Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Агресията и нейните корени - покана за беседа
Написано от Анастас Анастасов, Сдружение Отвори очи   
Петък, 13 Октомври 2017 12:48
агресия

Братя и сестри,

За трета поредна година сдружение “Отвори очи” организира кампанията “Православните семейни ценности”, като тази година темата е срещу агресията.

продължава>
 
Духовни закачки - първа част
Написано от архим. Максим Кирицис   
Петък, 13 Октомври 2017 12:17
архим. Максим Кирицис

Архимандрит Максим Кирицис е игумен на манастира „Св. Дионисий Олимпийски”, в чиито архондарик о. Николай Лудовикос изнася своите беседи. Самият игумен също e изнесъл стотици беседи досега. Няколко от тях са публикувани в български сайтове. Тук ви предлагаме събрани анекдоти, разказани по време на беседите:

продължава>
 
Празнуваме паметта на св. Мартин Милостиви
Четвъртък, 12 Октомври 2017 05:40
 
свети Мартин ТурскиНа 12 октомври празнуваме паметта на светия наш отец Мартин Милостиви, епископ на град Тур (град в Галия (днешна Франция), намиращ се на ок. 350 км югозападно от Париж). Той произхождаше от Панония, от родители езичници. Още от ранна възраст повярва в Христа и не обръщаше внимание на външното си образование, а се грижеше да напредва в Християнското учение и в науката на науките - тази за спасението на душата. Съвсем млад, на 12-годишна възраст той изпитваше желание да води уединен подвижнически живот по примера на преподобни Антоний, но баща му насила го изпрати да служи във войската в офицерски чин. Въпреки това Мартин и във воинското си звание живееше добродетелно и благочестиво.
продължава>
 
Най-трудно е съвършеното възпитание на децата
Написано от архим. Андреас Конанос   
Сряда, 11 Октомври 2017 13:16
възпитание

Децата не търсят съвършенство от възрастните. Никога. Те не искат ние да бъдем непогрешими или безгрешни. Децата знаят, че всеки път, когато се правим на безгрешни, ставаме лицемери. Децата знаят, че когато се правим на добри, говорим лъжи и осмиваме „себе си и един другиго”. Те не търсят съвършенство. Те обаче търсят искреност; автентичност на етоса, почтено поведение; уважение първо към самите себе си и след това към тях самите. Те търсят духовен труд, да почувстват, че сме се потрудили в душата си и се отнасяме  сериозно към това какво ще рече живот, свят, Църква. Те търсят да видят дали сме личности. Когато виждат, че нашето поведение е раздвоено и изкуствено, когато влязат в съприкосновение с нашето лицемерие, те не издържат. Тях ги ужасява не просто някой наш грях, а постоянният театър, който доброволно играем.  Децата уважават грешните хора. Всичко в тях обаче рухва най-вече заради нашето лицемерие.

продължава>
 
Голямото значение на малките неща
Написано от о. Ясен Шинев   
Вторник, 10 Октомври 2017 12:36
малкото добро

Когато човек започва да води духовен живот в Христа, усеща в себе си неща, които никога преди това, дори и не е предполагал, че може да изпита. Навлиза в един нов свят, който не се подава на обичайните закони на логиката и обикновеното социално поведение. Той заприличва на дете, което напуска една стара стая, която му е омръзнала с нейната подредба и играчки и отваря вратата на нова, която е облята в светлина и препълнена с нови и интересни предизвикателства, причудливи и почти неразбираеми. Той се нахвърля върху тях и жадно я преоткрива, като с романтика и искрена страст докосва и иска бързо е веднага да опита от всичко. Съветите на хората, които са опитни от него не винаги могат да го спрат и той продължава и продължава да се наслаждава на този нов свят.

продължава>
 
Възкресяването в Наин
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 08 Октомври 2017 06:01
наинската вдовица
 
Трета Неделя след Неделя подир Въздвижение
 
Господ Иисус Христос действа постепенно, стъпалообразно, даже бавно за нашите ограничени сетива. Дълъг е пътят от раждането в пещерата до Витлеем до Възкресението в пещерата до Голгота. Само шепа хора знаят кое всъщност е безпомощното бебе, огласило с плача си рождественската нощ, и кой всъщност е Възкръсналият от мъртвите, чието сияние огрява пасхалната нощ.
продължава>
 
От печат излезе Православен молитвеник за болящи
Петък, 06 Октомври 2017 13:08
корицаОт печат излезе „Православният молитвеник за болящи”, който беше представен от Синодално издателство по време на Седмицата на православната книга, но по технически причини беше удължен срокът за отпечатването му. Подборът на молитвите в него е направен от Православното християнско сестринство „Свети жени Мироносици” при храм „Св. цар Борис” в кв. Аспарухово, Варна.

От създаването си през юни 2015 г. сестринството продължава своята мисия: „да принесе като драгоценно миро плодове на любов, милосърдие, взаимопомощ, братство и сърдечен плам пред Бога”. Всяка неделя след Литургията енориаши, сред които и жени от сестринството, посещават Онкологичната болница в кв. Аспарухово, срещат се с болните, стараят се да ги подкрепят в страданията им. Така се ражда и идеята за молитвеника – да има подборка, която да им предложат, нещо специално за тях. Затова включват и акатиста, който се чете пред иконата Пресвета Богородица - Всецарица, помогнала на много болящи да се излекуват от ракови заболявания. Така освен в храма (всяка събота след вечерната служба) те ще могат и сами да се обръщат с молитва към Бога и Божията Майка за своето избавление.

продължава>
 
Решение без Христос не съществува
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Вторник, 03 Октомври 2017 11:12
Лозата

Виждаш някакви напрегнати лица. Сякаш се измъчват. Сякаш постоянно се стремят да докажат нещо - че са прави, добри, нравствени, благочестиви.

Сякаш искат да впечатлят другите с техния външен вид, способности, интелигентност, благоговение.

Сякаш се стремят да не опровергаят очакванията на другите, които реално са техни собствени очаквания.

Напрягат се, за да не паднат в очите на другите.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 134

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.