Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

06.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Не трябва да ходиш на църква! Това е въпрос на любов
Написано от архим. Андреас Конанос   
Вторник, 31 Юли 2018 11:55
mt athos

Покаянието.. Някой пита: „Ще ми простите ли отново?”. – „Ще ти простя отново.” – „Добре, тогава ще отида да извърша отново същите неща.” Ама, извинявай, затова ли питаш? Значи ти искаш да видиш, че Бог те обича, за да получиш дръзновение да съгрешаваш още повече?! Тогава все още не разбираш за какво говорим. Още спиш! Значи, ако чувстваш, че Христос те обича, и ако чувстваш тази любов като отпускаща, в смисъл на приспиване и угаждане – внимавай, тази дума е много опасна, да си угаждаш по църковному – тогава въобще не можеш да напредваш!

продължава>
 
С вяра и усърдие
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 29 Юли 2018 05:39
Потъващият Петър

9-та Неделя след Петдесетница

Ако направим едно допитване сред най-широк кръг от хора с различни професии и зададем на всички въпроса: „Доволен ли сте от професията, общественото си положение и живота си изобщо?”, ще видим, че по-голяма част от запитаните ще отговорят отрица­телно. Повечето от хората не са доволни от жизнения си статус. Една част смятат, че биха могли да бъдат на много по-високо стъпало в професията си; други намират, че заслужават да имат далеч по-престижна професия, а трети направо твърдят, че са ро­дени за ръководители и големи началници, но по стечение на обс­тоятелствата и поради всеобщата несправедливост, която цари в света, не са на местата, които заслужават.

продължава>
 
Празникът на светите Седмочисленици
Написано от о. Иван Найденов   
Четвъртък, 26 Юли 2018 18:47
св. Седмочисленици

"С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, които просияха като светила и ни благовестиха Триединния Бог..." (тропар на празника)

Така днес светата ни Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици -  Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Това е нашата свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон - небесните ангели и покровители на този прекрасен столичен храм.

продължава>
 
Почитаме св. Параскева Римлянка
Четвъртък, 26 Юли 2018 05:30
св. ПараскеваСвета преподобномъченица Параскева живяла в околностите на древния град Рим при управлението на император Антонин (римският император Антонин Пий, царувал от 138 до 161 г.). Тя била единствената дъщеря на родителите си и се упражнявала в изучаването на Свещеното Писание. Когато родителите ѝ починали, тя раздала имуществото си на бедните, приела монашество и подражавайки на светите апостоли, започнала да обикаля и да проповядва за Христа, при което обърнала много езичници към истинската вяра.

Затова юдеите я наклеветили пред императора, който заповядал да я заведат при него и след като тя не обърнала внимание нито на убеждаванията, нито на заплахите, и не пожелала да се отрече от Христа, заповядал първо да надянат на главата ѝ нажежен шлем, а след това да я хвърлят в меден котел, напълнен със силно кипящо масло и катран, но светата по чудесен начин останала невредима от всичко това и като извършила чудо*, обърнала към вярата в Христа император Антонин и тези, които били с него.

продължава>
 
Колко добре познаваш детето си?
Написано от митр. Павел Сисанийски и Сиатистки   
Вторник, 24 Юли 2018 13:27
child in church

Семейството и децата всъщност са нашият живот. И когато нещо не върви добре в семейството, във връзката между съпрузите или с децата ни, тогава целият ни живот става проблем. Ако хвърлим поглед в света, в който живеем, ако поискаме да погледнем около нас, ще констатираме, че проблемът съществува. Животът ни не е нищо друго, освен проблемите, които са свързани с нашето семейство и децата ни, въпросите, които се пораждат, трудностите, които срещаме, тревогите, които имаме, с една дума, кризата, както сме я нарекли, която бичува нашия живот. Става въпрос за една криза, по-значима от икономическата криза, тъй като реално животът и душата ни са неща, които, когато не функционират правилно, тогава дори някой да е финансово добре, не се радва на живота.

продължава>
 
Осма Неделя след Петдесетница - насищането на народа с пет хляба
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 21 Юли 2018 05:27
насищането на народа

Година след година, поколение след поколение, ние четем Евангелието в нови контексти и пред лицето на нови обстоятелства – исторически или лични. И всеки път един или друг откъс може да отекне в душата ни по нов начин.

продължава>
 
Бог те е възлюбил, преди още да се покаеш
Написано от архим. Андреас Конанос   
Събота, 21 Юли 2018 05:51
о. Андреас

Когато Бог ни дава Своята благодат, ние какво правим? Протягаме ръце. И знаеш ли как ги поставяме? Като малките дечица, когато им даваш бонбони в ръцете, или както когато вземаме нафора и искаме да вземем много – в шепа. Това движение е изображение на подвига, който вършим в Църквата. С други думи, когато постиш, не казваш на Бога: „Сега правя това, искам да ми платиш! Постих,затова ми дай!”. Когато отиваш в храма в неделя сутринта, за да участваш в светата Литургия, не Му казваш: „Сега дойдох на църква, чакам награда от Тебе!”. Не! Бог ще ти направи подаръци, така или иначе. Той те обича без предпоставки. Той не е като нас, т.е. „даваш ми – давам ти”. Не, Бог те обича и без да Го обичаш! Не ми ли каза ти самият, че толкова години вършиш грехове и нямаш никаква връзка с Църквата? И какво ти стори Бог, наказа ли те? Напротив, подреди всичко много добре – и работата ти, и здравето, не страдаш по никакъв начин. Следователно ти съгрешаваш, а като отговор на греха Бог ти дава любов. Отново и отново любов! И Бог казва: „Аз те обичам! Аз не искам да станеш християнин, за да те тиранизирам. Аз не искам роби”.

продължава>
 
Страстите - преодоляват ли се или се преобразяват? (втора част)
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 19 Юли 2018 11:27
overcoming oneself

продължение от тук

Другото, което трябва да разберем, е, че всяка е дарба или която и да е страст в Църквата не засяга само нас, т.е. не е личен въпрос. Св. Силуан Атонски казва, че ако съгрешаваш, дори да си сам в килията, грехът ти повлиява целия свят, има всемирни измерения. Затова великият руски писател Достоевски казва в една от много негови литературни творби чрез неговия герой, който се покайва, че - "искам да намеря един кръстопът, да отида и да се поклоня в четирите посоки, да поискам прошка във всички посоки на света" - защото чувствал, че греховете му повлияват всички хора.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.