Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Вярата се усилва, когато поставяме нещата под съмнение
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 12 Юни 2018 14:16
съзерцание

Човекът, който живее в Църквата и се подвизава в Христос, понякога чувства, че има слаба вяра. В даден момент от живота си чувства неверие, не атеизъм, защото атеизмът е нещо по-теоретично и идеологическо, докато неверието е израз на вътрешна битка. Атеистът е човек, който не толкова се бори, колкото мисли много рационалистически, винаги се изчерпва в логиката и в нея затваря присъствието на Бога. Докато неверието е нещо по-вътрешно, изразява битка на човека. Затова в началото християнинът донякъде „е оправдан” да има моменти на неверие, където ще постави под съмнение присъствието на Бога в живота си, ще каже: "Къде си, Боже мой? Защо?" или дори ще се отвърне от Бога или ще има моменти, в които няма да иска да има никаква връзка с Бога.

продължава>
 
Нашето духовно озарение
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 10 Юни 2018 19:28
кръст

Неделя на всички български светии

Днес, в Неделята на всички български светии, бих искал да ви разкажа за духовния подвиг на един наш съвременник. В началото на шейсетте години в Семинарията в Черепиш дойде нов учител по физика и математика – г-н Шкутов. Скоро след това той стана монах под името отец Киприан. Беше едър и строен мъж с благородна осанка и се отнасяше извънредно топло и сърдечно с всички ученици. Живееше благочестиво, четеше непрекъснато Библията и с часове прекарваше в молитва.

продължава>
 
Приятелството: от игрището към интернет
Написано от Димитрис Каравасилис   
Четвъртък, 07 Юни 2018 11:19
Деца играят футбол в Кардиф, 1966 г.

Мачът беше свещено събрание следобед в квартала. Веднага щом настъпваше час, от всеки ъгъл изскачаха десетки юнаци - малчугани, готови за още един мач. Разбира се, топката. Този, който носеше топката, обикновено идваше последен, за да впечатли и да определи кой ще играе и как ще протече мачът.

продължава>
 
10 съвета за Петровия пост
Написано от прот. Игор Пчелинцев   
Сряда, 06 Юни 2018 11:49
пчела

1. Хората са неразумни, нелогични и себични - няма значение, прощавайте им.

2. Ако проявявате доброта, а хората ви обвиняват, че го правите заради тайни лични подбуди - няма значение, продължавайте да се трудите в доброто.

продължава>
 
Архим. Никодимос Каварнос ще изнесе концерт във Варна
Понеделник, 04 Юни 2018 12:17
Каварнос

На 17.06. (неделя) от 18.00 ч. в храм „Св. Атанасий” ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архимандрит Никодимос Каварнос. 

продължава>
 
От днес започва Петровият пост
Понеделник, 04 Юни 2018 07:12

светите Петър и ПавелОт днес православните християни встъпват в поста за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, който ще отбележим на 29 юни. Продължителността на този пост всяка година е различна и зависи от пасхалията, като в църквите, които спазват поправения юлиански календар дори в някои случаи липсва. Петровият пост възниква от древни времена в християнството, като първоначално е бил свързан с празника Петдесетница.

продължава>
 
Слово в Неделя на всички светии
Написано от архим. Клеопа Илие   
Неделя, 03 Юни 2018 06:08
старецът КлеопаС почитта си към светците пряко и непряко възхваляваме Господа. По думите на Самия Спасител: „Който приема вас, Мене приема; а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил (Мат. 10:40).

Почитаме светците, защото те са приятели на Господа, според свидетелството на Спасителя, Който казва на своите ученици: „Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам“ (Йоан 15:14). И на други места в Писанието се казва, че светците са приятели на Бога: „И изпълни се Писанието, което казва: „повярва Авраам на Бога, и това му се вмени за оправдание“, и той бъде наречен приятел Божий“ (Яков. 2:23; срвн. Исая 41:8).

продължава>
 
Защо Господ допуска войните?
Написано от свещ. Алексий Спаский   
Събота, 02 Юни 2018 13:19
Косовска църква

Защо войната, този бич на човечеството, от който всички така се боят, който всички плаши, вълнува цялото човечеството, причинява толкова злини и бедствия? И наистина ли войната е толкова страшно и безконечно зло, тъмен буреносен облак, през който  не прониква нито един  лъч  на светлина, нито един светъл щрих  и е безкрайна черна ивица?

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 146

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.