Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
На 6 април е успението на св. Методий Славянобългарски
Четвъртък, 06 Април 2017 07:17

св. МетодийСв. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин Философ – свети Кирил . В ранната си младост той бил избрал военно поприще и десет години управлявал някаква славянска област, подвластна на византийския император. Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастира, намиращ се в планината Олимп (Мала Азия). Подир някое време тук при него дошъл и по-малкият му брат Константин. От това време те не са се разделяли до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело – създаване на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните.

продължава>
 
Въображаемият образ на християнина като идеален образ
Написано от Йоан Корнаракис   
Вторник, 04 Април 2017 13:58
самозалъгване

Терминът въображаем образ съвпада по своята семантика с психологическия термин, който използва американският психиатър Карен Хорней в книгата си „Конфликтите на нашия вътрешен свят”, изследвайки невротичните склонности на човека. Въображаемият образ на християнина има до известна степен невротична структура, както ще се види в основната част на настоящия труд, тъй като въображаемият християнин е под властта на психодинамиката на разпада и противоречията на неговия вътрешен душевен  свят, които се проектират в поведението на неговото двоедушие да бъде едновременно с единия крак в живота на Църквата, а с другия в  светската действителност, от която най-вече се определя неговото поведение.

продължава>
 
Една жена в пустинята
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 01 Април 2017 21:16
св. Мария Египетска

Св. Мария Египетска била родена в края на V век някъде в Северен Египет. Едва дванадесетгодишна тя напуснала бащиния дом и се озовала в огромния град Александрия, на брега на Средиземно море. Там се отдала на разпътен и порочен живот. Един ден, водена от любопитство, тя се присъединила към група поклонници, които тръгвали с кораб към Йопия и оттам към Йерусалим, за да се поклонят на св. Кръст Господен. Дори по време на пътуването Мария не се отказала от навиците си и съблазнявала пътниците с безсрамното си поведение.

продължава>
 
Не всички сълзи са чисти
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 31 Март 2017 13:46
сълзи

Падна, съгреши, провали се, т.е. не съществуваш в пълнотата на живота, както Христос ни го откри. Сега загуби твоята радост. Да, защото твоята радост бяха твоите постижения. Твоите успехи, а не Бог. Черпеше радост не от връзката, а от закона. Пазенето на  един закон, на едно правило ти даваше мир, а не връзката ти с Бога.

продължава>
 
За Петата седмица на Великия пост
Сряда, 29 Март 2017 05:45

покаен канонКато образ на всецялостно пълно покаяние е установено паметта на преподобна Мария Египетска да се припомня в Петата неделя от Великия пост - неделя, през която приканата за покайно съзнание завършва с четене на целия канон на св. Андрей Критски.

За пример на истинско покаяние се сочи преп. Мария Египетска и се просят нейните молитви за подкрепа в подвига на покаянието. Канонът на св. Андрей Критски се изпълнява на малкото повечерие в сряда вечерта.

През тази седмица, в петък на малкото повечерие се чете целият акатист към св. Богородица в изпросване небесното ѝ благословение.

продължава>
 
Честваме паметта на св. Боян Енравота - първомъченик български
Вторник, 28 Март 2017 08:19

sv. Boian

Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези земи още от началото на VI век.

Един от най-великите ханове на онази България, хан Крум (803-814 г.), при едно от многото свои нашествия във Византия взел в плен учения византиец Кинам.

продължава>
 
Четвърта Неделя на Великия пост - Преп. Йоан Лествичник
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 26 Март 2017 05:01
отец ПавелЧетвъртата неделя на Великия пост е посветена от Църквата на паметта на преподобния Йоан Лествичник. Той е игумен на Синайския манастир през VІІ век и автор на прочутото произведение “Лествица”, което означава “Стълба”. Защо точно този скромен монах е определен да бъде патрон на една от най-важните недели в православния календар? Това съборно решение на Църквата не е случайно, а има дълбок смисъл.

В първата неделя се утвърждава, че нашата вяра е православна, т.е. истинна и правилна. Втората неделя на св. Григорий Палама е свързана с идеята, че вярата ни е вътрешна, вяра на сърцето, вяра, чрез която постигаме общение с Бога. В третата, Кръстопоклонна неделя Църквата ни напомня, че нашата вяра не е от този свят, че тя е самоотвержена, кръстоносна, която понася и търпи всички житейски скърби.
продължава>
 
Благовещение! Началото на нашето спасение
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 25 Март 2017 05:52
Благовещение

Ако оприличим годишния кръг от християнски празници на венец, изплетен от различни цветя, в кое ли цвете бихме могли да разпознаем празника св. Благовещение? Безспорно в коки­чето. То е първото цвете, което показва главицата си над снега и неговата поява вещае края на зимата; вещае края на студовете и ледовете, сковавали досега земното лице; вещае идването на пролетта и събуждането на природата за нов живот. В духовното поле на нашата християнска традиция празникът Благовещение има същата роля. Той е празник предвестник, празник на началото, празник на нравствената пролет.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 127

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.