Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Горко ми, ако съм останал сам, за да нямам проблеми и изпитания!
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 06 Септември 2018 13:13
кръст
 
Темата на днешното предаване беше предложена от един от вас. Обърнах се към един свой приятел, слушател на предаването, който преди няколко години създаде семейство, и го помолих: „Кажи ми някаква тема. Не съм измислил за какво ще говоря в следващото предаване. Ти за какво ми предлагаш да говоря?”. Той ме попита: „Имаш ли някакъв конкретен списък с теми?”. – „Не, има пълна свобода на действие. Затова предаването се казва „Невидими преходи”, за да можем да преминаваме от една тема в друга и да покажем, че всичко се съсредоточава в нуждата да се доближим до Бога, да станем съзнателни членове на Неговата Църква.”
продължава>
 
Програма на Седмицата на православната книга' 2018
Написано от Варненска и Великопреславска св. Митрополия   
Понеделник, 03 Септември 2018 13:57

плакат

Програма на Седмицата на православната книга

Варна, 10 - 14 септември 2018 г.

1125 години от Преславския събор

От 10 до 14 септември 2018 г. ще се проведе XX-то издание на Седмицата на православната книга, под надслов "1125 години от Преславския събор". Всички срещи се провеждат в зала "Пленарна" на Община Варна. Програмата включва представяне на нови книги, срещи на автори, издатели на православна литература с варненската публика.

10 септември (понеделник) 

18:00 ч. – Откриване

„Преславският събор от 893 година – историческа равносметка след единадесет века” – доклад от доц. д-р Тодор Тодоров, ръководител на Катедра „История и археология” към Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”

продължава>
 
Започва записването за новата учебна година в неделното ни училище
Понеделник, 03 Септември 2018 07:30
неделно

Започва записването на деца за новата учебна 2018/19 г. в Неделното училище "Св. Климент Охридски" към енорията на храм "Св. цар Борис" - гр. Варна, кв. Аспарухово.

Приканваме всички родители, които желаят децата им да посещават занятията в неделното училище, да ги запишат до 30-ти септември.

продължава>
 
Школата по математика към храма набира участници за новата учебна година
Четвъртък, 30 Август 2018 13:28
школа по математика

Школата по математика към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна започна набиране на кандидати за групите по математика от 4-ти до 10-ти клас за учебната 2018/19 година. Към момента има записани участници за 4-ти и 9-ти клас.

продължава>
 
Тайната на произволението
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Четвъртък, 30 Август 2018 12:50

теосисСъществува огромна стълбица от човешки реакции спрямо едно и също Божие слово. Точно затова човекът е Божий образ. Той е Божий образ, защото може да каже "да", но може да каже и "не" по един равночестен начин с Бога. И Бог уважава това "не". Бог не казва: „Той е камък, ще го разбия, за да го направя земя насила. Тук има грижи, нека направя нещо магическо да ги премахна, и така семето да поникне”. Бог уважава човешкото произволение.

Тайната на произволението на човека е велика. Не можем да я обясним лесно. Дълбинната психология и по-специално психоанализата се е опитала да обясни човешкото произволение, да види несъзнателните подбуди, да осветли едно друго пространство вътре в душата и да ни обясни защото човекът заема точно тази позиция в живота си, а не някоя друга.
продължава>
 
Бог върши чудеса, за да покрие човешката немощ
Понеделник, 27 Август 2018 10:06
св. ПаисийГрупа млади хора, незапознати с вярата, отишли при Стареца. Те били слушали за о. Паисий и им било любопитно да се срещнат с него. След като ги почерпил с локум и вода, седнал до тях, за да ги изслуша. Те му казали:
 
- Отче, искаме да извършите чудо в наше присъствие, за да повярваме в Бога.

- Един момент - отговорил той.

Влязъл вътре, взел нож и казал на шега:
 
- Застанете в редица! Ще ви отрежа главите и след това по чудесен начин ще ги залепя на мястото им. Но моля ви, не заставайте близо един до друг, за да не ги разменя.
продължава>
 
Св. Ириней Лионски
Четвъртък, 23 Август 2018 06:09

св. ИринейСв. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил в Смирна. Той бил ученик на смирненския епископ св. Поликарп.

"Аз живо помня – писал св. Ириней вече на старост – всичко, което ми разказваше Поликарп за своите беседи с Йоан Богослов, който говорил за Иисус Хростос, за Неговите чудеса и учения. И Поликарп вярно ни предаваше онуй, което бил чул от очевидеца на Словото на живота. Аз, по Божия милост, слушах всичко това с внимание и го записах не на хартия, а в сърцето си."

продължава>
 
Ходете на църква, за да почувствате Господ!
Написано от архим. Андреас Конанос   
Понеделник, 20 Август 2018 11:01

евхаристия

Всички ние, които ходим на църква, нека бъдем толкова влюбени в Христос, че другият да го вижда и да се приближава до нас. Казват, че любовта не може да се скрие. Ако сме влюбени в Господа и силно Го обичаме, цялата земя ще го види. И след като сега сме разпилени и разпръснати по цялата земя ние, християните, влюбени в Господа, слушатели на това предаване и на всички други предавания, и другите ще вкусят от Христос и ще кажат:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.