Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Човекът като екстатично битие и свещеник
Понеделник, 15 Май 2017 18:54

Адамово сътворениеСътворен по Божия образ и подобие, човекът е битие динамично и екстатично и не просто като начин на функциониране в един външен и формален план, ами като същностна, екзистенциална вътрешна нужда на самата му личност и битие. Човекът изпитва първична жажда и необходимост да обича, да се разкрива за друг, да приема другия у себе си и сам да бъде приеман и споделян от друг. Да се самоотрича в името на другия и заради него, а от него и у него същото за себе си да вижда и усеща. Този процес в същността си е „разширяване на себе си” и на своята личност, целящ постигането на другия, това разширяване е съпътствано със страха, даже с ужаса, че ще се изгубиш (погубиш), понеже човек е привикнал да живее в категориите на „време, пространство и материя”, извън тях не е в състояние „да види себе си”.

продължава>
 
Какъв тип семейство искаме?
Написано от Сисанийски митрополит Павел   
Понеделник, 15 Май 2017 07:39
венчание

Живеейки в света и в нашата епоха, виждайки това, което става днес, констатирайки безпорядъка, смута и несигурността, много пъти в ума ми, в мисълта ми и в сърцето ми идва един въпрос - какво семейство искаме днес и какво би било семейството, което би трябвало да искаме? И това идва от наблюдението - от това, което живеем, от това, което ни се случва, от проблемите, които имаме в дома ни, от трудностите, които срещаме в човешките отношения в семейството, от затруднението за комуникация, което много пъти съществува в дома ни, от трудните отношения, които много пъти имат съпрузите, от затруднението за комуникация много пъти с децата ни. Въпросът в крайна сметка е: какво семейство искаме? За кое семейство полагаме усилия? И дали помислихме как ще го постигнем? Но нека караме подред.

продължава>
 
Неделя на самарянката
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Събота, 13 Май 2017 18:36
самарянката

В четвъртата неделя след Пасха във всички църкви се чете онази глава от Евангелието на Йоан, в която е разказано за необичайния разговор на Христос с жената-самарянка. Според разказа на Евангелието, Христос спрял при един кладенец в околностите на град Сихар. Учениците му били отишли в града да купят храна. И ето към кладенеца се доближава една жена, за да си напълни вода. Христос ѝ казва: „дай ми да пия“. Започва беседа, по време на която жената Го пита: “Бащите ни са се покланяли в тази планина, а вие казвате, че мястото, където трябва да се извършва поклонението, се намира в Йерусалим?“.

продължава>
 
Победените, които ухаят на надежда
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Събота, 13 Май 2017 12:20
цвете в асфалта

Един светогорец казва: „Когато дяволът хвърля камъни по теб, ти ги вземи и построй църква”, а Динос Християнопулос от своя страна казва: „Построих моя рай с материали от моя ад. . .”

Ще дойде ден, в който ще откриеш, че предателят е спял в твоите обятия.

продължава>
 
Кои са светите братя Кирил и Методий
Сряда, 10 Май 2017 20:18

св. св. Кирил и МетодийСв. св. Кирил и Методий*, известни още и като Солунските братя, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. На името на св. Кирил е наречена създадената по-късно кирилица.

Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. Православната църква ги почита като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи - светите Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

продължава>
 
Църквата в Аспарухово отбеляза своя храмов празник
Сряда, 03 Май 2017 11:17
храмов празник

На 02 май 2017 г., когато честваме паметта на светия благоверен цар Борис-Михаил Покръстител, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в храм "Св. цар Борис" - кв. Аспарухово. На този ден енорията отбелязва своя храмов празник.

продължава>
 
Делото на св. цар Борис
Написано от Венцислав Каравълчев   
Вторник, 02 Май 2017 05:42
свети цар БорисДоклад на Венцислав Каравълчев /Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”, Катедра Църковна история/ на конференцията: „1150 години от Покръстването – цивилизационният избор на България”, София, 29 април 2015 г.

Неимоверно трудно е да се направи словесен портрет, да се опише делото на една личност, за която добродетелите се изписват само в превъзходна степен. Личност, която, сигурен съм, и симпатизанти, и критици могат единствено да определят като най-големия (и всичко, което може да бъде сложено след това – дипломат, родолюбец, строител, книжовник и т.н.) български владетел. Владетел, чието дело, безкористност и преданост, чиято далновидност и енергия ще останат завинаги ненадминати в историята на България.

продължава>
 
Програмата за храмовия ни празник
Понеделник, 01 Май 2017 10:20
храмов празник

На 2 май 2017 г. енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна ще отбележи своя храмов празник. В този ден се почита паметта на св. цар Борис - Михаил, Покръстител на българите и отбелязваме 1110 години от неговото успение.

Представяме на вашето внимание програмата за честването на празника:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 128

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.