Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Когато гладуваш за смисъл. Едно по-дълбоко разбиране на храната и поста
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 28 Февруари 2017 13:50
пост

Храна не е само това, което ядем, а нещо много по-дълбоко по отношение на нашето битие. Когато бебето е гладно, то не се насища просто и само чрез храната, а най-вече и главно чрез връзката. То гладува за връзка. Майката е хранителница, не защото дава своето мляко, а защото прелива  любов, обич и сигурност към своето бебе. Самото присъствие на майката е храна. Храня се означава, че насищам не просто тялото си, а най-вече моето битие, което гладува за смисъл.

продължава>
 
Неделя на Всеопрощението
Написано от Митр. Антоний Сурожски   
Неделя, 26 Февруари 2017 06:01

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Тази вечер встъпваме напълно във Великия пост. Всички предишни седмици бяха време, в което бяхме длъжни да се потопим в себе си, да произнесем над себе си внимателен, строг, очистващ съд. А сега встъпваме във времето, когато сме длъжни стъпка след стъпка да последваме отново Христос - в Страстната седмица и на Голгота, при Разпятието, а след това да се приобщим, доколкото всеки съумее, доколкото на всеки Бог ще даде, към радостта на Възкресението. А след това да отидем в света, както апостолите са отишли, за да донесат на света, в който живеем радост и спасение.

продължава>
 
Програма на богослуженията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан през първата седмица на Великия пост
Събота, 25 Февруари 2017 14:12

лого26 февруари 2017 г. ( неделя ) - Неделя Сиропустна

  9:00 ч. Архиерейска света Литургия - митрополитски катедрален храм "Успение Богородично"

  17:00 ч. Вечерня с чин на взаимно опрощение - митрополитски катедрален храм "Успение Богородично"

продължава>
 
Божията благодат прегръща и този, който не е съвършен
Вторник, 21 Февруари 2017 17:06
блудният син

Втора част на разговора с отец Харалампос Пападопулос за предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие":

продължение от тук

продължава>
 
Бог няма да ни съди, ние сами ще си изберем мястото
Написано от архим. Варнава Янку   
Неделя, 19 Февруари 2017 06:48
 
Страшния съд
 
В евангелския текст за Страшния съд Господ казва, че няма да бъдем съдени за това колко пости сме пазили (и то без олио), нито колко поклони сме правили, а критерий за нашето спасение ще бъде любовта, човеколюбието.
продължава>
 
Днес е голямата Задушница преди Великия пост
Събота, 18 Февруари 2017 07:52

Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/ православните християни извършват помен в памет на мъртвите - на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

продължава>
 
Себеукоряването в духовния живот
Написано от о. Николай Лудовикос   
Сряда, 15 Февруари 2017 10:35
себеукоряване

Себеукоряването се нуждае от наставник, изисква труд и внимание. Ще ви обясня. Когато човек има крайно възвеличена представа за себе си, тогава, казват специалистите, има и особена склонност към депресия. Когато някой е прекалено нарцистичен, тоест себелюбив, и има велика представа за себе си, депресията е много близко, както и разочарованието. Този човек е склонен да укорява себе си, но това е егоцентрично себеукоряване: "Защо не направих още повече неща, не утвърдих още повече тази картина?!"... Но всички психиатри знаят, че този тип укоряване е коренът на депресията. От това се ражда и вината: "Защо съм безумен, защо съм такъв, не успях, докато можех, на нивото на Онасис съм, но не успях да стигна до нивото на другият как се казва. . ."

продължава>
 
Православната църква прославя днес Успението на Св. Кирил Славянобългарски
Вторник, 14 Февруари 2017 06:06

Православната църква прославя днес Успението на Свети Кирил Славянобългарски. Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни.

Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 121

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.