Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

15.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
За любовта
Написано от Старец Йосиф Исихаст   
Петък, 15 Март 2013 15:00
Тъй като вече написахме много различни неща, чедо мое, то аз, подбуждан от твоята гореща вяра и благоговение, сметнах, че е добре да ти напиша малко и за любовта от това, което узнах от предишните преподобни отци и от четенето на Писанията. Но представяйки си висотата на тази свръхестествена благодат, аз се боя, че може би няма да мога да се справя с това слово.
продължава>
 
Пиетизмът: Моралното отчуждаване на спасението
Написано от Христос Янарас   
Вторник, 05 Март 2013 15:00

Когато благочестието на Църквата се пренесе върху плоскостта на индивидуалната етика и се отдели от църковната истина, неизбежно се стига до размиване на границата между истината на спасението и илюзията за спасение, между Църква и ерес. Самата идея за ерес или схизма губи реален смисъл. Тя се свежда до абстрактни, понятни единствено за “експертите”, теоретични различия; до конфесионални тезиси, обсъждани на дискусии и конференции – без никакви допирни точки с човешкия живот.

продължава>
 
Спасението на света и човека в Христос
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Спасението в християнски смисъл означава преодоляване на смъртта и придобиване на вечен живот. Понеже хората са били отделени от Бога отначало по природа, а след падението — чрез греха и смъртта[1], Бог, за да спаси света, е преодолял отделеността по природа чрез Въплъщението, победил е греха със Своята смърт на Кръста, а последното препятствие — робството на смъртта — е изгонил от природата чрез Своето Възкресение[2].
продължава>
 
Във Варна организират благотворителен футболен турнир в помощ на деца на загинали полицаи
Понеделник, 11 Март 2013 13:49
 
 
Турнирът е в помощ на деца и семейства на загинали и инвалидизирани служители от ОД на МВР и Министерство на правосъдието. Организира се от местните синдикални организации на Синдикален Алианс Сигурност в МВР (САСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ).
продължава>
 
Господ Иисус Христос - Син Божий
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Във втория член от Символа на вярата Църквата изповядва вярата в Господ Иисус Христос. Като изповядваме името Иисус, ние изповядваме, че Той е Спасителят[1], Който ще спаси народа от неговите грехове (срв. Мат. 1:21), а като изповядваме името Христос, изповядваме, че Той е Божият Помазаник, Когото Бог помаза с Дух Светий и със сила (Деян. 10:38), т. е. че е Месията, обещан на Божия народ Израил.

В Стария Завет свещениците, пророците и царете са били помазвани за тяхното служение. Всяко от тези служения е имало предобразен смисъл, а старозаветните помазаници са били предтечи и вестители на Божия Помазаник[2] — Христос. Господ Христос е обединил в Себе Си по съвършен начин тези три служения.
продължава>
 
Във Варна ще пристигне чудотворното копие на иконата "Св. Богородица - Достойно есть"
Написано от Варненска и Великопреслaвска митрополия   
Сряда, 06 Март 2013 19:32

Ваненска св. митрополия По предложение на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод, със съдействието на Балканското атонско сдружение, София, във Варна ще пристигне чудотворното копие на иконата "Св. Богородица - Достойно есть".

продължава>
 
Нашите деца
Написано от Лъчезар Величков   
Неделя, 03 Март 2013 11:49
 
Из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала...(Пс. 8:3)
 
Децата. За тях ми е думата. Колко много на мен самият ми се иска да бъда дете. Да, иска ми се, защото това е незаменимо, това е нещо велико. Колко прекрасно е да бъдеш дете! Спомнете си вашето детство, спомнете си как сте играли на кукли или колички, на ластик, футбол или фунийки в близкия строеж.
продължава>
 
Проповед за Неделя на блудния син
Написано от прот. Валерий Захаров   
Събота, 02 Март 2013 18:19
Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 141 142 143 144 145 146 147 Следваща > Край >>

Страница 142 от 147

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.