Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Нaционалност и Църква
Написано от протопр. Йоан Майендорф   
Вторник, 26 Март 2013 20:02

MeyendorffИзточното Православие през цялата си история е било религия на народа. С използването на говоримия език в Литургията, със способността си да асимилира и развие различните култури, с водачите, които често поемат върху себе си отговорността за цели нации, Православието става неразделна част от националното съзнание на народите. Това важи за гърците, които олицетворяват Православието с елинизма, за руснаците, които имат своя ирационален месианизъм за "Святая Русь", за сърбите, които не правят разлика между православие и светосавие (духовното наследство на св. Сава).

продължава>
 
Първа неделя на Великия пост - Неделя Православна
Събота, 23 Март 2013 16:06
 
Проповед от архим. проф. Павел Стефанов
 
о. Павел СтефановПървата неделя на Великия пост се празнува като Тържество на Православието. Исторически този празник е свързан с окончателната победа над ереста на иконоборството, което в продължение на почти 120 години (726-843 г.) разтърсва православния свят. Седмият вселенски събор през 787 г. осъжда иконоборството, но не го побеждава, защото то продължава няколко десетилетия след него и взема много жертви.
продължава>
 
Великопостната молитва на Св. Ефрем Сирин
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Петък, 22 Март 2013 12:49

efrem sirinМолитвата, която преданието приписва на един от великите наставници на духовния живот - свети Ефрем Сирин, - може действително да бъде наречена великопостна молитва, тъй като тя заема особено място сред всички песнопения и молитви на Поста.

Ето текстът на тази молитва:

продължава>
 
Всенощно бдение ще бъде отслужено преди Благовещение (обновено)
Сряда, 20 Март 2013 12:25
 
 
Духовенството към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна кани всички енориаши и свои съграждани на всенощно бдение в неделя вечер (24 март 2013 г.) преди големия православен празник Благовещение поради зачестилите случаи на самоубийства в страната. Бдението ще бъде отслужено с благословението на Негово Високопреосвещенство митр. Кирил. За да могат повече хора да присъстват, Вечерното бдение започва от 18.00 ч. на 24 март (неделя). То ще включва 9-ти час; вечерня; полунощница; утрeня и 1-ви час - ще приключи към 1.30 - 2.00 след полунощ.
продължава>
 
Великият Наместник
Написано от архим. Тихон Шевкунов   
Вторник, 19 Март 2013 21:16

отец Алипий ВороновНа 12 март 1975 г. в Господа се представи архимандрит Алипий (Воронов), наместник на Псково-Печорския манастир, заради чиито трудове и мъжество обителта не само беше спасена от закриване, но и се украси с цветовете на старчеството, да не говорим и за забележителното външно благолепие. По-надолу публикуваме разказа на архимандрит Тихон (Шевкунов) от книгата „Несветите светии”, посветен на този забележителен човек.

Говорейки за себе си, Великият Наместник на Псково-Печорския манастир отец Алипий на всеослушание провъзгласил: „Аз съм съветски архимандрит”. И с охота потвърждавал това изказване и на думи, и на дело.

продължава>
 
Въплъщение и изкупление
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

В Символа на вярата изповядваме, че Въплъщението е станало заради нас, човеците, и заради нашето спасение. ״Синът Божий стана Син Човешки, за да може и Синът Човешки да стане Син Божий"[1], казва Св. Ириней Лионски. По думите на св. Атанасий Велики: ״Бог се въчовечил, та ние да се обожим"[2]. В Господ Христос чрез Въплъщението е възстановена вътрешната връзка и единство между Бога и човека, осъществено е пълното единство на несътворената и сътворената природa

продължава>
 
За честото причастяване
Написано от преп. Пахомий Хиоски (1840-1905)   
Вторник, 12 Март 2013 16:36

старец Пахомий от ХиосКой не би заплакал за незнанието и окаяното състояние на съвременния клир? Къде се е чуло и видяло, християните да отиват на църква, да искат да се причастят, а свещениците да ги спират, като им казват: „Причастието да не е супа? Не са минали още четиридесет дни откакто се причасти и идваш пак да се причастяваш?”

По същия начин в първата седмица на Великия пост, знам за много мъже и жени, които тримирят (доброволна традиция за постене без храна и вода) и те отиват на църква в сряда на Преждеосвещената литургия, а клириците не им позволяват да приемат свето причастие, казвайки: „Само преди няколко дни ядеше месо, а сега идваш да се причастиш?”

продължава>
 
Въплъщението на Сина Божий
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Заради престъпничеството на първия човек Адам светът е отпаднал от единението с Твореца. Човекът и светът са можели да придобият вечен живот единствено в общението с несътворения Бог. Веднага след падението нашите прародители са очаквали Спасителя, Който им е бил обещан от Бога. Това се вижда и от думите, които Ева казва след раждането на Каин: придобих човек от Господа (Бит. 4:1).
продължава>
 
<< Начало < Предишна 141 142 143 144 145 146 147 Следваща > Край >>

Страница 141 от 147

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.