Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

17.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Свети Климент Охридски
Четвъртък, 24 Ноември 2016 18:20

св. Климент ОхридскиПриема се, че равноапостолните просветители на славянските народи св. св. Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своято родина юношата Климент. От това заключаваме, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски (†885 г.), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език.

продължава>
 
Честваме св. великомъченица Екатерина Синайска
Четвъртък, 24 Ноември 2016 07:10
св. Екатерина

Братя и сестри! На днешния ден отбелязваме паметта на света великомъченица Екатерина, увенчала се с мъченически венец през ІV век по време на царуването на император Максимиан. Екатерина била от знатен род, отличавала се с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Майка ѝ била тайна християнка. Тя завела дъщеря си при своя духовен наставник – един пустинник, отличаващ се със светъл ум и праведен живот, който обитавал околностите на гр. Александрия.

продължава>
 
Какво е чудото?
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 23 Ноември 2016 14:06

отец ХаралампосЧудесата се случват, когато престанеш да ги чакаш.

Какво означава чудото? В ума на средностатистическия християнин, когато му кажеш, че е станало някакво чудо, той автоматично си представя, че някой хром е проходил, някой сляп е прогледал или някой ням е проговорил. Въобще в ума, душата и въображението на вярващия чудото се разбира като изцеление, като свръхестествена намеса, като свръхестествено събитие. Някак така си представяме нещата. Същата картина имаме и за намесата на Бога в живота ни – чакаме,  че небето ще отвори се и ще започне да ни говори едно свръхестествено същество или ще се покаже една ръка, която ще ни докосне. Подобно мислене  не е толкова невинно в нашия живот. Защо? Защото, когато ограничиш твоя ум, душа и сърце само в един конкретен начин, по който Бог се намесва в живота, тогава какво правиш? Губиш и блокираш хиляди други начини, по които Бог присъства в живота ти. Ти Го търсиш и очакваш, но Той вече присъства в живота ти. Ти обаче Го търсиш и казваш, че е хладен, далечен, прави се, че не чува твоите молби. Той обаче е присъствал в твоя най-труден момент, само дето си Го очаквал по друг начин, само дето не си могъл да Го разпознаеш, защото в твоя ум построил само една конкретна картина за Него.

продължава>
 
Света Богородица, облечена в слънце
Понеделник, 21 Ноември 2016 11:34
Богородица„И яви се на небето голяма поличба – жена,облечена в слънце; на нозете й месечината, а на главата й венец от дванайсет звезди“ (Откр. 12:1)

Има една вътрешна светлина, която извира от най-възвишената същност на душата. Тя озарява лицето и особено погледа на човека и го прави приятен и мил. С годините грехът слага своя отпечатък и тази светлина притихва, а някъде угасва. Но има и хора, които запазват в една или друга степен това духовно озарение до старост. Те са водили непрекъсната борба с мрака на греха. „Върхове бележат светиите и затова на иконите се изобразяват с ореол на дух, светлина, на святост“, пише монахиня Валентина Друмева в своите есета. Над всички светии Църквата поставя Светата Дева. „Каква ли вътрешна светлина е притежавала Тя, за да отреди Божият промисъл чрез Нея да се въплъти Богочовека  Христос!“, удивлява се монахиня Валентина. Затова и за Нея – земната Майка на Спасителя и небесната Майка на целия човешки род са съчинени най-красивите поетични химни. В тях Тя е наричана: „неувяхващ цвят“, „по-светла от слънчевите лъчи“, „по-честна от Херувимите и по-славна от Серафимите“.
продължава>
 
21 ноември - Въведение Богородично
Понеделник, 21 Ноември 2016 05:08

Въведение БогородичноКогато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм.

продължава>
 
Безумният богаташ
Написано от свещ. Александър Лашков   
Неделя, 20 Ноември 2016 06:48

отец АлександърПреди години млад мъж от голям наш крайморски град се оженва за софиянка. Младото семейство заживява в София, в дома на невястата, заедно с нейните родители (типична картина от близкото социалистическо минало). Апартаментът обаче е малък и всички са притеснени. По­ради това младото семейство решава да си построи къща. Дядото на невястата живее в едно софийско село в полите на Стара Планина. Къщата му е с голямо дворно място и там младото семейство започва да строи своя селски дом, своята вила.

продължава>
 
Клатя си краката заради любовта към Христос
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Петък, 18 Ноември 2016 18:04

митр. АтанасийИ ни дай с едни уста и с едно сърце да славим и възпяваме пречестното и величествено Твое име на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!

Молим Бога да ни даде тази благодат, така че да Го славим, да Го благославяме и да Му се покланяме с една уста и едно сърце. Молим Бог да ни даде нещо конкретно. Тук има два момента. Първо, молим, и второ, от Бога. Правим едно движение, и Бог правим едно движение, ние молим и Бог дава. Когато търсим нещо от Бога, това означава, че ние влагаме всичко, което зависи от нас. Когато казваме на Бога: "дай ни да Те благославяме с една уста и с едно сърце", това означава, че първо водим цялата борба, правим това, което зависи от нас да имаме любов към всички, да сме съединени с всички, да нямаме  вражди и боричкания помежду ни, и тогава Бог ще направи това, което зависи от Него. Това става и с цялата духовна борба - когато трябва да отсечем една страст, казваме например: "Боже, помогни ми да отсека една страст, цигарите", тогава означава, че се бориш да отсечеш цигарите и Бог прибавя от Своята сила. Затова е необходимо намерението на човека, не е необходимо само да молиш, а ти трябва да направиш нещо.

продължава>
 
Св. апостол и евангелист Матей
Написано от св. Николай Велимирович   
Вторник, 15 Ноември 2016 19:56
 
Евангелист Матей
Беше Матей, син Алфеев, първом бирник (т.е. събирач на данъци или митар) и като такъв го видя Господ в Капернаум и го повика: върви след Мене. И той стана и Го последва (Мат 9:9). След това Матей покани Господа в своята къща и с това даде повод на Господ да изрече няколко велики истини за Своето идване на земята.
 
След като прие Дух Светий светият Матей проповядваше Евангелието в Партия, Мидия и Етиопия, земята на черните. В Етиопия той постави за епископ някой си Платон, негов следовник, а той се оттегли за уединена молитва в планината, където Господ му се яви.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 120

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.