Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
възнесение
Грях и свобода (втора част)
Написано от о. Николай Лудовикос   
Петък, 30 Март 2018 12:43

 

православният път

продължава от тук

Защото, докато бяхте роби на греха, бяхте свободни от правдата. А какъв плод имахте тогава?

Какъв плод имахте? Какво помните от всичко това? Какво добро помните и какво ви остана? Нищо. Всичко това прилича на смърт. Чувствате, че сте вкусили смърт и тление. Когато човек - ни казва психологията - се наслаждава прекомерно на себе си, той чувства по-силен страх от смъртта и въобще чувства страх от разрухата. Абсолютната наслада има болка в себе си и затова съществува голям проблем в нас. Плодът, който остава в нас от целия този път, изглежда е точно обратното на това, което очакваме. Не една пълнота, а една голяма празнота. Чувстваме се празни. Защо? Защото душата на човека се изпълва истински с нещо, което е много по-висше и красиво от това вътрешно раздробяване.

продължава>
 
Светогорски слова: Светостта не е само отсъствие на греха, но и присъствие на Светия Дух
Четвъртък, 29 Март 2018 18:55
монаси

Никоя аскеза не причинява толкова полза и благословения, колкото лишаването от сън, което има за цел молитвата. Чрез бдението в молитвата, когато очите се затварят за сън, именно тогава се отварят истинските очи на душата.

***

- Геронда, как успявате да спазвате такива изтощителни пости?

- Ако човек има  у дома си мъртъв роднина, има ли желание да яде и пие? Не. Така и ние, християните, които си припомняме спасителното страдание на Иисус Христос, нямаме желание за ядене и пиене.

продължава>
 
Великденски четения във Варна
Сряда, 28 Март 2018 11:41
плакат

Традиционните „Великденски четения” ще се състоят във Варна. Те се провеждат с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се организират от църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”. Предвидена е следната програма: 

продължава>
 
Енорийски лист, 24-ти брой
Вторник, 27 Март 2018 13:59
корица 24 брой

От печат излезе 24-ти брой на Енорийския лист "С нами Бог", издание на храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. Акцентите:

продължава>
 
Благовещение. Бог може да дойде и в нашия живот
Написано от архим. Варнава Янку   
Събота, 24 Март 2018 20:51
Благовещение

Света Богородица приела благата вест, че ще стане стълба, по която Бог ще слезе на земята и всички ще съучастваме в тази радост, защото чрез нея всеки може да благовести това обещание и очакване на Бога. Всеки един може да стане богородец, да приеме тази блага вест за присъствието на Бога в живота му. Следователно ние празнуваме не просто едно историческо събитие, а едно екзистенциално, духовно събитие, че всички имаме благата вест, благото обещание, че Бог може да дойде в живота ни, Бог да стане видим в живота ни и да намерим нашето реално съдържание. Следователно същността в отговора на въпроса "кой е християнинът и какво е духовният живот?" е тази - да живеем с очакване на Бога, Благовещението да стане състояние на живот, наше убеждение, че всички имаме това благо обещание, че можем да се осветим, да се съединим с Бога, и Бог да се открие в живота ни.

продължава>
 
Светоотеческият човек като жив образ на Христос
Написано от Йоан Корнаракис   
Петък, 23 Март 2018 13:14
св. отци

На въпроса как е бил създаден светоотеческият човек или откъде е дошла неговата духовна ипостас и откъде се появил в центъра на преданието на Църквата, отговорът е един: от последователното преживяване на евангелското слово. Той се поражда от страниците и духа на Христовото Евангелие. Ето как.

продължава>
 
Евхаристийният начин на живот
Написано от Димитрис Караянис   
Четвъртък, 22 Март 2018 14:45
евхаристия

Депресията се превръща в най-голямата заразна болест на съвременния свят. Безсилието за черпене на удовлетворение от живота, чувството за разочарование и дистимия (лека форма на депресия) са на път да засегнат и да характеризират за големи групи от населението.

Поколения, които се бориха за своето оцеляване и изпълниха своя дълг, затвориха своя цикъл уморени и питащи се.

продължава>
 
Грях и свобода (първа част)
Написано от о. Николай Лудовикос   
Понеделник, 19 Март 2018 10:38
скъсани вериги

А като се освободихте от греха, станахте роби на правдата. Говоря по човешки, поради плътската ваша немощ (Рим. 6:18)

Защо (св. апостол Павел) казва това? Защото обикновено в нас объркваме понятието за грях, свобода и правда. Грехът обикновено се разбира като свобода. И горко, ако не е така. Горко, ако човек не е свободен да греши в живота си. Защото тогава ще си мисли, че грехът е свобода. Затова трябва да имаме свободата да грешим, както и да оставяме другите свободни да грешат. Сам Бог ни оставя свободи да съгрешаваме. Евангелието е пълно с увещания от рода "който иска да Ме последва", "ако някой иска". Свободата е първостепенният елемент, на който Бог се позовава, защото свободата е Неговият образ върху нас и не съществува духовен живот без свобода.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.