Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Христос се роди!
Написано от св. Николай Велимирович   
Неделя, 25 Декември 2016 06:20
Рождество

Когато казваме „Христос се роди", това означава „Месията се роди", или „Царят се роди", или „Спасителят се роди".

Поздравявайки се така, ние свидетелстваме един на друг, че в света е дошъл Онзи, Който е трябвало да дойде заради спасението на човешкия род, и че друг освен Него не трябва да чакаме.

продължава>
 
На Рождество Христово се нуждаем от смисъл
Събота, 24 Декември 2016 13:29
Рождество

Интервю с Месогейския митрополит Николай

- Нашето предаване има социална тематика, обикновено обсъждаме проблемите на осигуряването, но въпросът ни към Вас днес е дали Рождество Христово може да даде на хората по-голяма сигурност от социалното осигуряване, например?

- Най-голямата осигурителна компания е вярата, както и най-добрата банка - тя има най-високата лихва, защото малко даваш, а много вземаш. Такава е Църквата. Вярата може да даде тази свята сигурност, това "осигуряване", защото Бог няма да остави този, който се уповава на Него. Бог ще бъде с него и така ще насити неговата душа, че няма да се нуждае от друго.

продължава>
 
Излезе от печат книгата на Иван Илин "За съпротивата на злото със сила"
Четвъртък, 22 Декември 2016 19:40
корица-лице

Излезе от печат книгата на руския писател и религиозен философ Иван Илин "За съпротивата на злото със сила". Книгата е  издание на Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна и излиза с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

продължава>
 
С Бог играем на безкрайна криеница
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 21 Декември 2016 14:01
криеница

Мисля, че няма човешко сърце и душа, която да не чувства екзистенциална тревога. Няма душа, която сред проблемите, които всекидневно изникват пред нея, да не се появяват огромни въпроси защо, защо да я има болката, защо да има неправда, защо да живеем в свят на насилие, на мъст - въпроси които реално атакуват ума. Много пъти мислим и дълбоко чувстваме, че не съществуват отговори или най-малкото никъде не ги виждаме.

продължава>
 
Св. Игнатий Богоносец: чист Божий хляб
Вторник, 20 Декември 2016 05:19

св. Игнатий Богоносец"Защото епископът, като Божий разпоредник, трябва ... да се държи о истинското слово, според както е научен, та да бъде силен и да наставлява в здравото учение и да изобличава ония, които се противят." (Тит 1:7-9)

На 20 декември Църквата възхвалява "с едни уста и едно сърце" един велик мъж, който вече хиляда и деветстотин години е верен пастир на християните по цялата вселена.
продължава>
 
С вяра и нежност. Неделя пред Рождество
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 18 Декември 2016 06:29

отец АлександърТвърде интересен, съдържателен и поучителен е евангелският разказ, който чухме днес, в неделята пред Рождество Христово. В навечерието на този велик и лъчезарен празник, за който св. Църква ни подготвя повече от месец, едва ли би могло да се намери по-подходящо евангелско четиво.

В него се открояват две коренно различни части. Първата бихме могли да наречем историческа, тъй като в нея св. ев. Матей ни запознава с родословието на Иисус Христос по човечество (Мат. 1:1-17), а втората е драматично-повествувателна и богооткровена, тъй като от нея узнаваме, че заченатото в утробата на Пресвета Дева Мария е от Светия Дух и че Синът Божий идва от небето и се въплъщава, за да спаси човеците от греховете им (1:18-21).
продължава>
 
Когато Бог те обича, ти праща хубави хора в живота
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 15 Декември 2016 10:41
кръстната любов

продължение от тук

В една моя книга писах, ако че ако в даден момент свалим маската на палача, който ни измъчва в живота, ще видим, че това е нашето собствено Аз. Тоест виждате хора, които идват на църква, изповядват се, и докато им казваш, че Бог им е простил, Христос с Кръвта Си на Голгота е взел нашите грехове, не е нужно да се ровим, да имаме такава тревога, фиксация, агония, въпреки това те не намират покой, отиват при друг свещеник, казват отново същите неща, отиват и при трети, казват отново същите неща и отново чувстват, че това не е достатъчно.

продължава>
 
Новият сборник с беседи на архим. Андреас Конанос пристигна в храмовата книжарница
Вторник, 13 Декември 2016 11:14
Завинаги любов

В книжарницата към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна вече може да бъде закупен вторият том с беседи на известния гръцки проповедник архимандрит Андреас Конанос. Сборникът „Завинаги любов” е издание на храм „Св. Мина” във Велико Търново и излиза с благословението на Великотърновския митрополит Григорий.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 121

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.