Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

17.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
За църковната нова година и началото на индикта
Написано от Дария Захариева   
Петък, 01 Септември 2017 05:25
индиктСъздателю на всички твари, поставил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината,
като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.
Обитаващ висините, Царю Христе,
Творче и Създателю на всичко видимо и невидимо,
Който си сътворил дните и нощите, времената и годините,
благослови сега венеца на годините
и запази в мир православните християни и Твоите люде, Многомилостиви.
Създателю на всички твари, положил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината
и, като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.
продължава>
 
Полагане честния пояс на Пресвета Богородица
Четвъртък, 31 Август 2017 06:05
 
Честния пояс на БогородицаПолагането на честния Ти пояс празнува днес Твоят храм и прилежно вика към Тебе: радвай се, Дево, похвала на християните (Кондак на празника)
 
Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от самата нея на апостол Тома, а после бил предаван между вярващите по наследство един на друг.

В V век при царуването на Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм "Св. Богородица".

продължава>
 
Световните религии са творения на човека и не го спасяват
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 30 Август 2017 17:54

езичествоКогато говорим за религиозно съзнание на нашия църковен живот, имаме предвид приковаването на вярващия във формализма. В абсолютизацията на външните форми, което води до пропускане на същността. Имаме предвид промяната на духовно-благодатния характер на свещените дела и действия в богослужебното пространство на Църквата, както на онези, които вярващият е длъжен да опази в личния си живот, в религиозни обекти, съгласно формалната практика на световните религии.

Световните религии са творения на човека и са лишени от духовен и сотириологичен характер. Те отговарят само на нуждата на човека да общува с едно стоящо над човешките сили същество. Боговете на тези религии се създават от проекциите на човешката психика върху нуждите на практическия живот във всекидневието.

продължава>
 
Предание за отсичането на главата на светия пророк, предтеча и кръстител Господен Иоан
Понеделник, 28 Август 2017 20:34

отсичане главата на свети ЙоанНа свети Иоан, Предтечата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, подобавало да предвари както рождението на Господа, така и със смъртта си Неговата смърт. И както на земята той проповядвал за пришествието на Господа, като казвал: след мене иде по-силният от мене, така и на пребиваващите в ада души на светите праотци трябвало да възвести, че в света вече се е явил очакваният Месия. Подобно на нашия Господ Иисус Христос, Който пострадал заради греховете на човеците, и Неговият Предтеча загинал със страдалческа смърт поради беззаконието на Ирод. Това се случило така.

Ирод, наречен Антипа, бил зла издънка от зъл корен. Той бил син на по-стария Ирод, който избил витлеемските младенци, и властвал над Галилея. Отначало той се оженил за дъщерята на Арета, аравийския цар, и живял с нея дълго време. Но после бил запленен от красотата на Иродиада, жената на брат му Филип, и се сближил с нея, защото тя благоволяла към похотта му.

продължава>
 
Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен?
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 26 Август 2017 19:23
Христос и богатия момък
 
И ето, един момък се доближи и Му рече: Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен? А Той му отговори: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог. Но ако искаш да влезеш в живот вечен, опази заповедите.
Казва Му: кои? А Иисус рече: не убивай, не прелюбодействувай, не кради, не лъжесвидетелствувай; почитай баща си и майка си; обичай ближния си като себе си.
продължава>
 
Не превръщайте духовника си в законодател на брака ви
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Петък, 25 Август 2017 12:19
венчание

Ролята на духовника не е да определя правата и задълженията на съпрузите. Когато съпрузите се нуждаят от „арбитър”, тогава не са едно, а още са две отделни лица. 

Когато бракът се превърне във въпрос на права и задължения, тогава е загубил всеки смисъл. Ако отивам при духовника, за да ме оправдае или да разпределя съпружеските „задължения”, това означава, че не съществува съпружество, тоест между съпрузите няма прошка, взаимно проникване и любов.

продължава>
 
Един поп в супермаркета
Сряда, 23 Август 2017 18:05
поп в магазина

Един свещеник отишъл да пазарува в супермаркета. Когато сложил продуктите на касата, чул зад гърба си следното възмущение:

- Я вижте, колко неща е напазарувал попът... Учи хората на бедност, а толкова неща си купи, за да се наплюска! Я го виж какво шкембе има...

продължава>
 
Св. Паисий Светогорец: Кажи на църквата, а не на целия свят
Понеделник, 21 Август 2017 11:11
свети Паисий
"Кажи на църквата"
 
Мнозина от нас неправилно разбират тези думи. Когато имаме недоразумение с някой брат, ние му говорим на четири очи всичко, което искаме. Обаче, ако той не ни послуша, тогава използваме това място (от Евангелието) „кажи на църквата“ и правим известни прегрешенията на брата и на другите. И даже стигаме до това, че ги публикуваме в списанията и вестниците.

Но Старецът се огорчаваше и не искаше братята (защото ние сме братя в Христа) да разказват и да се позорят един друг. Той винаги говореше, че в който и да е случай, когато брат види нечистота, не трябва да крещи, та да я видят и да узнаят всички. Разумният християнин с всички средства се старае да я покрие, за да не я видят другите. И това не трябва да става до един определен момент, а по-нататък - да се разкрие сквернотата, защото любовта (навярно тя е в душата и душата се ръководи от нея) всичко покрива.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.