Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

14.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Почитаме св. Николай Мирликийски Чудотворец
Вторник, 06 Декември 2016 10:38
 
икона на св. Николай Чудотворец Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години той проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. Когато стигнал юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си на служение Богу и скоро го възвел в чин презвитер. По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и, като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи.
продължава>
 
Свети Сава Освещени
Написано от св. Николай Велимирович   
Понеделник, 05 Декември 2016 07:11

Свети Сава ОсвещениНезнайното село Муталаск в областта Кападокия се прочу заради това велико светило на Православната църква. Там се роди Сава от баща си Йоан и майка си София. Като стана на осем години той напусна дома на родителите си и се замонаши в близката обител, наречена Флавианова.

След 10 години се премести в палестинските манастири и тук се задържа най-дълго в обителта на светите Евтимий Велики (почитан на 20 януари) и Теоктист. Прозорливият Евтимий предрече за него, че ще стане славен монах и наставник на монасите и че ще основе най-великата лавра от всички лаври на своето време.

продължава>
 
10-та Неделя след Неделя подир Въздвижение
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 04 Декември 2016 06:09

отец Павел
Няма да ги срещнете по „жълтите павета”, между лъскавите накипрени витрини на големите градове. Но ако се отбиете в по-малките селища и особено в нашите опустошени и обезлюдени села, сигурно ще се натъкнете на някои от тях – възрастни, съсухрени жени, облечени неизменно в черно, които са превити на две и с тояжка в жилестите си ръце куцукат към магазина или копаят из градината. Те са поразени от остеопороза или сколиоза. Древната римска поговорка твърди, че здрав дух има само в здраво тяло, което предполага, че в болно тяло обитава болен дух. Нашите старици доказват обратното. Никоя от тях не е озлобена от съдбата си, от небето, което ги е сгънало към земята, а напротив - те са сред най-ревностните и смирени вярващи у нас.
продължава>
 
В чудото няма рецепти
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 01 Декември 2016 09:31
небе

В чудото няма рецепти. Не може някой да ти каже - кажи ми какво да направя, за  стане едно чудо? Как ще стане? И друг отговаря - ще постиш, ще се помолиш и т.н. Внимавайте, защото напоследък се разпространяват разни неща, някакви молитви, където се казва:  прочети тази молитва, пости еди-колко си дни, причасти се еди-колко пъти и я сподели с още 30 човека. Ако направиш това, нещо чудесно ще стане в живота ти! Това не само е хула срещу Светия Дух и много голям грях, но няма никаква връзка с Православието. Това са малко протестантски неща, където правиш нещо, за да получиш нещо и има рецепти. Попадна ми една книга от някакъв протестант-евангелист в Америка: как с Христос отслабнах с 80 кг. Това е. В тези книги е пълно с рецепти за живота, сякаш има рецепти за него. В Православието не съществуват такива неща - прави това, за да имаш еди-какъв резултат. Не. А  един ученик отива при стареца и му казва:

продължава>
 
Покана за Рождественска работилница
Сряда, 30 Ноември 2016 13:24
украса

На 3 декември (събота) в Неделното училище към храм "Св. цар Борис" - Варна ще бъде отворена Рождественска работилница. Ще майсторим картички, украси и всякакви красиви подаръци. Каним всички възпитаници на Неделното училище и техните майки да се включат в традиционната работилница. Изработените подаръци ще се предлагат 4, 11 и 18 декември в Благотворителния Рождественски базар ,,От нашите ръце‘‘.

продължава>
 
Ако искаш да научиш дали си свята, попитай свекърва си!
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Вторник, 29 Ноември 2016 14:20

митр. АтанасийВиждате, че ние сме сътворени по Божий образ, което означава, че сме сътворени по образа на Света Троица. Какво означава Света Троица? Три лица в пълно общение на една природа. Една природа в  три лица, съединени с пълна любов на общение. Това означава, че и ние сме така, и ние сме много лица в една природа. Призвани сме да избягаме от нашия индивидуализъм, където всеки е неделимо затворен в себе си, да избягаме от страстите и греха, които ни правят индивидуалисти, и да общуваме с нашите братя по образ на Света Троица. Ако не  можем да направим това, значи в нас не функционира нашето богообразно сътворение. Затова Христос поставил като необходимо условие за разпознаване на християнина любовта към врага. И знаете ли какво означава да обичаш враговете си? Не просто да понасяш врага си, не просто да му прощаваш. "Прощавам му, отче! Търпя го, не ме дразни! Стори ми много злини!", а означава, че го обичам и не просто ми е симпатичен и драг, а го обичам изключително много, сърцето ми гори от любов към него. Това е любовта към враговете ни, така че да смятаме щастието на нашия враг за по-голямо добро от нашето щастие и неговото зло за по-голяма беда от нашата беда.

продължава>
 
Енорията проведе избори за ново църковно настоятелство
Понеделник, 28 Ноември 2016 12:34
храмов двор

Спазвайки устава на БПЦ-БП в неговите чл.143, ал.1 и чл. 144, ал.1, вчера в енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна, кв. Аспарухово бяха проведени избори за ново църковно настоятелство и проверителна комисия. След св. литургия председателят на храма ставрофорен иконом Добромир Георгиев произнесе кратко слово, в което резюмира работата на досегашното настоятелство и даде последни разяснения по провеждането на изборите.

продължава>
 
Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен?
Написано от о. Николай Лудовикос   
Неделя, 27 Ноември 2016 13:23
Христос и богатия момък
 
И ето, един момък се доближи и Му рече: Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен? А Той му отговори: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог. Но ако искаш да влезеш в живот вечен, опази заповедите.
Казва Му: кои? А Иисус рече: не убивай, не прелюбодействувай, не кради, не лъжесвидетелствувай; почитай баща си и майка си; обичай ближния си като себе си.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 120

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.