Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
С вяра и нежност. Неделя пред Рождество
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 23 Декември 2017 19:29

отец АлександърТвърде интересен, съдържателен и поучителен е евангелският разказ, който чухме днес, в неделята пред Рождество Христово. В навечерието на този велик и лъчезарен празник, за който св. Църква ни подготвя повече от месец, едва ли би могло да се намери по-подходящо евангелско четиво.

В него се открояват две коренно различни части. Първата бихме могли да наречем историческа, тъй като в нея св. ев. Матей ни запознава с родословието на Иисус Христос по човечество (Мат. 1:1-17), а втората е драматично-повествувателна и богооткровена, тъй като от нея узнаваме, че заченатото в утробата на Пресвета Дева Мария е от Светия Дух и че Синът Божий идва от небето и се въплъщава, за да спаси човеците от греховете им (1:18-21).
продължава>
 
Житие на св. Наум Охридски
Петък, 22 Декември 2017 19:44
св. НаумСв. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник.

Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

продължава>
 
Духовни закачки - трета част
Написано от архим. Максим Кирицис   
Петък, 22 Декември 2017 19:17

шефът вкъщиНа Страшния Съд Бог казал на мъжете:

- Съберете се и оформете две редици - в едната ще отидат тези, които жените им са ги командвали, и в другата тези, които са командвали жените си.

За миг първата редица достигнала 100 км, а в другата редица останал само един мъж. Бог се учудил и започнал да порицава мъжете:

- Не ви ли е срам! Първи вас създадох, от вас взех жената, поставих ви да командвате жената, вие позволихте тя да ви командва!? Всички в ада!

След това се обърнал към единствения мъж, който бил достоен за Рая, и му казал:

продължава>
 
Отец Йоан Кронщадски беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух
Написано от св. Силуан Атонски   
Сряда, 20 Декември 2017 11:38
св. Йоан Кронщадски

Видях отец Йоан в Кронщад, докато служеше света Литургия. И до този момент се възхищавам на силата на неговите молитви. От тогава изминаха 40 години и никога не видях някой друг да служи като него. Народът го обичаше и всички стояха със страх Божий. И това не е чудно: Светият Дух привлича към Себе Си човешките сърца. От Евангелието виждам колко голямо множество е ходело след Господа. Словото Господне привличало хората, защото било изричано в Светия Дух и именно заради това било сладко и приятно за душата.

продължава>
 
Интензивен курс по математика за седмокласници
Вторник, 19 Декември 2017 21:34
математика

Школата по математика към храм "Св. цар Борис" - кв. Аспарухово организира от 26.12. до 30.12.2017 г. интензивен курс по математика за ученици от 7-ми клас.

продължава>
 
Мнозина са звани, а малцина - избрани
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 17 Декември 2017 07:24

о. ЛашковЦелият християнски свят живее в радостно очакване - наближава святата нощ на Христовото Рождество. Някога, преди хилядолетия, изпадналото в безверие и нравствена безпътица човечество също е живяло с предчувствието за идването на Спасител, Който да го изведе от мрака на пороците и моралния упадък. Ето какво пише 400 години преди раждането на Христа великият древногръцки философ Платон: „На земята може да настъпи ред само ако някой необикновен, божествен случай го въдвори между хората. Само Бог, скрит под образа на човек, ще ни разясни нашите отношения към Него и нашите взаимни обноски един към друг”.

продължава>
 
И не въведи нас в изкушение...
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 14 Декември 2017 13:04

remembering God

„И не въведи нас в изкушение” 

Какво означава това? Внимавайте, това изкушение, за което говори тук, не е изкушението поради завист от дявола. Тук е изкушението, което заслужавам да си изпатя. Тъй като не разбираме всички гореспоменати неща, предизвикваме изкушението. Въпреки това - тук е Божието човеколюбие – Бог ти посочва  да се молиш да не влезеш в изкушение. Сякаш ти внушава да казваш: „Изчакай малко, Боже мой, да ги разбера тези неща”. Нито волята Ти търся, нито другия обичам, на никого не прощавам и т.н. Тези неща обаче носят изкушението, защото тези, които смятам за мои врагове, и те ще ме поразят. Не удрям само аз, ударите са разменени. „Не въведи нас в изкушение”, означава „Изчакай, Господи, та да взема да разбера!”. Още малко. Дай ми малко време. Помогни ми малко с малки изкушения”. Един отец на Църквата казва „изкуси ме, но милосърдно”.

продължава>
 
За осъждането
Написано от Виктория Христова   
Сряда, 13 Декември 2017 12:20

осъждане

Днес искам да разгледам една болезнена и актуална тема като осъждането, с което се срещаме на всяка крачка в ежедневието си. Що е това осъждане? Рефлекс? Навик? Грях? Осъждането се корени твърде дълбоко в нас - в нашите характери, в нашата същност, в нашето ежедневие. То ги е изпълнило. Не минава и ден, в който да не сме осъдили някого и да не сме посочили колко не е прав другият.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 138

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.