Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Митр. Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит
Неделя, 24 Февруари 2013 14:11
 
Преди минути броенето на гласове в патриаршеския избирателен събор приключи. Митр. Неофит бе избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Преди малко митр. Кирил прочете протокола от изборите. Митр. Неофит получи 90 гласа, а митр. Гавриил - 47 гласа.
 
Изборът на третия Български патриарх и броенето бяха осъществени под пълна прозрачност пред камерите на БНТ. При приключването на избора се съставя акт-изложение, който ще бъде подписан от всички участници.
продължава>
 
Самочувствие, самодоволство и самокритичност (Неделя на митаря и фарисея)
Написано от о. Александър Лашков   
Събота, 23 Февруари 2013 16:44
източник: alashkov.wordpress.com
 
За да изгради здрави и плодотворни отношения с околния свят и с ближните си, човек трябва да има добро самочувствие; за да обича другите, той трябва да обича и себе си – тялото си, физическите си дадености, дарбите и способностите си. Защото всичко, което човек има като личност, всичко, което той е, е дар от Бога. Някой има повече, друг – по-малко, но не в количеството и силата на дарбите е нашето богатство и самочувствието ни, а в отношението ни към тях.
продължава>
 
Библията и татуировките
Написано от свещ. Иоан Валентин Истрати   
Петък, 22 Февруари 2013 07:29

Хората често си задават въпроса: какво ни е заповядал Бог във връзка с татуировките? В Библията няма много преки посочки за татуировките. Това е така, защото хората, които са нанасяли на своите тела подобни перманентни надписи и изображения, не са принадлежали към народа получил Моисеевия закон. Това са били хора с езически вярвания.

продължава>
 
Свободата — основен белег на иконичността на човешкото битие
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
 
С право отците на Църквата са открили основата на правилното тълкувание на библейското учение за човека като битие, създадено по Божий образ именно в свободата. Според св. Григорий Нисийски[1] свободата, т.е. самовластието (грц. αύτεξούσιον), е основния белег на съществуването на човека, когато става дума и за отношението му към Бога, и за отношението му към собственото битие, и за отношението му към съществуването на заобикалящия го свят.
продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (II-ра част)
Четвъртък, 21 Февруари 2013 08:01

Когато дойде благодатта, тогава казваш името “Христос” – и веднага твоят ум и сърце се изпълват

Можеш да се молиш само с помощта на Божията благодат. Нито една молитва не може да се извърши без Божията благодат. Припомнете си какво се казва в Прем. Иис. Сирах.: “Похвала, произнесена с мъдрост, и Господ подпомага” (Пр. Иис. Сирах. 15:10).

продължава>
 
Приключи ХІХ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи
Написано от Мария Стойкова   
Сряда, 20 Февруари 2013 14:45

Завърши ХІХ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи, която се проведе в морската столица на България - Варна. За първи път тази година имаше представители от двадесет и една държави, от членуващите двадесет и осем във Фонда. Според руските организатори това се дължи на гостоприемството на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил - Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

продължава>
 
Създаването на човека по образ Божий
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
 
Създаването на човека в шестия ден завършва Божия план за сътворяването на света. Бог е сътворил човека накрая, за да обедини в него цялото творение. Сътворил го е като единственото разумно (=логосно) и свободно същество и го е направил връзката между Себе Си и света.
продължава>
 
Ефрем Филотейски – Апостолът на Америка
Написано от Атанасий Зоитакис   
Вторник, 19 Февруари 2013 09:06
източник: pravoslavie.ru

Великият съвременен подвижник и проигумен на атонския манастир Филотей, старец Ефрем (в мире – Иоанис Мораитис) е роден на 24 юни 1928 г. в гр. Волос (Гърция). На 19 години той оставя света и се заселва на Света Гора Атон, като става послушник на светия старец Иосиф Исихаст – безмълвник и пещерник.

Мащабите на личността и делото на старец Ефрем са достойни за неговия духовен отец. Той възроди обителта Филотей на Атон, а след това за кратко време издигна на Американския континент деветнадесет манастира, които станаха духовен оазис за жадуващите Божията благодат американци.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 141 142 143 144 145 146 Следваща > Край >>

Страница 143 от 146

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.