Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

15.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Панихида за Васил Левски в храма (снимки и видео)
Написано от о. Ясен Керчев   
Вторник, 19 Февруари 2013 10:05

За поредна година бе спазена благочестивата и родолюбива традиция, в  храм "Св. цар Борис" да бъде отслужена панихида за йеродякон Игнатий - Васил Левски заедно с учениците от начално училище "Васил Левски" - кв. Аспарухово. Вижте снимки  и видео от събитието:

продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (I-ва част)
Понеделник, 18 Февруари 2013 08:25

Сам Господ ще ни научи да се молим

Човек търси радостта и щастието на небето, той търси вечното далеч от всички и от всичко, търси да открие радостта в Бога. Бог е тайна. Той е мълчание, Той е неограничен, Той е всичко. Всички хора имат тази склонност на душата към небето. Към Него се обръщат всички твари, макар и несъзнателно.

продължава>
 
Сътворяването на света от нищо
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Учението на Църквата за сътворяването на света от нищо се анализира по следния начин:

а) Светът не е вечен, не е продукт на случайност и не съществува сам по себе си, независимо от Бога. Той има основата на своето съществуване в Бога, Който зове несъществуващото като съществуващо (Рим. 4:17).
продължава>
 
Защо жената не може да бъде свещеник?
Написано от протопрезвитер Александър Шмеман   
Събота, 16 Февруари 2013 09:31

Сряда, 11 февруари 1976 г.

Защо жената не може да бъде свещеник? Имахме дълъг разговор вчера с Том (о. Томас Хопко  - бел. ред.), срещу когото, според слуховете, заради статията му в последния “Quarterly”[1] се опълчват и православни жени. Откакто тази буря (във връзка с англиканите) започна, мен все повече ме удивява не самата тема на спора, а онова, което се открива в него за богословието.
продължава>
 
Конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи ще се състои във Варна
Неделя, 17 Февруари 2013 13:40
 
От днес до 20 февруари 2013 г. във Варна ще се проведе международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи. Съорганизатор на проявата е Варненска и Великопреславска св. Митрополия. Конференцията се провежда със съдействието на Община Варна. Тема на тазгодишния форум е „Традиционните ценности и демократичните свободи в съвременния свят”. Откриването е от 18.00 часа в Пленарната зала на Община Варна.
 
продължава>
 
Сътворяването на света
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

 

В първия член от Символа на вярата изповядваме вярата в Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята и на всичко видимо и невидимо. Когато изразяват вярата в Бога като Творец на света, отците на Църквата са се ръководили преди всичко от библейското учение за сътворението на света, изразено в началото на Свещеното Писание (срв. Бит. 1:1), в премъдростните книги на Стария Завет (срв. Притчи. 3:19; 8:27), в началото на Евангелието според Иоан (срв. Иоан. 1:3) и на други места в Свещеното Писание.

продължава>
 
17-та Неделя след Петдесетница - на хананейката
Събота, 16 Февруари 2013 16:02
 
Проповед от митр. Антоний Сурожки
Източник: http://mitras.ru 

Колко ни е познат и близък разказът за жената-хананейка, която Христос послушал, когато тя настойчиво молила за изцеление на детето си; и колко много можем да научим от него!

Тази жена дошла с душевна мъка, с изтерзано сърце, защото дъщеря и била болна: и тя се молела за изцеление, за Божието милосърдие. И Христос сякаш не я чува.
продължава>
 
Избраха тримата кандидати за патриарх
Събота, 16 Февруари 2013 15:40
  

                                        

Светият Синод избра Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския митрополит Неофит за другите двама от тройката, от която на 24 февруари ще бъде избран новият патриарх, съобщи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

Той уточни, че двамата митрополити са били избрани днес от Светия синод в 26-ия тур от гласуването.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 141 142 143 144 145 146 147 148 Следваща > Край >>

Страница 146 от 148

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.