Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Четвърта Неделя след Петдесетница
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 02 Юли 2017 05:28

отец ПавелДнешното евангелско четиво от Мат. 8:5-13 трябва да се допълни с по-подробния в някои отношения разказ на Лука 7:1-10. Когато Спасителят слиза от планината на блаженствата в Капернаум, Той е посрещнат от група старейшини на местната синагога, която му предава молбата на един римски офицер стотник. Неговият любим слуга е смъртно болен. На пръв поглед може да се стори странно, че евреите, водачи на града, се ангажират с проблемите на един езичник. Този случай датира от ранния период на Христовото служение, когато Той все още не се сблъсква с омразата на тълпата, насъскана от книжниците и фарисеите.
продължава>
 
Покана за среща-беседа с о. Ивица Тодоров
Събота, 01 Юли 2017 12:30
о. Ивица

Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна кани енориашите на беседа с нашия приятел от Македония о. Ивица Тодоров, известен със своята проповедническа и мисионерска дейност.

продължава>
 
Светите апостоли Петър и Павел - пътят на верния ученик и на жестокия гонител
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Четвъртък, 29 Юни 2017 05:19
Петровден

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Днес празнуваме паметта на светите апостоли Петър и Павел. Разликата между тях е колосална, заради това, че апостол Петър бил верен ученик на Христос от самото начало, той бил свидетел на всичко, което се случило с Христос от първия момент на Неговото излизане на проповед.

продължава>
 
Свеждането на ума в сърцето и непрестанната молитва
Написано от Виталий Чеботар   
Сряда, 28 Юни 2017 13:06

молитваЧетейки Първото съборно послание до Солуняни на Св. Ап. Павел ще прочетем следните думи: “Непрестанно се молете.” (1 Сол. 5:17)[1]. Как трябва да бъдат разбирани тези думи? Какъв смисъл се влага в тях?

Месалианите[2], например, буквално изтълкували горепосочените думи. Те учат, че монасите трябва непрекъснато да се молят и нищо друго не трябва  да правят, “не бива да градинарстват, готвят, мият, чистят своето помещение, или да отговарят на писма”[3], дори сигурно и да се хранят.

продължава>
 
Св. преподобномъченик Прокопий Варненски
Неделя, 25 Юни 2017 05:47

свети Прокопий ВарненскиПреподобномъченик Прокопий произхождал от околностите на Варна. Бил син на благочестиви родители. Като станал на дванадесет години, той пожелал монашески живот, затова оставил родители, роден край и сродници и се оттеглил на Света Гора. Като пристигнал там, отначало той решил да се запознае със съществуващите различни видове монашески живот. Накрая избрал отшелническия живот и се подчинил в послушание на един старец, на име Дионисий, който се подвизавал в скита "Свети Иоан Предтеча" (Основан през ХIV век от българина преподобни Дионисий, родом от село Корица (Горица), Костурско).

продължава>
 
Рождението на св. Йоан Кръстител
Написано от свещ. Георги Атанасов   
Събота, 24 Юни 2017 05:17
Рождението на Предтечата„Вечнотечащият божествен извор, напояващ изсъхналите от неверие души, днес се яви за нас като зорницата, която предхожда пресветлото Слънце” – възкликва свети Климент Охридски в своето „Похвално слово за Рождество на свети Йоан Кръстител” и продължава:

„Той озарява цялата вселена със светлината на радостта и събира с възвишена проповед целия свят за предивното чудо”.

Когато Незалязващото Слънце на правдата – нашият Спасител – пожелал да възсияе за света и вече приклонил небесата и се вселил в пречистата девическа утроба, в същото време трябвало да бъде роден от неплодна свети Йоан Предтеча – Неговата зорница. Той като предвъзвестител трябвало да предшества явяването на Господа, като проповядва и говори: „след мене иде по-силният от мене” (Марк. 1:7).

продължава>
 
Старецът Михаил Валаамски: Никой няма да се спаси без смирение
Петък, 23 Юни 2017 12:13

отец Михаил - Отче Михаиле, разкажете кои са основните етапи на духовния живот?

- Да, както и на теб о. Аркадий ти e обяснявал в Псково-Печьорския манастир, никой няма да се спаси без смирение. Запомни, че до края на живота ще изпадаш в греховете, тежки или леки, ще се гневиш, ще се хвалиш, ще лъжеш, ще изпадаш в тщеславие, ще обиждаш другите, ще проявяваш алчност. Ето това съзнание ще те държи във смирено състояние. Тук няма с какво се гордееш, когато всекидневно съгрешаваш и обиждаш ближния си. Но за всеки грях има покаяние. Извършил си грях, покай се, пак извърши грях - пак  се покай, и така до края на живота. Ако го направиш, никога няма да се отчайваш, и постепенно ще придобиеш мирен дух. Затова е необходимо да се пазиш от помислите. Те биват добри, безразлични и лоши. Никога не приемай лошите помисли. Когато се появи внушението, веднага го пресичай с Иисусовата молитва. А ако започнеш да го разглеждаш, то ще се залепи за теб и ти ще се заинтересуваш от него. То ще те очарова и ти ще се съгласиш с него и ще се замислиш  как да го извършиш, а след това ще го извършиш  – ето ти и грехът.

продължава>
 
Светците на бъдещето ще носят... джинси
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 20 Юни 2017 12:47
съзерцание

Нека оставим Бог да ни изненада, нека Му позволим да отмени и подлуди нашата логика. Много пъти съм го писал и още толкова съм го казвал в беседи, че в наши дни съвременните християни твърде много са ограничили светостта. Стеснили са всичко най-широко и просторно, открито и човеколюбиво - т.е. прегръдката на Бога. Когато вярваш, че светците са само аскети, монаси, оставяйки отвън светостта толкова души, които живеят и дишат Божията благодат, тогава си разрушил всичко най-значимо, което има този живот – изненадата и обратът. Не, светци не са само монаси и свещеници с дълги бради, изтъркани раса и неземно поведение.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 131

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.