Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

17.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Възстановявяне на първосвещеническото, пророческото и царското служение на човека в Иисус Христос
Написано от Виталий Чеботар   
Вторник, 12 Септември 2017 05:44

Христос АрхиерейЗа по-пълно изясняване на цялото дело на спасението, извършено от Господ Иисус Христос, то трябва да се разгледа от три страни, а именно: 

а) първосвещеническо служение на Господ;

б) пророческо служение; 

в) царско служение. 

Тези три страни се наричат трояко служение на Сина Божи. Общата черта на тези три служения на Иисус Христос е  това, че в Стария Завет призваните към всички тези служения се помазвали с елей и лицата, достойно провеждащи тези служения, били укрепвани със силата на Светия Дух.(1)

Според схемата на тройното служение на Иисус Христос Той е Изкупител по трояк начин - като Пророк, възвестил на всички люде истината и посочил правилната вяра и дейност; като Първосвещеник, принесъл Себе Си в жертва за примиряване на всички хора с Бога, и като Цар, проявил необходимото за нашето спасение могъщество.

продължава>
 
Почитаме св. преподобни Силуан Атонски
Понеделник, 11 Септември 2017 05:54
 
свети Силуан
Живял на земята човек, мъж с гигантска сила на духа, на име Симеон. Той дълго се молил с неудържим плач: „Помилвай ме!”, но Бог не го чувал. Много месеци изминали в такава молитва, докато силите на душата му се изтощили. Той дошъл до отчаяние и възкликнал: „Ти си неумолим!”. И когато с тези думи в изнемощялата му душа нещо се скъсало, той изведнъж за един миг видял живия Христос; огън изпълнил сърцето му и цялото му тяло с такава сила, че ако видението продължало още миг, щял да умре. После никога не могъл да забрави неизразимо кроткия, безпределно любящ, радостен, изпълнен с непостижим мир, поглед на Христа. И в последвалите дълги години на своя живот той неуморно свидетелствал, че Бог е любов – любов безмерна и непостижима.
продължава>
 
Неделя преди Въздвижение
Написано от св. Софроний, еп. Врачански   
Събота, 09 Септември 2017 20:17

свети СофронийИзследвайте Писанията

и ще намерите живот вечен

(ср. Иоан. 5:39).

Благослови, отче!

Благочестиви християни, нашата православна вяра ясно е доказана от Писанието на закона и пророците и е удостоверена от Божиите преславни чудеса, от апостолите, от църковните учители, от мъките на светите мъченици и от кръстното Христово разпятие, което Моисей, предизобрази с издигнатата змия, както ще чуете сега от днешното Евангелие.

продължава>
 
Ако имаш сърце, можеш да се спасиш
Написано от йеромонах Макарий Светогорец   
Събота, 09 Септември 2017 13:15
на Атон

Спасението е изкуство и изкуството е абстрактно. То те изкарва от баналността, от благоденствието, от комфорта, олекотява те от излишната тежест. Кара те да летиш, да възхождаш с леко и чисто сърце към небето.

Ще ви кажа няколко мисли по повод един израз от Патерика. Преп. Памво казва: «Ако имаш сърце, можеш да се спасиш».

продължава>
 
Брой 22 на Енорийския ни лист
Четвъртък, 07 Септември 2017 11:28
Рождество Богородично

Излезе от печат 22-ри брой на Енорийския лист "С нами Бог", издание на църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. Акцентите в броя:

продължава>
 
Солта на земята
Написано от отец Ясен Шинев   
Сряда, 06 Септември 2017 20:04

о. Ясен Шинев„Няма по-щастлив, по-разумен, по-добродетелен и по-приятен човек от истинския християнин"

                                                    Блез Паскал („Мисли”)

Християнството е не само една от многото духовни доктрини в пъстротата на религиозните култове и движения в този свят. То е философия над философията, познание над обикновеното познание, откровение, надхвърлящо всяко човешко разбиране за осмисляне на битието. Учението на Иисус от Назарет е пробив във Вселената, един огромен скок в разбиранията на поколения хора, което осмисля по съвсем различен начин не само краткия престой на човека на земята, но и показва пътя за спасението на душата и живот вечен в Царството Божие.   

Християнството носи новия, по–възвишен завет между Бог и хората и поставя въпроса за призванието на личността на невиждана дотогава висота. Затова да се опитваш да бъдеш истински християнин е привилегия за всеки вярващ. В стихиите на този опустошаващ свят, това означава да бъдеш посланик на една по-висша реалност, пратеник на небето и носител на най-висшата духовна култура, изповядваща ценностите на любовта и прошката, състраданието и милосърдието.
продължава>
 
Днес във Варна се открива Седмицата на православната книга
Понеделник, 04 Септември 2017 13:26
spk17

От днес до 10 септември във Варна ще се проведе поредната Седмица на православната книга. Тя ще бъде открита в 18.00 часа от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Тазгодишният форум ще премине под мотото "Църквата и младите".

продължава>
 
Божието лозе и злите лозари
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 02 Септември 2017 20:15

отец Александър13-та Неделя след Петдесетница

Притчата, която чухте днес при четенето на литургийното св. евангелие, се отличава от всички други Христови притчи. Тя не прилича на обикновена случка от ежедневния живот – разказаното в нея изглежда невероятно и измислено, тъй като е трудно да си представим, че може да има толкова зли и неблагодарни хора, които да извършат такива тежки и кървави престъпления. Но ако анализираме по-внимателно съдържанието ѝ, ще се убедим, че нито героите са измислени, нито драматизмът ѝ е преувеличен, нито поуките от нея – ненужни за нашето съвремие.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.