Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

10.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
С Бог играем на безкрайна криеница
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 21 Декември 2016 14:01
криеница

Мисля, че няма човешко сърце и душа, която да не чувства екзистенциална тревога. Няма душа, която сред проблемите, които всекидневно изникват пред нея, да не се появяват огромни въпроси защо, защо да я има болката, защо да има неправда, защо да живеем в свят на насилие, на мъст - въпроси които реално атакуват ума. Много пъти мислим и дълбоко чувстваме, че не съществуват отговори или най-малкото никъде не ги виждаме.

продължава>
 
Св. Игнатий Богоносец: чист Божий хляб
Вторник, 20 Декември 2016 05:19

св. Игнатий Богоносец"Защото епископът, като Божий разпоредник, трябва ... да се държи о истинското слово, според както е научен, та да бъде силен и да наставлява в здравото учение и да изобличава ония, които се противят." (Тит 1:7-9)

На 20 декември Църквата възхвалява "с едни уста и едно сърце" един велик мъж, който вече хиляда и деветстотин години е верен пастир на християните по цялата вселена.
продължава>
 
С вяра и нежност. Неделя пред Рождество
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 18 Декември 2016 06:29

отец АлександърТвърде интересен, съдържателен и поучителен е евангелският разказ, който чухме днес, в неделята пред Рождество Христово. В навечерието на този велик и лъчезарен празник, за който св. Църква ни подготвя повече от месец, едва ли би могло да се намери по-подходящо евангелско четиво.

В него се открояват две коренно различни части. Първата бихме могли да наречем историческа, тъй като в нея св. ев. Матей ни запознава с родословието на Иисус Христос по човечество (Мат. 1:1-17), а втората е драматично-повествувателна и богооткровена, тъй като от нея узнаваме, че заченатото в утробата на Пресвета Дева Мария е от Светия Дух и че Синът Божий идва от небето и се въплъщава, за да спаси човеците от греховете им (1:18-21).
продължава>
 
Когато Бог те обича, ти праща хубави хора в живота
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 15 Декември 2016 10:41
кръстната любов

продължение от тук

В една моя книга писах, ако че ако в даден момент свалим маската на палача, който ни измъчва в живота, ще видим, че това е нашето собствено Аз. Тоест виждате хора, които идват на църква, изповядват се, и докато им казваш, че Бог им е простил, Христос с Кръвта Си на Голгота е взел нашите грехове, не е нужно да се ровим, да имаме такава тревога, фиксация, агония, въпреки това те не намират покой, отиват при друг свещеник, казват отново същите неща, отиват и при трети, казват отново същите неща и отново чувстват, че това не е достатъчно.

продължава>
 
Новият сборник с беседи на архим. Андреас Конанос пристигна в храмовата книжарница
Вторник, 13 Декември 2016 11:14
Завинаги любов

В книжарницата към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна вече може да бъде закупен вторият том с беседи на известния гръцки проповедник архимандрит Андреас Конанос. Сборникът „Завинаги любов” е издание на храм „Св. Мина” във Велико Търново и излиза с благословението на Великотърновския митрополит Григорий.

продължава>
 
Неукият епископ чудотворец. Свети Спиридон Тримитунтски
Понеделник, 12 Декември 2016 05:23

Св. Спиридон Тримитунтски

Свети Спиридон Тримитунтски (Саламински) Чудотворец е роден в края на III-ти век на остров Кипър.

От детски години свети Спиридон пасял овцете, с чистия си и Богоугоден живот подражавал на старозаветните праведници: на Давид в кротостта, на Иаков - в сърдечната доброта, на Авраам в любовта към странниците. В зряла възраст свети Спиридон станал глава на семейство. Необичайната му доброжелателност и душевна отзивчивост привлекли към него мнозина - бездомните намирали в неговия дом подслон, странниците - храна и отдих.

продължава>
 
Неделя на св. Праотци
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 11 Декември 2016 06:30

Днес празнуваме паметта на светите праотци, а следващата неделя, ако Богу е угодно, ще почетем и светите отци. На едните и другите са посветени двете недели, които предхождат великия празник Рождество Христово. Кои са праотците? Те са преди всичко патриарсите (грц. ‘родоначалници’), които са прадеди на Иисус Христос по човечество и по този начин предобразователно участват в историята на спасението, в развитието на човечеството към царството Божие.

продължава>
 
Църквата не е клуб на безгрешните
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 08 Декември 2016 20:48
диптих

Божията любов е толкова голяма, че превишава нашите въпроси и отговори и дела. Тоест ние всеки ден се опитваме да вършим доброто като християни: да обичаме, да прощаваме, да имаме вяра, да имаме надежда, да имаме солидарност, но не  тези  неща ще ни спасят. Не ни спасяват делата в смисъл на вършене на нравствени дела, както при протестантите, където трябва да направиш еди-колко си добрини, за да влезеш в Рая.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 120

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.