Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

06.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Събор на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен - Ивановден
Петък, 06 Януари 2017 19:29

свети Йоан КръстителПонеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан е изпълнена в деня на йорданското Богоявление, от дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден подир този велик празник. Той е наречен негов "събор", защото на това богослужебно тържество всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена прослава на този "най-голям между родените от жени" (Мат. 11:11) Божи пророк и праведник. Паметта му се чествува няколко пъти през годината, но най-тържествено се празнува на 7 януари.

продължава>
 
Костадин Цвятков извади Христовия кръст от богоявленските води в Аспарухово
Петък, 06 Януари 2017 19:12
надпревара

34-годишният Костадин Цвятков успя да достигне пръв до кръста, хвърлен от свещеноиконом Добромир Георгиев в богоявленските води. Това беше неговият втори успешен опит, след като той успя да достигне пръв до кръста и през 2015 г. Въпреки студеното време и силния вятър, тринадесет мъже събраха смелост да скочат в ледените води край кораб „Академик” на кея в Аспарухово.

продължава>
 
Празникът на водата и светлината. Богоявление
Написано от митр. Иларион Алфеев   
Петък, 06 Януари 2017 06:01
Богоявление

Господ създал водата като стихия на живота, но човешкият грях я направил източник на смърт. Когато Господ създавал водата, Духът Божий „се носел над водата“, като изпълвал водата със Своята животворяща енергия. Но когато човешкият грях се умножил на земята, водата на живота станала вода на смъртта. Във водите на Великия потоп загинало цялото старо човечество, за да се даде живот на новото човечество, обновено чрез тези страшни води.

продължава>
 
Фотогалерия от Рождественския празник в храм Св. цар Борис
Четвъртък, 05 Януари 2017 14:05
тържество
 
С любезното съдействие на г-жа Цветина Мицова публикуваме голям брой снимки от тържеството, което се проведе в храм "Св. цар Борис" - гр. Варна на Рождество Христово (25.12.2016 г.).
продължава>
 
Кога Бог отсъства и присъства в живота ни
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 04 Януари 2017 12:07
дяконът кади

Бих искал да кажем някои неща, които  имаме като усещане за присъствието на Бога, т.е. какво смятаме (за съжаление изопачено), че означава Божието присъствие в живота.

Първото нещо, което повечето вярваме, особено начинаещите – и когато казвам начинаещи в духовен аспект, нямам предвид времето, прекарано в Църквата, защото може да си 30 години в нея, а още да си в началото на духовния живот, в познанието на Бога и нищо да не си разбрал. Важен е начинът, по който живееш, дали си усвоил Христовото послание и приел благодатта на Светия Дух. Това може да стане и за миг, може и да продължи години наред. Аналогично.

продължава>
 
Програмата за Богоявление в кв. Аспарухово
Вторник, 03 Януари 2017 14:49
надпревара

Представяме на вашето внимание програмата за провеждането на големия християнски празник Богоявление на 6 януари 2017 г. във варненския квартал Аспарухово:

8,00 ч. - Утреня в храм "Св. цар Борис"

продължава>
 
1 януари - Обрезание Господне и св. Василий Велики
Написано от св. Николай Велимирович   
Неделя, 01 Януари 2017 06:14
 
Обрезание Господне1. Обрезание на Господа и Бога и Спасителя наш Иисуса Христа. В осмия ден след рождението Си, божественият Младенец бе донесен в храма и обрязан според съществуващия още от времето на Авраам закон в Израил. По този повод Му бе дадено името Иисус, както бе благовестил архангел Гавриил на Пресветата Дева. Старозаветното обрязване предобразява новозаветното кръщение. Обрезанието на Господа показва, че Той е приел върху Себе Си истинско човешко тяло, а не привидно, както по-късно са учели за Него еретиците.
продължава>
 
Размисли за съжителството преди брака, гражданския и църковния брак
Написано от архим. Варнава Янку   
Четвъртък, 29 Декември 2016 11:35

mariage

Дали третирането на съвременни проблеми, които засягат семейството, е въпрос на Църквата?

Семейството може много по-ефективно да бъде обслужено от група психолози и социални работници.  Тук съществува един въпрос, който трябва да ни накара да се замислим. Днешният църковен живот в много случаи се опитва да докаже полезността на Църквата в света, оскърбявайки нейната природа. Нима нейната роля е да решава проблемите на хората, за да изглежда успяла? Нейната тревога да покаже колко е успяла в съвременната социална действителност я ограничава и показва нейната секуларизация.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 121

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.