Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Иди си от мене, Господи, понеже съм грешен човек
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 23 Септември 2018 06:07
св. Петър и Христос

Първа Неделя след Неделя подир Въздвижение (Лука 5:1-11)

Като слушаме днешния евангелски разказ за улова на риба и ужаса на aпостол Петър, когато той внезапно разбрал и почувствал Кой се намира до него в онази паянтова лодка, ние изпитваме или навярно – сме длъжни да изпитаме страх заради тази лекота, с която се приближаваме към Бога, очаквайки от Него да се срещнем лице в лице.

продължава>
 
Митр. Николай Месогейски: Годините, в които живеем, са потресаващи заради случващите се промени
Четвъртък, 20 Септември 2018 05:12

митр. Николайинтервю на Карпасийския епископ Христофор с Месогейския митрополит Николай

- Какво смятате за всичко това, което става и се говори за последните събития (есхатона)? Какво е есхатологията за Църквата?

- Нашата Църква обгръща и настоящето, за което говори с особен интерес, когато казва "ето сега време благоприятно, ето сега ден на спасение"; думата сега има много голямо значение. Това е моментът, в който се води духовната борба на християнина и той трябва да бъде оползотворен. Също така Църквата уважава миналото, нашето предание, това богатство, което представлява основа на духовния живот и е израз на богословския опит на нашите св. отци, върху който се гради нашият духовен живот и нейния богословски ход. И, трето, тя гледа към бъдещето с голямо свещено очакване. Когато казваме "чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век", това е един есхатологичен израз и отнасяне към нашето вечно назначение и вечно бъдеще.

продължава>
 
Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София
Понеделник, 17 Септември 2018 06:09
 
св.мчци Вяра, Надежда и Любов и майка им СофияПри царуването на император Адриан в Рим живеела една вдовица, по рождение италианка, на име София, което в превод означава премъдрост. Тя била християнка и съобразно с името си водела благоразумен живот.

В честното си съпружество София родила три дъщери, на които дала имената на трите християнски добродетели: първата нарекла Вяра, втората - Надежда, а третата - Любов. Пък и какво друго е можела да роди християнската премъдрост, освен угодни на Бога добродетели? Скоро след раждането на третата дъщеря София изгубила съпруга си. Останала вдовица, тя продължавала да живее благочестиво, угаждайки на Бога с молитва, пост и милостиня. Тя възпитавала дъщерите си като премъдра майка: стараела се да ги научи да проявяват в живота онези християнски добродетели, чиито имена носели.

продължава>
 
В памет на светителя Киприан, митрополит Киевски
Неделя, 16 Септември 2018 11:39

св. Киприян ЦамблакСвети Киприан, митрополит Киевски и всеруски чудотворец, бил родом от България (от Търново, бел.ред.) и се отличавал със светия си живот (1), голямото си любомъдрие и начетеност в свещените книги (2). Той назидавал всички със своето боговдъхновено учение и душеспасителни наставления. Свети Киприан ревностно се подвизавал в делото на непрестанното учителство (3), наставлявал паството си да пребивава в страх Божий, всячески да се въздържа от смехотворство и празнословие и особено да усърдства в молитвата и истинското покаяние.

Той обичал тихия, безмълвен живот и затова често се оттеглял в своето митрополитско село Голенишчево*. Това безметежно място било разположено между две реки - Сетун и Раменис, и било заобиколено с гъста гора. Тук той построил храм в името на тримата светители Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст. Тук ръкополагал епископи и свещеници и усърдно се занимавал с преписване и превод на много свещени книги от гръцки на славянски (4) език. Той написал и житие на великия чудотворец светителя Петър, митрополит на цяла Русия (5).

продължава>
 
Слово за Въздвижение на Кръста Господен
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Четвъртък, 13 Септември 2018 22:26
въздвижение

Днес ние празнуваме намирането на Животворящия Кръст Господен. За нас кръстът е знак за Божията любов към нас. Знаем, че на Кръста е бил разпънат Господ. Знаем, че на него Той е умрял с дълга, страдалческа, човешка смърт. Но чувството за реалността на смъртта на Богочовека рядко ни пронизва с този ужас и трепет, които трябва да живеят винаги в нашите души.

продължава>
 
Детето е гладно най-вече за любов
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 13 Септември 2018 14:02
молещо се дете

продължение от: Горко ми, ако съм останал сам, за да нямам проблеми и изпитания!

Веднъж при мен дойде един баща. Отдалеч усещах, че пуши, миришеше на цигари. Той ми каза: „Поговори малко с детето ми, понеже разбрах, че теб те слуша, кажи му да спре цигарите. Сега в училището разбрах, че пуши, а и дрехите му миришат на цигари”. Аз му отговорих просто: „Искаш да говоря с него за нещо, за което ти не помагаш у дома?”. Искаш да кажа на детето ти да не ругае, докато ти постоянно ругаеш и хулиш? Искаш детето ти да не ругае, а ти да ругаеш? Искаш детето ти да не пуши, а ти да пушиш? И му казах: „Вие сигурно пушите?”. Той се обърна и ми каза: „Е, при мен е друго, аз съм възрастен!”. Да, при теб е друго, но детето от тебе гледа и именно това ми отговаря, когато говоря с него: „Отче, и моите така правят. Няма причина да не пуша. Не са ми обяснили защо не трябва да пуша”. Аз колкото и да обяснявам, колкото и да говоря, ако детето не намира у дома това, за което говорим, като продължение на духовния живот и като основа на духовния живот, нищо няма да се получи.

продължава>
 
Ако кажем веднъж „искам Бога”, Той никога не ни забравя
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Вторник, 11 Септември 2018 12:14
Лудовикос

Въпрос: Природната воля на човека се изразява чрез природата. Искам да правя нещо и това се изразява от моята природа. Произволението на човека откъде извира? Откъде се изразява? Как започва? Не започва ли от природната воля?

продължава>
 
Зорница на незалязващата светлина
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 08 Септември 2018 09:47

Рождество БогородичноРождество Богородично

На днешния ден светата Православна църква чества едно велико и радостно събитие, поставило началото на човешкото спасение – раждането на Пресвета Дева Мария.

В Свещ. Писание няма подробности за живота на Божията Майка, но преклонението и обичта към нея са толкова силни, искрени и дълбоки, че всичко, свързано с нейната личност, св. Църква ревниво е събрала и надеждно съхранила в своето Предание.

Родителите на св. Дева, Йоаким и Анна, били богати хора със знатен произход и водели благочестив и праведен живот. Едно нещо обаче не достигало, за да бъде пълно семейното им щастие – нямали деца. Знаем, че при евреите това се смятало за тежко Божие наказание и истинско безчестие. Затова съпрузите усърдно и непрестанно се молели Бог да им даде чедо, но годините минавали, а те все още нямали рожба и пренебрежението и презрението на съгражданите им ставали все по-силни.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.