Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

18.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Програмата за Богоявление в кв. Аспарухово
Вторник, 03 Януари 2017 14:49
надпревара

Представяме на вашето внимание програмата за провеждането на големия християнски празник Богоявление на 6 януари 2017 г. във варненския квартал Аспарухово:

8,00 ч. - Утреня в храм "Св. цар Борис"

продължава>
 
1 януари - Обрезание Господне и св. Василий Велики
Написано от св. Николай Велимирович   
Неделя, 01 Януари 2017 06:14
 
Обрезание Господне1. Обрезание на Господа и Бога и Спасителя наш Иисуса Христа. В осмия ден след рождението Си, божественият Младенец бе донесен в храма и обрязан според съществуващия още от времето на Авраам закон в Израил. По този повод Му бе дадено името Иисус, както бе благовестил архангел Гавриил на Пресветата Дева. Старозаветното обрязване предобразява новозаветното кръщение. Обрезанието на Господа показва, че Той е приел върху Себе Си истинско човешко тяло, а не привидно, както по-късно са учели за Него еретиците.
продължава>
 
Размисли за съжителството преди брака, гражданския и църковния брак
Написано от архим. Варнава Янку   
Четвъртък, 29 Декември 2016 11:35

mariage

Дали третирането на съвременни проблеми, които засягат семейството, е въпрос на Църквата?

Семейството може много по-ефективно да бъде обслужено от група психолози и социални работници.  Тук съществува един въпрос, който трябва да ни накара да се замислим. Днешният църковен живот в много случаи се опитва да докаже полезността на Църквата в света, оскърбявайки нейната природа. Нима нейната роля е да решава проблемите на хората, за да изглежда успяла? Нейната тревога да покаже колко е успяла в съвременната социална действителност я ограничава и показва нейната секуларизация.

продължава>
 
В Господа се престави нашата обична леля Пасхалина
Вторник, 27 Декември 2016 15:25
леля Пасха

Днес сутринта, навръх Стефановден, в Господа се престави нашата обична енориашка леля Пасхалина. Тя беше една от жените, които удържаха православната вяра в Аспарухово в трудните атеистични години и до последно се стремеше винаги да е в храма и да помага на църквата. Висок пример за християнско благочестие.

продължава>
 
Първият мъченик за Христос – св. Стефан
Написано от св. Йоан Златоуст   
Вторник, 27 Декември 2016 05:01
свети СтефанДа увенчаем с цветя похвалата за Стефан и да го обсипем с рози и хвалебни песни. Сам той вече се увенча с победните награди на вярата. Въпреки че е написано: И не бойте се от ония, които убиват... (Мат. 10:28), привързаността към тялото се преодолява трудно. Но когато този юноша решил да приеме венеца на мъченичеството, всяка трудност изчезнала; той напълно победил страха. Не се боял от яростта на първосвещениците, не се уплашил от дързостта на свещениците, не се ужасил от словата на старейшините и не се смутил от заплахите на книжниците, нито от речите на лъжесвидетелите, а с някаква благородна решимост бързал на борба за Христа.
продължава>
 
Христос се роди!
Написано от св. Николай Велимирович   
Неделя, 25 Декември 2016 06:20
Рождество

Когато казваме „Христос се роди", това означава „Месията се роди", или „Царят се роди", или „Спасителят се роди".

Поздравявайки се така, ние свидетелстваме един на друг, че в света е дошъл Онзи, Който е трябвало да дойде заради спасението на човешкия род, и че друг освен Него не трябва да чакаме.

продължава>
 
На Рождество Христово се нуждаем от смисъл
Събота, 24 Декември 2016 13:29
Рождество

Интервю с Месогейския митрополит Николай

- Нашето предаване има социална тематика, обикновено обсъждаме проблемите на осигуряването, но въпросът ни към Вас днес е дали Рождество Христово може да даде на хората по-голяма сигурност от социалното осигуряване, например?

- Най-голямата осигурителна компания е вярата, както и най-добрата банка - тя има най-високата лихва, защото малко даваш, а много вземаш. Такава е Църквата. Вярата може да даде тази свята сигурност, това "осигуряване", защото Бог няма да остави този, който се уповава на Него. Бог ще бъде с него и така ще насити неговата душа, че няма да се нуждае от друго.

продължава>
 
Излезе от печат книгата на Иван Илин "За съпротивата на злото със сила"
Четвъртък, 22 Декември 2016 19:40
корица-лице

Излезе от печат книгата на руския писател и религиозен философ Иван Илин "За съпротивата на злото със сила". Книгата е  издание на Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна и излиза с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 120

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.