Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
От днес започва Петровият пост
Понеделник, 12 Юни 2017 05:12

светите Петър и ПавелОт днес православните християни встъпват в поста за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, който ще отбележим на 29 юни. Продължителността на този пост всяка година е различна и зависи от пасхалията, като в църквите, които спазват поправения юлиански календар дори в някои случаи липсва. Петровият пост възниква от древни времена в християнството, като първоначално е бил свързан с празника Петдесетница.

продължава>
 
Всеки от нас е призван към святост. Неделя на всички светии
Написано от архим. Варнава Янку   
Събота, 10 Юни 2017 20:14
вси светии

В Неделята след Петдесетница Църквата почита всички светци, за да покаже, че плодът на Светия Дух, целта на духовния живот и причината за съществуването на човеците е светостта. Когато ние чуваме думата „святост”, тя ни се струва нещо далечно, ужасява ни малко и си представяме някакви свръхчовеци, дори обвити с някаква митичност.

продължава>
 
Без маски в молитвата
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 09 Юни 2017 20:29
молитва

Настъпват моменти, в които молитвата се губи, както изворът, който те е освежил и сега земята жадно го поглъща. Не намираш думи в теб. Понякога губиш дори разположението да говориш с Бога. Това обаче не трябва да ни ужасява, защото такава е човешката душа и целият ни живот. Едно вълнуващо се море - веднъж неговото затишие услажда погледа ни, а друг път вълните му плашат сърцето ни. В онези момент, в които всичко изглежда трудно и вяло, и навярно сме на предела на нашето търпение  и издръжливост сред скръбта, нека се научим да бъдем искрени в нашата връзка с Бога.

продължава>
 
Високомерието и почитта - лесно бягство във въображението
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 07 Юни 2017 12:37
 
Горд и високомерен е човекът, който издига себе си над самия себе си, над реалното си Аз. Към същата категория принадлежат и другите хора, които издигат себе си чрез техните егоистични особености. Такива са самохвалкото, горделивецът и т.н.

Издигането на Аз-а над неговите граници е една вертикална проекция, а резултатът от това е, че картината на човека аксиологически се раздува до границите на една лъжлива, фалшива, идеална, нереална, т.е. въображаема картина. Реалната картина на високомерния и горд човек се простира във всички посоки и той се надува  като „петел”, оттук и народния израз за този човек „надут като петел”. Надува се като петел!

продължава>
 
Слово за празника на Светия Дух
Написано от Ливански митр. Георги Ходр   
Понеделник, 05 Юни 2017 05:27

Светият ДухВсички Господски празници напомнят някакво събитие: Рождество, Преображение, Възкресение. А в деня на Светия Дух почитаме Неговата личност и то в деня след Петдесетница. Това е тази Ипостас, Която се свързва непосредствено с нас чрез благодатта, като с това се изобразява в нас Христос, така че ние ставаме едно в Христа по пътя ни към Отца.

Божият Дух е бил заедно Отца преди сътворяването на света и е почивал върху Предвечния Син. Чрез Неговото действие Синът се въплъти в девическата утроба.
продължава>
 
Облечени със сила отгоре. Петдесетница
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 04 Юни 2017 06:12
Петдесетница

Днес, осмата неделя след Великден, е големият християнски празник св. Петдесетница. На този ден Светият Дух слязъл над апостолите и над онези, които били събрани с тях в една йерусалимска горница (Деян. 2:1-4). Приемането на Светия Дух преобразило апостолите, изпълнило ги със сила, вдъхновение и чудни дарби. На този ден св. апостол Петър произнесъл пламенно слово, което завладяло многолюдното множество и извикало сълзи на покаяние. Три хиляди души се кръстили в името на Иисуса Христа и се присъединили към апостолите. Затова днешният ден се празнува като рожден ден на светата Църква. Родена днес и приела Светия Дух, Църквата го притежава и носи в пълнота и съвършенство и го дарява на всички вярващи.

продължава>
 
Черешова задушница
Написано от Златина Каравълчева   
Събота, 03 Юни 2017 06:04
черешова задушница
 
Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 3 юни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден.
продължава>
 
Св. Паисий Светогорец и пророчествата му
Написано от Лимасолски митрополит Атанасий   
Петък, 02 Юни 2017 12:09
св. Паисий Светогорец

Само пророци тълкуват пророците. Само тези, които имат дарбата на пророчеството, могат да изтълкуват дадено пророчество. Пророчеството е една загадка и много пъти съдържа образи, символи и не можем да знаем за какво точно се говори, а човек (само) предполага. Може да означава едно, но може да означава и нещо друго.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 128

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.