завистта на братята си.

Завист, която с течение на времето прераснала в омраза. Братята му решили да се отърват от него и го продали за 20 сребърника на търговци, които също го продали в Египет за роб. Не след дълго, набеден от жената на царедвореца, че е посегнал на честта й, Йосиф бил хвърлен в тъмница. Но надарен от Бога с дар да тълкува сънища, той спечелил доверието на фараона, прославил се със своята мъдрост, бил възвеличен като спасител на народа и заел второ място след фараона над целия Египет.

продължава>
 
Величие и смирение. Вход Господен в Йерусалим
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 01 Април 2018 05:33
palm sunday
Днес празнуваме необикновен по съдържание и чуден по сми­съл празник. В християнската традиция Тържественият вход на Спасителя в Йерусалим, или както за краткост го наричаме Цвет­ница или Връбница, се празнува с много радост и цветя, с палмови и върбови клонки, с всички багри и ухания на разцъфналата про­лет. Ние сякаш се вживяваме в ликуването и възторга на хиляд­ните множества, следващи и посрещащи Господа Иисуса, Който, яхнал осле, съгласно пророчествата (вж. Зах. 9:9; Пс. 117:24-26). Влиза като Цар на мира в Йерусалим, за да отпразнува Своята последна Пасха. Ние се радваме с всички, мислено постиламе дрехите си пред Него и Го приветстваме с „Осанна на Давидовия Син! Благословен е Идещият в името Господне!”, но не виждаме сълзите в очите на Христа; не си задаваме въпроса какво точно става, кому е нужно всичко това и защо Господ Иисус го допуска.
продължава>
 
Грях и свобода (втора част)
Написано от о. Николай Лудовикос   
Петък, 30 Март 2018 12:43

 

православният път

продължава от тук

Защото, докато бяхте роби на греха, бяхте свободни от правдата. А какъв плод имахте тогава?

Какъв плод имахте? Какво помните от всичко това? Какво добро помните и какво ви остана? Нищо. Всичко това прилича на смърт. Чувствате, че сте вкусили смърт и тление. Когато човек - ни казва психологията - се наслаждава прекомерно на себе си, той чувства по-силен страх от смъртта и въобще чувства страх от разрухата. Абсолютната наслада има болка в себе си и затова съществува голям проблем в нас. Плодът, който остава в нас от целия този път, изглежда е точно обратното на това, което очакваме. Не една пълнота, а една голяма празнота. Чувстваме се празни. Защо? Защото душата на човека се изпълва истински с нещо, което е много по-висше и красиво от това вътрешно раздробяване.

продължава>
 
Светогорски слова: Светостта не е само отсъствие на греха, но и присъствие на Светия Дух
Четвъртък, 29 Март 2018 18:55
монаси

Никоя аскеза не причинява толкова полза и благословения, колкото лишаването от сън, което има за цел молитвата. Чрез бдението в молитвата, когато очите се затварят за сън, именно тогава се отварят истинските очи на душата.

***

- Геронда, как успявате да спазвате такива изтощителни пости?

- Ако човек има  у дома си мъртъв роднина, има ли желание да яде и пие? Не. Така и ние, християните, които си припомняме спасителното страдание на Иисус Христос, нямаме желание за ядене и пиене.

продължава>
 
Великденски четения във Варна
Сряда, 28 Март 2018 11:41
плакат

Традиционните „Великденски четения” ще се състоят във Варна. Те се провеждат с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се организират от църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”. Предвидена е следната програма: 

продължава>
 
Енорийски лист, 24-ти брой
Вторник, 27 Март 2018 13:59
корица 24 брой

От печат излезе 24-ти брой на Енорийския лист "С нами Бог", издание на храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. Акцентите:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 143

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.