Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

09.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
О. Георги Капсанис: Колкото по-близо сме до Христос, толкова по-близки ставаме помежду си (II част)
Понеделник, 25 Февруари 2013 10:09

продължение на интервюто с игумена на светогорския манастир Григориу

Какво трябва да знае и да направи човек, за да може съзнателно да каже на другия: „ти си моят живот, от тук нататък ще живея само за тебе“? Тоест, по какъв начин става това?

Със смирение и с молитва. Колкото напредваме в смирението и в молитвата, толкова повече усещаме другия човек като Божи дар. Това е голямо нещо. В брака съпрузите трябва да чувстват един друг като Божи дар в своя живот.

продължава>
 
Прародителският грях
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Първият човек в рая е получил заповед от Бога да господарува над целия свят. Тази заповед е носила в себе си и благословение, но и предизвикателство за неговата свобода. Човекът е можел да осъществи призванието си да господарува над света по подобие на Бога, защото цялото творение напълно му се подчинявало. Бог обаче е поставил на Адам условие: да не обожествява нито себе си, нито поверения му свят.
продължава>
 
О. Георги Капсанис: Колкото по-близо сме до Христос, толкова по-близки ставаме помежду си (I част)
Събота, 23 Февруари 2013 11:42

Интервю с архим. Георги Капсанис, игумен светогорския манастир Григориу

Геронда, изглежда, че човекът няма любов, а има само намерение за любов. Ако това е истина, тогава към какво трябва да се насочат неговите опити да заобича истински?
 
Човекът има благодатта от Бога да обича, но този дар го притежава като потенциал. Дарът трябва да стане действителен.
продължава
 
Митр. Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит
Неделя, 24 Февруари 2013 14:11
 
Преди минути броенето на гласове в патриаршеския избирателен събор приключи. Митр. Неофит бе избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Преди малко митр. Кирил прочете протокола от изборите. Митр. Неофит получи 90 гласа, а митр. Гавриил - 47 гласа.
 
Изборът на третия Български патриарх и броенето бяха осъществени под пълна прозрачност пред камерите на БНТ. При приключването на избора се съставя акт-изложение, който ще бъде подписан от всички участници.
продължава>
 
Самочувствие, самодоволство и самокритичност (Неделя на митаря и фарисея)
Написано от о. Александър Лашков   
Събота, 23 Февруари 2013 16:44
източник: alashkov.wordpress.com
 
За да изгради здрави и плодотворни отношения с околния свят и с ближните си, човек трябва да има добро самочувствие; за да обича другите, той трябва да обича и себе си – тялото си, физическите си дадености, дарбите и способностите си. Защото всичко, което човек има като личност, всичко, което той е, е дар от Бога. Някой има повече, друг – по-малко, но не в количеството и силата на дарбите е нашето богатство и самочувствието ни, а в отношението ни към тях.
продължава>
 
Библията и татуировките
Написано от свещ. Иоан Валентин Истрати   
Петък, 22 Февруари 2013 07:29

Хората често си задават въпроса: какво ни е заповядал Бог във връзка с татуировките? В Библията няма много преки посочки за татуировките. Това е така, защото хората, които са нанасяли на своите тела подобни перманентни надписи и изображения, не са принадлежали към народа получил Моисеевия закон. Това са били хора с езически вярвания.

продължава>
 
Свободата — основен белег на иконичността на човешкото битие
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
 
С право отците на Църквата са открили основата на правилното тълкувание на библейското учение за човека като битие, създадено по Божий образ именно в свободата. Според св. Григорий Нисийски[1] свободата, т.е. самовластието (грц. αύτεξούσιον), е основния белег на съществуването на човека, когато става дума и за отношението му към Бога, и за отношението му към собственото битие, и за отношението му към съществуването на заобикалящия го свят.
продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (II-ра част)
Четвъртък, 21 Февруари 2013 08:01

Когато дойде благодатта, тогава казваш името “Христос” – и веднага твоят ум и сърце се изпълват

Можеш да се молиш само с помощта на Божията благодат. Нито една молитва не може да се извърши без Божията благодат. Припомнете си какво се казва в Прем. Иис. Сирах.: “Похвала, произнесена с мъдрост, и Господ подпомага” (Пр. Иис. Сирах. 15:10).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 141 142 143 144 Следваща > Край >>

Страница 141 от 144

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.