Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
възнесение
Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
Събота, 07 Април 2018 14:46
митр. ЙоанВъзлюбени в Господа честни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

Христос Воскресе!

Пасхалният светъл празник отново дойде в нашия живот, като откри възможност за всеки, който желае да се докосне до Възкресението Христово. Чрез благочестивото съприкосновение до тази тайна ние придобиваме особено знание. То, за разлика от обикновеното знание, не съдържа рационални истини, които изискват доказателства, а жив религиозен опит – опита на общението с Бога.

Чувството, което обхваща всеки вярващ човек, литургически преживяващ празника на Светата Пасха, може да се назове с една дума – радост. Радостта е особено състояние на човешкия дух. Преди всичко това е покой, защото смутеният дух не може да пребивава в радост. На езика на Свещеното Писание всичко това се нарича блаженство, а по житейски – щастие. Когато е радостно на сърцето, тогава човек е щастлив и именно в такива минути на радост човеците са готови много да пожертват.

продължава>
 
Пасхално слово на св. Йоан Златоуст
Написано от Св. Иоан Златоуст   
Събота, 07 Април 2018 17:12
Възкресение
 
Който е благочестив, който истински почита Бога и Го обича искрено, нека се наслади от това хубаво и светло тържество на преславното Христово възкресение, което сега празнуваме и в което Господ тъй дивно показа и Своята благост към човешкия род, и Своята премъдрост в изкупването му от вечна погибел, и Своята сила над враговете на нашето спасение!
продължава>
 
Беседа на Разпети Петък
Написано от св. Николай Велимирович   
Четвъртък, 05 Април 2018 22:53
Разпятие Ставроникита

Ето ден, който е целият нощ.

Отсъствието на слънце на небето и липсата на разум и сърце на земята е направило от този ден най-черната и най-страшна нощ в потока на времето.

продължава>
 
Слово при Последованието на 12-те евангелия
Написано от митр. Иларион Алфеев   
Четвъртък, 05 Април 2018 14:21
Христос на кръста

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Ние чухме днес дванадесетте евангелски откъса, посветени на страданията и смъртта на Кръста на нашия Господ Иисус Христос. Това повествование е дошло до нас благодарение на четирите евангелиста – Матей, Марк, Лука и Иоан.

продължава>
 
Велика Сряда - за чистотата на блудницата и блудството на "чистите"
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 04 Април 2018 06:04

Велика СрядаКазвали сме много пъти, че Църквата е парадоксално място, защото Божията любов е парадоксална за светската логика. В църковния опит не съществува справедливостта такава, както я знаем в света. Божията справедливост е парадоксална. Защото Бог има не справедливост, а милост. "Облегни се върху несправедливостта на Бога, която е Неговата любов", казва св. Исаак Сириец.

продължава>
 
Да дарим кръв на Велики Петък
Вторник, 03 Април 2018 11:46
blood drop

На 6 април 2018 г. - Разпети Петък - за пореден път ще се проведе кръводарителска акция под наслов "Кръвта няма аналог: дарете кръв - спасете живот". Организатори са Районен център трансфузионна хематология – Варна, Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис"- гр. Варна и Районно кметство "Аспарухово".
продължава>
 
Велики понеделник
Понеделник, 02 Април 2018 05:22
Безплодната смоковницаВ този ден – Велики понеделник – правим възпоменание за Йосиф Прекрасни и за изсъхналата смоковница, тъй като са свързани със страданията на Христос.

Старозаветният Йосиф се възприема като предобраз на страдащия Христос. Той бил любим син на патриарх Яков, поради което, а и заради духовната красота и целомъдрие, които притежавал, си спечелил завистта на братята си.

Завист, която с течение на времето прераснала в омраза. Братята му решили да се отърват от него и го продали за 20 сребърника на търговци, които също го продали в Египет за роб. Не след дълго, набеден от жената на царедвореца, че е посегнал на честта й, Йосиф бил хвърлен в тъмница. Но надарен от Бога с дар да тълкува сънища, той спечелил доверието на фараона, прославил се със своята мъдрост, бил възвеличен като спасител на народа и заел второ място след фараона над целия Египет.

продължава>
 
Величие и смирение. Вход Господен в Йерусалим
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 01 Април 2018 05:33
palm sunday
Днес празнуваме необикновен по съдържание и чуден по сми­съл празник. В християнската традиция Тържественият вход на Спасителя в Йерусалим, или както за краткост го наричаме Цвет­ница или Връбница, се празнува с много радост и цветя, с палмови и върбови клонки, с всички багри и ухания на разцъфналата про­лет. Ние сякаш се вживяваме в ликуването и възторга на хиляд­ните множества, следващи и посрещащи Господа Иисуса, Който, яхнал осле, съгласно пророчествата (вж. Зах. 9:9; Пс. 117:24-26). Влиза като Цар на мира в Йерусалим, за да отпразнува Своята последна Пасха. Ние се радваме с всички, мислено постиламе дрехите си пред Него и Го приветстваме с „Осанна на Давидовия Син! Благословен е Идещият в името Господне!”, но не виждаме сълзите в очите на Христа; не си задаваме въпроса какво точно става, кому е нужно всичко това и защо Господ Иисус го допуска.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.