Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Реанимация и ангели... или разходка по ръба на бездната
Написано от свещеник Валерий Духанин   
Петък, 17 Август 2018 10:26
о. Валерий

Животът ни поднася тежки уроци. Но след тези уроци животът ни става различен. Невъзможно е да останеш същия, какъвто си бил, когато дори за миг си бил на прага на смъртта. Ценността на живота се оценява на ръба на смъртта, ценността на светлината – след нощната тъмнина, ценността на всеки Божий дар – след отнемането му.

продължава>
 
Света Богородица е образец за майка и жена
Написано от Сисанийски митрополит Павел   
Вторник, 14 Август 2018 10:51
Богородица

Знаем ли защо се женим? Имам едно недоумение и го казвам на младите хора: "Бре, хора, не мога да ви разбера. Идвате да си извадите разрешение за (сключване на) брак и ви се радвам. И не след дълго: "Хора, какво става? Как решихте да се развеждате? . . ."

продължава>
 
Милосърдие и жестокосърдие
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 12 Август 2018 12:10
немилостивия слуга

11-та Неделя след Петдесетница

Прощавайте и простени ще бъдете! (Лука 6:37)

В човешкото сърце като в своеобразен духовен реактор се раждат и протичат различни нравствени процеси, които определят и осмислят поведението на човека. Нашите постъп­ки винаги носят своя качествен знак – те са или добри, или лоши. Ала нюансите в човешкия характер са неизброими, ето защо никой от нас не е само добър или само лош. Доброто и злото преливат и се смесват в помислите и делата ни подобно на бистрите и мътните струи във водите на една река. И тъй като изворът е един – човешкото сърце, добрите помисли и постъпки ние отдаваме на милосърдието си, а злите – на жестокосърдието си.

продължава>
 
С Бога стени преодоляваме!
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 09 Август 2018 11:44
Божи гроб

продължение от тук

Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добри дела, що Бог е предназначил да вършим.

продължава>
 
Преображението на нашия Спасител
Написано от прот. Александър Лашков   
Понеделник, 06 Август 2018 05:47
Преображение

Преображението на нашия Господ Иисус Христос е едно от най-дивните събития в Неговия земен живот. За да разберем по-добре смисъла и да вникнем по-дълбоко в съдържанието на този необикновен факт, бих искал да го разгледаме в светлината на предхождащите го и последващи събития.

продължава>
 
Десета Неделя след Петдесетница
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 05 Август 2018 05:01

отец ПавелБиблията е пълна с примери за родители, чиято вяра и молитва за техните деца е по-силна от вярата и молитвата на самите апостоли. За тези обикновени хора ние не научаваме почти нищо. Мнозина родители буквално стигат "до ръба", до пълно отчаяние, когато усещат, че губят най-важното нещо в живота – децата си. Но тъй като надеждата умира последна, характерно за повечето от тях е, че не се отказват.

Да вземем бащата на болното момче, за което разказва днешното евангелско четиво (Мат. 17:14-23). След Преображението този нещастен мъж се доближава до Христос и казва: "Господи, помилуй сина ми; по новолуние го хваща бяс, и зле страда, защото често пада в огън и често във вода; водих го при учениците Ти, ала те не можаха да го изцерят" (ст. 15).

продължава>
 
Обратното на греха е Възкресението, а не безгрешността
Написано от о. Николай Лудовикос   
Петък, 03 Август 2018 13:14
Лудовикос

Бог, богат с милост, поради голямата Си любов, с която ни обикна,
макар да бяхме мъртви поради престъпленията, оживотвори с Христа (по благодат сте спасени) (Ефес. 2:4-5)

продължава>
 
Започват Богородичните пости
Сряда, 01 Август 2018 06:01

Божията МайкаОт 1 август започват постите преди големия празник Свето Успение Богородично, наречени още Богородични или Успенски пости. Постите продължават от 1 до 14 август включително, като се отличават с по-голяма строгост - забранени са всякакви храни с животински произход, а риба се разрешава единствено на 6 август, когато отбелязваме друг голям празник - Преображение Господне.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.