Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Начало на подготовката за Великия пост. Закхей
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Неделя, 29 Януари 2017 06:39

отец Александър ШмеманЦял месец преди началото на Великия пост Православната Църква започва сякаш да ни предупреждава за него, да възвестява за него, да ни подготвя за него. И колко е трудно за съвременния човек да разбере всичко това. Да разбере преди всичко, че наред с другите безбройни грижи в този живот, съществува и тази грижа за душата, за вътрешния мир на всеки един от нас. И че само ако бяхме малко по-сериозни, бихме разбрали колко важна, насъщна, първостепенна е именно тази грижа. Тогава бихме разбрали, уверен съм, тази незабързаност, този тайнствен ритъм на църковния живот, който се струва на съвременния човек някаква архаична ненужна безсмислица.

продължава>
 
Смирението на авва Арсений
Четвъртък, 26 Януари 2017 19:03
св. Арсений Велики
 
Макар да бил известен със своята голяма ученост, поради своето смирение авва Арсений (Велики) смятал себе си недостоен да учи другите, и обичал да иска съвет и да получава наставления, отколкото сам да съветва и поучава. Веднъж един от братята на манастира чул, че Арсений иска съвет от един старец, твърде малко образован. Инокът се почудил и казал на Арсений:
продължава>
 
Християни в света, но не от света
Написано от св. Григорий Богослов   
Сряда, 25 Януари 2017 06:45

свети ГригорийХристияните живеят на земята, но са над всичко земно; сред хората, но са над всичко човешко; вързани са, но са свободни; притеснени са, но не са задържани от нищо; нямат нищо в света, но притежават всичко надсветовно; живеят двоен живот и презират единия, а за другия се грижат; чрез умъртвяване са безсмъртни, чрез отричането от творението са съединени с Бога; не познават страстната любов, но горят с божествена безстрастна любов, тяхното наследство е Изворът на светлината...

***

Ако се наричаш християнин и изповядваш Христос за Бог, докажи своята изповед с делата си.

продължава>
 
Нарекоха те егоист
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 24 Януари 2017 14:16
don't judge

Не избирайте отрицателни начини за вашето поправяне. . . Всичко да става благо, непринудено.

(преп. старец Порфирий)

Нарекоха те егоист. Да, навярно. Трябва да го видиш сериозно. Но като игра, за да се изцелиш, а не като обвинение. Защото това не са нищо друго от табели, които поставя върху нас една цивилизация, която не познава начина, по който функционира  човешката душа.

продължава>
 
Слепият Вартимей
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 22 Януари 2017 07:00

ВартимейСлепият човек, който седял край вратите на Йерихон, знаел, че е сляп. Ние също сме слепи - и ние не знаем това. Той знаел, че е сляп, защото всички около него могли да свидетелстват, че те виждат, а той не вижда, могли да му опишат какво те виждат и той могъл да разбере от какво е лишен.

Ние сме слепи и, ако ни сравняват със светиите – те са също като нас хора, но които са просветлели душевно, прозрели са със сърцето, с ума, - ще стане ясно колко много ние не виждаме. Но първата ни беда е в това, че така редки са сред нас хората със зрение, а още по-страшно е това, че ние вярваме, че състоянието на мнозинството е нормално състояние, а ако някой вижда, слуша, чува, разбира, преживява нещо необичайно, то той е извън нормата, той не се явява задължително мярка за нас и съд над нашата слепота, неотзивчивост, безжизненост. В тези времена на тези места, където се проявявали светите, с тях постъпвали, също така, както хората постъпили с Христос: слушали недоверчиво, възприемали думите им насмешливо, не се вслушвали в техните съвети, не следвали техния път.

продължава>
 
10 глави от св. Максим Изповедник за любовта
Събота, 21 Януари 2017 07:15

св. МаксимАко Ме любите, казва Господ, ще опазите и Моите заповеди (Иоан 14:15). Тази е Моята заповед, да любите един другиго, както Аз ви възлюбих (Иоан 15:12). И тъй, този, които не люби ближния, не пази заповедите, а непазещият заповедите не може да люби и Господа.

***

Блажен е човекът, които може да обича еднакво всеки човек.

***

Блажен е човекът, които не е привързан нито към една тленна или временна вещ.

***

Този, който върши милостиня, подражавайки на Бога, не прави разлика между злия и добрия, между праведния и неправедния, по отношение на човешките им нужди, но разделя на всички по равно, съобразно нуждите, макар и да предпочита добродетелния, поради доброто му поведение пред порочния.

продължава>
 
Бог не отмъщава, а обича
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 19 Януари 2017 13:04

изгрев

Когато четеш Евангелието, не го чети формално, недей да си мислиш: „Какво ме засяга мен това, което се казва в него, каква връзка има с мене? Къде да го приложа в живота си?“, защото Христос казва: „Това, което искате да направя за вас, направете го и вие за другите“. Харесва ли ти това? Харесва ли ти, че всеки път, когато казваш нещо, се отваряш малко в живота?

продължава>
 
Св. Атанасий Велики
Сряда, 18 Януари 2017 06:18
св. Атанасий Велики

Тропар, глас трети

Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата на Божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие, защото, като си проповядвал проповядвайки Сина Единосъщен на Отца, си посрамил Ария. Отче преподобни, Христа Бога моли да дарува нам велика милост.

Св. Атанасий Велики се родил през 295 г. в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование, но още преди да го завърши, една случка предопределила неговата съдба. В 312 г. за александрийски архиепископ бил поставен св. Александър. Наскоро след това, като очаквал идването на някои клирици, архиепископът стоял на прозореца и гледал към морето. Една интересна картина привлякла вниманието му.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 124

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.