Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
възнесение
Стълбата на Божественото изкачване
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 18 Март 2018 14:43
Лествицата

IV-та Неделя на Великия пост - на св. Йоан Лествичник

Най-верният и сигурен път за постигане на истинска духовност е намерен и очертан от православното монашество. Изхождайки от виждането, че християнството е не толкова теория, колкото начин на живот, монасите отдават предимство на религиозния опит, разбрали – също от опит, – че до Бога ни приближават не само богословстването и философстването, но чистият и праведен живот; не само разсъжденията и търсенията на разума, а добрите дела, белязани от искрена любов.

продължава>
 
Свети Алексий, човек Божий
Събота, 17 Март 2018 06:45

св. АлексийПреподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида – благочестиви, знатни и богати християни в Рим, живели през ІV век. Той бил роден късно след дълги родителски молитви, поради това бил особено мил на баща и майка. Алексий получил добро възпитание и образование. От ранни години той обикнал Господа от цялото си сърце. В желанието си да Му угоди, той тайно си налагал лишения, спазвал строг пост, носел на тялото си груба власеница. Горейки все повече и повече от любов към Бога, той пожелал да се отрече заради Него от всички световни радости и да му служи в иночески чин. Но родителите му не желаели това и когато Алексий пораснал, те му намерили невяста, мома от царски род, необикновено красива, и го оженили. Вероятно св. Алексий не се решил явно да се противи на родителската воля, но намерението му да се отрече от суетата на света се вкоренило в неговото сърце.

продължава>
 
Истинският християнин е чужд за светската система
Написано от архим. Варнава Янку   
Петък, 16 Март 2018 08:00

in light

"Създателят на всичко, искайки да спаси света, доброволно дойде в него"

Това е Неговата любов, никой не Го е принудил, не е имал някаква нужда да дойде, не Го търсихме, Сам дойде, доброволно. Това е белег на реалната любов. Христос прави това, за да покаже, че в любовта няма необходимост, а има свобода.

продължава>
 
Старецът Теофил Параян: Пет неща изисквам от всички
Четвъртък, 15 Март 2018 06:55
старецът Теофил Параян

Румънският подвижник и старец Теофил Параян (1929-2009) споделял:

По време на изповед предлагам ма младите, и особено на интелектуалците, един духовен труд, който обхваща пет точки:

продължава>
 
Христос не ни предаде две Евангелия - по едно за монасите и за хората в света
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 14 Март 2018 09:33
молитва

Животът на вярата при въображаемия християнин се ръководи от жизнения принцип на безболезнения духовен живот. Като екстровертен тип християнин той раздува до желаната степен „обективните”, както заявява, трудности, които правят невъзможен евангелския живот, в условията на земния живот. Мъчителната рутина на всекидневния живот, привидното отслабване на човешкия телесен и душевен организъм от тежестта на проблемите на съвременната реалност и най-вече изтощителният стрес на всеки човек от нашата епоха, не са подходящата екзистенциална рамка за духовната аскеза, която Църквата търси.

продължава>
 
Вярата е тайна, която може да бъде споделена
Написано от Василий Бурандасов   
Вторник, 13 Март 2018 08:34

Василий БурандасовВярата е отговорът на човешката душа, когато тя се среща с Бога. Тази среща не може да бъде „организирана”. Нито за себе си, нито за някой друг. Това е тайна.

След тази среща човешкото сърце може да отговори, а може и да замълчи. Да, може да отговори по различни начини. Вярата – това е твоята лична връзка с Бога.

Вярата при всеки човек се ражда по различен начин. За едни тя се ражда много трудно, с много мъки. За други - чрез радост. Всеки човек е уникален, което означава, че и неговият път към Бога е уникален.

Но все пак вярващият човек може да помогне на всеки, който търси Бога. Той не може да докаже, но може да покаже с пример от живота си, че след тази среща животът му е станал различен. Че се е се родил нов човек. И че този нов човек живее с Христос, диша с Христос и че без Христос той вече изобщо не може да живее.

продължава>
 
Св. Григорий Двоеслов, папа Римски
Понеделник, 12 Март 2018 08:04

папа ГригорийСвети Григорий, папа Римски, който заради красноречивите си беседи бил наречен Двоеслов, или Събеседник, се родил в Рим. И двамата му родители, баща му Гордиан и майка му блажената Силвия, били от благороден сенаторски и богат род.

Но произходът на свети Григорий бил благороден не толкова затова, че родът му бил сенаторски, колкото поради благочестивите и свети хора, които били родственици на Григорий. Така блаженият Феликс, Римски папа, бил чичо на Григорий Двоеслов. Света Тарсила, която преди смъртта си видяла Господ Иисус да идва към нея, и блажената Емилиана, която заедно с Тарсила се сподобила с вечния небесен живот, били лели на Григорий. А също и Силвия, майката на светителя, била причислена от Римската църква към лика на светиите.

продължава>
 
Неделя Кръстопоклонна
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Неделя, 11 Март 2018 10:37

snamibogВ събота на третата седмица на Великия Пост, от незапомнени времена по средата на църквата се изнася кръст и цялата следваща четвърта седмица се нарича Кръстопоклонна. Ние знаем, че Великият пост е подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на кръста ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни. Във връзка с това е уместно да си спомним за мястото на кръста, този най-важен, най-висш символ в християнската вяра.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.