Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

14.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Утре е Архангелова задушница
Написано от Мартин Димитров   
Петък, 03 Ноември 2017 19:11
свещи

Задушниците заемат особено място в богослужебния ред на Православната църква. Това са дни, в които ние си спомняме за нашите покойници, отслужваме молебени в тяхна памет - панихиди и се молим Господ да ги възкреси в Последния ден като ги постави отдясно на славата Му - при спасените овци от Неговото стадо. Задушниците са три пъти в годината - преди големите пости в църковния календар - Велик и Рождественски пост, както и преди Петдесетница.

продължава>
 
Излезе от печат сборник с беседи на архим. Варнава Янку
Четвъртък, 02 Ноември 2017 06:47
корица

Излезе от печат сборникът „Жажда за Бога”, в който са включени 30 публикувани и непубликувани беседи на архимандрит Варнава Янку. Преводач от гръцки език е Константин Константинов. Изданието е на  издателство „Странник”. Книгата съдържа 406 страници, цената е 12 лева и може да се намери в църковните книжарници и магазини, както и в мрежата на книжарници „Хеликон”.

продължава>
 
23-ти брой на Енорийския лист С нами Бог
Сряда, 01 Ноември 2017 14:39
св. Димитрий

Представяме на вашето внимание 23-ти брой на енорийския лист "С нами Бог", издание на църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. В броя можете да прочетете:

продължава>
 
Учени потвърдиха благотоворното въздействие на православната молитва
Написано от Андрей Сегеда   
Понеделник, 30 Октомври 2017 14:14

молитва

Учени от руския научно-изследователски институт по психоневрология „В. М. Бехтерев” потвърдиха благоприятното въздействие на православната молитва.

Православната молитва успокоява и регулира мозъчните процеси. Това състояние учените са наблюдавали само при кърмачета до два месеца.

продължава>
 
За вината във връзката с Бога. Евангелието за дъщерята на Иаир и изцелението на кръвотечивата
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 28 Октомври 2017 19:10
дъщерята на Иаир

Бог не харесва хладността. Той би обичал всички нас с по-голям уют, ако сме Негови врагове или любящи Го. Нищо друго. Или врагове или приятели. С един враг често пъти Бог може да се разбере. С хладния не му намира края. Той не знае какво да прави. Изкушение? Няма да го разбере. Благодеяния? Нищо няма да узнае. Хладният е този, който релативизира всичко, което има връзка с живота в Христос, в името на и поради всякакви нужди на неговия себелюбив микрокосмос. Той обаче винаги се притиска в Христос - за да си припомним евангелския текст от днес (Лука 8:41-56).

продължава>
 
Любимият грях на дявола
Написано от о. Ясен Шинев   
Събота, 28 Октомври 2017 12:04
клеветата

Сатаната изкушава човека още от изгонването му от рая и всячески продължава да му пречи през цялото земно странстване до последен дъх. По всевъзможен начин се старае да го заблуди, отклони или сплаши в желанието му отново да заслужи  Царството Божие със своите опити за чист, праведен и богоугоден живот. Неговите слуги и подчинени – падналите ангели - се опитват чрез внушенията си да отклонят мислите и цялото му поведение от тази свята задача - вечен живот в Царството Божие и неописуемо блаженство в селенията на праведните. Той върши това от „создание мира”, като в изпълнение на пъкления си план не спира пред нищо, за да заблуди подвизаващите и намали броя на спасените. Опитва се да ги зарази с множество вируси на грехове и да ги превърне в свои слепи подчинени.

продължава>
 
Духовни закачки - втора част
Написано от архим. Максим Кирицис   
Петък, 27 Октомври 2017 15:02

Йона и кита

Някога един учител говорил  на учениците си за делфина и казал:

- Деца, делфинът е много голям, но да знаете, че не е опасен за хората, има малка уста и не яде хора.

Едно дете вдигнало ръка и казало:

продължава>
 
Готов е новият проскинитарий за храм Св. цар Борис
Петък, 27 Октомври 2017 14:23
 св. цар Борис
Имаме радостта да споделим, че е готов новият проскинитарий с иконата на св. цар Борис. В неделя (29 октомври) новият проскинитарий ще бъде осветен от храмовото свещенство след св. литургия.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 136

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.