Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Две чудеса на св. Димитрий Солунски в живота на стареца Филотей Зервакос
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Четвъртък, 25 Октомври 2018 21:34

св. ДимитрийСтарецът ме попита къде следвам и аз му отговорих:

- Геронда, следвам в Солун.

Тогава ме попита:

- Обичаш ли св. Димитрий?

- Разбира се, че го обичам!

- Трябва да го обичаш изключително много! Ще ти разкажа какво се случи с мен.

Когато бил млад и се опитал да отиде на Света Гора, турците, които тогава живеели в Солун, го заловили, затворили го в Бялата кула и той бил в много трудно положение. Ако помня добре, те възнамерявали да го набият и дори да го убият. Св. вмчк Димитрий обаче го избавил по чудесен начин, явявайки се на турците в образ на войн, който им попречил да му навредят. Но не само това. След това старецът дал обет пред светеца всяка година в деня, когато се чества неговата памет, да ходи в Солун и да служи в неговия храм.

продължава>
 
Човекът е сътворен не да има, а да БЪДЕ любов
Написано от Сисанийски митр. Павел   
Сряда, 24 Октомври 2018 12:07
митр. ПавелТова, което всички знаем и преживяваме, е кризата, която много пъти съществува в човешките отношения - криза, която очевидно става все по-голяма и радикална, след като безсилието за комуникация и контакт докосва дома на всеки един човек. Много пъти се опитваме да намерим начин да решим проблемите. Когато човек има благословението, радостта и честта да комуникира с млади хора, той вижда колко трагично става състоянието, тъй като обикновено младите първи чувстват безсилието за комуникация, след като съществуват деца, които са загубили усмивката си в собствения си дом. Много пъти ние, хората, търсим да намерим решение, но не го намираме, а увеличаваме безизходиците и ги правим по-трагични, особено когато са свързани със съвременния ритъм на живот, но и с помрачението, което съществува в ума на много хора, дори на онези, за които се предполага, че са образовани, именно за да се открие учението на Църквата, която говори за помрачаването на ума на човека, различавайки ума от разума - само по този начин човек може да разбере какво точно става.
продължава>
 
Какви опасности крият греховните страсти?
Написано от свещеник Валерий Духанин   
Понеделник, 22 Октомври 2018 13:23
о. ВалерийОт историята на Рим е известно, че Тарпея, дъщерята на началника на крепостта на Капитолия, изкушена от златните им гривни, се съгласила да пусне вражески войници в крепостта. Тя ги пуснала при условие, че войниците ѝ дадат всичките украшения, които носели на лявата си ръка. Войниците изпълнили обещанието си: предводителят им Гатиус пръв ѝ дал щита и гривната си, а войниците започнали да ѝ хвърлят своите скъпоценни украшения и щитовете, докато тя не умряла под тежестта им. Така едно малко желание станало причина за смъртта ѝ.
продължава>
 
Св. Иларион Мъгленски
Събота, 20 Октомври 2018 18:47
св. Иларион

Св. Иларион Мъгленски живял и действал като светител Мъгленски в дванадесетия век.

Той произхождал от благочестиви родители, които дълго време били бездетни. От това безплодие особено тъжна била майката. Тя често изливала скръбта си пред Божията Майка.

продължава>
 
Заветът на св. Йоан Рилски
Четвъртък, 18 Октомври 2018 20:43
св. Йоан РилскиАз, смиреният и грешен Йоан, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покров, земята - постеля и тревите храна. Но благият Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажда, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща обилно задоволи всичките ми нужди. И що да въздам на Господа за всичко, що ми даде? Много са Неговите благодеяния към мене, понеже от Своята света висота погледна милосърдно на моето смирение и ми оказа помощ да претърпя всичко - не аз, а Христовата сила, която е в мене - защото от Него е всяко добро дарование и всеки съвършен дар отгоре идва.
продължава>
 
Дали чрез кръста, който всички имаме, заплащаме за греховете си?
Написано от о. Николай Лудовикос   
Вторник, 16 Октомври 2018 11:58
о. Николай Лудовикос

Въпроси от аудиторията към о. Николай Лудовикос след беседата "Проблемът на църковните хора днес е, че не сме изцяло християни. Не създаваме впечатление за брак с Бога":

Въпрос: - Дали чрез кръста, който всички имаме, заплащаме за греховете си? Това схващане е широко разпространено.

продължава>
 
Познаваме себе си само в Христос. Притчата за сеяча
Написано от архим. Варнава Янку   
Събота, 13 Октомври 2018 20:23
Сеячът

Притчата за Сеяча. Сеячът е Господ, семето е Неговото слово, земята са хората, от които едни приемат словото, а други го отхвърлят. Един път семето, т.е. словото - пада на пътя и човек за момент чува словото, но след това става безразличен, или пада върху камениста почва, която не е дълбока и човек отхвърля словото Му; или попада  сред трън  - житейски наслади и грижите - които задавят словото. Съществува и добрата земя, където Божието слово дава плод.

продължава>
 
Как да намерим нашия човек за брак?
Написано от митр. Павел Сисанийски   
Петък, 12 Октомври 2018 12:50
венчание

продължение от тук

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.