Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

16.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Бог не отмъщава, а обича
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 19 Януари 2017 13:04

изгрев

Когато четеш Евангелието, не го чети формално, недей да си мислиш: „Какво ме засяга мен това, което се казва в него, каква връзка има с мене? Къде да го приложа в живота си?“, защото Христос казва: „Това, което искате да направя за вас, направете го и вие за другите“. Харесва ли ти това? Харесва ли ти, че всеки път, когато казваш нещо, се отваряш малко в живота?

продължава>
 
Св. Атанасий Велики
Сряда, 18 Януари 2017 06:18
св. Атанасий Велики

Тропар, глас трети

Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата на Божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие, защото, като си проповядвал проповядвайки Сина Единосъщен на Отца, си посрамил Ария. Отче преподобни, Христа Бога моли да дарува нам велика милост.

Св. Атанасий Велики се родил през 295 г. в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование, но още преди да го завърши, една случка предопределила неговата съдба. В 312 г. за александрийски архиепископ бил поставен св. Александър. Наскоро след това, като очаквал идването на някои клирици, архиепископът стоял на прозореца и гледал към морето. Една интересна картина привлякла вниманието му.
продължава>
 
Проповед за св. Антоний Велики
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Вторник, 17 Януари 2017 06:50

св. Антоний ВеликиНе служим всеки ден и затова подминаваме имената на светци и учението на светци, от което бихме могли да научим толкова много, но за което рядко някой си спомня. Така вчера се празнуваше паметта на основоположника на монашеския подвиг в египетската пустиня свети Антоний Велики, в чиято памет и чест са кръстени всички, които впоследствие са носили това име, включително и основоположника на руското монашество Антоний Печорски.

Искам да обърна вашето вниманието върху само едно събитие от неговия живот. Той отишъл в пустинята, пръв от всички подвижници, за да се бори със злото, което съществувало в неговото сърце. Той не бягал от света: той се отдалечил в пустинята за единоборство, за да се пребори лице в лице със злото – по-комплексно, по-страшно и по-разрушително от злото, което ни обкръжава в света.
продължава>
 
Благодарността към Бога
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 15 Януари 2017 07:00

о. Александър(Неделя на 10-те прокажени)

Ако се вгледаме внимателно в живота, който кипи около нас, не може да не забележим една интересна и многозначителна закономерност – отношението и чувствата ни към Бога се пренасят и резонират в отношението ни към хората. Който вярва в Бога, обикновено има доверие и към себеподобните; който обича Бога, обича и ближните си.

продължава>
 
Нямаме врагове! Не съществува такъв враг, когото да си струва да намразиш
Написано от архим. Андреас Конанос   
Петък, 13 Януари 2017 12:53

Конанос

Бог не ни сравнява с никого

Попитах едно дете: „Когато съгрешаваш, как чувстваш Бога пред себе си?“. То ми каза: „Да ме гледа с недоумение, да ме съжалява и да се ядосва“. Друго ми сподели: „Чувствам, че Бог ме наказва“. Светците ни казват, че когато съгрешаваме или когато сме съгрешили в живота си, чувстваме как Бог ни прегръща по-топло, по-горещо, с по-голяма любов, защото тогава имаме по-голяма нужда от това. Бог обича всяко Свое творение, обича тебе, обича мене, не само когато сме добри, но и когато правим грешки, когато падаме.

продължава>
 
Св. Сава Сръбски - светецът, чието почитане започна от България
Написано от доц. д-р Павел Павлов   
Четвъртък, 12 Януари 2017 07:04

св. СаваРастко Неманич (св. Сава) е син на великия жупан Стефан Неман, също канонизиран като светец под монашеското си име св. Симеон. Още млад Сава приел монашески сан и заедно със своя баща създал Хилендарския манастир. Макар и монах, той участвал дейно в политиката на Сръбското кралство.

Делото на неговия живот обаче било учредяването на самостоятелната Сръбска архиепископия (1219 г.). Сава проявил завидни качества на дипломат и църковен политик, като получил признание от Вселенската патриаршия. Той бил в приятелски отношения с цар Иван Асен ІІ и подкрепил идването на власт на неговия зет крал Стефан Владислав (1234 г.). Св. Сава осъществил две пътувания в Близкия Изток (Александрия, Йерусалим, Антиохия и др.), като изпълнявал и дипломатически поръчения на цар Иван Асен ІІ.

продължава>
 
Бог не ни дава много, защото ще се възгордеем
Написано от о. Николай Лудовикос   
Сряда, 11 Януари 2017 14:32
Лудовикос

И  какво още да кажа? Защото време не ще ми стигне, да разказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтая, за Давида и Самуила и за другите пророци,които чрез вяра победиха царства, вършиха правда, получиха обещания, затулиха уста на лъвове, угасиха огнена сила, избягнаха острието на меча, от немощни станаха крепки, бидоха силни на война, обърнаха на бяг чужди пълчища, жени приеха умрелите си възкръснали; други пък бяха измъчени, като не приеха да бъдат освободени, за да получат по-добро възкресение; други пък изпитаха подигравки и бичове, а също окови и затвор, с камъни бидоха избити, с трион рязани, на мъки подлагани; умряха с меч убити, скитаха се в овчи и кози кожи, лишавани, оскърбявани и измъчвани. . . (Евр 11:32-37)

продължава>
 
Светлината възсия, но сияем ли ние в тъмнината?
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 07 Януари 2017 19:03
митр. Антоний
 
Неделя след Богоявление
 
В името на Отца и Сина и Светия Дух.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 121

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.